Kutyaszálló 51 csillagozás

Minden kóbor kap a jóból
Lois Duncan: Kutyaszálló

Andi imádja a kutyákat. Csakhogy Andi és a családja Alice nénihez költöztek, aki borzasztó allergiás a kutyákra, így a kislány tacskójának, Bebének meg az Alice néni küszöbére tévedt tündéri kóbor kutyának, Pénteknek bujkálnia kell… Amíg egyszer csak Andinak nagyszerű ötlete nem támad. Nemsokára bátyjával, Bruce-szal megmentik Pénteket és a kölykeit, majd beköltöztetik őket egy a közelben álló elhagyatott házba. Később itt talál otthonra Vándor, a gyönyörű ír szetter is, akivel rosszul bánik a gazdája, őt pedig az iskolaudvaron maradékokért kuncsorgó MacTavish követi. Ezután érkezik még öt bullmasztiff kölyök, akiket tulajdonosuk nem akar megtartani. Andi odáig van az izgatottságtól – igazi kutyaszállót vezet! De sikerül-e Bruce segítségével tovább működtetni a kutyák menhelyét, vagy egy vakkantás elárulja a titkukat?

Eredeti cím: Hotel for dogs

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó! Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451572 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
152 oldal · ISBN: 9789632451572 · Fordította: Kamper Gergely

Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Lois Duncan neve miatt akartam elolvasni, hiszen már olvastam tőle a Sötét folyosók és a Tudom mit tettél tavaly nyáron könyveket is, és hát valljuk be őszintén: azok inkább rémisztőbb darkosabb könyvek, míg a Kutyaszálló… nos nem az. Semmiképpen sem az. Így kíváncsi volt a szerző mit tud alkotni ilyen vidám, kutyás könyvben.
A sztori lényege, hogy egy testvérpár elutazik egy új helyre, ahol kóbor kutyákat találnak. Mivel mindketten tudják, milyen szeretni egy állatot, ezért rögtön beakarják fogadni, de ez sajnos nem megy, így a szomszéd, kicsit elhagyatott házba viszik át az állatokat. Először csak egy, majd hirtelen négy kutyus lesz, végül pedig nagyon sok. A kutyusok mellett pedig a szokásos dolgokkal is szembe kell nézniük, mint az iskola, az új emberek, és Alice néni, a rokon, akihez költöztek.
Ha kutyaszerető az ember, akkor rögtön megfogja kedvelni, hiszen a könyv bemutatja milyen igazán szeretni, és gondozni egy állatot. Egyrészt, hogy a gyerekek hogy tudnak kötődni az állatokhoz, és ez mennyire jó érzés számukra, hogy családtag lesz a kutyus. Másrészt pedig láthatjuk a sokkal reálisabb részét is, hogy mivel is jár egy kutyus: sétáltatás, kaja, ha problémája van, akkor kenőcs, közben még vedlik is, így kefe is kell hozzá. Mind mind azt mutatja meg, hogy egy kutya nem egy tárgy, hanem egy élőlény, és hogy sokat kell gondozni őt is. A kutyatartásra ellenpélda is van a könyvben, ami számomra nagyon tetszett (attól eltekintve hogy kitekertem volna a szereplő nyakát), hiszen a könyv nem csak azt mutatja, hogyan bánjunk a kutyákkal, de azt is, hogyan ne. (emiatt ha valaki épp kutyavásárlás előtt van egy kb tízéves gyerekkel, mindenképpen ajánlom előtte a könyvet)
Másrészről ott van a szokásos iskolai sztori, és minden hozzá kapcsolható probléma: az iskolai teljesítménykényszer, a nehezen megnyílás a barátkozásra, az új környezet és a klikkek is spoiler. Alapvetően mindig megmarad egy pozitív szemléletű, kellemes és vicces szinten, mégis mutatja, hogy az iskola nem mindig könnyű, és hogy ez nem feltétlen baj (miközben a szereplőkön keresztül azért csak-csak sikerül megoldást találni). Kicsit látszik benne egy túlságosan rózsaszín érzés is (az igaz barátság ereje mindent megold), de ez nyilván a korcsoport miatt van, és tízéveseknek ez nem lesz probléma benne.
Amit mindenképpen még hozzátenném, hogy a könyv és a film (mint a szerző többi könyvének esetében is) köszönőviszonyban sincs egymással. Mondom ezt úgy, hogy nem láttam a filmet, de már a szereplők nevei is nagyon nem egyeznek, a plakáton szereplő három személyből pedig maximum kettőt tudnék megnevezni a könyv alapján. Emellett a plakáton pont nem szerepelnek olyan kutyák, mint ami a könyvben (ír szetternek nyoma sincs, ahogy beaglenek se, de terrier sincs rajta, miközben mopsz (és a többi kutya) nem igazán szerepel a könyvben). Ami ettől még nem baj, mert nyilván a film is szuper, egyszerűen csak tökéletesen, és minden szempontból más. Így ha véletlenül a filmet látta valaki előbb, akkor lehet, a könyvet uncsinak gondolja majd (pedig nem az. Legalábbis nekem nem :D ), vagy a ha könyv után látja valaki a filmet, lehet a film nem tetszene annyira. A lényeg, ne hasonlítgassuk a kettőt, mert tökéletesen és teljesen különböző minden szempontból.
Csak ajánlani tudom ezt a könyvet, mert nagyon aranyos, hihetetlenül cuki benne minden kutyus, és valamennyire azért tanít is a maga módján (és nem didaktikusan, ami külön öröm). Hogyha a gyerek szeretne kutyust, akkor mindenképpen elolvastatnám vele a könyvet: egyrészről, mert tuti imádná, mert kutyás könyv, másrészről pedig tényleg jól elmondja, mi szükséges egy kutyatartáshoz. Nekem nagyon tetszett, sokat mosolyogtam rajta, egyetlen nagyobb hibája, hogy a szereplő lehülyemacskázta az anyukája cicáját. De hát egy kutyás könyvben talán érthető is…

kratas P>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Egyszerű volt és aranyos, szerintem a film volt előbb és a könyv utána született, mert elég elnagyolt volt. De kikapcsolódni tökéletesen megfelelt, vannak benne szerethető gyerekek és kutyák, mi kell még? :)

DreamerGirl>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Nekem nem volt teljes a történet, illetve a történet vége. Egyébként tetszett, minden kutyaszerető – embernek ajánlom.

Vaklarma P>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

És igen! Találtam egy ideális ajánlott olvasmányt! Nem túl hosszú, eléggé de nem túl izgalmas, és a kutya-gyerek kombó amúgyis telitalálat. Főleg akkor, ha a gyerekek eredetiek, jó testvérek, és van elég gerincük, hogy kiálljanak az igazukért, és küzdjenek a céljaikért. Andit meg különösen imádtam, mert a kutyamániás, versíró kislány a túltengő fantázájával erősen emlékeztet gyerekkori önmagamra. Csak én nem voltam ilyen vagány. Mondjuk a címlap eléggé félrevezető, mert se a rajta látható gyerekek életkora, se a kutyák fajtája nem egyezik, de ez csak azt bizonyítja, hogy a könyvnek meg a filmnek az alapötleten kívül nem sok köze van egymáshoz. Ami amúgy nem gond, legalább mindkettő élvezhető önmagában is.

