Precious ​Dragon (Detective Inspector Chen 3.) 1 csillagozás

Liz Williams: Precious Dragon Liz Williams: Precious Dragon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In this, the third Detective Inspector Chen novel, Chen and Zhu are given a major assignment to escort an emissary from heaven on a diplomatic mission to hell. Zhu tries to dodge his demonic family's overtures, but ends up embroiled in hell's political intrigues. At the same time, a young boy born to ghostly parents in Hell is sent to live with his grandmother in Singapore Three. The boy, Precious Dragon, is being chased by Hell's most dangerous creatures and ends up being the key to unlock the mystery that is quickly spiraling out of control. Chen and Zhu find themselves in the middle of a struggle much bigger then they can fully comprehend, and when the dust finally settles, neither heaven nor hell will be the same.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Open Road Media, New York, 2013
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781480438200 · ASIN: 1480438200
>!
256 oldal · ISBN: 9781597800822

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Noro P
Liz Williams: Precious Dragon

A Detective Chen könyvek messze kimagaslanak a hagyományos (nyomozós-mitológiás) urban fantasy sorozatok közül. Ennek az egyik oka elvileg magától értetődő kellene legyen: a kínai túlvilág ugyanis a civilizáltság olyan magas fokán áll, hogy sokkal jobban illeszkedik a modern világba, mint a különféle barbár európai panteonok bármelyike. A konfuciánus pokol a maga pragmatikusan kegyetlen javító-nevelő munkájával, egymást udvariasan hátbatámadó démonaival ma is tökéletesen aktuális, míg a valhallák és olümposzok már rég szánalmasan ódivatúak és nem képesek reflektálni a modern erkölcsi problémákra.
De Liz Williams a ciklus harmadik részében további újításokra is kész: míg az előzmények alapvetően megtartották a stílusra jellemző krimi-külsőségeket, itt az egész történet másképpen épül fel. Nagyobb teret kapnak az újonnan behozott, szokatlan főszereplők: egy kóristafiú az operából, aki egy mágikus rituálénak köszönhetően egy démon fejében találja magát; egy idős hölgy, akinek a lánya bürokratikus tévedés miatt jutott a pokolra, unokája pedig alighanem egy nagyhatalmú lény reinkarnációja; valamint egy öreg sárkány, aki csupán haza szeretne jutni ősei Felhőkirályságába. Maga a felügyelő pedig nem nyomozni indul a pokolba, csupán udvariassági tapasztalatcserére hívják az alvilági Háború Minisztériumába, egy démon és egy mennyei harcos kíséretében. Mindez azonban olyan eseményekhez vezet, amelyek jócskán felforgatják mindhárom világot és a főhősöket is megingatják korábbi nézeteikben.

A rendkívül csavaros és egy idő után remekül felpörgő történet hátterében az olvasó – ha olyan kedvében van – akár a duális túlvilágkép által felvetett kérdéseken is filozofálgathat. Hiszen itt nem csak arról van szó, hogy valami jó vagy gonosz, de szabálykövető vagy lázadó, hagyománytisztelő vagy újító, rend és káosz is megjelenik a menny és pokol szembenállásában. Azt pedig tudja minden fantasy-rajongó, hogy a káoszból jó és rossz egyaránt születhet. És ha a szerző a poklot időnkét tetszetősebbnek festi le a mennyeknél, az nem azért van, mert az emberszabású démonok manapság “menők” a fantasy egy bizonyos irányzatában, hanem azért, mert az emberi lélek bonyolultabb egy kétosztatú világképnél.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Noro P

„I've never traveled to Hell by train before,” Chen said.
„I didn't know you could.” Miss Qi seemed impressed. She looked around at the towering black marble walls, shot with silver; at the gleaming rails on the track beneath.
Zhu Irzh snorted. „Of course we have trains. Who do you think runs most of the world's railway services?”

Chapter Fifteen

>!
Noro P

„But you know, Detective, I always work on the principle that survival is a given in my case. Otherwise I'd never do anything.”

Chapter Thirty-nine

>!
Noro P

„People think that where I come from is Hellish. But this city, sometimes, seems far worse to me. Demons don't have much choice to be as they are but even then some of us prefer to do the right thing and not the wrong. But humans all have a choice, and so many of them choose wrongness.”

Chapter Twenty-eight

>!
Noro P

„Hell runs on nuclear power?” Pin asked blankly.
„What else? Where do you think your electricity comes from?”
„I thought it might be magic,” Pin said.
Tung roared with laughter. „Magic! That's a good one.”

Chapter Thirty-eight

>!
Noro P

Chen could not help wondering if this was in part the source of the current situation: that Heaven, so elevated, lofty, and sophisticated, had not grown too far away from the physical world, so far that it could no longer sympathize with those who sweated and bled and struggled. Hell might, indeed, be hellish, but at times it seemed closer to the human realm than did the Celestial powers. Did that grant Hell, too, the possibility of redemption and improvement?

Chapter Fifty-seven

>!
Noro P

Chen had grown used to being the department's embarrassing little secret, but since he had, effectively, saved the world, Sung had reluctantly recognized that some acknowledgement of his services needed to be made.
And a demented goddess rampaging through the streets in a chariot drawn by fiery-eyed oxen tended to convince even the most hardened atheist of some evidence of the existence of deity.

Chapter Six


A sorozat következő kötete

Detective Inspector Chen sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Max Gladstone: Three Parts Dead
Dan Wells: Mr. Monster
Darynda Jones: Fifth Grave Past the Light
Ilona Andrews: Magic Bleeds
Nalini Singh: Archangel's Legion
Nalini Singh: Mine to Possess
J. D. Robb: Indulgence in Death
Rachel Vincent: Rogue
Angela Roquet: Blood In The Water
Chuck Wendig: Vultures