Queen's ​Gambit – Vezércsel (Tudor-trilógia 1.) 72 csillagozás

Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

Egy ​haldokló király. A királyné veszélyben…
Elvált, lefejezték, meghalt, elvált, lefejezték, túlélte…

VIII. Henrik udvara tele van cselszövéssel, versengéssel, romantikával – és senki sem értheti ezt jobban, mint a középpontjában élő asszonyok.

Katherine Parrnak, aki harmincegy éves korára másodszor is megözvegyül, vissza kell térnie az udvarba, de az idősödő királyra és az őt körülvevő emberekre gyanakodva, ezt nem szívesen teszi meg. Emellett, amikor szenvedélyes viszonyba keveredik a rámenős és csábító Thomas Seymourral, azt hiszi, hogy végre szerelemből mehet majd férjhez. Ám jelenléte az udvarban felkeltette még valaki érdeklődését…

Őszinteségétől és intelligenciájától elbűvölten Tudor Henriknek is megvan a maga terve Katherine-nel kapcsolatban, és senki sincs abban a helyzetben, hogy visszautasíthatná a király házassági ajánlatát. Így hát míg varázslatos szeretőjét eltávolítják a kontinensre, Katherine kénytelen elfogadni a betegeskedő, egoista… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736647 · Fordította: Károlyi Eszter

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

VIII. Henrik · Catherine Parr · Dorothy Fownten · Robert Huicke · Thomas Seymour · William Savage


Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Evelena>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

A korszakra hangolódás érdekében előtte újranéztem A másik Bolyen lány című filmet. Emellett a Tudorok is az egyik nagy kedvencem, bár ott nálam a Boleyn Anna időszak jelentette a sorozat csúcspontját, utána belassult a sorozat. Ebben a könyvben a hatodik feleség, Katherine Parr útját kísérhetjük nyomon.
Amennyire nem ismertem részletesen eme történelmi szeletet és nem is igazán tartottam izgalmasnak korábban, a könyv teljesen megváltoztatta a véleményemet.
Katherine igazán szerethető karakterré nőtt a szememben, erős, kitartó és rendkívül eszes nő itt, akit sok nehézség ért az életben.
Valójában nem ő az egyedüli főszereplő, a regény során Dot és Huicke doktor szemszögéből is olvashatunk. Dot szála nagyon tetszett, kedves volt, édes és szívet melengető. Szükség is volt rá Katherine élete mellett egy ilyen vidámabb szálra is.
VIII. Henrik itt már öregkorában jelenik meg, borzalmas küllemű, rosszindulatú és visszataszító. Itt aztán jócskán lehet utálatot érezni iránta.
Thomas Seymour nem volt szimpatikus az elején, és habár később fordult a kocka, végig valami titokzatosság lengte körül. Az események vége felé már olyan megjegyzései voltak, hogy legszívesebben felképeltem volna.
Erzsébettől is a hideg rázott.
Attól függetlenül, hogy ez az egyik olyan történelmi időszak, amiben a legkevésbé sem szeretnék élni, erről szóló könyveket olvasni, filmeket nézni szeretek.
A vallásgyakorlás nehézségei is mindig elképesztenek ekkoriban, a király szinte folyton váltogatja a nézeteit, a kor azon emberei, akik nagyra akarnak törni, mind befolyásolni akarják. Nem is értem azokat, akik ennyi ember vesztéséből nem tanultak és még mindig csak a hatalom motiválja őket.
A feleségek között nagyra tartott Jane Seymourral kapcsolatban mindig is érlelődött bennem egy gondolat, amit végre kimondott ez a könyv. Miszerint azért vélekednek így Jane-ről, mert nem élt addig, hogy a király őt is megunja.
Összességében nekem igazán érdekes olvasmánynak bizonyult, akik szeretik ezt a korszakot, azoknak nagyon ajánlom.
(Még csak annyit, hogy szerintem az angol cím kifejezőbb, jobban utal a könyvborítóra, arra a bizonyos sakkjátszmára.Emellett a fordításban az egy oldalon belül tízszer váltakozó Katherine és Katalin, illetve Mária és Lady Mary, Erzsébet és Elizabeth nevek folyamatos össze-vissza fordítása rettentő idegesítő. Tessék már eldönteni, hogy hogy fordítjuk a neveket!)

ViveEe P>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

Akit érdekel, milyen lehetett egy olyan szeszélyes uralkodó 6-ik felesége lenni, aki nem egy feleségét kivégeztetett, annak tetszhet ez a könyv.
Szépen kerekített egy történetet a történelmi személyek és események köré.
Plusz előny, hogy önmagában olvasható, lezárt történet.
Bevallom én nem tudtam túl sokat erről az időszakról, csak VIII. Henrikről ismert leghíresebb tényt (feleségek, Rómával való szakítás), így nem tudtam mi lesz a vége.
Igazából nem is tudom hányszor akartam lerakni ezt a könyvet. Engem egyáltalán nem kötött le, picit személytelen volt a történet mesélés, és szegény Dot sorsa jobban érdekelt, mint Kit-é.
A vége meg is lepett. Véletlenül megláttam idő előtt a kronológia utolsó sorát. És nagyon örülök neki. Nem egy szép szerelmes történet ez, de aki szereti a történelmi regényeket, annak ajánlom.

Agatha>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

Na, ez a könyv jól odatett a Jonathan Rhys Meyers-féle Tudoroknak. Szóval nem véletlenül nincs a cimkék között a romantikus szó, senki nem számítson sóhajtozós lányregényre – itt mindenki alávaló, önző érdekember, a cél alátenni a másiknak a hatalomhoz jutás érdekében.
Hogy ez a VIII. Henrik mekkora egy undorító spoiler – és sajnos hajlok afelé, hogy ez a hiteles ábrázolás.
Az írónő okosan az egyik feleség, méghozzá az utolsó, Katherine Parr szemszögéből meséli el, hogyan lesz valakiből királyné, hogyan él az udvarban spoiler és hogy éri el a nagy király a végét, majd aztán mi lesz a királynéval.
Amellett, hogy el kell ismerjem, a királyné igazán bölcs asszony volt, és jól sakkozott (felteszem, erre utal a cím, bár az eredeti korrektebb), nekem mégis inkább a szolgálólánya, Dot és orvosa, Robert Huicke történetszála volt az érdekesebb. És bár kábé mindenen szörnyülködtem, igazán lekötött, ahogy visszaadta magát a korszakot vallási-politikai bizonytalanságával.
Egy kemény korszak története, eléggé meglepő véggel spoiler, így aki tényleg nem a habos-babos romantikát keresi, az értékelni fogja.

mazsof>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

Annyira örültem, amikor láttam, hogy újabb VIII. Henrik korabeli könyvet adnak ki! Imádom a történelmi regényeket, a Tudor-kor pedig azon belül is az egyik nagy kedvencem. Sok regényt olvastam már a különböző személyekről (pl. a Boleyn lányokról, Lady Elizabeth-ről), így rengeteg mindenre emlékeztem, előzményre, mi volt később, a könyvvel párhuzamos eseményeket is ismertem, szóval így nagyon szuper volt olvasni, sok mindent felidéztem közben. Parr Katalinról sosem olvastam még, így különösen jó volt olvasni, rengeteg új dolgot tudtam meg. Nagyon tetszett Dot szála, annak ellenére is, hogy az ő története teljes mértékben kitaláció (bár a személye nem). Olvasmányos volt, nagyon gyorsan haladtam vele, sodródtam az eseményekkel, kb. 2 nap alatt befaltam az 500 oldalt. Nem igazán akartam letenni a kezemből, bár néha muszáj volt. Bár ez lehet jobb is, különben egy ültő helyben képes lettem volna elolvasni. :D

Hiranneth>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

Néha jól esik egy kis változatosság, és némi történelem. Erről az időszakról pedig amúgyis kevés információval rendelkezek, így kíváncsian vágtam bele a történetbe.
Az első, amit megállapítottam, hogy még véletlenül se lettem volna Katherine helyében. Egy nő élete abban az időszakban amúgy sem felhőtlen kacagás volt, de így meg aztán pláne nem. Igen fárasztó lehet folyton azért aggódni, hogy a férjed mikor un rád, és küld a vesztőhelyre.
Annyi problémám volt csak a könyvvel, hogy sokszor annyira lelassult a cselekménye, hogy szinte úgy éreztem egy helyben áll, és ez kizökkentett az olvasásból.

Bleeding_Bride IP>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

Örültem a Vezércselnek, mert végre egy sztori Henrik utolsó feleségéről, arról a Katalinról, amelyik túlélte. A történet jó, korrekt képet mutat a Tudorokról. Szerettem.
Az egyetlen kifogásolnivalóm, hogy a történet ahol pörög, ott sem tudtam felvenni a tempót. Mivel kissé langyosan lötyögött be a fordulat, sőt néha csak úgy derült ki, hogy fordulat van, hogy elpusmogták. Na de annak ellenére nagyon tetszett, szerettem a szereplőket is, volt akit nem.
A végén meg kicsit könnyeztem is.

