Stuart ​Horten mágikus masinái (Stuart Horten 1.) 44 csillagozás

Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Stuart Horten meglehetősen alacsony tízéves. A balsorsa a meglehetősen unalmas Beetonba, apja szülővárosába veti, ahol senkit sem ismer, ráadásul a szomszédban az elviselhetetlenül nagyképű Kingley-lányok laknak. Lehet ennél rosszabb?

Ám egyszer csak megkezdődik élete legnagyobb kalandja… Meg kell találnia nagy-nagybátyja elveszett műhelyét, ami telis-tele van trükkös és varázslatos tárgyakkal. Nyomkövetés és rejtélyek minden sarkon – ám ami elsőre izgalmas és mulatságos feladatnak látszik, hamar veszélyes küldetéssé válik, amit nem képes egyedül megoldani.

Letehetetlenül izgalmas és csavaros!

Eredeti megjelenés éve: 2011

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2015
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634100928 · Fordította: Wertheimer Gábor · Illusztrálta: Temujin Doran

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Stuart Horten


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Stuart Horten fantasztikus kalandjainak olvasása közben rájöttem, hogy miért is szeretek ifjúsági regényeket olvasni. Azért, mert egyszerűen nem lehet bennük csalódni. Nincsenek felesleges, csak a terjedelem bővítésére szolgáló részek, idegesítő szereplők, nyakatekert cselekmények. És mindezeket levonva marad nekünk a száz százalékos szórakozás, meg a móka és kacagás. Egyetlen baj volt csak ezzel a könyvvel, hogy egy nap alatt elolvastam. De ugye ezt semmiképpen sem lehet hibának felróni. Sőt!

Örömmel vettem részt Stuart rejtélyes nyomozásában, nagy izgalommal követtem az elrejtett nyomokat, együtt menekültem vele a Kingsley lányok elől, csörgettem a zsebemben a pennyket, nevettem az édesapja elképesztő szókincsén, és Stuarttal együtt én sem fogtam fel sokszor szavainak jelentését.
Engem teljesen elvarázsolt és magával ragadott a történet, tetszett Lissa Evans stílusa, egy nagyon színvonalas gyerekkönyvet olvashattam.
El sem tudom képzelni, ha engem így beszipantott a könyv, milyen hatással lehetne egy ifjú, kalandokra éhes felfedezőre. :)
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2015/12/lissa-evans-stuar…

7 hozzászólás
worsi P>!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Tökéletes.
Néha belefutok olyan könyvekbe, amik valamiért nagyon vonzanak. Ezt egy könyvesboltban láttam meg, az tetszett benne, hogy kicsi. Aztán a könyvtár is beszerezte, onnan rögtön lecsaptam rá az újdonságok között. Hazahoztuk, este egy lendülettel elolvastam a felét, másnap a másik felét is.
Hogy miért tetszett? Először azért, mert kicsit Az üveggyerekekre emlékeztetett, az meg tetszett. Aztán meg azért, mert nyomozós gyerekregény. Kicsit olyan, mint a cédulás játék, amit a tesóimmal játszottunk gyerekkorunkban: egy papírt a kezébe adtunk a játékosnak, azon volt egy helyszín, ahol a következő fecni volt elrejtve. És így tovább, körbe kellett barangolni a lakást, a végén pedig egy kacat volt a jutalom/megfejtés. (Most, hogy belegondolok, a molynyomozás is ilyen. :-))
Mondjuk visszanézve a történetet semmi extra nincs benne, a szokásos sablonnal indít például: új város, nulla barát, unalmas nyár – aztán hirtelen történik valami. De az a valami annyira jól, annyira letehetetlenül van megírva!
Amit szerettem még benne, az a versenyfutás az idővel. Meg hogy vannak benne egyszerű munkásemberek (az egyik gyerek apukája építkezésen dolgozik). Meg a csavart a végén. Meg hogy mégis elhiszem, hogy velem is történhet kalandos dolog egyszer talán.

