Sárkánylány 13 csillagozás

Liz Flanagan: Sárkánylány

A ​Sárkánylány főszereplője Milla – a melegszívű, árva kis szolgálólány –, aki Arcosi varázslatos szigetén él. Az emberek ezen a településen úgy tudják, hogy a tűzokádó sárkányok már emberöltőkkel ezelőtt végleg kihaltak. A sziget egykori lakói – a sárkánylovasok – is csak a legendákban élnek tovább.

Egy nap Milla – drámai körülmények között – négy különleges tojás birtokosa lesz, és ráébred, hogy rajta fog múlni, a sárkányfiókák kikelnek-e, és életben tudnak-e maradni. Közben Arcosi egyre fenyegetőbb hellyé válik, és mind nehezebb eldönteni, kiben bízhat igazán az ember.

Milla és barátai mindent elkövetnek, hogy megvédjék a sárkánytojásokat, amelyeket a szigetet uraló hatalommániás herceg is szeretne megkaparintani. Ha igaz, amit rebesgetnek, és a tojásokból sárkányok kelnek ki: az egész szigetország sorsa gyökeresen megváltozik. Milla pedig végre megtudhatja, kik is voltak a szülei valójában, és mit rejteget számára a múlt. Vajon ki nevelheti fel a sárkányokat? És… (tovább)

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
352 oldal · ISBN: 9789639866591 · Fordította: Tamás Dénes
>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
352 oldal · ISBN: 9789639866584 · Fordította: Tamás Dénes

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
ria_konyvei 
Liz Flanagan: Sárkánylány

Nagyon tetszett ez a történet, imádtam a sárkányokat, Milla bátorságát és kitartását. Egy aranyos és jó történt volt, tele váratlan eseményekkel és kis csavarokkal.
Különösen tetszett a sárkány és embertárs közötti szoros kapcsolat. A végkifejlet pedig pontosan olyan jól sikerült amire számítottam.

Ez volt életem első igazi fantasy könyve és a Sárkánylány meghozta a kedvem ehhez a műfajhoz. Köszönöm. :)

>!
Linszyy
Liz Flanagan: Sárkánylány

Nagyon aranyos, könnyed történet volt, tele sárkányokkal! :D Tetszett a sárkány-társ kapcsolat, és a végkifejlet is. Nekem még egy kis sárkánytan jöhetett volna, de egyébként szuper kis sztori volt. :)
https://youtu.be/_Lox2z2DvT8

>!
Leobelo P
Liz Flanagan: Sárkánylány

Egészen másra számítottam. Nem volt rossz, a szereplők szerethetőek, a sárkányok imádnivalóak, de nekem valahogy kevés volt. (Lehet, hogy azért, mert az Utolsó namsara után olvastam, ami egy tökéletes sárkányos fantasy.)
Maga a történet jó, csak néhol picit zavarosnak éreztem.
Fogom még olvasni, mert gyorsan olvasható és mint említettem, a sárkányok imádnivalóak, de nem lett kedvenc.

>!
nyusznyusz 
Liz Flanagan: Sárkánylány

Kicsit Trónok harcás csak nem annyira brutális, és nem is nagyon bonyolult a történetszál ami jó lévén ifjúsági regény. Aranyos történet csavarral és váratlan eseménnyel. A szereplőkkel könnyen lehet azonosulni, határozott vonal van a jó és rossz között, kicsit klisés volt hogy a főszereplő nem tud semmit saját múltjáról, de ez igazán megbocsátható az írónak.

>!
Költsei_Firincz
Liz Flanagan: Sárkánylány

A Sárkánylány – besorolása szerént – ifjúsági regény, s mint ilyen egészen kitűnő, hiszen nem azért ifjúsági, mert bugyuta vagy esetlen volna, hanem azért, mert olyan világban játszódik, s olyan értékeket mutat fel, melyek nem „zavarják meg” a gyermeki lélek egészséges fejlődését. A főhőssel könnyű azonosulni, s a konfliktusok is viszonylag könnyen besorolhatók a jó és a rossz klasszikus kategóriái szerint. A jellemek pont annyira plasztikusak, hogy ne legyenek papírízűek, ugyanakkor nem túlzottan bonyolultak, s fejlődésük/változásuk nem nélkülözi az ok-okozat összefüggését.
A Sárkánylány egyszerre klasszikus és modern. Klasszikus, amennyiben a Jó, ha jó célért küzd, akkor – nehézségek és megpróbáltatások árán – elnyeri méltó jutalmát: eléri célját. Modern és trendi, hiszen a főhős egy – saját származásáról mit sem sejtő – LÁNY. Ami elég menő, ha azt nézzük, hogy az ilyen – történelmire hajazó – fantáziavilágokban még mindig a férfiaké a főszerep.
A regény jól fog esni azoknak, akik alapvetően kedvelik a TRÓNOK HARCA világát, de valamiért Westeros túl sok vagy túl sűrű nekik. A Sárkánylányban nincs annyi erőszak, a sárkánylányban nem olyan bonyolult az intrika, s nem nyúlnak olyan távolra a gubancos történetszálak.
A Sárkánylány sárkányai megfelelnek a mai sárkánytrendnek, sokkal inkább hűséges szuper-háziállatok, mint az emberre törő fenevadak. Persze, tüzet okádnak, meg minden, de nagyjából annyira értelmesek, érzékenyek és szolgálatkészek, mint a kutyák.

>!
Regike9
Liz Flanagan: Sárkánylány

Ez a könyv nagyon jó ! : ) Annyira jól van felépítve a történet!- és a szereplők is egyéniek. Ha bár az írónőnek ( tudomásom szerint) még csak a második könyve akkor is nagyon jó!
Az elején úgy tűnt Vigo ellenszenves szereplő lesz de a felénél egy kellemeset csalódtam benne! : )

>!
deathforbarbie
Liz Flanagan: Sárkánylány

gyönyörű történet, nagyon megragadott a cselekménye

>!
Boglárka_Tóth
Liz Flanagan: Sárkánylány

Túlságosan ifjúsági volt a becélzott 10+ korosztállyal (oké, ez nem a könyv hibája). A 12+ könyveket jobban szeretem, mivel az egy fokkal bonyolultabb cselekmény és árnyaltabb írásmód miatt jobban élvezhető felnőtteknek is. Itt túlságosan egyszerű (faék) a történet, és az égvilágon semmi eredeti nincs benne, ahogy a sárkány-ember kapcsolatban sem. Lásd pl Eragon vagy Temeraire sorozatokat, vagy gyerek vonalon akár az Így neveld a sárkányodat c. rajzfilmet. Iszonyat idegesítőnek találtam továbbá, hogy a párbeszédeket kurzívval szedték. A szerkesztői munka is slendrián, néhol nem jelezték, hogy éppen ki beszél, és olyan is volt, hogy tök más szereplő nevét írták oda. Szóval a pontszám alapból 3 csillag, javíthatatlan sárkány-addiktságom miatt adtam volna plusz fél csillagot, viszont az idegesítő tipográfiai és szerkesztői bakik miatt le is vontam ugyanannyit.


Népszerű idézetek

>!
ria_konyvei 

Isak imádja a könyveket. Isak a könyvtárban olyan, mint egy éhes gyerek a pékségben.

145. oldal

>!
ria_konyvei 

Milla tudta, hogy különös, vegyes teremtmény lett belőle, akit a kívülállók gyakran nem tudnak hova tenni. Tarya társaságában sok mindent elsajátított: tudott vívni, táncolni, úri hölgyként beszélni, elegánsan, északföldiesen elnyújtva a magánhangzóit. De sokan, akkor is első ránézésre ítélkeznek.

34. oldal, Negyedik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Morgan Rice: A sárkányok dühe
Cinda Williams Chima: Lángvető
Steve Feasey: Fekete hold
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
Terry Pratchett: A mágia színe
J. R. R. Tolkien: A Gyűrű keresése
Graham Edwards: Sárkányvarázs I-II.