Still ​Alice 13 csillagozás

Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice Lisa Genova: Still Alice

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

She ​didn’t want to become someone people avoided and feared. She wanted to live to hold Anna’s baby and know it was her grandchild. She wanted to see Lydia act in something she was proud of. She wanted to see Tom fall in love. She wanted to read every book she could before she could no longer read.
Alice Howland is proud of the life she has worked so hard to build. A Harvard professor, she has a successful husband and three grown children. When Alice begins to grow forgetful at first she just dismisses it, but when she gets lost in her own neighbourhood she realises that something is terribly wrong. Alice finds herself in the rapid downward spiral of Alzheimer’s disease. She is only 50 years old.
While Alice once placed her worth and identity in her celebrated and respected academic life, now she must re-evaluate her relationship with her husband, her expectations of her children and her ideas about herself and her place in the world.
Losing her yesterdays, her… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Simon & Schuster, New York, 2015
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781471140822
>!
Pocket Books, New York, 2014
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781501107733
>!
Gallery Books, New York, 2014
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781501106422

12 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Lisa Genova: Still Alice

Nem tudok csillagozni. Annyira más témájú és stílusú ez a könyv, mint amiket olvasni szoktam, hogy nem tudom összehasonlítani a többiekkel, főleg nem rangsorolni.
A Still Alice egy regény formába öntött ismeretterjesztő mű az Arzheimerről. Pontosabban: ismeretterjesztő, tudatra ébresztő, látókörtágító mű. Lisa Genova elsősorban idegkutató, nem író, ami, azt hiszem, a regénynek inkább előnyére vált, mint hátrányára. Amellett, hogy irodalmilag nem estem hasra tőle (nem rossz, Suzanne Collinst pl. magasan veri, csak nem kiemelkedő), melegen üdvözöltem a tényt, hogy egyáltalán nem hatásvadász, sőt, teljességgel hiányoznak belőle a műfajban szinte kötelezőnek számító „megható jelenetek” és „életbölcsességek” khm Csillagainkban a hiba…. (Na jó, egy jelenet kivételével, de az is okosan van csinálva, elfér.) A narráció miatt vastaps és álló ováció: Genova megkímél minket az E/1 klisétől, de Alice állapotának romlásával a narráció is igazodik Alice személyiségváltozásához, úgy, hogy nem csupán Alice szemszögéből látjuk a történteket, hanem Alice szemével. És ez az, amiért üt ez a könyv. Én, mint mindenki, aki miatt ez a könyv íródott, az eszemmel tudtam, mi az az Alzheimer, de sosem gondoltam bele, mivel jár. Valahogy sosem soroltam a „legszörnyűbb” betegségek közé, mint a rákot – na, ez most totálisan megváltozott.
Egy aggályom van. A könyv végén az írónővel készült beszélgetés során Genova megemlíti, hogy új könyvön dolgozik, amiben egy baleset során agykárosodást szenvedett hölgy lesz a főszereplő, és az ő élete a sérülésével lesz a központi téma. Nem rajongok az ötletért, nem szeretném, hogy Lisa Genova is Jodi Picoult-vá váljon, aki ontja magából a szakterületére alapozott, ugyanolyan témájú és cselekményű regényeket. Nem néztem utána, azóta megjelent-e az a könyv.

10 hozzászólás
Arym>!
Lisa Genova: Still Alice

Gyönyörű borító, szívbemarkoló történet. Engem annyira magával ragadott, képtelen vagyok továbblépni ezen a könyvön. Egy intelligens Harvardi professzor asszony története, aki egy betegség miatt folyamatosan elveszíti az emlékeit, a tudását, és önmagának nagy részét. Alice beszéde és a mindennapi listája az ami leginkább megmaradt bennem. spoiler. Szerencsés lehet, hogy ilyen támogató családja van, ahogy gyermekei mellette állnak a betegség kezdetétől, míg végül már el is felejti, hogy kik is ők valójában.
Jókor került a kezembe ez a könyv… Sajnos a mi családunkban is megvan az esély az Alzheimer kórra, talán ezért is érzem ilyen közel magamhoz. Ez lett az egyik legfelejthetetlenebb könyvélményem, örülök, hogy rábukkantam erre a kincsre.

Kun_Csilla I>!
Lisa Genova: Still Alice

Fantasztikus regény. Azon túl, hogy első kézből tapasztalhatjuk meg egy valaha nagyszerű elme leépülését, nagyon sok szeretet is van ebben a könyvben.
Kik is vagyunk tulajdonképpen? Az emlékeink? A cselekedeteink? Vajon a betegség előrehaladtával Alice megszűnik Alice-nek lenni? És számít-e a megélt pillanat, a pillanatnyi boldogság, ha később semmire sem fogunk emlékezni belőle?
Elgondolkodtató, torokszorító, miközben rendkívül olvasmányos könyv. Csak ajánlani tudom.

tthbrg_>!
Lisa Genova: Still Alice

A könyv elolvasása után sohasem fogsz ugyanúgy gondolni az Alzheimer kórra. Nem is fogod elfelejteni sosem. Oh, az irónia.

Úgy gondolom, hogy ez a könyv nem azért ilyen közkedvelt, mert kiváló irodalmi szerzemény, hanem mindamiatt a tartalom miatt, amit magában hordoz. Nehéz nem belegondolni abba, hogy mi lenne, ha….
Lisa Genova remekül mutatja be a betegség károsságát, de egyúttal azt is, hogy micsoda szépség is van az újraértelmezett kapcsolatokban.

Alig várom, hogy megnézzem a filmet.

Ana>!
Lisa Genova: Still Alice

Remekbe szabott történet az Alzheimer kór félelmetes világáról.


Népszerű idézetek

Arym>!

My yesterdays are disappearing, and my tomorrows are uncertain, so what do I live for? I live for each day. I live in the moment.

Arym>!

„You're so beautiful,” said Alice."I'm so afraid of looking at you and not knowing who you are."
„ I think that even if you don't know who I am someday, you'll still know that I love you.”
„What if I see you, and I don't know that you're my daughter, and I don't know that you love me?”
„Then I'll tell you that I do, and you'll believe me.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurie Halse Anderson: Wintergirls
John Green: The Fault in Our Stars
Jennifer Niven: All the Bright Places
R. S. Grey: With This Heart
Jessica Park: Flat-Out Celeste
Colleen Hoover: It Ends with Us
Jodi Picoult: House Rules
Alessandra Torre: Black Lies
Martha Hall Kelly: Lilac Girls
Fredrik Backman: A Man Called Ove