Ébredés (Vámpírnaplók 1.) 658 csillagozás

Lisa Jane Smith: Ébredés

HALÁLOS SZERELMI HÁROMSZÖG
Elena: az üdvöske. A királylány, aki minden fiút megkaphat, akit akar.
Stefan: komoly és rejtélyes. Szemlátomást az egyedüli, aki ellen tud állni Elenának, még ha próbálja is védelmezni saját múltjának kísértő retteneteitől.
Damon: szexi és veszélyes. Hajtja a bosszúvágy Stefan ellen, aki elárulta. Elszántan próbálja megszerezni Elenát, és gyilkolni is hajlandó érte.
Két vámpírfivér története a gyönyörű lánnyal, aki nem tud választani közülük.
Pillants bele a Vámpírnaplókba és merülj el elborzasztó titkaikban!
Ébredés majd Küzdelem! És űz a szenvedély…

Eredeti mű: Lisa Jane Smith: The Awakening

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452029 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452562 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452029 · Fordította: Farkas Veronika

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírnaplók

301 tag · 184 karc · Utolsó karc: 2018. november 6., 15:00 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Damon Salvatore · Stefan Salvatore · Elena Gilbert


Kedvencelte 51

Most olvassa 66

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Bajnoczianna
Lisa Jane Smith: Ébredés

Be kell vallanom nem néztem a sorozatot. Nem voltam oda érte. A könyv viszont kellemes csalódás volt szàmomra. Teljesen más volt mint a sorozat de pont ez tetszett benne. Elena itt sokkal szimpatikusabb karakter lett.
Damon és Stefan pedig két jóképű vàmpír fiúként küzdöttek a kiszemelt lànyért. Stefan talpra esett erős szereplő volt, mindig tudta mit kell tenni a nehéz helyzetben.
Az egész jó kezdésnek bizonyult, vàrom a folytatást.

>!
vighagika P
Lisa Jane Smith: Ébredés

Nagyon meglepődtem, mikor megláttam a molyos százalékot (62), ezért gyorsan meglestem néhány értékelést az olvasás előtt. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy a könyv mennyire eltér a sorozattól, pedig nem erre számítottak. Meglepetten vizslattam ehhez hasonló véleményeket, de az izgatottság mellett nem volt bennem félelem, csak kíváncsiság, én ugyanis nagyon szerettem a Vámpírnaplók című sorozatot.
Az első tényleges különbség az, hogy Elena szőke a könyvben, ami kicsit furcsa, hiszen a borítóra is a jól ismert, barna hajú Nina Dobrevet rakták, azonban ez a tény nem igazán zavaró. Az már inkább (persze csak azoknak, akik nézték a sorozatot), hogy a könyvben Elenának nincs öccse, van azonban egy kishúga, akit a nénikéje és a barátja nevelnek.
Abszolút negatív az a különbség, hogy míg Elena a filmsorozat-adaptációban erős, kitartó és szerethető személyiség, addig a könyvnek ő volt talán a legelviselhetetlenebb karaktere. Hisztis, buta és beképzelt. Egyszerűen szörnyű volt néha a gondolatmeneteit olvasni, ahogy rá akar ugrani Stefanra, valamint az, hogy nagyjából két perc beszélgetés után már szerelmes volt. Nem igazán tudtam azonosulni vele. Önző volt a családjával, a barátaival és Stefannal szemben is.
Meredith Elena legjobb barátnője (Bonnie mellett), aki a sorozatban nem szerepel, pedig szerintem lecserélhették volna Caroline-t rá. Apropó, Caroline… Nem szerettem az adaptációban sem, itt meg aztán egyenesen borzasztó volt, Tylerrel együtt. Szintén iszonyúan negatív személyiség volt mindkettő. Matt velük ellentétben pozitív csalódás volt, hiszen kiállt Stefan mellett, valamint bármennyire szerette Elenát, képes volt neki is segíteni, olykor pedig igazán megmondani a tutit. Nem is értem, a sorozatban miért alakították ilyen jelentéktelenné.
Damon (sajnos) szinte alig van még jelen a történetben, viszont rengeteg a visszautalás Katherine-re. Katherine sorozatbeli karakterével ellentétben kicsit butácska, azonban kevésbé gonosz. Elvileg csak jót akar a testvérpárnak, mégha ilyen szerencsétlenül is viszi véghez célját. Elena karakterénél még ő is szimpatikusabb.
Teljes értékelés: http://lifenexttous.blogspot.com/2018/07/lisa-jane-smit…

