Ébredés (Vámpírnaplók 1.) 857 csillagozás

Lisa Jane Smith: Ébredés

HALÁLOS SZERELMI HÁROMSZÖG
Elena: az üdvöske. A királylány, aki minden fiút megkaphat, akit akar.
Stefan: komoly és rejtélyes. Szemlátomást az egyedüli, aki ellen tud állni Elenának, még ha próbálja is védelmezni saját múltjának kísértő retteneteitől.
Damon: szexi és veszélyes. Hajtja a bosszúvágy Stefan ellen, aki elárulta. Elszántan próbálja megszerezni Elenát, és gyilkolni is hajlandó érte.
Két vámpírfivér története a gyönyörű lánnyal, aki nem tud választani közülük.
Pillants bele a Vámpírnaplókba és merülj el elborzasztó titkaikban!
Ébredés majd Küzdelem! És űz a szenvedély…

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789632458786 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789632458779 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452562 · Fordította: Farkas Veronika

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírnaplók

302 tag · 167 karc · Utolsó karc: 2022. július 1., 10:12 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Damon Salvatore · Stefan Salvatore · Elena Gilbert · Bonnie McCullogh · Meredith Sulez · Caroline Forbes · Matt Honeycutt


Kedvencelte 52

Most olvassa 56

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 103

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

vighagika P>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Nagyon meglepődtem, mikor megláttam a molyos százalékot (62), ezért gyorsan meglestem néhány értékelést az olvasás előtt. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy a könyv mennyire eltér a sorozattól, pedig nem erre számítottak. Meglepetten vizslattam ehhez hasonló véleményeket, de az izgatottság mellett nem volt bennem félelem, csak kíváncsiság, én ugyanis nagyon szerettem a Vámpírnaplók című sorozatot.
Az első tényleges különbség az, hogy Elena szőke a könyvben, ami kicsit furcsa, hiszen a borítóra is a jól ismert, barna hajú Nina Dobrevet rakták, azonban ez a tény nem igazán zavaró. Az már inkább (persze csak azoknak, akik nézték a sorozatot), hogy a könyvben Elenának nincs öccse, van azonban egy kishúga, akit a nénikéje és a barátja nevelnek.
Abszolút negatív az a különbség, hogy míg Elena a filmsorozat-adaptációban erős, kitartó és szerethető személyiség, addig a könyvnek ő volt talán a legelviselhetetlenebb karaktere. Hisztis, buta és beképzelt. Egyszerűen szörnyű volt néha a gondolatmeneteit olvasni, ahogy rá akar ugrani Stefanra, valamint az, hogy nagyjából két perc beszélgetés után már szerelmes volt. Nem igazán tudtam azonosulni vele. Önző volt a családjával, a barátaival és Stefannal szemben is.
Meredith Elena legjobb barátnője (Bonnie mellett), aki a sorozatban nem szerepel, pedig szerintem lecserélhették volna Caroline-t rá. Apropó, Caroline… Nem szerettem az adaptációban sem, itt meg aztán egyenesen borzasztó volt, Tylerrel együtt. Szintén iszonyúan negatív személyiség volt mindkettő. Matt velük ellentétben pozitív csalódás volt, hiszen kiállt Stefan mellett, valamint bármennyire szerette Elenát, képes volt neki is segíteni, olykor pedig igazán megmondani a tutit. Nem is értem, a sorozatban miért alakították ilyen jelentéktelenné.
Damon (sajnos) szinte alig van még jelen a történetben, viszont rengeteg a visszautalás Katherine-re. Katherine sorozatbeli karakterével ellentétben kicsit butácska, azonban kevésbé gonosz. Elvileg csak jót akar a testvérpárnak, mégha ilyen szerencsétlenül is viszi véghez célját. Elena karakterénél még ő is szimpatikusabb.
Teljes értékelés: http://lifenexttous.blogspot.com/2018/07/lisa-jane-smit…

1 hozzászólás
Bajnoczianna>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Be kell vallanom nem néztem a sorozatot. Nem voltam oda érte. A könyv viszont kellemes csalódás volt szàmomra. Teljesen más volt mint a sorozat de pont ez tetszett benne. Elena itt sokkal szimpatikusabb karakter lett.
Damon és Stefan pedig két jóképű vàmpír fiúként küzdöttek a kiszemelt lànyért. Stefan talpra esett erős szereplő volt, mindig tudta mit kell tenni a nehéz helyzetben.
Az egész jó kezdésnek bizonyult, vàrom a folytatást.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Vámpírnaplók 1

