Taoista ​Ji king 1 csillagozás

Liu Ji-Ming: Taoista Ji king

A ​"Ji king"-nek, a híres „Változások Könyvé”-nek számos értelmezése született az évezredek alatt, sőt különböző iskolák is alakultak az egyes rendszerek tanítására, továbbadására. A most megjelenő mű egy taoista beavatott kommentárja 1796-ból, amely a Ji king taoista megközelítését a Teljes Valóság Iskolájának szemszögéből tárja az Olvasó elé – kiváló kiegészítője a korábban napvilágott látott Wilhelm-féle konfucionista változatnak. A Ji king, a Változások könyve az öt kínai klasszikus talán legismertebbike, ősi bölcseleti mű, melynek keletkezése a mitikus idők homályába burkolózik. A könyv nem csak rejtélyes körülmények közt született, de tartalma is időtlen rejtély – mind a mai napig. Évszázadok, évezredek óta számos kiváló elme próbálta megérteni, szerkezetét megfejteni, „jóslatait” értelmezni; ennek eredménye a sok kommentár és könyv, mely a Változások könyvével foglalkozik. Jelen mű a klasszikus Ji kingnek azt a fajta értelmezését mutatja be, amelynek alapjául a taoizmus… (tovább)

>!
Szenzár, Budapest, 2006
352 oldal · ISBN: 9637014098 · Fordította: Drasny József

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Emill>!
Liu Ji-Ming: Taoista Ji king

Ez egy jóskönyv.
Arra, hogy megmondja a jövő heti lottó számokat nem alkalmas. Arra viszont, hogy ha döntés vagy válaszút előtt állsz – pld. új munka, kapcsolat, hitelfelvétel – annak eldöntésében segít. Meglepően jó eredménnyel, de ennek ellenőrzéséhez előbb használnod kell, majd kivárod az időt, míg a következmény megtörténik. Ergo, ha türelmetlen típus vagy felejtsd el.


Népszerű idézetek

abraxa P>!

A Hold lényegében tiszta jin jang nélkül…

44. oldal

abraxa P>!

Amikor a jin és a jang között megbomlott az összhang, a természetellenes energia felerősödött, az igazi, egészséges energia pedig gyenge, nem könnyű megtalálni a Tao tudatát.

158. oldal

abraxa P>!

Ha az emberek negatívak, gyengék és határozatlanok, nem tesznek különbséget helyes és helytelen között, hol az egyikben hisznek, hol a másikban, akkor megzavarodnak és csőcseléket képeznek; abban hisznek, amiben nem kellene, és aköré sereglenek, ami köré nem kellene.

182. oldal

abraxa P>!

Az Ég a mennyeit jelenti, alapvető tulajdonsága a hatalom.

253. oldal

1 hozzászólás
abraxa P>!

Az erő hajlíthatatlan szilárdságot és olyan erőt jelent, amit a tízezer dolog sem tud megrendíteni.

253. oldal

abraxa P>!

A Föld a talajt jelenti; alapvető tulajdonsága a befogadóképesség.

254. oldal

1 hozzászólás
abraxa P>!

Az erőt tekintve semmi sem erősebb, mint az ég; az ég, akárcsak a Tao, egységes energiaáramlás, ami folytonosan kering és nem szűnik meg sohasem. Nincs semmi, amire ki ne terjedne, és nincs semmi, ami árthatna neki. Ez a végső erő és stabilitás.

39. oldal

abraxa P>!

Az emberekben az erő minősége veleszületett őseredeti tudásként, mint egészséges ősenergia van jelen. Ezt nevezzük igazi jangnak…

39. oldal

abraxa P>!

Az erőt, melynek nincs észlelhető alakja vagy nyoma, égi emberinek szokás nevezni. Amikor ez tanult, időbeli kondicionáltságokkal keveredik, megjelenik az egyéni alkat, és az erő a dolgok vonzásába kerül. A szokások ekkor lerombolják az ég és az emberi természet közötti lényegi bensőséges kapcsolatot; az emberek elfordulnak a valóditól és a mesterségesre figyelnek, így a veleszületett tudás elhomályosul.

40. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ji King
Ni Hua-Ching: I ching
Rosemary Burr: Ji-Csing szerelmeseknek
Marlies Holitzka: I Ching – Az ősi kínai bölcselet alapján
Sally Morningstar: Nagy jóskönyv
Joanna Sandsmark: Sorsod a rúnák tükrében
Komlóssy Vera: Ji Csing – A változások könyve
Tori Hartman: A csakrák bölcsessége
Csanyigáné Berta Margit: Jóskönyv
Amy Sophia Marashinsky: Grál-kód jóskártya