Történetek ​gyerekekről és felnőttekről 66 csillagozás

Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

A gyerekeknek hirtelen felnőttként kell viselkedniük, miközben a felnőttek meglepően gyerekesek néha. Nem véletlen, hogy Ljudmila Ulickaja meséi úgy szólnak a gyerekekhez, hogy közben a felnőtteknek is van mit mondaniuk.
A Történetek állatokról és emberekről után ez Ulickaja második magyarul olvasható mesekönyve, amelyet újra Lakatos István összetéveszthetetlen rajzai kísérnek. Bár orosz vidéken járunk, a saját gyerekkori félelmeinkre és reményeinkre is ráismerhetünk ezekben a történetekben, amelyekben mindig érdemes várni a hétköznapi csodákra.

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2012
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631429954 · Fordította: Kisbali Anna · Illusztrálta: Lakatos István

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
olvasóbarát P
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Két érdekes kötet a Történetek gyerekekről és felnőttekről és a másik Történetek Állatokról és emberekről. Mindkettő más, ez a kötet kevésbé mesés. A háború utáni országban mindenki szegény, elgyötört. Az emberi kapcsolatok sem gond nélküliek, rossz lakáskörülmények, összezsúfoltan élő emberek élnek egymás mellett. Mégis a családban szeretet van és egymásra figyelés. A papírállatok a kedvenc történetem, a kötet végén egy pozitív esemény, amely arra utal, hogy mindez lehet jobb és szebb.

1 hozzászólás
>!
GTM P
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Ulickaja bármihez nyúl, abból minőség lesz. Ezekből a történetekből is a szépség és az emberség szól mindenkihez. És nem, nem kilátástalanok! Szívszorítóak, kicsit szomorkásak, de nem kilátástalanok. Hiába a nehéz sors, a szegénység, a veszteségek, e történetek mélyén mégis ott csillog a reménység, hogy minden jóra fordulhat, hiszen a legnagyobb gazdagság a lelki szépség, a szeretet, a megbocsátás. És persze hogy ez nem old meg mindent, de rámutat, hogy az ember lelkében ott a jóra való szándék. És aki továbblát az orra hegyénél, az meg is találhatja ezt a szépséget.
Ne becsüljük le a gyerekeinket! Megértik/ megérzik ők is ezeknek a szösszeneteknek a lényegét. Kínosan kerülöm a mese szót, hiszen nem azok. És pont nem kamaszkorban kellene a kezébe adni, amikor legjobban küzd önmagával, haragszik a világra, nem tud mit kezdeni végletes érzelmeivel, és mindezt természetesen flegma cinizmussal álcázza. El fogja utasítani. Őt ebben az életkorban a saját húsbavágó problémái érdeklik, nem holmi kisiskolások félelmei. Ha eddig nem találkoztak hasonló irodalommal, ekkor már késő.

A célközönség a gyerekek, azok a kisiskolások, akik a történeteknek is szereplői. És a szüleik, a nagyszüleik, tanítóik stb. Nagyon sokat tanulhatnak egymásról, ha figyelmesen olvassák/hallgatják a kötet írásait. Nem csak gyerekekről szólnak felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is a felnőttekről. Nagyon is tudnak a gyerekek rezonálni az ilyen történetekre. Az ő életükből sem hiányzik a szomorúság, a félelem és a szorongás. Amikor elzárunk előlük mindent, ami nem felhőtlen és nem kacagtató, akkor elveszünk tőlük egy lehetőséget, hogy áttételesen, önmaguktól eltávolítva éljék meg a saját félelmeiket, szorongásaikat.
Persze nem hagynám magukra a kisiskolásokat ezzel a könyvvel. De néha, egyet-egyet, hogy lehessen róluk beszélgetni, hogy megérezze bennük a szépséget, és meglássa a jóságot. Hogy tudják, hogy a nehéz helyzetek is jóra fordíthatók, de legalább javíthatók. És legfőképpen képesek legyenek a felszín mögé is látni, és empatikus felnőttekké váljanak.
Az első, ami megfogott Ulickaja regényeiben, az empátia. Itt sincs másként. Erre tanít.

2 hozzászólás
>!
vorosmacska P
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Nem találtunk egymásra Ljudmillával ezekben a történetekben. Fel-felsejlettek azok a hangulatok, amik gyerekkoromban nem túl pozitív lelki beidegződéseket okoztak, és felnőttként komolyan kellett küzdenem ezek elhagyásával. Igazi nyomasztó történetek, sötét, komor világ, kevés feloldással, nem is nevezném ezeket meséknek. Viszont mindez szépen megírva, Lakatos István zseniális illusztrációival kísérve.