>!
RVivi
Lisa Jane Smith: Ébredés

Bárcsak annyi probléma lett volna csak a könyvvel, hogy a borítón is barna Elena, de a könyvben meg szőke…
Olyan szinten volt szörnyű, amennyire a százaléka is mutatja. A szereplők rettenetesek, a sztori pedig labdába se rúghat a sorozatos mellett. Az se tökéletes, de ettől messze jobb.
Na, először is Elena. Az a bemutatkozás, amit levágott nekünk az elején, arra szavak nincsenek. Nemcsak buta és fontoskodó, de még beképzelt is. Caroline nem az a Caroline, akit bírok. Bonnie egy óvodás szintjén áll. Meredith pedig ki a franc? De leginkább az húzott fel, hogy össze-vissza vannak keverve a vezetéknevek és családok. Oké, ez volt előbb, szóval ez a sorozat hibája. És mi volt ez a Fell's Church? Stefannal és Katherine-nel mi történt? Bahh, halálos. Ezerszer inkább a sorozat.
Történetről nem tudok beszélni, mert Elena és Stefan nyavalygásán kívül semmi nem történt. A kedvenc részem az volt, mikor a végén még pár oldalnyi szenvedésre számítottam, erre ott voltak az olvasói értékelések vagy micsodák.

14 hozzászólás
>!
Pillecukorkám
Lisa Jane Smith: Ébredés

Jól megvolt írva bár engem egy kicsit zavart, hogy Elena szőke voltvolt, nem pedig barna… Ami leginkább nem tetszett, hogy a sorozat nagyon nagy részben eltér a könyvtől…

>!
Doreen
Lisa Jane Smith: Ébredés

Hát… Ez szörnyű. Nem igazán értem mit szeretnek rajta annyian. Mármint úgy hallottam hogy a sorozat jó, gondoltam akkor ez sem lehet rossz. Hát sajnos mégis.
Nem igazán történik semmi sem a könyvben, nincsen izgalom, egyszerűen semmi.

8 hozzászólás
>!
Fleur_Rouge_Cerise
Lisa Jane Smith: Ébredés

„Istenem vége van!!!” – ez volt az első amire gondoltam, amikor befejeztem. És ez volt a második: „Basszus, még van hat”
2 és fél pont. Ennyit se érdemelne meg, de nagylelkű vagyok, mivel ez a 100. könyvem az évben. Barátnőm ajánlotta, hogy olvassam el, mivel neki kedvence. Mindig is jó ízlése volt könyvek terén, ezek után viszont elgondolkodtam, hogy ne nyomjam-e bosszúból a kezébe a Démonmestert, „Na, ez egy igazi könyv!” felkiáltással.
Az egész könyvben semmi nem történik, csak mindenki aggódik, fél és zuhan a sötétségbe. A szereplők unalmasak, idegesítőek és őket utáltam legjobban a könyvben. Van egy Katherinünk, aki egy naiv, ostoba liba. Van egy Elenánk, aki dettó, csak még egy ribanc is mind ezek mellett. Aztán a férfi karakterek. Van Matt, akinek nincs ínyére, amit Elena tesz, de azért elég szomorúan néznie és már ugrik is, nehogy Elenácskának valami rossz legyen. Stefan, az aggódó, puhapöcsű balfasz, aki az egész könyvben tövig rágja a körmét és aggódik Elena és Katherine miatt. (Az utóbbi egyébként már közel 700 éve halott, de csak nem felejtettük még el.) És ott van Damon. Na őt bírtam. Ő legalább ésszerűen cselekszik és gondolkodik.
A következő? Nem kell, de el fogom olvasni, mert 1. MM vagyok 2. kell kihívásra.
Viszont mindenkit felszólítanék, hogy NE olvassa el a könyvet mert időpazarlás és csak jól felhúzza az ember agyát a hülye karaktereivel.

