Elrabolt ​életek 322 csillagozás

Lisa Wingate: Elrabolt életek

Memphis, ​1939
A tizenkét éves Rill Foss és négy kisebb testvére szegénységben, de nagy szeretetben él szüleivel a Mississippi egyik lakóhajóján. A szülők távollétében Rill vigyáz a kistestvéreire, ám egyszer csak idegenek jelennek meg, hogy a gyerekeket a tennessee-i árvaházba vigyék. Bár hitegetik őket, hogy rövidesen hazatérhetnek, a kislány hamar rájön, hogy ez hazugság. Más sorsot szánnak nekik…

Dél-Karolina, napjainkban
Avery Stafford gazdag és kiváltságos családban született, s mindent megkapott az élettől. Szövetségi ügyészként dolgozik, a karrierje szépen ível felfelé, ám súlyosan beteg édesapja miatt egy időre haza kell térnie a szülői házba. Egy véletlen találkozás azonban kényes kérdéseket vet fel benne, és Averynek nem marad más választása, mint hogy elinduljon a múltba vezető hosszú, fájdalmas úton, és feltárja családjának eltitkolt történetét.

Lisa Wingate valós eseményeken alapuló, megindító regénye nem sokkal a megjelenése után felkerült… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Libri, Budapest, 2020
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337973 · Fordította: Getto Katalin
>!
Libri, Budapest, 2018
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332657 · Fordította: Getto Katalin
>!
Libri, Budapest, 2018
460 oldal · ISBN: 9789634334118 · Fordította: Getto Katalin

Kedvencelte 56

Most olvassa 45

Várólistára tette 323

Kívánságlistára tette 272

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Hihetetlen erejű történet, amelynek teljesen a hatása alá kerültem. Az anyagi érdekekre épülő örökbefogadást, ahol szó szerint gyerekekkel kereskedtek, egy sokgyermekes családon és annak több generációs sorsán át mutatja be. Az igaz történeten alapuló regény lapjain megelevenedik a családok erőszakos szétszakítása, a Tennessee-i Gyermekotthon borzalmai, a testvéri szeretet eltéphetetlensége, a továbblépés nélkülözhetetlensége a túléléshez, illetve a múlt titkainak hatása az új nemzedékre. Egyszerre szól a szeretet elemi, elsöprő erejéről és az emberi gátlástalanságról. A kemény történet elképesztően olvasmányos és a szív legmélyéig hatoló stílusban íródott meg, amely sok tanulsággal és könnyel is szolgált számomra. Az írónőnek eddig ez az egyetlen magyar nyelven megjelent regénye, remélem a többi is hamarosan kiadásra kerül.

3 hozzászólás
WindStorm>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

De ki dönti el, hogy mire szánunk időt és mire nem? Mi magunk, azt hiszem.

Nagyon szeretem az igaz történeten alapuló regényeket, így természetesen ez a könyv sem maradhatott le a listámról.

Maga a történet két különböző idősíkban mozog, és két különböző családról szól, akiknek a végén valamilyen szinten közük van egymáshoz.
Viszont a bizonyos „happy end”-ig sok minden történik. S igen borzalmas dolgok.
Egyszerűen leírhatatlan érzés, ami bennem kavargott, miközben ezt a szomorú, család szétszakítós könyvet olvastam. A sztori nehéz, olvasás közben kell némi idő, amíg az ember befogadja, majd túl teszi magát rajta. Gyönyörű fogalmazás, kiváló karakterábrázolás, valósághű, szívbe markoló, s mégis van benne némi remény.
Remény az újra, a jóra, az elpusztíthatatlan szeretetre, s a sok szép, közös emlékre, az időre amely még megadatott nekik.

Összességében nagyon tetszett, és kövezzetek meg, de nekem kicsit olyan élmény volt, mint amikor a Tóparti ház-at olvastam. Szóval, ha tetszett Morton regénye, akkor ebbe is nyugodtan vágj bele, mert nem fogsz csalódni! :)

>!
Libri, Budapest, 2018
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332657 · Fordította: Getto Katalin
3 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Egy hatalmas pofonként ért ez a könyv. A valós események köré épített lakóhajón éldegélő Foss család története egyszerűen fantasztikus. De Avery történetével, szerepével, sőt magával a karakterével nem voltam kibékülve. Túl keveset mutatott belőle az írónő, illetve sokszor, talán amit mutatott az meg feleslegesnek hatott számomra. Akkor vagy legyen felépítve lényegre törően, vagy inkább hagyjuk ki a részleteket, mert így elég suta lett szerintem. De az is lehet, hogy én voltam vele túl szigorú, mindenesetre nem kedveltem őt az olvasás alatt.
Viszont, mivel ennyire jó maga az alaptörténet, ez szinte mit sem számít a könyv értékét tekintve.
Örülök, hogy a polcomon tudhatom ezt a kötetet és mindenkinek jó szívvel ajánlom.
Egyebek:
https://zsuolvas.blogspot.com/2019/01/lisa-wingate-elre…