>!
Magvető, Budapest, 2012
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631429954 · Fordította: Kisbali Anna · Illusztrálta: Lakatos István
3 hozzászólás
>!
Goofry P
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Regevilágok Gyermekded Virági!
Megesik ám az bizonyosan, hogy egy könyvcím előzetesen már naagyon sokat elárul a tartalomról. Gondoljátok csak el, mire leltem e kötetben! Hohó. Nos, korántsem „játék és mese” volt az, no meg aztán nem is afféle önfeledt „mókakacagás” tevékenységnek a körzetibe vetődtem ám én el! Pedig egy ilyen szépen rajzolt figurás-képeskönyvben az igazán kívánatos lett volna. No, de itten pajtikáim, Történetekben perceget az idő, perget a szó és perdültek-fordultak a cselekvények. Szót se róla, ezeket látva némi szunnyadó utánérzés fel is ébredt bennem, de sose búsuljatok, mert én se bánom, sőt, úgy igaz, ahogy mondom, Ljudmila Ulickaja történetei első indulatra az öregesen felnőtt Csoszogi bácsi (J.A.), vagy a gyerkőc Gergő (M.F.) viselt dolgait villantotta kobakom tekervényibe, és ha jobban utánagondoltok, hogy miben is rejtőzik a valódi gazdagság, hát akkor ti is helyénvalónak találjátok e beleérzésemet. Valamennyi históriában a fő különbözőség ugyebár, csupán az, hogy ihol oroszokról szólt a fáma… A másrészről lényegesnek vallható azonosság az meg nem is lehet más, minthogy kedves történtem mindahány.
Így vót, vagy nem – égbe lőttem, onnan pottyant

2 hozzászólás
>!
meseanyu P
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Nagyobb gyerekeknek meg felnőtteknek való melankolikus történetek ezek a mesék, nekem kicsit Szabó Magdás volt, meg a Kincskereső kis ködmönt is eszembe juttatta.

1 hozzászólás
>!
ppeva P
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Nem kisgyerekeknek szóló mesék ezek. Szépek, szomorkásak, és egy szegény, szomorú világról szólnak. De mint a mesékben, itt is itt van a jóra fordulás összes reménye.
A rajzok pedig rengeteget adtak hozzá a mesék élvezetéhez.
Annyira örülök, hogy végre sikerült hozzájutnom és elolvasnom.

2 hozzászólás
>!
encsy_eszter
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Gyönyörű könyvecske volt, minden tekintetben. Ha kisebb gyerekeknek nem is adnám a kezébe (néhol túl szomorkás, bár azzal sem értek egyet, hogy rózsaszín mesevilágban kell nevelni őket), felnőtteknek tökéletes mesék. Az illusztráció is nagyon tetszett, és az is különösen jó volt, hogy minden történet végén úgy éreztem, még folytathatnám a mesét. Néha meg is tettem gondolatban, néha meg arra jutottam, hogy mégis jobb azzal a befejezéssel, amit Ulickaja szánt neki. Újraolvasós és örülős, mert hosszú idő óta nem vettem már olyan könyvet, amiről ilyen biztosan tudom, hogy mindig lesz helye a polcomon.

>!
Kek P
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Ulickaja még mindig csak érdekes, de nem szeretett mesélő számomra. Ez a világ felnőtteknek szól, nem gyerekeknek, még ha a szereplők között sok is a gyerek. Ráadásul orosz, háború utáni, de ki tudja, hogy nem mai is. A szegénység szegénység mindenütt, de a körülvevő felnőttvilág mégis más. Talán a derűt nem találtam meg egyikben sem. Nem, nem a humort, Ulickajának – és a rajzoló Lakatos Istvánnak is – van egyfajta, kesernyés humora, de a tiszta, felcsillanó derű hiánycikk ebben a világban, pedig a szegényeknél nem.
Legjobban A papírállatok és A csodakáposzta tetszett.

2 hozzászólás
>!
korkata
Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Szépen kidolgozott könyv, az illusztrációk csodálatosak.
Megható, tanulságos történetek. Tanulsággal szolgálnak gyereknek, felnőttnek egyaránt.
A történetek abban a korban játszódnak, amikor nagy a szegénység. Helyette szeretet, megbocsátás van.
Nem tudok választani közülük. Minden történetben találtam valami pluszt, amit elraktározhatok magamnak.
Csak ajánlani tudom kicsiknek, nagyoknak.


Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

Se az udvarban, se az osztályban még senkinek nem volt karórája. Aliknak viszont lett. Ötpercenként nézegette, és egyre csak csodálkozott, milyen sokfélék is a percek, némelyik olyan hosszú, hogy alig akar elmúlni, mások meg szélsebesek, észrevétlenül szökellnek tovább.

21. oldal, A mormoló dédapó

>!
krlany I+SMP

– Látsz?
A dédnagyapa odafordult hozzá, ránézett fátyolos szemeivel. Elmosolyodott.
– Hát, egy kicsit látok. De csak azt, ami nagyon fontos – válaszolta (…)

25. oldal, A mormoló dédapó

>!
olvasóbarát P

Az anya Schubert-dalokat játszott. Fantasztikus volt a látvány: tizenkét rosszul öltözött, de tisztára mosdatott-fésült gyerek, amint néma csendben falatozik, és a sovány asszony, aki könnyedén áradó dallamokat csal elő a billentyűkből. Az ünnepelt izzadó kezét ökölbe szorítva meredt a tányérjára. A zene véget ért, kiröppent a nyitott ablakon, csak néhány basszushang rekedt meg a mennyezet alatt, hogy aztán ezek is elússzanak a többi után.

A papírállatok

49-50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Franz Seraph Peter Schubert
>!
Kek P

A kislányok pedig, mintha megérezték volna, hogy megoldódott a sorsuk, beszélni kezdtek. Először csak egymás közt, aztán az öregasszonnyal is, akit Tánya mamának szólítottak. Megbékéltek, hozzászoktak új lakhelyükhöz is, csak a városi gyerekekkel nem tudtak megbarátkozni: nem értették a játékaikat, érdekesebb volt nekik a szobában üldögélni, a varrógép mellett, hallgatni a szaggatott kattogást, babrálni a földre hulló rongydarabokkal. Ipatyeva varrást vállalt, szerencsés esetben új anyagból varrt, de többnyire csak igazítani, javítgatni kellett.

7. oldal, A csodakáposzta

>!
olvasóbarát P

Az öregember, akinek a ritkás ősz hajszálai szanaszét meredeztek apró feje körül, kezébe vette a széttört órát, és közben hangtalanul mormolt valamit. Amikor Dina felébredt, a dédnagyapa az asztalnál ült, előtte kis porcelánskatulyában szerszámok, csipeszek, kefék, fogaskerekek és egy jókora, feketekeretes nagyító, amelyet a gyerekek „varázsszemnek” hívtak. Réges-rég nem látták már a dédnagyapa kezében.

A mormoló dédapó

25. oldal

1 hozzászólás
>!
Ardnazil

– Tessék mondani, ki ez? Puskin?
Az anya elmosolyodott, és kedvesen így felelt.:
– Nem, Zsenya, ez Beethoven. Egy német zeneszerző. Süket volt, mégis gyönyörű zenét írt.
– Német? – kérdezett vissza gyanakvóan Ajtir.
Az anya igyekezett gyorsan eloszlatni a gyanakvást:
– Beethoven már nagyon régen meghalt. Több mint száz éve. Sokkal régebben, mint ahogy a fasizmus kezdődött.

A papírállatok, 51. o.

Kapcsolódó szócikkek: Ludwig van Beethoven
>!
Virágszépe

Maruszja néni egy toldozott-foldozott, lyukasfenekű lábast hozott. Egy csomag varrótűt kért volna érte. Rogyion csak egy darabot adott, mire a néni, lehordva az öreget a sárga földig a zsugoriságáért, visszavonult a „Krilov-féle szárnyba” – a háznak azt a részét hívták így, ahol a háború előtt egyedül Krilovék lakta, most meg öt család osztozott rajta.

A viaszkacsa

15. oldal (Magvető, 2012)

>!
Ardnazil

… Génya Pirapletcsikov kiment az udvarra. A neve leírva olyan bután nézett ki, hogy mióta megtanult olvasni, megaláztatást érzett miatta.

A papírállatok, 45. o.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szergej Szedov: Anyukamesék
Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Pom Pom meséi – A lesből támadó ruhaszárító kötél
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Csukás István: Süsü, a sárkány
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
Bonny Becker: Medve látogatója
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Csukás István: Egy kiscsacsi története