Vegyes érzéseim vannak a sorozat kezdő kötete alapján, inkább átlagosnak mondanám, mint jónak. Voltak részek, amik kifejezetten tetszettek, de voltak olyanok is, amik idegesítettek.
Elena egyáltalán nem volt szimpatikus, öntelt és pökhendi volt, úgy tűnt csak sportot űz a fiúk meghódításában, majd elhajításában.
Stefan-ban emberére talált, nem könnyen hódította meg, persze ennek inkább a fiú sötét múltjához és jelenéhez volt köze, nem a vonzalom hiányához. Elena maga is elcsodálkozott, hogy közben beleszeretett a fiúba.
Stefan imádni való volt, őt hamar a szívembe zártam, a „kedves” bátyját viszont teljes szívemből utáltam.
Egy szerelmi háromszög indította el a lavinát, de már előtte is kölcsönös ellenszenv volt a két testvér között, Damon hibájából, gyűlöletének motivációjára eddig nem derült fény.
Damon mintha születetten gonosz lenne, egy szocio- és pszichopata, és egyetlen célja az, hogy Stafan-t tönkre tegye, minden kellett neki, ami Stefan-nak volt.
Függő vége van a résznek, de egyenlőre nem folytatom, mert vannak számomra izgalmasabb olvasni valóim.

4 hozzászólás
Pillecukorkám>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Jól megvolt írva bár engem egy kicsit zavart, hogy Elena szőke voltvolt, nem pedig barna… Ami leginkább nem tetszett, hogy a sorozat nagyon nagy részben eltér a könyvtől…

Szonja_Seres>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Úgy kezdtem neki az olvasásnak, hogy előtte megnéztem kedvenc booktuberem off vlogját az első két könyvről. Őszintén, nem tartottam attól, hogy nagyon sok mindent, vagy egyáltalán bármit lespoilereznék magamnak.
És mennyire igazam volt!
Kind of jól is tettem, hogy megnéztem azt a videót olvasás előtt, mert így józanabbul látom a történéseket. spoiler

Az első felében nem feltétlen történt sok minden – ahogy elmesélésem alapján @Vhagar meghatározta: mint a Gossip Girl. Bevallom, én azt nem ismerem, egyáltalán, de az biztos, hogy ennek a könyvnek az első fele egy egyszerű, tömegben elvesző, mini tinidráma. Mert amit látunk:
1) A két népszerű csaj közötti rivalizálás
2) Az új srác, aki titokzatoskodik – fájó múlt
3) Tanulásra magasról tojó diákok
+1 Vámpírok
Egyébként ilyen „csúszik” kategória, azaz nem a legszórakoztatóbb, de ha nem gondolkodsz rajta komolyan, akkor haladsz vele.

Persze, voltak benne észszerűtlenségek, mint hogy EEEENNYIRE ne érdekeljen senkit a végzősök közül a továbbtanulás, vagy legalább a jövője.
Továbbá, hogy nemcsak hogy nem ismeri Elena Stefant, nem beszéltek, de még ki is offolta KÉTSZER, és így vágyakozik az érintése, a csókja iránt!
Ezenkívül, Ijesztően rosszul bánik Elena Meredithtel és Bonnieval. Hogy mennyire semmibe veszi őket, nem foglalkozik velük, csak annyit, hogy ott legyenek neki. És hogy ők meg szegődnek hozzá.

Azt pedig sajnálomoff, hogy annyit tudok/tudtam a dolgokról, hogy Bonnie druidás/boszorkányos hablatyolásáról tudom, hogy igaz.

Jajj, jut eszembe, elképzelni nem tudom, hogy sikerült a sorozatot olyanra varázsolni, hogy senki sem úgy néz ki, mi t a könyvben. Elena szőke, Stefán göndör, és ami engem a leginkább sokkoló/zavar: Caroline, aki a filmben szőke, itt vörös.

Anyways, ez leginkább a könyv első felére vonatkozva a „kiakadásom”.

On the other hand, nekem egészen tetszett.
Szerettem Stefan visszaemlékezéseit off. És miután megjelent Damon, Stefan közelebb engedte magához Elenát, és spoiler off, kifejezetten érdekesnek találtam. Nem nagyon számítottam egyes lépésekre, nem az a letaglózó, levegőt sem kapok felé, de pretty good.

