Fél ​testben ép lélek 107 csillagozás

Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Sarah ​Nickerson épp olyan, mint bármelyik karrierista szuperanya Boston jómódú külvárosában, Welmontban: hektikus, de lenyűgöző életet él férjével, Bobbal, hűséges bébiszitterével és három gyermekével. Miközben a Berkley Consulting tanácsadó cég emberi erőforrás részlegének alelnökeként toborozza a legjobb és legélesebb elméket, a gyerekeket viszi fociedzésre, bölcsődébe, iskolába és zongoraórára; próbálja meggyőzni a fia tanítóját, hogy a fia tulajdonképpen nem is figyelemzavaros, és igyekszik időben hazaérni vacsorára. Csoda, hogy ennek a túlterhelt, túlteljesítő harvardi diplomásnak jut ideje lélegezni. Ám egy végzetes napon vezetés közben épp fel akar hívni valakit – egy hosszúra nyúló pillanatra nem néz az útra. Agyonzsúfolt életének összes száguldó része egy szempillantás alatt fékcsikorgatva megáll. Egy traumás agysérülés teljesen kitörli világának bal oldalát, és Sarah egyszerre rákényszerül, hogy jobban odafigyeljen a körülötte lévő világ részleteire, többek közt a… (tovább)

Eredeti mű: Lisa Genova: Left Neglected

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734797 · Fordította: Skarka Cecília

Enciklopédia 1


Kedvencelte 15

Most olvassa 5

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Számomra nagyon meghatározó élmény volt ez a könyv. Korábban soha nem hallottam még erről a betegségről, és hihetetlen volt most átélni a történetet egy nőről, akinek emiatt változik meg az élete.
Nagyon érdekes volt az egész. Szerintem nagyon valóságosak lettek a leírások, teljes mértékben elhittem és el tudtam képzelni, hogy milyen érzés lehet így élni a minednnapjait.
Tanulságos történet, amely megtanít átértékelni mindent, amid van és én jelenleg úgy érzem, hogy mindenre ajándékként kell tekintenem. Sokkal szebbnek éltem meg a mai reggelt, miután tegnap este befejeztem a könyvet. Sokkal könnyebbnek érzem a mai napot, így, hogy nem keresem mindenben a problémát – és talán ez nem azért van, mert péntek van.
Úgy érzem, hihetetlen erő volt ahhoz szükséges, hogy Sarah megtanuljon együtt élni ezzel a betegséggel, és rájöjjön, hogy mi a fontos az életében. Az eddig karrierista nő meglátja, hogy mit mulasztott el eddig.
Bátran ajánlom a könyv olvasását, sok mindenre ráébreszti az embert, ha igazán figyelmesen olvassa.

>!
Sippancs P
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Egy leheletnyivel gyengébb volt, mint a Megmaradt Alice-nek, ennek ellenére nincs szívem 5 csillagnál kevesebbet adni rá.
Sarah betegsége nagyon különleges volt. Soha nem hallottam még olyanról, hogy valaki egy baleset következtében olyan fejsérülést szenvedjen, mely során elveszti a bal oldalát (nem lebénul, hanem az agya elfelejti, hogy a jobb mellett van egy bal is), ezért eleinte nem is tudtam hova tenni ezt a dolgot. Aztán ahogy haladt előre a cselekmény, és Sarahnak az olyan apró dolgok sem mentek, mint az öltözködés, evés vagy egy macska lerajzolása, egyre inkább belelovaltam magam én is a történetbe. Picit bután hangzik, de nem egyszer tettem félre a könyvet, hogy kipróbáljak ezt vagy azt, hogy elgondolkodjak azon, milyen lenne, ha én is csak a jobb oldalammal látnám a világot, de nyilván ezt össze sem lehetett hasonlítani azzal, amin Sarah átment. És amin a családja átment.
A végén nagyon jólesett a lelkemnek, hogy Sarah belátta, nem minden a karrier, és egy nyugodtabb (munka)helyen is ki tud teljesedni, ebben pedig Bob is támogatta. Így lett kerek a történet.