>!
Gwen_Black
Lisa Jane Smith: Ébredés

Nem, nem és nem! Szörnyű volt.
Tegyünk fel pár kérdést és válaszoljuk meg őket:
1. Van egy srác, akit kb. egy hónapja ismersz, de alig beszéltél vele, csak annyit tudsz, hogy dögös. Mit érzel iránta?
a.) semmit
b.) kedveled
c.) halálosan beleszeretsz és az első adandó alkalommal kinyilatkoztatod szerelmedet
2. Mit csinálsz, ha a pasidat gyilkossággal vádolják?
a.) nem hiszed el
b.) megrendülsz
c.) elmész hozzá, mert ő ugyan nem tenne ilyet – nem mintha annyira ismernéd
3. Na és akkor mit csinálsz, ha a pasidra úgy találsz rá, hogy egy madár vérét issza éppen?
a.) kiakadsz
b.) sikítozva elmenekülsz
c.) megbocsátasz neki, mert megmentette az életed és különben is, milyen szomorúan néz, jaj szegényke
4. Megtudod, hogy a párod vámpír. Mi a legokosabb teendő?
a.) lelépsz
b.) megnézed az Alkonyatot
c.) hagyod, hogy igyon belőled, mert az baromi erotikus (és kezdesz elgondolkozni azon, hogy a vér a fétised)
5. És ha megtudod, hogy a szerelmednek van egy testvére, aki hipergonosz, és csak feltételezni tudod, hogy elrabolta őt, mit teszel?
a.) értesíted a rendőrséget
b.) nem tudod
c.) kimész a temetőbe megkeresni a gonosz, szexi vámpírt és a nevét ordibálod

Aki mindig a c választ tippelte be, nyereményét átveheti akkor, amikor Elenának megjön az esze… Én pedig most megyek és elgondolkozom azon, hogy miért is hanyagoltam eddig ezt a történetet.

8 hozzászólás
>!
Luna_Iceshard
Lisa Jane Smith: Ébredés

Előre leszögezném: a filmet szeretem (jó, Stefanra néha szívesen rákiáltanék, hogy „ne ráncold a szemöldököd! Úgy maradsz!”. De Damon az ohhh…..:))) Na, a könyvet nem szeretem. (Édes Jézus, nehogy átragadjon rám L.J. Smith írásmódja, kérlek, ne engedd!)
Igen, az első ok, ami miatt sírhatnékom volt, az a fogalmazás, maga a történetvezetés. Egyrészt vázlatos volt, semmi nem jött át úgy, ahogy kéne, semmi nem bontakozott ki, minden csak úgy hipp-hopp megtörtént és/vagy ott termett a semmiből. A fogalmazás alsós kisdiáké, tele van tőmondatokkal és olyan elmés megállapításokkal, mint hogy a rossz dolgok nagyon rosszak voltak, de a jók nagyon jók…..aha….ha te mondod, Elena, drága. Tulajdonképpen nem is kéne fikáznom az írásmódot, hiszen Elena karakterét tükrözi, és ezt ki róhatná fel hibának?
Elena egy elkényeztetett, pöffeszkedő, öntelt, énközpontú stb.stb. ribizli. Az a kiborító vicces, hogy a többi diák lesi minden kívánságát, és még véletlenül se akadna egy diák se, aki jól képen törölné….vagy legalábbis megmondaná neki, hova dugja az egoizmusát. Egy igazi iskolában minden lány utálná és kész. Azt aztán végképp nem értem, hogy egy ilyen végtelenül felszínes lány honnan a fenéből jött rá, hogy Stefannak valami tragédia van a múltjában és falakat húz maga köré, hogy elrejtse a valódi érzéseit. Ez még egy okos szereplőnek sem lenne két találkozás után olyan egyértelmű.
Stefan Szent Salvatore tipikus jófiú, aki mindentől megvédi élete szerelmét, általában olyan dolgokat tesz az emberiségért, amiért Nobel-békedíj járna, miközben folyamatosan azon rinyál, hogy ő gonosz. Hú, de félek. Mert nem érted, hogy ő gonosz, GONOOOOOSZ!
Damon….nem szerettem bele, még csak meg se bizseregtem egy kicsit letompított az előbb megivott NeoCitran , de egy fokkal jobb, mint Stefan. Mert legalább tesz valami olyat, amitől gonosznak lehet nevezni.
A mellékszereplők mellékesek, ugorjunk.
A szerelmi szál, hát az gyönyörű. Elena meglátja Stefant, aki látszólag nem érdeklődik iránta, mire vérszerződést köt a barátnőivel, hogy ezt a pasit az élete árán is megszerzi. Hű,de romantikus és értelmes jelenet, és egyáltalán nem nézném hülyének egyik barátnőmet se, ha felvágatná velem az ujjam, mert van egy pasi, akinek esetleg nem jön be. Megjegyzem, ha Stefannak lenne egy kis esze, Szibériába menekülne Elena nyomulása elől.
Lehet, hogy utálni fogtok érte, de most egyszerűen muszáj megemlítenem: már látom, honnan szedte Stephenie Meyer az ötleteit (mert a Vámpírnaplók volt előbb). Kicsit se feltűnő, az iskolába járó, állatvéren élő nyálpír, a Porsche, a megvédési kényszer (óvóbácsi!), meg még van itt jópár egybeesés.
Jaj, az iskolába járást meg kell említenem. Ha vámpír lennék, a franc se járná ki újra meg újra a gimnáziumot! Mi van olyan vonzó az amerikai középiskolákban, hogy minden vámpír ott akar beilleszkedni? Főiskola? Munkahely esetleg? McDonaldsban felszolgálás? Nem, itt mindig újra és újra tanulmányozni kell a történelmet (kac-kac) meg minden mást ahelyett, hogy élvezné a halhatatlanságot. Jó szórakozást hozzá!
Pozitívum: nem volt olyan rossz, amikor a Halloween-bulin megölték a tanárt, el tudtam képzelni, meg amikor bántani akarták Elenát ….neeem… Amúgy tényleg lehetett volna belőle valami jó is, ha a következő kötetek színvonala emelkedne, de úgy hallottam, nem fog. Mindenesetre én se értem, miért érzek késztetést rá, hogy rossz könyveket olvassak, de holnap folytatom:))