És úgy egyébként, örülök, hogy neki kezdek/kezdtem a sorozatnak. Nem a legizgalmasabb, de olyan szempontból mindenképp érdekes, hogy mi is az a könyv, ami a tömegek off által imádott sorozat alapja.
Én meg vagyok elégedve vele, szerintem kellően szórakoztató, habár lehetne lebilincselőbb – időnként olyan/annyi a leírás, hogy elkalandozok, és továbbra is értem a dolgokat, mert semmi fontos nem volt.

1 hozzászólás
Love_Quinn>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Szeretném azt mondani, hogy tetszett, de ez nekem óriási csalódás volt. A sorozat a kedvencem és sajnos nem sok köze van a könyvhöz. Ami azt illeti nem is probléma, mert így jobb volt. Hiába volt a könyves Elena szőke, végig a barna hajú Nina Dobrev volt előttem. :D A legdurvább nekem Jeremy hiánya volt… oké, értem én, hogy Jeremy erősebb volt, mint a nyápic húg, de akkor is. Nekem ez totál élvezhetetlenné tette a könyvet.

FVCsilla P>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Kifejezetten nem szeretem ha film- vagy sorozatadaptációnál az alapvető jellemzőket nem veszik át. A sorozatbeli szereplők közül többen köszönőviszonyban sincsenek a könyvbeli önmagukkal szemben, ami pusztán azért zavart ennyire mert először a sorozatot láttam.
Arra egyáltalán nem emlékszem, hogy Elena ott is ilyen kiábrándító szereplő lett volna. Nem sikerült megkedvelnem, Stefan hozta a titokzatos figurát, Damon pedig Damon volt. A történetbe még csak most kezdünk bele, nem volt még ideje bonyolódni a szálaknak.

Dina91 P>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Vegyes érzéseim vannak, mert ez egy jó könyv is lehetne, de mivel láttam a sorozatot, ami az egyik kedvencem, és ezerszer jobban sikerült mint a könyv, így sajnos nem annyira nyerte el a tetszésemet, a főszereplők teljesen máshogy vannak leírva, mint ahogy a sorozatban, és a borító abszólut nem illik ezekhez a karakterekhez. Ami nagyon meglepő számomra, hogy ez a könyv velem egyidős, hogyha persze az eredeti megjelenést nézzük.

U_Viki>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Sokkal rosszabbra számítottam, az értékelések alapján. Próbáltam a sorozattól elvonatkoztatni, de ha olvastam a könyvet, a fejembe már gyorsan összehasonlítottam a tv-ben látottakkal.

Ha nem lett volna Elena, sokkal de sokkal jobb lett volna. Az elején félbe akartam hagyni miatta. KIKÉSZÍTETT. Én még életemben nem találkoztam ilyen arrogáns szereplővel, pedig már egy jó pár könyvet olvastam, filmet és sorozatot láttam. Elenát nem lehet felülmúlni. Komolyan. ̶S̶z̶í̶v̶e̶s̶e̶n̶ ̶l̶á̶t̶n̶á̶m̶ ̶a̶z̶ ̶É̶h̶e̶z̶ő̶k̶ ̶v̶i̶a̶d̶a̶l̶á̶b̶a̶n̶. Egy kis ízelítő: „Egyenesen elsétált mellette. Egyetlen pillantás nélkül. Vissza sem tudott emlékezni, mikor csinált egy fiú utoljára ilyet. Mindegyik minimum ránéz. Van, aki fütyül is. Páran megállnak beszélgetni. Páran csak bámulják. És Elena szerint ez így is van jól.”… NO COMMENT. Ezenkívűl úgy ugráltat mindenkit ahogy csak kedve van. És ha véletlenül akad valaki aki nem ugrál ahogy Elena hercegnő fütyül, akkor az nagy bajban van. A tévésorozatban sem volt a kedvencem, de ott legalább a csendes kis ártatlan lányka volt… ̶A̶z̶ ̶e̶l̶s̶ő̶ ̶3̶ ̶é̶v̶a̶d̶b̶a̶n̶.

Stefánról igazából nincs nagyon még véleményem. Röviden: a vámpír aki probál nem vámpír lenni ̶:̶)̶)̶. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoz ki belőle az írómő.

Damonnal egy bajom van. De az egy nagy baj. Nagyon-nagyon keveset szerepelt. Miért???! Kérek még Damont! Ide nekem egyet!!

A többiekről igazából nem sok mindent tudunk. Matt, Bonnie és Meredith Elena bábjai.
Caroline, aki a Hercegnő ellen szegült, ki van egy kicsit közösítve. Eléggé belevaló csajszinak tűnik. A sorozatban egyik kedvencem. Remélem a következő részekben megismerjük az ő történetét is.

És végül, de nem utolsó sorban, ̶d̶o̶b̶p̶e̶r̶g̶é̶s̶….. Katherine. Rá nagyon kíváncsi vagyok. De komolyan. A sorozatban úgy ismerjük mint a GONOSZT, ̶c̶s̶u̶p̶a̶ ̶n̶a̶g̶y̶b̶e̶t̶ű̶ve̶l̶, aki először ártatlannak tűnik, de ugyebár nem az. spoiler Én nem hiszem. Túl egyszerű lenne.

A kedvenc részeim mindenképp a visszaemlékezések voltak. Többet tudhattunk meg Stefan és Damon ̶ ̶❤̶ ̶❤̶ ̶❤̶ ̶ múltjáról.

Mindenképp elolvasom a következő részeket is, mert:
1. DAMON ❤ ,
2. érdekel milyen lesz spoiler,
3. kíváncsi vagyok Katherine és Caroline történetére.

u.i. Lenne még egy kérdésem: A későbbiekben belecsöppen-e Klaus vagy Enzo a történetünkbe? *-* :D

5 hozzászólás
Dita_Sterk_van_Ziel P>!
Lisa Jane Smith: Ébredés

Egyszer olvastam már a könyv sorozatot, de kb több, mint 10 éve… A tévésorozat már akkor is jobban tetszett, mint most is. Egy hirtelen ötlet volt, hogy újranézem a tévésorozatot, majd ahogy végeztem, gondoltam egyet, hogy akkor idézzük fel a könyveket is, miben is különbözik egymástól. Huuu szinte mindenben… el se hiszem, hogy valamivel jobbra emlékeztem és mekkorát tévedtem. Azt hiszem, ha nem a tévésorozat lenne a borítója, biztos nem őrizném ilyen régóta a polcomon a regényt..


Népszerű idézetek

Brigi007>!

A gonosz soha nem lel békét. Győzelmet arathat, de békét soha nem lel.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stefan Salvatore
Brigi007>!

– Hogy érted azt, hogy nem mész vissza?
[…]
– Azt hittem volna, hogy még maga is megért egy ilyen egyszerű mondatot, apám. Megismételjem latinul?

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Damon Salvatore
1 hozzászólás
Fangirl033>!

De elege volt már abból, hogy az árnyak között kell élnie.

Kapcsolódó szócikkek: Stefan Salvatore
2 hozzászólás
Cheril>!

A szerelem fáj. Néha úgy érzed, mintha ez lenne a legjobb dolog a világon. Biztonságban érzed magad tőle. Elfelejtet veled mindent, mintha újrakezdenél mindent. De a szerelemtől érezheted úgy, mintha nem tudnád magad irányítani. Félhetsz. Mintha addig enne téged, amíg semmi nem marad belőled. A szerelem tényleg szívás.

Kapcsolódó szócikkek: Elena Gilbert
Cheril>!

Kedves Naplóm! Túléltem az első napot. Legalább 37-szer mondtam, hogy „jól vagyok, köszönöm”, de egyszer sem gondoltam komolyan. De senkinek sem tűnt fel. Ha valaki megkérdezi, „hogy vagy?”, igazából nem is kíváncsi a válaszra.

.

Kapcsolódó szócikkek: Elena Gilbert
Lulu_Lulu>!

Elena nézte, ahogy ment kifelé.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elena Gilbert
Shinobu>!

– A rossz dolgok nagyon rosszak voltak, de a jó dolgok nagyon jók voltak.

Kapcsolódó szócikkek: Elena Gilbert
Brigi007>!

Gondolkozni szeretett volna, de most, hogy megpróbálta, úgy menekültek előle a gondolatok, mint egerek a hóbagoly elől.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elena Gilbert
3 hozzászólás
Babó_Buca P>!

Egy úriember nem erőlteti másokra a társaságát.[…] És nem sértegeti a nőket.[…] És mindenekfelett nem bántja őket…

94

Kapcsolódó szócikkek: Stefan Salvatore

A sorozat következő kötete

Vámpírnaplók sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csóti Lili: Hetedvérig
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Tracy Wolff: Sóvárgás
Andrea Cremer: Wolfsbane – A keresők
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Richelle Mead: Vámpírakadémia
Anna Banks: Poszeidón
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
Fróna Zsófia: Démonok közt