Küzdelem (Vámpírnaplók 2.) 431 csillagozás

Lisa Jane Smith: Küzdelem

Damon: elhatározta, hogy megszerzi Elenát. Saját testvére életére tör, hogy az övé legyen a lány.
Stefan: elkeseredetten vágyik a hatalomra, hogy elpusztítsa Damont és megvédje Elenát. Kénytelen engedni vérszomjának.
Elena: a lány, aki bárkit választhatna, egy szerelmi háromszög kellős közepén találja magát… és megtörténhet a tragédia!
Kövesd a Vámpírnaplók titkát, ne maradj le az egyre drámaibb fordulatokról.
Küzdelem után árad a Harag.
Mivé fajul a szerelem? Mivé fajul a gyűlölet?

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452579 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
190 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452586 · Fordította: Farkas Veronika

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírnaplók

297 tag · 178 karc · Utolsó karc: 2019. november 22., 00:01 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Damon Salvatore · Stefan Salvatore · Elena Gilbert


Kedvencelte 41

Most olvassa 33

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Lisa Jane Smith: Küzdelem

Valahogy nem tudom megérteni, miért kell ilyen rövid kötetet kiadni?!
Már csak azért is bosszant, mert egyébként semmi bajom nem lenne Elena, Stefan és Damon felállással, de így nem sok mindent tudok meg, leszámítva a végét, mert az elég jóra sikeredett, hogy még a következő kötettel megpróbálkozzam.
A sorozatot még mindig nem láttam, valahogy többre tudom értékelni a könyvek olvasását, de ha ilyen minősíthetetlen, mint ahogy le van írva, akkor megint nem értem a „rajongást” körülötte.
Na mindegy, most félre teszem ismét, és majd egyszer folytatom.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452579 · Fordította: Farkas Veronika
7 hozzászólás
>!
vighagika
Lisa Jane Smith: Küzdelem

A második rész még rövidebb mint az első, és szinte még kevesebb dolog történik benne, ez pedig igazán megnehezíti az értékelés megírását.
A történet nekem ismét nem volt elég kidolgozott, ezt mondjuk a fülszövegből is lehet már sejteni. Vicky karaktere például rendkívül érdekes lett volna a sok kirohanással, ha elég figyelmet fordít rá az író. De nem így tette.
Véleményem szerint az első és második kötetet felesleges volt különszedni (ha már ennyire összecsapott és kidolgozatlan mindkettő), hiszen időben is közvetlen egymás után játszódnak, valamint elég lett volna a második kötet végén található katarzis, az első rész hozzá képest elég unalmas volt.
Caroline-t és Tylert még jobban megutáltam, ennyire még a sorozatban sem voltak szörnyűek, pedig már ott sem voltak a kedvenceim. Egyedül Damon kárpótolt a sok negatívumért, ő ugyanis egyre nagyobb szerepet kapott. Imádtam a karakterét, pedig egyértelműen vannak vele problémák.
A naplóellopós rész szerintem egyenesen nevetséges volt, ráadásul már az elején sejteni lehetett (szerintem), hogy ki vagy kik áll(nak) mögötte. Arról nem is beszélve, hogy Stefant egyből gyilkosnak titulálták, csak mert új és még nem ismerik.
A kedvenc jelenetem a vacsorás volt, talán maga a képtelenség és Damon tette szerethetővé.
Teljes értékelés: http://lifenexttous.blogspot.com/2018/07/lisa-jane-smit…

>!
Fleur_Rouge_Cerise
Lisa Jane Smith: Küzdelem

Röviden és spoiler mentesen: Az inkompetens vámpírpojáca és az egocentrikus kis picsa románca folytatódik, de ezúttal csatlakozik hozzájuk egy mániákus pszichopata akinek fogalmunk sincs a motivációjáról, de valamiért neki nagyon meg kell szereznie Elenát akkor is ha a miértjére még ő maga sem jött rá. Hosszabban és spoileresebben blogon…

http://liliths-world.blogspot.hu/2013/02/vempajor-dajoriz.html

MJ.: Miért van az, hogy L.J. Smith könyveiben minden vámpír vonzódik a nyúlós, piros ételek után, mert az hasonlít a vérre? Én sem zabálok sarat, ha csokipudingra vágyok…