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Brigi007

A gonosz soha nem lel békét. Győzelmet arathat, de békét soha nem lel.

35. oldal

>!
Brigi007

– Hogy érted azt, hogy nem mész vissza?
[…]
– Azt hittem volna, hogy még maga is megért egy ilyen egyszerű mondatot, apám. Megismételjem latinul?

32. oldal

1 hozzászólás
>!
Fangirl033

De elege volt már abból, hogy az árnyak között kell élnie.

2 hozzászólás
>!
Cheril

A szerelem fáj. Néha úgy érzed, mintha ez lenne a legjobb dolog a világon. Biztonságban érzed magad tőle. Elfelejtet veled mindent, mintha újrakezdenél mindent. De a szerelemtől érezheted úgy, mintha nem tudnád magad irányítani. Félhetsz. Mintha addig enne téged, amíg semmi nem marad belőled. A szerelem tényleg szívás.

>!
Shinobu

– A rossz dolgok nagyon rosszak voltak, de a jó dolgok nagyon jók voltak.

>!
Cheril

Kedves Naplóm! Túléltem az első napot. Legalább 37-szer mondtam, hogy „jól vagyok, köszönöm”, de egyszer sem gondoltam komolyan. De senkinek sem tűnt fel. Ha valaki megkérdezi, „hogy vagy?”, igazából nem is kíváncsi a válaszra.

.

>!
Brigi007

Gondolkozni szeretett volna, de most, hogy megpróbálta, úgy menekültek előle a gondolatok, mint egerek a hóbagoly elől.

44. oldal

3 hozzászólás
>!
Babó_Buca

Egy úriember nem erőlteti másokra a társaságát.(…) És nem sértegeti a nőket.(…) És mindenekfelett nem bántja őket…

94


A sorozat következő kötete

Vámpírnaplók sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Üvegváros
Alex Flinn: Beastly – A szörnyszívű
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Rachel Hawkins: Hex Hall
Maggie Stiefvater: Forever – Örökké
Andrea Cremer: Bloodrose – A döntés
Richelle Mead: A halál csókja
P. C. Cast – Kristin Cast: Megkísértve
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Rachel Vincent: Shift – Változás