1 hozzászólás
bokrichard>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Egy ismerős tanácsára olvastam el a könyvet, melyet ki tudja, valaha is a kezembe veszek, ha nincs a lehetőség. Nagyon fontos, drámai, sokkoló képet kapunk egy „fantom” család szívszorító megpróbáltatásain keresztül a 20. század egy nem túl ismert gyermekkereskedő „hálózatáról”. A memphisi Georgia Tann árvaházat alapított, és az 1920-as évektől kezdve foglalkozott örökbefogadásokkal. Viszont csak kevesen tudták, hogy Georgia egyszerűen elrabolta (illetve a későbbiekben elraboltatta) a gyerekeket. A babákkal nem törődött, még a vizet is megspórolta rajtuk. Ha egy kisbabát eladásra alkalmatlannak ítélt meg, azt gondozónőkre bízta, akik kínozták a gyerekeket. Georgia gyógyszerekre sem költött, így az árvái közül közel 500-an haltak meg különböző betegségekben. Nem tudom, hogy ez e a történelem első feljegyzett emberkereskedelme, de korán kezdődtek a bűnök. Döbbenetes adatok, melyek megmutatkoznak az olvasó előtt, mi volt akkor, és mi lehet talán most is valahol. Az tény, hogy a depresszív mondanivalót kompenzálva a lezárás kissé hollywoodias lett, nem mellőzve a klisésen idilli csavart, de a szomorkodásra okot adó történelem mellé kell valami felüdítő, hogy ne ülje meg teljesen a szívét a embernek. Kell néha az ilyen is, hogy tudjuk, hol a helyünk.

Any>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Tipikusan az a könyv, ami magával ragad és nem ereszt még akkor sem, ha már befejezted. Nem tudok elszakadni a témátòl. Akkor is ezek a szerencsétlen családok és gyerekek jártak a fejemben, ha éppen nem olvastam.
Vajon hogyan és hová tűnik el manapság is az a sok ártatlan gyermek? Miért érzem úgy, hogy a választ talán a könyvespolcomon meg is találtam?….

sztinus>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Erős 4, a külcsíny miatt, gyönyörűek a lapok, jó volt kèzben tartani. A tartalom valahogy kicsit sterilnek hatott, érdekes alaptörténet, finomított rajta a romantikus mai fedősztori, de ennèl mèlyebbre nem hatott.

csillabella>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Nem tudom miért halogattam és kerülgettem ezt a könyvet sokáig…már a felénél tudtam, hogy új darab került a kedvencek közé.
2 szálon haladunk: az igaz történeten alapuló , 1930as években játszodó sztori, amit Rill mesél el nekünk: hogy szakítják el a gyerekeket szüleiktől, esetenként szó szerint elrabolják őket, kegyetlenül bánnak velük az árvaházban, majd jó pénzért tovább adják tehetős családoknak.
A jelen szál: Avery hazautazik beteg apjához, hogy segítsen az ápolásban, munkájában, eközben egy öregotthonba tett látogatás olyan titkokat sejtet, ami miatt a lány nyomozásba kezd, bár tudja a tűzzel játszik.
Nem könnyű olvasmány, Rill történetére mindig fel kellett készülni, olyankor rendre ökölbe szorult a kezem… Avery története segített kicsit kifújni magam, a következő szörnyűség előtt.

https://kesztenye.blog.hu/2020/06/06/lisa_wingate_elrab…

Nono_ P>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Nagyon tetszett, annak ellenére, hogy sokáig tartott kiolvasni.
A könyv két szálon fut és a szálak vége már a könyv elején összefonódnak. A történet további részében pedig ennek a miértjét olvashatjuk. Döbbenetes volt, hogy Rill miken ment keresztül és sok százezer gyerek egy kapzsi ember miatt.
A történet másik szála kevésbé tudott megfogni. Avery élete nos, kissé távol áll az én vilagomtól vagy akár az érdeklődésemtől. Így a mindennapjait kicsit nehezen olvastam, de a nyomozása nagyon tetszett.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a két szálon futó cselekményeket, illetve az igaz történeteket.

BoneB>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Először is borzalmas, hogy ilyen megtörténhet és senki nem tesz semmit az ügy érdekében, mert mindenki egy elmebeteg nő markában van, aki kénye kedvére bármit csinálhat a gyerekekkel, mert ugye van az a pénz… Kicsit utánaolvastam a történetnek, illetve maga az író is a könyv végén leírja, hogy mi igaz a sztoriból és mi a képzelete szüleménye. Sajnos Georgia Tann ténykedése mind igaznak bizonyult.
Maga a történet érdekes volt és izgalmas, legalábbis nagyon szorítottam a testvéreknek, hogy minden rendben legyen velük, amennyi borzalmat át kellett élniük. May elképzelése a világról és a mindenről nekem elég fura volt, kicsit naiv, kicsit butácska, de ráfogtam az egészet a korára és a környezetre, ahol nevelkedett.
Ami még kicsit furcsa volt, hogy a leírás alapján ők folyami cigányok, de szőke kék szeműek, valahogy ezt a két infót nem tudtam összerakni fejben.
A politikai résszel sem nagyon tudtam mit kezdeni, szívesebben raktam volna azokat a részeket más környezetbe.
A váltott szemszögek meg, egyenesen megőrjítenek, mire belejönnék a történetbe, addigra ugrunk egyet az időben és olvashatok el még egy fejezetet, hogy tudjam mi történt, aztán meg még egyet, még egyet…

