Chopin ​élete 5 csillagozás

Liszt Ferenc: Chopin élete

Liszt Chopinről írott könyve a szavakba öntött munkái közül is kiemelkedik költőiségével, a hangulatok finom megjelenítésével. Bár Liszt és Chopin barátsága valójában romantikus legenda, pályafutásuk több ponton mutat átfedéseket, párhuzamokat. Számos alkalommal lépnek fel együtt, produkciójuk mindig a figyelem középpontjában áll. A beszámolók a kor két legnagyobb virtuózaként említik őket, akik „egyformán magas szinten állnak és ugyanolyan mélyen átérzik a művészet lényegét”. 1849 novemberében, Chopin halála után néhány héttel Liszt azonnal nekilát, hogy a világon elsőként emléket állítva önálló könyvet írjon művésztársáról. Lenyűgöző Chopin egyéniségének és az őt körülvevő világnak ihletett és képszerű ábrázolása, melyben hemzsegnek az asszociációk, a romantikus hangulatok, rejtett összefüggések, tájleírások és irodalmi idézetek.

Eredetileg Chopin címmel jelent meg.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport

>!
POKET Publishing, Budapest, 2022
76 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156384102 · Fordította: Kereszty István

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

dorkabuba >!
Liszt Ferenc: Chopin élete

    Aki életrajzot vár, csalódni fog. Ez a 76 oldal legjobb esetben is szemelvényeket tartalmaz Chopin életéről. Ráadásul az objektivitás látszata is hiányzik belőle. Van egy kis nekrológ érzete.
    Ellenben hiánypótló. Elfogult (bár Chopinnel szemben van egy általános elfogódottság és piedesztálra emelés, talán nem véletlenül), líraian magasztaló, Liszt magánvéleményével teli. Azt is nehéz megállapítani, hogy mennyire igaz vagy csak anekdoták. Viszont mindez nem is igazán lényeges. Sokkal inkább az adja az esszenciáját, hogy az egyik óriás mit gondolt a másik óriásról és saját korukról, kortársaikról. Érdemes olvasni.

Ps.: Megjött a kedvem egy kis Mozart Requiemhez.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss László – Bérczesi Róbert: Én meg az ének
Bókay János: Bohémek és pillangók
Zöldi Gergely: Koncz Zsuzsa
Jávor Bence – Csapody Kinga – Gelencsér Milán: Na még mit nem?!
Székely Júlia: Elindultam szép hazámból
Barát Endre: Bergamói ballada
Gál Zsuzsa: Liszt Ferenc
Garajszki Margit: Bartók
Harsányi Zsolt: Magyar rapszódia
Gál György Sándor: Messiás