10 hozzászólás
Juci P>!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Ó, ez tök jó volt! Viszont van egy százdolláros kérdésem: ha ez a könyv Angliában játszódik (egyébként elég sokáig azt hittem, hogy Amerika), akkor miért száz dollárról beszél a nem mondom meg, kinek az apukája?
(Örök emlék marad, hogy pár fejezetet @Dr_Pesto-nak olvastam fel a kórházban, miután volt egy icipici műtétje. A felolvasást kábé kétoldalanként megszakította a fájdalom igazságtalanságáról való filozófiai párbeszéd. :))

10 hozzászólás
sztinus P>!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Egy ilyen klasz könyvről muszàj írnom. Ez az, amiben minden benne van, ami egy jó könyvhöz kell. Kitűnő külcsíny, kitűnő szereplők és törtènetvezetès, az utolsó pillanatig feszültségben tart.
Pazar és kész.

smetalin>!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Nagyon jó kis nyomozós-rejtélyes könyv volt. Minden gyermeknek ajánlom!!! (és felnőttnek is persze!)
Régi örökség nyomába indul 10 éves főhősünk, kinek nagy-nagybácsija egy híres bűvész volt. Sok elszórt utalás, egy csipetnyi mágia és kedves szomszéd lányok segítik útját.
Ez egy gyermekkönyv, való igaz, de szerencsére nem olyan stílusban íródott mikor a gyerekeket „bepalizzák” az írók, és idétlen hülyeségeket sóznak a nyakukba, azzal a céllal, ez egy gyerekkönyv jó lesz ide ennyi is. Én felnőttként is nagyon élveztem, jók a szereplők, a téma is, na jó a szülők kicsit talán elnagyoltak lettek, de ők mellékesek voltak.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Nagyon szerettem! Úgy terveztem, hogy olvasgatom majd esténként, de – sajnos, vagy nagy örömömre –, de le sem tudtam tenni. Szerencsére szép kerekre sikeredett, így nem esz a fene, hogy (most rögtön) elolvassam a folytatást.

Angele >!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Maximális pontszámot érdemel, és nem csak a történet miatt, amiben benne volt a jó mese minden kelléke, humor és izgalom, nyomozás, trükk, varázslat, hanem a szépen megfogalmazott bővített mondatok miatt is. Vártuk a végét, de nem azért, mert untuk és miközben nagyon izgultunk hová tűnt Lily és Tony, nagyon megszerettük Stuart Hortent és Aprilt.

1 hozzászólás
kratas P>!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Nagyon aranyos és egyedi mese, kedves szereplőkkel (kivéve a polgármester és a múzeumi tagok) :)

FreeAngel>!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Kedves, bájos kis rejtélyes történet, de rendhagyó módon. Engem a szabadulószobákra emlékeztetett, ahol saját magunk által felfedezett nyomok alapján szintén magunknak kell kitalálni, mivel mi a teendő, hogy aztán kulcsok, lakatok és furcsa szerkezetek kreatív akadályait leküzdve, feladatokat megoldva jussunk el a célig.
Fiatal és felnőtt, kalandra vágyó olvasóknak egyaránt szórakoztató olvasmány.

marcipáncica>!
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Nagyon szórakoztató és aranyos kis könyvecske volt ez, ami nem árult zsákbamacskát, nem okozott hatalmas meglepetéseket, de hozta, amit egy ilyen rejtélyfelderítős ifjúsági történetnek hoznia kell. A karakterek élesen elhatárolhatóan jók és gonoszok, a történetet megspékeli egy kis mágia (bár én azért egy picit többnek jobban örültem volna), izgalmas kalandokba keverednek a – mind egy kis hátrányossággal küzdő – főhősök, barátságok kötődnek, felderülnek a múlt nagy titkai. Mondom, hoz mindent, amit kell neki, de jól.
Ami zavart, hogy bár a történet egyszerű és lineáris halad előre, volt egy-két olyan helyzet, ahol az írónő nem igazán magyarázta meg hogy is jutott Stuart egyről a kettőre, illetve nagyon rövidnek találtam a könyvet. Rengeteg minden lett volna még a történetben, pláne a vége felé már iszonyatosan kapkodott, jó lett volna hozzácsapni még legalább 50 oldalt és szép kereken befejezni a történetet (vagy felvezetni a folytatást).
Messze nem én vagyok a célközönség, de szerintem felnőtt fejjel is simán élvezhető könnyed kis könyv, ami számomra 4 csillag, de gyerekfejjel tuti többet is kaphatna.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

– Elmegyek a gyerekkönyvekhez – közölte Stuart az apjával, amikor beléptek.
Édesapja mosolyogva bólintott. Stuart tulajdonképpen azt is mondhatta volna:
– Felmászok arra a banánra és lisztes zacskókat dobálok a könyvtárosok fejére – és Mr. Horten akkor is csak mosolyogva bólintott volna. Ha belépett bármilyen könyvtárba, egyfajta révült állapotba került.