AeS P>!
Lisa Wingate: Elrabolt életek

Nem tudom, még hányszor dőlök be a Librinek, remélem, már nem sokszor. Adott egy nagyon izgalmas téma: a Nagy Gazdasági Világválság alatti amerikai gyerekkereskedelem, amiben a szegény és rossz érdekérvényesítő képességgel rendelkező szülőktől elszakítják a gyerekeiket – lemondatják őket róluk, vagy egyszerűen csak elhitetik velük, hogy meghaltak –, hogy gazdag és jó hírű embereknek adják őket örökbe pénzért.
Van egy rettentően fontos tanulsága az egésznek, ami nagyon megfontolandó, és nagyon szépen kibukkan időnként a regény cselekményéből: attól, hogy egy család nem gazdag, sőt mi több, konkrét anyagi gondjai vannak, a szülők még szeretik a gyerekeiket és a gyerekeik is őket. Pusztán azért, mert valaki nem tud elég pénzt előteremteni (és akár olyan alapvető dolgokra, mint az étkeztetés), még nem lesz rossz vagy nemtörődöm szülő, és a gyerekének nem jobb tőle távol. (Igen, ha bántalmazás vagy bűnözés is van ugyanott, akkor már más a helyzet, de most a vegytiszta anyagi okokról beszélek.)
Na és persze minden szép és jó rajta volt a borítón, és kedvcsináló a fülszöveg, aztán amikor elkezdtem olvasni, akkor kiderült, hogy mindenképpen bele kellett húzni egy jelenkori cselekményszálat, egy gyanúm szerint republikánus, előkelő, politikába generációk óta vastagon beágyazott család történetét, ami egyszerűen rém unalmas volt, mintha a régi Reader's Digest kiadványokat olvastam volna. (Természetesen indokolatlan szerelmi szálra is szükség volt két pónicsutakolás között.)
Bárcsak Lisa Wingate és az ügynöke elég bátrak lettek volna ahhoz, hogy a Tennessee-i Gyermekotthont a maga valójában mutassák be, és ne fektették volna energiájuk felét háromnegyedét a göndör hajú főhősnőbe és politikai karrierjébe.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

– Nem szükségszerű, hogy a múltad megszabja a jövődet. Ha egy nő úgy dönt, igenis képes táncolni az új dallamra. A saját dallamára. De csak akkor fogja meghallani ezt a dallamot, ha nem beszél folyton. Mármint… önmagához. Mert az ember folyton igyekszik meggyőzni magát valamiről.

424. oldal, 25. fejezet (Avery)

Málnika P>!

De elhessegetem magamtól a gondolatot, mert a gondolatok tönkretehetik az embert, ha nem védekezik ellenük.

273. oldal, 18. fejezet (Rill)

Málnika P>!

De ki dönti el, hogy mire szánunk időt és mire nem? Mi magunk, azt hiszem.

155. oldal, 11. fejezet (Avery)

Málnika P>!

Ezek az emberek a markukban tarthatnak, mindent előírhatnak nekem, de a képzeletem felett nincs hatalmuk.

187. oldal, 12. fejezet (Rill)

Málnika P>!

De időközben rájöttem, hogy a múlt egy kicsit olyan, mint a káposztalevél. Mindig van egy kis kesernyés mellékíze. Jobb, ha az ember nem rágódik rajta túl sokáig.

304-305. oldal, 19. fejezet (Avery)

Málnika P>!

– Amire az elme nem emlékszik, a szív még nagyon is emlékezhet rá. A szeretet a legerősebb dolog a világon. Mindennél erősebb.

396. oldal, 23. fejezet (Avery)

Málnika P>!

Milyen apróságokon fordul meg néha az élet! A napló is erről árulkodik. Tervezgetünk, de a sorsunkat végső soron nem tarthatjuk a kezünkben.

130. oldal, 9. fejezet (Avery)

3 hozzászólás
Lobelin>!

Bármennyire szeretjük is a régmúlt melódiáját, bármilyennek is képzeljük a jövő dallamát, mindig a jelen dallamára kell táncolnunk, különben kiesünk a ritmusból, és elvétjük a lépést. Ha olyan zenére akarunk táncolni, ami nem ahhoz a jelenethez tartozik, csak botladozni fogunk.

1 hozzászólás
Málnika P>!

Az élet keserédes ízét érzem a torkomban.

189. oldal, 13. fejezet (Avery)

Málnika P>!

Ahogy látom, ez a pasi éppolyan makacs, mint én. És attól tartok, ő bírja majd tovább. Neki ugyanis van ennivalója.

161. oldal, 11. fejezet (Avery)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucinda Riley: Napnővér
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Alice Hoffman: Galambok őrizői
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Irwin Shaw: Gazdag ember, szegény ember
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Steve Berry: Az elveszett parancs
Jim Shepard: Áron könyve