A ​fenti lakók (A fenti lakók 1.) 667 csillagozás

Lisa Jewell: A fenti lakók

London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye.
A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek?
Két család ügyei gabalyodtak össze.
Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681587 · Fordította: Katona Ágnes
>!
XXI. Század, Budapest, 2021
304 oldal · ISBN: 9789635681594 · Fordította: Katona Ágnes

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Henry Lamb · Libby Jones · Lucy Lamb · Miller Roe · Phineas (Phin) Thomsen


Kedvencelte 45

Most olvassa 26

Várólistára tette 303

Kívánságlistára tette 384

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

”…növekedik, változik, maga mögött hagyta az idegességet, a kényszereket, amik visszahúzták, engedi, hogy az élet mutasson utat neki, nem ő akarja rákényszeríteni az életére a kijelölt utat.”

A fenti lakók egy zseniálisan működő lélektani thriller, amely kevésbé a borzongásra helyezi a hangsúlyt, sokkal inkább a múlt titkainak feltárására és a karakterábrázolásra. Ennek ellenére egy percig sem hagyja unatkozni az olvasót, melyről nemcsak az olvasmányos stílus, hanem az izgalmas fordulatok is gondoskodnak.

Libby 25 éves korában egy nagy házat örököl Chelsea-ben, könnyű gondokkal tarkított fiatal felnőtt évei ekkor teljesen más irányt vesznek. A történet középpontjában álló, baljós hangulatú, sokáig üresen álló ingatlan ugyanis nemcsak anyagi problémáit oldhatja meg, hanem sötét titkokat is rejt. Ráadásul többen várták a babaként emlegetett lány születésnapját. A mesterien szőtt történet teljesen magával ragad, miközben feszültségben és traumatizált szereplőkben nincs hiány. Kiváló kikapcsolódás, mely ugyanakkor izgalmas kérdéseket vet fel az emberi létezés értelméről, a kapcsolatokról, az anyagiakról, az egyén szabadságáról és főként manipulálhatóságáról.

4 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

A @21_Század_Kiadó keménytáblás thrillerjei szinte sosem okoznak csalódást. Ez a sötét, komor hangulatú regény teljesen elvitt magával. Fejezetről fejezetre feltárul előttünk egy kétes hírű ház falai közt megbúvó rejtélyes történet. Nyomozás a jelenben, kutakodás a múltban, ijesztő és hátborzongató események követik egymást, az olvasót pedig egy percig nem ereszti ez az egyedi történet. Thriller rajongóknak kötelező olvasmány!
Természetesen elolvasom majd a szerzőnő hazánkban megjelent másik két kötetét is.

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681587 · Fordította: Katona Ágnes
ProKontra>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

Zseniális és letehetetlen! Különös történet egy családról, akik idegen embereket fogadnak be, maguk mögött hagyják a fényűzést, a luxust, hogy nomád körülmények között tengessék életüket. Azonban nem számolnak azzal, hogy az őrületet is maguk közé engedik. Borzalmas és kegyetlen idők jönnek a család tagjaira, akik már nem önmaguk, már nincs beleszólásuk a saját életükbe, akik hagyják, hogy valaki más irányítsa őket. De ez nem tetszik mindenkinek…

Eszméletlenül jól megírt pszichológiai thriller, amit képtelenség letenni. Fojtogató atmoszféra, ami miatt boldog vagy, hogy, neked van tető a fejed felett, van mit enned, és van cipőd… igen, cipőd!
Nem is emlékszem mikor olvastam ehhez hasonló könyvet! Remélem Lisa Jewell megörvendeztet még bennünket legalább ilyen jó történetekkel!