Biry P>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

Szupi tört.rom VIII. Henrik kevéssé ismert 5. feleségéről, az egyetlentől, aki túlélte a házasságukat. Érdmes elolvasni, érdekes szemszögből olvasható a rettegett király utolsó időszaka.

jehuka P>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

A Tudorok az egyik kedvenc tévésorozatom, így nagy elvárásokkal fogtam bele a könyvbe. Nyilván emiatt, kicsit csalódtam. Nem tudom mi lett volna a helyzet akkor, ha nem ismerem Katherine Parr házasságának történetét Henrikkel, de így sokszor azon kaptam magam, hogy unatkozom. A cselekmény sok helyen teljesen leült, és a könyv címével ellentétben óriási cselszövések sincsenek benne (ami van, azt sem sikerült úgy megírnia az írónőnek, hogy pattanásig feszüljenek az idegek).
Ami kifejezetten tetszett a könyvben, az Erzsébet alakja, illetve a Henrik halálát követő történések.
Annak viszont, aki nem ismeri a történetet, mindenképpen érdemes elolvasni :) Alapvetően egy jó történelmi hűséggel megáldott regény :)

3 hozzászólás
ggizi P>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

A fő történetszál adott volt, ehhez jön még egy kis fűszer és egy kis érzelmi színvilág, és teljesen átjárja az embert a nőügyeiről hírhedt VIII. Henrik udvarának kissé bizarr és kiszámíthatatlan hangulata. Ez a könyv a 6. feleség érdekes és magávalragadó története. Parr Kataliné. Aki túlélte.
Olvassátok és merüljetek bele a hatalmi harcokba, az udvari intrikák és cselszövések tengerébe.

szindilu>!
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel

Nagyon jól megírt, olvasmányos könyv.
Philippa Gregory A másik Boleyn lány c. könyve jutott róla az eszembe, stílusát tekintve.


Népszerű idézetek

ggizi P>!

Az ellenségem ellensége a barátom.

210. oldal - 5. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: barátság · ellenség
Bleeding_Bride IP>!

Hirtelen az eszébe ötlik, milyen lehetett azoknak a férfiaknak, akik a nagy hajó belsejébe szorultak, s elsüllyedtek hullámsírjukba, és hogy bizony mind egyformák, amikor elérkezik a vég. Az altengernagytól le egészen a fedélzetet súroló legényig – ha menni kell, semmivé leszel, függetlenül attól, hogy milyen magasra kapaszkodtál előtte.

275. oldal - 7. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Impalagirl P>!

Vannak dolgok az életben, amiken nem lehet változtatni.

105. oldal, 3. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Dorothy Fownten
Impalagirl P>!

(…) a múlt úgy emészti el a jelent, mint féreg az almát.

29. oldal, 1. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: alma · Catherine Parr · múlt
Impalagirl P>!

(…) ha hiszel valamiben, valóban, igazán hiszel, akkor csak úgy lesz értelme az életednek, ha hűséges is maradsz hozzá.

354. oldal, 9. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Impalagirl P>!

(…) egy férfi szerelme sosem kizárólagos; csak a nők képesek őszintén, szívből szeretni.

443. oldal, 12. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Robert Huicke
Bleeding_Bride IP>!

Emlékszik, hogy tanult az átváltoztatásról, amikor a bor állítólag valóban, szó szerint átváltozik Krisztus vérévé. És a kenyér valóban, szó szerint a testévé változik. Ha jól belegondol az ember, az egész meglehetősen gusztustalan.

88. oldal - 2. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: bor · Dorothy Fownten · Jézus Krisztus · kenyér
Impalagirl P>!

– Vannak az életnek olyan eseményei, melyekből a legmélyebb tanulságokat vonhatjuk le, és néha éppen ezek az események azok, amelyek miatt a legjobban szégyelljük magunkat.

459. oldal, 12. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Catherine Parr
Impalagirl P>!

– Ha hagyod elszabadulni a gondolataidat, a végén még a mélybe rántanak.

484. oldal, Utószó (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: William Savage

Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Alison Weir: Boleyn Anna
Anne Gracie: Tudorok
Alison Weir: Lady Jane
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
C. J. Sansom: A bosszú nyilai
H. M. Castor: VIII. Henrik
Barbara Kyle: Az udvarhölgy
C. W. Gortner: A Tudorok titka