16 hozzászólás
>!
RVivi 
Lisa Jane Smith: Küzdelem

Ez valahogy jobb volt, mint az első rész. Bár ezt se nevezem remekműnek, de nem volt olvashatatlan. A szereplők még mindig irritálóak, sok röhejes dolog történik, de legalább kezd kibontakozni valami történetszerűség és nem csak a rinyálás megy. Hanem a kettő egyben. :D
Sajnálom, én egyszerűen Elena, Stefan és Damon kapcsolatát csak egy viccnek tudom felfogni. spoiler Viszont egy ilyen vég után végre érdekel a folytatás.

3 hozzászólás
>!
diamondfox P
Lisa Jane Smith: Küzdelem

Újra és újra szembesülök azzal, hogy meghazudtolom a Moly rendszerét a tetszési index-el :D
Most is, azt írja, hogy nekem ez 49%-ban tetszene, ehhez képest szerintem egy erős 3,5 csillagot adok rá! köveket később, köszönöm

Szóval nekem tetszett! Sokkal jobban bírom ezeket a vámpírokat, mint ami maradt a sorozatban. Jóval több képességük van, és Damont is jobban bírom egyébként, itt igazi rosszfiús testvért játszik, a sorozatban is nagyon bírom, de ott meg simán köcsög az elején. (Egyébként nálam csakis Ian Sommerhalderként nézhet ki Damon, láttam magam előtt Elenával beszélgetve, és megjelent a szája sarkában az a huncut mosoly ♥).
Történetileg nem épp egy nagy eresztés egyébként, de most látom, hogy ez ’91-es könyv. Kezdő vámpíros sztorinak meg nagyon jó! Pár nap alatt történnek meg a dolgok, nincs elhúzva, de olyan függővége lett, hogy ha nem lenne kinn nálam az is, igencsak csúnyán néznék rá.
Szóval nem kell leírni ezt a sorozatot, konkrétan kedvem támadt a filmsorozatot is újranézni :D

3 hozzászólás
>!
Dora_Elizabeth
Lisa Jane Smith: Küzdelem

Mit is vártam ettől a könyvtől?
– Egy hisztis tini lányt, mint főszereplőt
– Pár – valamiért vámpírnak titulált – bájgúnárt
– Egy adag nyáladzást, amit valamiért szerelemnek neveznek
– Tini lányokat, akik nem az észnél álltak sorban, és úgy gondolják, hogy szépséggel bármit el tudnak érni
– Tini fiúkat, akikre ugyanez jellemző, csak szépség helyett inkább az izmot írnám
– Felnőtteket, akik nem szólnak bele a tinik életébe
– Minden mást, ami egy kilencvenes években/kétezres évek elején készült gagyi „csajos filmbe” belefér. Tudjátok, amit egyszer a haverokkal jó megnézni, de utána azt is elfelejted, hogy van ilyen a világon.

Mi teljesült?
– Egy hisztis tini ✔
– Kettő vámpír bájgúnár ✔
– Nyáladzó szerelem ✘
– Sötét, ám szép tini lányok ✔
– Sötét, ám izmos tini fiúk ✔
– Szemellenzővel felszerelt felnőttek ✔

Ennek szellemében muszáj volt megadnom a négy csillagot, mert igazából nem okozott csalódást, elvégre csak egyet nem sikerült jól megtippelnem. (Az én esetemben ezért nem is lehetne ezt a csillagozást igazából értékelésnek hívni, mert az inkább tükrözi azt, mennyire csalódtam a könyvben)