6 hozzászólás
MissFortune>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

Teljesen másra számítottam, de nem csalódtam.
Az első 50 oldal számomra elég zavaros volt. Nehezen vettem fel a fonalat, mert sok ez a 3 szemszög, illetve az időben is ugrálunk. Aztán egyszer csak beszippantott, onnan már nem volt megállás. Nagyon izgalmas, letehetetlen történet, igazán érdekes fordulatokkal.
Adott egy teljesen átlagos, viszonylag jómódú család, akik maguk közé engedik a gonoszt. Lassan, évről évre burjánzik el igazán, tönkre vágva szinte mindenki életét. David karaktere azért különösen dühítő, mert ilyen férgekkel a való életben is lehet találkozni. Hihetetlenül utáltam az elejétől kezdve.
Emlékezetes könyv lesz, annyi biztos. Mióta befejeztem is folyamatosan ott motoszkál a fejemben, annyira bizarr. Régen olvastam ennyire izgalmas kötetet.

klara_matravolgyi>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

Egy csavaros, sokkoló, hátborzongató pszichológiai thriller, ami garantáltan nem hagy nyugodni egy ideig. Nem túl részletekbe menően, mégis fokozatosan és életszagúan mutatja be, hogyan és miért lehet elveszíteni a kontrollt a saját életünk felett. Manipuláció, behódolás, képmutatás, a szem behunyása a manipuláció felett… Zseniális történet!

mate55>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

Egy nagyon egyedi mese a család történetéről és annak minden titkáról. A három főszereplő életének bonyolultsága mellett Jewell azt vizsgálja, hogy az emberek milyen küzdelmeket vívnak az élet értelmének megtalálásáért. Ha a pénz és a társadalmi pozíció kudarcot vall, mit tehet az ember? A könyv képzeletbeli, szimbolikus fiókjaiban, fokozatosan kibomló titkokat találunk. Három különböző perspektívát követünk a múlt és a jelen idővonalán keresztül, három, elválaszthatatlanul összekapcsolódó, mégis nagyon eltérő életet élő karakter kontrasztos szemszögéből mesélve. A cselekmény jól kidolgozott, magában hordozva a titokzatosság és a feszültség elemeit, valamint az egyre baljósabbnak tűnő atmoszférát. Számos váratlan és tökéletesen időzített fordulat is van, amelyek megváltoztatják a cselekmény arculatát, és egészen a végéig megkérdőjelezik azt. Amikor kibontakozik a dráma, az is világossá válik, hogy az írónő a kezét szorosan a kapcsolatok ábrázolásán tartja – ha úgy tetszik, végtelenül hagyományosan – amiben kibomlik minden karakter, és amiben lehámlik minden, ami csak szépítené e tragikus történetet. Árnyalt párbeszédekkel, arányos jelenetekkel teremti meg a konfliktushelyzeteket, amelyekből megérthetjük, hogy a szereplői között voltaképp a kapcsolatok nincsenek rendben. Legfeljebb az önismeret hiánya teszi egyáltalán lehetővé a családi működésüket. A fordulatok, megrázkódtatások és leleplezések közben, Jewell nem téveszti szem elől története legnagyobb kérdésit: legmélyebb sebeink örökké láthatatlanok maradnak-e, vagy, hogy megszabadulhatunk-e valaha a múltunktól?

Amál P>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

Ritka az a könyv, ami olvasás után is fogva tart, nem ereszt. Számomra A fenti lakók ilyen volt. Még napokkal a befejezése után is kattog rajt az agyam, hogy mennyivel másképp alakult volna Libby, Lucy és Henry élete, ha annak idején Martina Lamb nem találkozik Birdie-vel és nem fogadja be az otthonába. Ha az ember elindul egy úton, egy rossz úton, akkor nehéz róla letérni vagy visszafordulni. A Lamb család is jóhiszeműen rálépett erre a bizonyos útra, amely a vesztüket okozta, és hiába látják a gyerekek, sőt még Harry Lamb is, hogy Martina nagylelkűsége a pusztulást hozza el nekik, mégse változtatnak, mert nem akarnak az asszonynak fájdalmat okozni. Az írónő váltott szemszögben meséli el az eseményeket az idősíkokat is váltogatva, amivel még jobban felfokozza az izgalmakat. Szinte le se tettem a kezemből a könyvet, annyira érdekelt, hogy mi lesz a vége. A szereplők is nagyon jól vannak ábrázolva. Libby alias Serenity, a baba már elsőre a kedvencem lett. Lucy igazi anyatigris, aki a gyermekeiért bármire képes, még ölni is. Henry nekem ellenszenves, Phin pedig olyan megközelíthetetlen, kissé rátarti. A könyv tanulsága, hogy jól gondoljuk meg, hogy kivel barátkozunk, kit engedünk be az otthonunkba, mert könnyen áldozattá válhatunk.

Nikolett_Kapocsi P>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

Hú, hát ez egy nagyon beteg történet!

Előrebocsátom, hogy egyáltalán nem tartozom a könyv célközönségébe, de a nagy népszerűsége és a pozitív kritikák miatt kíváncsi voltam rá, hogy mit is tud egy ilyen Sunday Times #1 bestseller.

Az alaptörténet – amit nagyvonalakban már a fülszövegből megismerünk – meglehetősen bizarr és kellően érdekfeszítő ahhoz, hogy olvasásra csábítson.

Váratlan fordulatokban sincs hiány, még az utolsó oldalak is tartogatnak meglepetéseket és a feszültség is egyre csak nő, ahogy a hátborzongató rejtélyek mögött meghúzódó újabb piszkos kis titkok nyomára bukkanunk.

Feszült, izgalmas lélektani történet, ami olvastatja magát, de a részletek nagyon kidolgozatlanok.

Már a furcsa alaphelyzet, a fenti lakók beköltözésének oka sincs kellően kibontva, végleges ott maradásuk pedig teljesen tisztázatlan maradt. Hasonlóan elnagyolt és számomra hiteltelen a négy gyerek elmúlt 25 éve és David életben maradt, volt feleségének az élettörténete. Egyedül talán Libby életmeséjét sikerült hihetően kidolgozni, viszont az ő karaktere egy chick-lit regény főhősnőjéével vetekszik. A „baba” felnőttként is annyira naiv, hogy az már tényleg hihetetlen és a hirtelen szerelembe esése is inkább megmosolyogtató.

Egyáltalán semmit sem tudtam az írónő munkásságáról és csak a regény elolvasása után láttam, hogy korábbi könyvei alapján több helyen a chick-lit koronázatlan királynőjének titulálták. Ez viszont utólag sok mindenre magyarázatot ad, többek között a regény csodálatos happy endjére is.

Fenti fanyalgásaim ellenére egy kis kikapcsolódásnak tökéletes volt, de Lisa Jewell íróként nem győzött meg.

Kriszta_89 P>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

Kíváncsian vágtam neki Lisa Jewell könyvének, a fülszöveg nagyon kecsegetető volt számomra és már vágytam egy kis thriller/krimi könyvre.
Számomra abszolút hozta azt, amit vártam. A történet két szálon fut, a múlt és a jelen váltakozik egymással kézen fognak és sorra hullanak ki a csontvázak a szekrényből, és rakjuk össze a rejtelmes kirakó darabkáit.
Számomra a háznak és az egész könyv atmoszférájának volt egy sötét, ködös gótikus hatása is, pedig aztán meglehet, hogy ez nem így van csak az én fejemben pörgött így a történet kis filmje.
Végéig fenntartotta a figyelmem és tippem se volt, mi lehet a végkifejlet. Szerettem ezt a feszült kis thriller a maga hangulatával és felkavaró cselekményével együtt!

Réka0128 P>!
Lisa Jewell: A fenti lakók

„– Nem voltak pocsék könyvek – mondta türelmesen Phin. – Olyan könyvek voltak, amik nem tetszettek neked. Ez nem ugyanaz. Csak azok a könyvek pocsékok, amiket annyira rosszul írtak meg, hogy senki sem akarja kiadni őket. Az a könyv, amit kiadtak, az valakinek „jó könyv” lesz.”