>!
GytAnett P
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Közösen olvasós kihíváshoz választotta @Roni90, amiért nagyon hálás vagyok neki. Nélküle nem tudom, hogy egyáltalán rátaláltam-e volna erre a könyvre. :)
Már a fülszöveg alapján tudtam, hogy nagyon érdekesnek fogom találni, és valóban így lett. Magába szippantott. Szinte biztos vagyok abban, hogy ennek a szakmámhoz is köze van. Már találkoztam neglectes beteggel, és a maga módján lenyűgöző dolog. Hihetetlen, hogy az agy egyszerűen nem vesz tudomást az egyik oldalról. Ebben a könyvben Sarah a bal oldaláról nem kapott információkat. Nem találta meg a bal karját, nem ette meg az ételt a tányér bal oldaláról stb.
Látszott, hogy elég alapos kutatómunka előzte meg a könyv megírását, mert a valóságban valóban ilyen egy neglectes élete. Soha nem fogom elfelejteni, amikor szakmai gyakorlaton egy ergoterapeuta mutatott egy cipőt, amit egy neglectes fűzött be: konkrétan a cipőfűzőt csak a jobb oldali lyukakon vezette végig. Nem fogta fel az agya, hogy van egy bal oldal is, hogy így a fűző elveszíti a funkcióját. Egészen egyszerűen az agya kiegészítette a képet, és ő úgy látta, hogy ez így jó.
Nagyon érdekes téma.
A könyv is tetszett. Bemutatta, hogy egy háromgyerekes karrierista családanya mégis hogyan éli meg, hogy már nem tudja ellátni a munkáját, de még csak a gyerekek gondozását sem. Még egy egy mesét sem tud nekik felolvasni, mert nem látja az oldalak, a szavak bal oldalát.
Elgondolkodtatott a könyv. Jól le volt írva, hogy mégis milyen érzés lehet kiszolgáltatottnak lenni, amikor az még csak mosdóba sem tud egyedül kimenni (vagy csak nagyon komoly erőfeszítések árán), mert a bal lábát nem igazán tudja irányítani. Mert az agya nem vesz róla tudomást.
Maga a történet gördülékeny volt, gyorsan lehetett vele haladni. Volt egy rész a második felében, amit már egy kicsit untam, egyedül ezért kapja a fél csillag levonást.
Nagyon örülök neki, hogy olvashattam ezt a könyvet.
Nem mellesleg: a borító gyönyörű. :)

11 hozzászólás
>!
Hópárduc P
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Nagyon szomorú, ugyanakkor szép történet.
Nem is tudom hirtelen mit is írjak róla….
Megható és elgondolkoztató, a mai rohanó világunkba is beleillő.
Küzdelmekkel teli történet egy új élet kezdésébe kényszerülő anyáról és családjáról.
A férj, abszolut kedvenc!!!! :)
Ajánlom olvasásra!

>!
andicica1993
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Különleges könyv volt. Bevallom a könyv kézbevételéig nem is hallottam erről a betegségről. Tiszteltem Sarah-t , hiszen a balesete után nem adta fel az életét, mellette állt egy szerető család (imádnivaló gyerekekkel). Édesanyja is visszatér az életébe, kár, hogy ilyen áron. Egy kicsit hiányoltam, hogy a férj ritkán került a képbe, valahogy olyan volt mintha lett volna meg nem is.

>!
mazsof
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Először is, szeretném megköszönni a @Könyvmolyképző-nek, hogy a Golden csomagba ezt tették meglepetésként. Nem is hallottam előtte erről a könyvről, így valószínűleg nem is jutott volna el hozzám ez a csodálatos történet.