Még mindig úgy gondolom, hogy ezt a könyvet sokkal hamarabb, egy korábbi generációnak kellett volna felkínálni. Ha meglessük, az eredeti megjelenése 1991. Ehhez képest hozzánk csak a sorozat után ért el, ami ennek a könyvkupacnak egy határozott érvágása lett. Bár nem láttam a sorozatot, pontosabban csak pár részt néztem meg belőle, de annyiból is leszűrtem, egy teljesen más generációt szólít már meg. Tényleg, én nem hibáztatom a nálam is fiatalabbakat, akik nézték a Vámpírnaplókat, hogy a könyvet „übergagyinak” tartják. Mert az. Tizenhat éven felülieknek ajánlják, aztán se akció nincs benne, se undorító vérengzés, se szex. De hogy őszinték legyünk, még igazából csók se sok csattan el. Na, itt szeretném megjegyezni, hogy annak a generációnak, aki a Bajos csajokon, a Bűbájos boszorkákon meg a hasonló tinifilmeken nőtt fel, ez teljesen befogadható tud lenni. Young Adultnak nevezik, mert a tiniket szólítja meg, viszont ma már nem olyan egy tinédzser, amilyen volt 1991-ben. Lényeg a lényeg, még mindig nagy szívfájdalmam, hogy ezt a könyvet majdnem húsz évvel az eredeti megjelenése után adták ki nálunk.

Tulajdonképpen megint nosztalgikus hangulatba estem át olvasás közben. Tudatosan iktattam be a tervbe ezt a könyvet most. Sem a Terror, sem a Pi élete nem egy limonádé alkotás, elég mélyenszántó gondolatokat teremt, és a húzósabb egyetemi időszakomban bevallom, jobb szeretem a kizökkentős könyveket, amiken sokat nem kell gondolkozni. Ezen pedig valóban nem kellett túl sokat.

Alapvetően szerintem egy jó tini problémát vet fel, ami talán manapság is megállja egyébként a helyét ebben a korosztályban: a segítségkérés „nem megoldás”. A tinédzser kor átmenet a gyermek- és a felnőttkor között. Ilyenkor gyakran beleesik a fiatal abba a hibába, hogy azt hiszi, minden feladatra már megért, felnőtt már, és ezért nem kér segítséget egy nála tapasztaltabbtól. Itt is ezt láthattuk, és a végkimenetele azt hiszem, még egy kicsit tanulságos is lehet egy Elenával hasonló korúnak.

Ennyi volt a szépítés része a dolognak, próbálom a könyvben a jót megtalálni. Viszont azért van egy dolog, ami nagyon csípi a szememet. Ez pedig a borító. Az eleje is megérne egy külön bejegyzést is akár, mert ez a… szóval ezt hagyjuk, erre nincsenek szavak, nem tudom, ki találta ki ezt. Inkább gyorsan megfordítom, és rátérek a hátuljára, ahol nagy piros betűkkel ez áll:

„Két vámpír közt őrlődve”

Egyáltalán nem lepődtem volna meg, ha ez a kötet tényleg arról szólt volna, hogy Elena a bőség zavarában nem tud dönteni a két vámpír között. Mert ez nem ritka egy YA könyvben, ahogy értesültem róla. Pláne el tudtam volna képzelni, hogy ez erről fog szólni, amikor tovább olvastam a hátulsó szöveget.

Hol volt ebben szerelmi háromszög? Egy használt, elég lestrapált példány tulajdonosa vagyok, az enyémből akkor még tíz oldal hiányzik is? Nemhogy szerelmi háromszöget, szerelmet sem igen találtam ebben a könyvben. Jó, jó, elismerem, egy tiniszerelem nagyjából ennyi is lehet, ha nagyon az elvarázsolt erdőben sétálgatunk, de azért ez a fülszöveg több, mint röhejes.

Ha már itt tartunk, akkor szerelem. Megint csak bevett „csajos filmes” elem, hogy a szerelemhez több nem kell, mint egy fiú meg egy lány. Elena valóban szép, Stefan valóban jóképű, készen is van a szerelmes párunk, de! Ennél a pontnál mintha az író elfelejtette volna, hogy Stefan egy vámpír (ha nem számoljuk a kiszívott nyakakat). Méghozzá nem is egy friss darab. Elena rajongása még teljesen elfogadható is a számomra, elvégre egy tinédzser lány egy buta amerikai történetből. De Stefan is pont úgy viselkedik, mintha most szedte volna le a fenekéről az utolsó tojáshéjat. Belőle is, és Damonból is hiányzott az szerintem, hogy már a reneszánsz óta élnek, ami járna némi bölcsességgel.

Ha pedig már a kiszívásnál tartunk… hát ez kicsit sem romantikus. Értem én, hogy vámpírról van szó, nem egy emberről, de akkor sem az. Nem azt mondom, hogy erotikus jelenetet vártam volna a helyükbe, sőt, jobban is érzem magam, hogy nem volt benne (ez mindenképpen pozitív), de legalább egy hangyányival több romantikát azért el tudtam volna viselni.

A mellékszereplőkkel megint csak nem volt különösebb bajom, szerintem szerethető figurákat alkotott meg az írónő. Bonnie-tól több druidás jelenetet vártam volna, de még mindig ő az egyik kedvencem, tetszik, hogy neki legalább van valami egyénisége, nem egy „klón”. Elena szerintem egy elég elviselhetetlen karakter, de ebben a részben szoros volt a verseny, talán csak egy orrhosszal előzte meg Stefant. Damon nekem már nagyon kellett a történetbe. Nem azért, mert a rosszfiúkat kedvelem (bár egy kicsit de), nem is azért, mert amúgy tudom, ki játssza a sorozatban ezt a karaktert és végig úgy képzeltem el, hanem azért kellett már nagyon, mert ő kapta a legjobb szöveget. Szinte az összes karakter egy-egy sablonból kivágott elem, még Bonnie is, elvégre, minden tini történetbe kell egy zakkant is. Damon is elég sablonos a maga módján, de legalább szórakoztatóak a megnyilvánulásai. Bár több bölcsességet várnék egy több, mint háromszáz éves lénytől, azért az tetszett, ahogyan húzza Elena agyát. Az új tanár megjelenése pedig szinte lázba hozott. Nagyon remélem, hogy a későbbiekben kiderül, miért is került a képbe, mert eddig nagyon rejtélyes körülötte minden.

Kicsit úgy éreztem, hogy ez inkább valami felvezetője a következő részeknek. A szerelmi szálat leszámítva egy könnyed, butácska történetet kaptam, de nem is vártam tőle mást. Sőt, pont erre volt szükségem. Persze, eléggé kiszámítható volt a vége is számomra (nem az első YA regényem), de okozott a könyv izgalmakat, lekötött és jó érzés töltött el olvasás közben. Szóval… mivel én nem tudom a sorozattal összehasonlítani, viszont pont ilyen gagyiságokon nőttem fel, ezért a nosztalgiafaktor erősen közrejátszik abban, hogy ezt a sorozatot kedveljem. Noha sosem fogok rajongani érte, de egyáltalán nem tartom ezt annyira rossz tiniregénynek. Ennél sokkal rosszabbakat is láttam már. Sőt, kicsit sajnálom is, hogy nem tizenhat évesen olvastam, amikor a többiek.

>!
Kizi
Lisa Jane Smith: Küzdelem

Úgy álltam neki, hogy estig végzek. Volt ez úgy egy hete. suli
De nem bánom hogy eddig tartott, és hol a következő rész?!?
Esemény, éles helyzetek és Damon volt bőven. Egyre jobban érdekel a sztori, és remélem hamarosan be tudom szerezni a többi részt is! :)

1 hozzászólás
>!
Brigi007
Lisa Jane Smith: Küzdelem

Hmmm. Lehet, hogy az államvizsga közeledés miatt, de most többször is elgondolkodtam, hogy ennek a kihívásnak a teljesítése vajon megér-e nekem annyit, hogy ezt a könyvet tényleg kiszenvedjem. Aztán csak kiszenvedtem. Abban reménykedtem az első rész után, hogy ez majd azért jobb lesz, és tényleg jobb lett, vagy csak az elvárásaim voltak reálisabbak, nem tudom.

Ugyanakkor a másik könyvre 3 csillagot adtam, amit ma már nem értek, szóval levittem 2 és félre, de az értékelésemet olvasva, azon a köteten jót röhögtem, ezen nem, ez semmilyen volt. Azt hiszem, két mondat volt, ami tetszett, akár poén szintjén, akár megfogalmazásban. A sztori továbbra is harmatgyenge és vagy kiszámítható, vagy az embert nem is érdekli, hogyan folytatódik. A poénok laposak, vagy nem is poénok, csak gyenge próbálkozások.

De amire most jöttem csak rá, hogy az előző értékelésemből kihagytam! Hát a fordítói munka, könyörgöm! Azért, mert a szerző úgy fogalmaz, mint egy 14 éves, vajon a fordítónak is úgy kell? Tegyük fel, hogy elfogadom, hogy a lehető leghűebb módon kell visszaadni az eredeti művet, de azért, mert a szerző nem beszél magyarul, szerintem a fordítónak nem feltétlenül kellene úgy tennie, mintha ő se beszélne. Én elhiszem, hogy szarból nem lehet várat építeni, de azért vannak ebben a szép magyar nyelvben változatos szerkezetek, amiknek köszönhetően lehet úgy beszélni, mintha tényleg magyarok lennénk és nem kell minden oldalon lebutított, gyenge szókincsű, szóismétlésekkel tarkított szöveget tálalni. Leülhetsz, egyes.

21 hozzászólás
>!
U_Viki
Lisa Jane Smith: Küzdelem

Borzalmas volt. Azt az 1 csillagot az utolsó 20 oldalért és Damonért kapta.


Népszerű idézetek

>!
Brigi007

– Előbb vágnám el a saját torkom – válaszolta Elena.
– Ez is csábító gondolat. De én annyival élvezetesebben tudnám csinálni.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elena Gilbert
>!
Fleur_Rouge_Cerise

Egy átlagos család, aki leül pulykát enni, gondolta. Egy enyhén kipirult vénlány nagynéni, aki azon aggódik, hogy a borsó szétfőtt és a zsemle odaégett, egy joviális leendő nagybácsi, egy aranyhajú kamasz unokahúg, és a csepűhajú kistestvére. Egy kékszemű szomszédfiú-karakter, egy eleven barátnő, és egy jóképű vámpír, aki éppen továbbadja a kandírozott édesburgonyát. Tipikus amerikai háztartás.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Damon Salvatore · Elena Gilbert
5 hozzászólás
>!
rlb_32557241

Damon ugyanúgy volt felöltözve, mint amikor először találkoztak: feketében. Puha, fekete csizma, fekete farmer, fekete pulóver és bőrdzseki. És úgy nézett ki, mint Stefan. Elena nem is értette, hogyan nem vette eddig észre. Ugyanolyan sötét haja volt, ugyanolyan világos bőre, és ugyanolyan felkavaróan jóképű volt. Csak a haja volt egyenes göndör helyett, a szeme fekete, akár az éjfél, a szája pedig kegyetlen.

8. oldal, 1.

Kapcsolódó szócikkek: Damon Salvatore · Elena Gilbert
1 hozzászólás
>!
Babó_Buca P

A szíve úgy kalapált, mint egy ütvefúró…

69

Kapcsolódó szócikkek: Elena Gilbert
>!
Babó_Buca P

…rájött, hogy az a harag, amit eddig érzett, semmi ahhoz képest, amire képes. Csak gyertyaláng volt a nap mellett.

106

Kapcsolódó szócikkek: Elena Gilbert
>!
Babó_Buca P

Jól teszed, ha félsz tőlem; én vagyokna legveszedelmesbb dolog, amivel valaha találkoztál.

127

Kapcsolódó szócikkek: Damon Salvatore
>!
victoria_m997

Nem bírom elviselni a gondolatot, hogy elveszíthetem.

104. oldal

>!
victoria_m997

– (…) a gyilkosok romantikusak. Képzeld el, hogy az ő kezével a nyakad körül halsz meg. Kiszorítja belőled az életet, és az utolsó, amit látsz, az ő arca.

87. oldal

1 hozzászólás
>!
Babó_Buca P

– Matt, ne… kérlek. Stefan… Stefan retteg az orvosoktól.

39

>!
Brigi007

– Megőrült, és megpróbálta levetkőztetni Tylert.
Bonnie csücsörített. – Nos, ahhoz tényleg őrültnek kell lennie, nem?

133. oldal


A sorozat következő kötete

Vámpírnaplók sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Larissa Ione: Elszabadult vágyak
Patricia Briggs: Megszólít a hold
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva
Rick Riordan: Athéné jele
Rachel Vincent: Halott lelkek
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Josephine Angelini: Istennő