Nekem pont ilyen „jó könyv” volt A fenti lakók, amit szinte egy ültő helyemben el is olvastam, annyira beszippantott. A fülszöveg alapján valami teljesen másra számítottam, és az nagyon meglepett, hogy három szálon fut a cselekmény. A múltban játszódó fejezetek kötöttek le a legjobban, de folyamatosan hajtott a kíváncsiság, hogy vajon Libby és Lucy története, hogyan is kapcsolódik a Lambék házában történt sokkoló eseményekhez. Ahogy elkezdtek összeérni a szálak és azt hittem, hogy már mindent tudok, akkor az írónő megint bedobott egy olyan csavart, amivel újfent totálisan összezavart. Számomra az utolsó oldalon lévő fordulat volt az, amitől totálisan eldobtam az agyam, és csak arra tudtam gondolni, hogy pontosan ilyennek kell lennie egy igazán jó pszichológiai thrillernek.
Aki egy fordulatokban gazdag, zseniálisan megírt pszicho-thrillerre vágyik, annak tökéletes választás lesz A fenti lakók. :)


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Senki más nem állt készen arra, hogy átlépje a határt. Annyira könnyű kritizálni. Nem könnyű magunkra venni az irányítást.

260. oldal (XXI. Század, 2021)

Málnika P>!

És növekedik, változik, maga mögött hagyta az idegességet, a kényszereket, amik visszahúzták, engedi, hogy az élet mutasson utat neki, nem ő akarja rákényszeríteni az életére a kijelölt utat.

295. oldal (XXI. Század, 2021)

szentesi_katalin P>!

– Jó könyv?
– Minden könyv jó – válaszolta.
– Ez nem igaz – mondtam. – Olvastam már pocsék könyveket is. […]
– Nem voltak pocsék könyvek – mondta türelmesen Phin. – Olyan könyvek voltak, amik nem tetszettek neked. Ez nem ugyanaz. Csak azok a könyvek pocsékok, amiket annyira rosszul írtak meg, hogy senki nem akarja kiadni őket. Az a könyv, amit kiadtak, az valakinek „jó könyv” lesz.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Lamb · Phineas (Phin) Thomsen
Málnika P>!

A nagy gyógyszercégek korrumpálják a világot. Húsz éven belül vényköteles kábítószerek rabja lesz az egész ország, az NHS meg fog rogyni, ha megpróbálja kifizetni a beteg ország piruláit.

69. oldal (XXI. Század, 2021)

Mónika_T P>!

– Talán azért, mert ugyan nem vagyok már vele, de továbbra is a lényem része. Tudod, a szerelemnek az a fele, ami nem a szex, az nem hal meg automatikusan. Legalábbis nem kell, hogy meghaljon.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem · szex
szentesi_katalin P>!

– Minden férfi gyenge – mondta Phin. – Ez az egész rohadt gond a világgal. Gyengék ahhoz, hogy rendesen szeressenek. Gyengék ahhoz, hogy tévedjenek.

131. oldal

hobor_ria>!

Tizenkét éves és nem érdeklik a tündérmesék többé. Tudja, hogy az élet nemcsak öt nagy eseményből áll, hanem a pillanatokból a nagy események között.

32. oldal, 5. Fejezet

hobor_ria>!

Tudat alatt ekkora eldöntöttem, hogy csak úgy tudhatom meg, mi történik a világban, ha hallgatom az asszonyok beszélgetését. Aki nem figyel a nők fecsegésére, az lemarad.

84. oldal, 17. Fejezet: Chelsea, 1988

hobor_ria>!

Jobbat érdemel-e nálam és annál a szar életnél, amit adni tudok neki?

122. oldal, 25. Fejezet

Niki P>!

A férfiak gyengesége volt minden baj forrása, ami valaha történt.


A sorozat következő kötete

A fenti lakók sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
Lucy Foley: Lakás Párizsban
Farkas Anett: A 33-as beteg
M. W. Craven: A bábuk tánca
Yrsa Sigurðardóttir: Gének
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Nora Roberts: Biztos menedék
Guillaume Musso: Az írók titkos élete
Nora Roberts: Örökség
Michel Bussi: Fekete vízililiomok