Igazából tudni kell rólam, hogy óvodás koromban, mint minden átlagos gyerek, én is elkaptam a bárányhimlőt. Annyi különbséggel, hogy súlyos következménye lett. Bár a betegség gyorsan, látszólag minden komplikáció nélkül zajlott le, végül kiderült, hogy megtámadta a hallóidegeimet, hallássérült lettem és hallókészülékes, fogyatékos. Bár össze sem hasonlítható a két eset, nyilvánvaló, hogy Sarah esete ennél sokkal szörnyűbb és a következmények is sokkal, de sokkal súlyosabbak, de mégis, ha kisebb léptékben is leírta azt, aminek egy kis részén én is keresztülmentem. És bár már sikerült ezt elfogadnom és együtt élnem vele, Sarah története megerősítette ezt bennem. Mert lehet az élet ilyen „hibákkal” is teljes, sőt!

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, teljes szívemből. Megható, küzdelmekkel teli történet egy karrierista nőről, anyáról és feleségről, aki a rohanó világban egy végzetes hiba következtében új életet kényszerül kezdeni. Úgy gondolom, hogy minden nehézség ellenére megérte és ha elolvassátok, ti is megtudjátok, hogy miért. :) Szívszorító, lenyűgöző, elgondolkoztató, hiteles, nem lehet nem szeretni. Köszönöm az élményt!

UI.: Mindenkinek olyan férjet, mint Bob! ♥

2 hozzászólás
>!
Chöpp 
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Mintha Lisa Genova klasszisokkal jobb lenne az első regénye óta. Vagy csak a történet áll közelebb hozzám? Minden esetre tetszett nekem a Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek is, de ez a neglekt szindrómás történet iszonyú jó sztori lett! Nem is tudom, hányszor pityeredtem el rajta.

>!
Boritek70 P
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Már a szerző másik könyve, a Megmaradt Alice-nek is mély benyomást tett rám, és a mai napig is gyakran eszembe jut. Ennek a könyvnek a „főszereplője” igazából egy betegség, a bal oldali neglekt, hemiagnózia, amiről korábban még sosem hallottam. De bármelyik másik betegség is lehetne, amely olyan szinten megváltoztatja az ember életét, hogy nagyon nem tudja úgy folytatni, ahogyan korábban megszokta. És a változások, amelyek a betegség következtében előállnak, bármilyen szörnyűek is eleinte, hosszú távon nem feltételenül negatívak, sőt. Esélyt kaphatunk arra, hogy másképpen lássuk a családunkat, a gyerekeinket, a szüleinket, a munkánkat, a minket körülvevő világot. „A normális túl van értékelve.” Nem egy pörgős, körömrágós könyv, inkább egy fantasztikus, mélyen megérintő lelki utazás története.

>!
Emília5
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Ez a második könyv amit olvastam az írónőtől, az első után direkt kerestem, mit írt még, ami megjelent magyarul is, és ezután szereztem meg. Nem csalódtam ebben sem, sőt, talán még egy picivel jobban tetszett, mint a Megmaradt Alice-nak. Bár egy olyan sérülést ír le, amiről még nem nagyon hallottam, mégis úgy érzi az ember, hogy bárki kerülhet hasonló helyzetbe. A betegség leírása érdekes, és hitelesnek tűnik, külön emel rajta, hogy éppen az érintett beszámolójából tudhatjuk meg, mi hogy történik, így szinte átélve vele az érzéseit, a nehézségeket, a küzdelmet, a kétségbeesést és kételyeket, az élni akarást és elszántságot, és a változtatásra való képességet, az elfogadást, a dolgok átértékelését, az alkalmazkodást, a türelmet, és még sorolhatnám. Sokat lehet tanulni ebből a könyvből, és érdemes is. Meg kell említenem a borítóját, amely hasonló az előző könyv borítójához, ezzel összekötve őket, és szerintem nagyon szép. Mindenképp szeretnék még olvasni az írónőtől, ha jelenik meg könyve.