Szabcsiika>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Nagyon tetszett a könyv, régebben már láttam a filmet is, de nem tudtam, hogy könyv alapján készült el, szívesen olvastam volna még. Egy nagyon aranyos gyerekeknek való történet, amit szívesen ajánlanék az unokahúgaimnak is. :)

Valcsa P>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Tökéletesnek épp nem nevezném a könyvet, de a kamaszok számára élvezetes olvasmány lehet. :) Nekem még huszonéves fejjel is tetszett… :D
A könyvet az Antikvárium.hu húsvéti tojástörögetős játékában nyertem, örültem is neki, mivel minden olyan könyvet/filmet szeretek, ami kutyákkal kapcsolatos (akármilyen gagyik, én elvagyok velük :D) . Aztán most neki is estem, mert anno a könyv alapján készült filmet már láttam, aztán gondoltam, teszek egy próbát a könyvvel is.
Le kell szögeznem, hogy a „Kutyaszálló” c. film nem ugyanaz, mint a könyv, a történet konkrétan teljesen más (a filmben egy árva testvérpár szerepel, a könyvben pedig van családjuk, és maga a cselekmény is teljesen különbözik). Talán a könyv valamennyivel életszagúbb, mint a film, mert hát a filmben olyanok vannak, hogy különböző találmányokat kreálnak arra, hogy a kutyák életét könnyítsék, és hasonlók (wc-t csinálnak nekik, etető-szerkezetet, stb… és baromira hollywoodi az egész).. -.- Úgyhogy a kettő közül már akkor inkább a könyvre szavazok.

Noncs21>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Valami iszonyatosan aranyos történet, mese. A „szellemkutya” ötlet nagyon tetszett. A könyv vége viszont kissé összecsapott volt. Mégcsak az sem derült ki, hogy Brucenak megengedi-e az apja, hogy megtartsa Vándort…

Rosie16>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Nem olyan volt, mint a film, nem is tetszett annyira, de nem rossz történet.

2 hozzászólás
Ordi97>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Hát… Nekem nem a kedvenc könyvem az biztos. Eleinte azt hittem ,hogy azért unom annyira, mert még az eleje. Lehet, hogy a fordítás a hibás és az eredeti nyelvén jó könyv lenne, de nekem nem nyerte el a tetszésem . És mikor a filmet akartam megnézni, hát abban is csalódnom kellett, ugyanis TELJESEN MÁS a történet a könyvhöz képest.

NagyEdina96>!
Lois Duncan: Kutyaszálló

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Aranyos kis történet kutyákról, s a megmentésükről.
Először a filmet láttam, s bevallom kicsit jobban is tetszett mint a könyv. spoiler A könyv vége összecsapott, hirtelen lezárt. Szerintem ezért is volt jobb a film, szép és teljes befejezéssel.
Ennek ellenére megfogott s tetszettek a kutyák benne.
Aki szereti a kutyás könyveket, amiben van egy kis izgalom és humor is, annak feltétlen ajánlom.


Népszerű idézetek

Valcsa P>!

– A kutyák nem lehetnek szellemek. Nincsen lelkük.
– Honnan tudod, hogy nincsen? – vágott vissza Andi. – Egy olyan kutyának, mint Vörös Vándor, több lelke van, mint neked valaha is lesz.

104. oldal, Tizenegyedik fejezet (Könyvmolyképző, 2009)

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Vaklarma P>!

A halál hajóval jár a tenger hullámain,
hajóval, mitől retteg minden hajós, bármily merész.
Légből ácsolták, felhőkből és viharból,
rakománya csupa-csupa halott tengerész.

76. oldal

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Vaklarma P>!

– Bebe családtag!
– De hát csak egy tacskó – jegyezte meg Bruce. (…) – Alig kutya. Inkább hasonlít egy nudlira.

8-9. oldal

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból

Vaklarma P>!

A ház odabent éppen olyan tökéletes volt, mint kívül. Annyira tökéletes, hogy az ember szinte nem talált egy tenyérnyi helyet, ahová leülhetne anélkül, hogy rendetlenséget csinálna.

10. oldal

Lois Duncan: Kutyaszálló Minden kóbor kap a jóból


Hasonló könyvek címkék alapján

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Cécile Aubry: Belle és Sébastien
Grigorij Fedoszejev: A Jambuj gonosz szelleme
Varga Írisz Dóra: Örökség
Barbro Lindgren Enskog: Szigorúan bizalmas!
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján
Jerry Spinelli: Stargirl
Roald Dahl: Matilda
Michael Ende: Momo