Bea_Könyvutca P>!

– Azért vagyok itt – jelentette be –, hogy rendeléseket vegyek fel különféle nedűkre. A citrusfélékből készült gyümölcsnektárok gazdag spektrumát kínálhatom, illetve a szirupalapú, szénsavval dúsított italok asszortimenjét.
– Én kólát kérek – mondta Stuart.
– Mi is – mondta June.
– Üstöllést visszatérek a választott italfélékkel – mondta Stuart apja, és kiment a szobából.
Némi csönd után June és May egymásra néztek, majd kuncogni kezdtek.
– Fura a papád – jegyezte meg May.
Stuart mély levegőt vett, és éppen készült, hogy valami elképesztően, kegyetlenül goromba dolgot mondjon (mert a lánynak ugyan igaza van, tényleg fura az apja, de akkor is az ő apukája), amikor April váratlanul megszólalt.
– Ne nevessetek! – pirított rá a testvéreire. – Senki sem tehet a szüleiről. Az milyen, mikor anya elkezd énekelni? Na és apa sortnadrágja, amit a tavalyi iskolai bulin viselt, és aminek lyukas volt a feneke? Nagyon rosszul éreztük magunkat, amikor kinevettek.

Chöpp >!

Ám aki okos, az nem feltétlenül érzékeny is.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: okosság
Chöpp >!

    KÖRHINTA LAKÓPARK
Elegáns lakások elérhető áron
    Mi nem fogjuk szédíteni

100. oldal

Chöpp >!

Lehetséges, hogy egy kérdőjelet kellene tetováltatnia a homlokára, tűnődött magában Stuart, és ha az apja mond valamit, csak rábök az ujjával.

51. oldal

FreeAngel>!

– A fenébe, a tiéd is – mondta Stuart bosszúsan.
– Mi a baj? – kérdezte Leonora.
– April zseblámpájának is lemerül az eleme.
– Akkor jobb, ha igyekszünk – mondta Leonora. – Pluto vakvezető kutya és nem vakvezető vakond. Egy kis fény kell neki, hogy tudjon tájékozódni.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stuart Horten · vak · vakond
Chöpp >!

– Aha! – szólalt meg Mr. Horten, és a felesége fölött Stuartra nézett. – Különös mefitikus szagot éreztem, s immár látom alluviális eredetét is.
– Elestem a büdös sárban – magyarázta Stuart.

109. oldal

Dr_Pesto>!

– Egyáltalán nem igaz, hogy egyformák vagyunk – folytatta nyomban az egyik lány. – June bal oldalon választja el a haját, én, May, a jobbon, April pedig szemüveges.
– Teljesen egyformán beszéltek.
– Ha jobban megismersz minket, majd rájössz, hogy ez sem igaz.
– De érdekes! Én úgy érzem, hogy máris vagy három hónapja ismerlek benneteket – jegyezte meg Stuart. – Április, május, június…

113. oldal (Pagony, 2015)

Jesper_Olsen >!

Lehet, hogy egy kérdőjelet kellene tetováltatnia a homlokára, tűnődött Stuart, és ha az apja mond valamit, csak rábök az ujjával.

51. oldal

Babó_Buca P>!

– Ha pedig csak a keresztnevedet nézzük – folytatta az apja-, az a Rattus szó anagrammája. Ez természetesen azt jelenti latinul, hogy „patkány”.


A sorozat következő kötete

Stuart Horten sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Renée Holler: Mentsük meg a fáraót!
Tania del Rio: 13. Warren és a Mindent-Látó-Szem
Kovács Attila: Micsoda költözés!
Tea Stilton: A sárkány kódja
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Irene Adler: A fekete dáma
James Gelsey: Scooby-Doo és a maszkos mágus
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye