Stuart ​Horten mágikus masinái (Stuart Horten 1.) 34 csillagozás

Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Stuart Horten meglehetősen alacsony tízéves. A balsorsa a meglehetősen unalmas Beetonba, apja szülővárosába veti, ahol senkit sem ismer, ráadásul a szomszédban az elviselhetetlenül nagyképű Kingley-lányok laknak. Lehet ennél rosszabb?

Ám egyszer csak megkezdődik élete legnagyobb kalandja… Meg kell találnia nagy-nagybátyja elveszett műhelyét, ami telis-tele van trükkös és varázslatos tárgyakkal. Nyomkövetés és rejtélyek minden sarkon – ám ami elsőre izgalmas és mulatságos feladatnak látszik, hamar veszélyes küldetéssé válik, amit nem képes egyedül megoldani.

Letehetetlenül izgalmas és csavaros!

Eredeti mű: Lissa Evans: Horten's Miraculous Mechanisms

Eredeti megjelenés éve: 2011

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2015
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634100928 · Fordította: Wertheimer Gábor · Illusztrálta: Temujin Doran

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Stuart Horten fantasztikus kalandjainak olvasása közben rájöttem, hogy miért is szeretek ifjúsági regényeket olvasni. Azért, mert egyszerűen nem lehet bennük csalódni. Nincsenek felesleges, csak a terjedelem bővítésére szolgáló részek, idegesítő szereplők, nyakatekert cselekmények. És mindezeket levonva marad nekünk a száz százalékos szórakozás, meg a móka és kacagás. Egyetlen baj volt csak ezzel a könyvvel, hogy egy nap alatt elolvastam. De ugye ezt semmiképpen sem lehet hibának felróni. Sőt!

Örömmel vettem részt Stuart rejtélyes nyomozásában, nagy izgalommal követtem az elrejtett nyomokat, együtt menekültem vele a Kingsley lányok elől, csörgettem a zsebemben a pennyket, nevettem az édesapja elképesztő szókincsén, és Stuarttal együtt én sem fogtam fel sokszor szavainak jelentését.
Engem teljesen elvarázsolt és magával ragadott a történet, tetszett Lissa Evans stílusa, egy nagyon színvonalas gyerekkönyvet olvashattam.
El sem tudom képzelni, ha engem így beszipantott a könyv, milyen hatással lehetne egy ifjú, kalandokra éhes felfedezőre. :)
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2015/12/lissa-evans-stuar…

7 hozzászólás
>!
worsi ASP
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Tökéletes.
Néha belefutok olyan könyvekbe, amik valamiért nagyon vonzanak. Ezt egy könyvesboltban láttam meg, az tetszett benne, hogy kicsi. Aztán a könyvtár is beszerezte, onnan rögtön lecsaptam rá az újdonságok között. Hazahoztuk, este egy lendülettel elolvastam a felét, másnap a másik felét is.
Hogy miért tetszett? Először azért, mert kicsit Az üveggyerekekre emlékeztetett, az meg tetszett. Aztán meg azért, mert nyomozós gyerekregény. Kicsit olyan, mint a cédulás játék, amit a tesóimmal játszottunk gyerekkorunkban: egy papírt a kezébe adtunk a játékosnak, azon volt egy helyszín, ahol a következő fecni volt elrejtve. És így tovább, körbe kellett barangolni a lakást, a végén pedig egy kacat volt a jutalom/megfejtés. (Most, hogy belegondolok, a molynyomozás is ilyen. :-))
Mondjuk visszanézve a történetet semmi extra nincs benne, a szokásos sablonnal indít például: új város, nulla barát, unalmas nyár – aztán hirtelen történik valami. De az a valami annyira jól, annyira letehetetlenül van megírva!
Amit szerettem még benne, az a versenyfutás az idővel. Meg hogy vannak benne egyszerű munkásemberek (az egyik gyerek apukája építkezésen dolgozik). Meg a csavart a végén. Meg hogy mégis elhiszem, hogy velem is történhet kalandos dolog egyszer talán.

10 hozzászólás
>!
Juci P
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Ó, ez tök jó volt! Viszont van egy százdolláros kérdésem: ha ez a könyv Angliában játszódik (egyébként elég sokáig azt hittem, hogy Amerika), akkor miért száz dollárról beszél a nem mondom meg, kinek az apukája?
(Örök emlék marad, hogy pár fejezetet @Dr_Pesto-nak olvastam fel a kórházban, miután volt egy icipici műtétje. A felolvasást kábé kétoldalanként megszakította a fájdalom igazságtalanságáról való filozófiai párbeszéd. :))

10 hozzászólás
>!
smetalin
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Nagyon jó kis nyomozós-rejtélyes könyv volt. Minden gyermeknek ajánlom!!! (és felnőttnek is persze!)
Régi örökség nyomába indul 10 éves főhősünk, kinek nagy-nagybácsija egy híres bűvész volt. Sok elszórt utalás, egy csipetnyi mágia és kedves szomszéd lányok segítik útját.
Ez egy gyermekkönyv, való igaz, de szerencsére nem olyan stílusban íródott mikor a gyerekeket „bepalizzák” az írók, és idétlen hülyeségeket sóznak a nyakukba, azzal a céllal, ez egy gyerekkönyv jó lesz ide ennyi is. Én felnőttként is nagyon élveztem, jók a szereplők, a téma is, na jó a szülők kicsit talán elnagyoltak lettek, de ők mellékesek voltak.

1 hozzászólás
>!
marcipáncica P
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Nagyon szórakoztató és aranyos kis könyvecske volt ez, ami nem árult zsákbamacskát, nem okozott hatalmas meglepetéseket, de hozta, amit egy ilyen rejtélyfelderítős ifjúsági történetnek hoznia kell. A karakterek élesen elhatárolhatóan jók és gonoszok, a történetet megspékeli egy kis mágia (bár én azért egy picit többnek jobban örültem volna), izgalmas kalandokba keverednek a – mind egy kis hátrányossággal küzdő – főhősök, barátságok kötődnek, felderülnek a múlt nagy titkai. Mondom, hoz mindent, amit kell neki, de jól.
Ami zavart, hogy bár a történet egyszerű és lineáris halad előre, volt egy-két olyan helyzet, ahol az írónő nem igazán magyarázta meg hogy is jutott Stuart egyről a kettőre, illetve nagyon rövidnek találtam a könyvet. Rengeteg minden lett volna még a történetben, pláne a vége felé már iszonyatosan kapkodott, jó lett volna hozzácsapni még legalább 50 oldalt és szép kereken befejezni a történetet (vagy felvezetni a folytatást).
Messze nem én vagyok a célközönség, de szerintem felnőtt fejjel is simán élvezhető könnyed kis könyv, ami számomra 4 csillag, de gyerekfejjel tuti többet is kaphatna.

>!
Gabye
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Egy újabb jó kis ifjúsági nyomozós regény – persze sorozat de bányja kánya. Élveztem végig, érdekes, izgalmas, nem előre kiszámítható csattanóval. Egyáltalán nem túlírt, pont annyi és úgy ahogy kell. A szereplők élnek, és külön tetszik, hogy mindegyik küzd valami hendikep-el de persze ez nem tántorítja el őket, sőt :-) Okosan felépitett, nagyon szerethető történet.

3 hozzászólás
>!
Jeffi P
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Olvastam már gyerekeknek szóló, nyomozós könyvet, de ez valami fantasztikus volt. Messze jobb a többi hasonló sémára épülő kötetektől. Méghozzá azért, mert nem butítja le a nyomozást, csak mert gyerek a főhős, és csak azért, mert gyerekeknek íródott. Tényleg van benne izgalom, tényleg van benne misztikum, és ami fontos, ami nagyon fontos, hogy borzalmasan szépen megírva. Nem lebutított mondatokkal, és cselekményszállal, hogy rögtön a legkisebb olvasó is tudja, hogy na mi lesz a vége. Nem mondom, hogy meglepődtem a nyomozás alatt, de a vége az nagyot üt. Persze sorozat, tehát igazándiból ott függ a vége a semmibe.
Bővebben:
http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2016/03/lissa-evans-stua…

>!
Babó_Buca
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Határozottan gyerekkönyv, nem véletlenül van rajta, hogy „8 éves kortól” már olvasható. Ez meg is látszik mind a nyelvezeten, mind a fordulatokon és a szereplőkön is.
A könyv mérete arányos főhősünk testmagasságával. Az aprócska fiú kalandvággyal teli veti bele magát nagybátyja találóskérdésébe. A trükkjeiről híres Tony egyik napról a másikra tűnt el, kincseket maga után hagyva, amit viszont eddig még nem találtak meg. A rejtvények ügyesen csatlakoztak egymásba, és felnőtt segítségével meg is tudta oldani mindegyiket. Bár édesanyja inkább szobadísz volt és bogaras édesapja is csak a száját jártatta. De hát ez egy gyerekkönyv. A felnőttek ki vannak zárva a kalandokból.
Aranyos regény. Határozottan az utolsó fordulattal kedveltette meg magát igazán. Olvasás közben nem gondoltam volna, hogy arra az elhatározásra jutok, hogy folytatni szeretném a sorozatot. Gyerekként biztos élveztem volna, de így is kellemes kikapcsolódás volt.
https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2018/01/buveszmagi…

>!
Kovaxka P
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Imádnivaló könyvecske, nyolctól nyolcvanig bátran olvasható! Bájosak a szereplők, ügyesek és furfangosak, fordulatos a történet. Szívesen rátenném a steampunk címkét is a találmányok/szerkezetek miatt, de lehet, hogy félrevezető lenne egy gyerekkönyvnél. Engem már a borítóval megvett, és végig nagyon jól szórakoztam. Kicsivel több mágia nekem még belefért volna, de a folytatásban talán még azt is meglelem.

>!
Hintafa P
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

"El kell mennem, és lehet, hogy nem tudok visszajönni. Ha nem térek vissza, akkor a műhelyem és minden, ami benne van, a Tiéd. Ha megtalálod. És ha megtalálod, akkor olyan fiú vagy, aki megérdemli,hogy az övé legyen. Szeretettel: Tony bácsi Ui.: Kezdd a telefonfülkében a Fő utcán!… Ezzel a levéllel kezdődik a könyv. Aki ilyen indítás után sem érez leküzdhetetlen vágyat a folytatáshoz, az ellenőrizze a pulzusát. Most.
Rév Fülöp sikere bebizonyította, hogy eljött az idő, amikor már a nagyobbaknak való könyvek között is érdemes keresgélnünk. Persze P most még pont abban a korban van, amikor a kisebb korosztálynak szóló könyvek is lekötik, de már azok is éberen tartják a figyelmét, melyek nagyobbaknak szólnak. Ezért a megjelenés után azonnal lecsaptam Stuart Horten mágikus masináira.
Kiadóként bizonyára nem könnyű feladat kiválasztani, hogy milyen legyen a borító, az első benyomás, amivel az olvasóközönség tekintetét befogják. Temujin Doran pontosan eltalálta a rejtélyes, titokzatos, izgalmas, kalandos, varázslatos hangulatot, ami végig mozgásban tartja a történetet.
http://hintafa.blog.hu/2016/01/24/lissa_ewans_stuart_ho…


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

– Elmegyek a gyerekkönyvekhez – közölte Stuart az apjával, amikor beléptek.
Édesapja mosolyogva bólintott. Stuart tulajdonképpen azt is mondhatta volna:
– Felmászok arra a banánra és lisztes zacskókat dobálok a könyvtárosok fejére – és Mr. Horten akkor is csak mosolyogva bólintott volna. Ha belépett bármilyen könyvtárba, egyfajta révült állapotba került.

>!
Bea_Könyvutca P

– Azért vagyok itt – jelentette be –, hogy rendeléseket vegyek fel különféle nedűkre. A citrusfélékből készült gyümölcsnektárok gazdag spektrumát kínálhatom, illetve a szirupalapú, szénsavval dúsított italok asszortimenjét.
– Én kólát kérek – mondta Stuart.
– Mi is – mondta June.
– Üstöllést visszatérek a választott italfélékkel – mondta Stuart apja, és kiment a szobából.
Némi csönd után June és May egymásra néztek, majd kuncogni kezdtek.
– Fura a papád – jegyezte meg May.
Stuart mély levegőt vett, és éppen készült, hogy valami elképesztően, kegyetlenül goromba dolgot mondjon (mert a lánynak ugyan igaza van, tényleg fura az apja, de akkor is az ő apukája), amikor April váratlanul megszólalt.
– Ne nevessetek! – pirított rá a testvéreire. – Senki sem tehet a szüleiről. Az milyen, mikor anya elkezd énekelni? Na és apa sortnadrágja, amit a tavalyi iskolai bulin viselt, és aminek lyukas volt a feneke? Nagyon rosszul éreztük magunkat, amikor kinevettek.

>!
Dr_Pesto

– Egyáltalán nem igaz, hogy egyformák vagyunk – folytatta nyomban az egyik lány. – June bal oldalon választja el a haját, én, May, a jobbon, April pedig szemüveges.
– Teljesen egyformán beszéltek.
– Ha jobban megismersz minket, majd rájössz, hogy ez sem igaz.
– De érdekes! Én úgy érzem, hogy máris vagy három hónapja ismerlek benneteket – jegyezte meg Stuart. – Április, május, június…

113. oldal (Pagony, 2015)

>!
Jesper_Olsen 

Lehet, hogy egy kérdőjelet kellene tetováltatnia a homlokára, tűnődött Stuart, és ha az apja mond valamit, csak rábök az ujjával.

51. oldal

>!
Babó_Buca

– Ha pedig csak a keresztnevedet nézzük – folytatta az apja-, az a Rattus szó anagrammája. Ez természetesen azt jelenti latinul, hogy „patkány”.


A sorozat következő kötete

Stuart Horten sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tea Stilton: A sárkány kódja
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Irene Adler: A fekete dáma
Jeanette Winterson: Gubancrom
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Rick Riordan: Neptunus fia
John Flanagan: Észak varázslója
Eric Elfman – Neal Shusterman: Edison csapdája
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában
Christopher Paolini: Örökség