>!
ggizi P
Lisa Genova: Fél testben ép lélek

Nem volt olyan megrázó, mint a Megmaradt Alice-nak, talán mert saját hibából fakadó következményként jött létre ez a betegség – ami természetesen nem azt jelenti, hogy aki a kocsiban mobilozik, az megérdemli az elszenvedett autóbalesetet –, de mindenképp elgondolkodtató. Ahogyan egyik pillanatról a másikra megváltozhat az életünk, ezáltal az értékrendünk és az alapvető életcéljaink teljesen más szinten fogalmazódnak meg. Nagyon szerencsés volt Sarah, hogy egy ilyen támogató család állt mellette a legkiszolgáltatottabb időszakában.
Nemigazán tisztult le bennem minden ezzel a betegséggel kapcsolatban, de nyilván nem egyszerű egy sérült agy működését megérteni. spoiler
Nagyon érdekes könyv volt.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Egy agysérült közhely vagyok.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: közhely
>!
Chöpp 

Mivel ez a karácsony előtti hét, a járda a szokásosnál is jobban hasonlít egy fogyasztói futószalagra.

217. oldal

>!
Chöpp 

Akkor most ki kéne jutni. Arra jutok, hogy hátrafelé kellene mennem. Ez egyszerűnek hangzik, de nem vagyok benne biztos, hogy az lesz. Nem mentem hátrafelé a balesetem óta. Gyanítom, a foglalkoztatási és fizikoterapeuták a Baldwinban nem gondolják, hogy a hátrafelé járás szükséges készség lenne. Nyilván nem gondolnak arra, hogy egy betegük, szájában egy zacskó kávéval, beragad a hűtőbe.

243. oldal

>!
Kókuszka

Azért vagyunk itt, hogy ünnepeljük azt az életet, amink van, és nem pedig hogy gyászoljuk azt, amit elvesztettünk.

356. oldal, 39. fejezet

>!
Millázs

Mert miközben még mindig reménykedem a teljes gyógyulásomban, megtanultam, hogy az élet kevesebbel is lehet teljes.

360. oldal

>!
Boritek70 P

Az az apa, aki nem megy el a meccsre, dolgozik. Az az anya, aki nem megy el a meccsre, mint én, rossz anya.

>!
Lobelin

Elmosolyodom. Szeretem őt, amiért velem együtt változott, hogy velem jött, ahová a neglektem vitt bennünket, hogy megtaláljuk az új énemet. Mert miközben még mindig reménykedem a teljes gyógyulásomban, megtanultam, hogy az élet kevesebbel is lehet teljes.

>!
Boritek70 P

Megígértem magamnak, hogy ha egyszer férjhez megyek, úgy fogok csókolni, hogy az jelentsen is valamit. Úgy csókolok, hogy elgyengülnek a térdeim. Úgy csókolok, hogy a gyerekek zavarba jönnek.

>!
Boritek70 P

…a kagylóülése olyan, amilyenben minden egy év alatti gyermeknek utaznia kell, nevetségesen nehéz, több mint nyolc kiló. Ha hozzáadjuk Linust, aki majdnem ugyanannyi, plusz a hordozókar silány ergonómiai kialakítását, fizikailag máris kivitelezhetetlen magammal cipelni őt bárhová is. Szívesen elbeszélgetnék azzal a rendkívül erős és egyértelműen gyermektelen férfival, aki ezeket tervezte.

>!
Boritek70 P

Tíz éve, mióta ismerem és szeretem, soha nem láttam sírni. Láttam már olyat, hogy könnyes lett a szeme – amikor a Red Sox megnyerte a World Series bajnokságot, vagy amikor a gyerekeink megszülettek –, de sírni még soha nem láttam. Én könnyen elsírom magam. Sírok, amikor a híreket nézem, ha az amerikai himnuszt éneklik, ha valakinek meghal a kutyája, ha kiborulok a munkahelyemen, ha kiborulok otthon. És most, amikor Bob sír.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Louisa May Alcott: Kisasszonyok
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
E. Lockhart: A hazudósok
Michael Palmer: Bűnszövetség
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!
Tess Gerritsen: A sebész
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája