Eredendő ​bűnök 12 csillagozás

Lisa Alther: Eredendő bűnök Lisa Alther: Eredendő bűnök

Valamikor ​az ötvenes években Tennessee állam egyik kisvárosában öt gyerek arról álmodozik, hogy milyen karrier vár rájuk a Szabadság Országában. A jövő felhőtlenül boldognak látszik, csak el kell jutniuk New Yorkba, ahol minden lehetséges. Az Ötök sorsa azonban nem úgy alakul, ahogy elképzelik, a siker, a csillogás, a romantikus szerelem és a hősi tettek helyett vakon botladoznak az ötvenes-hatvanas évek Amerikájának zűrzavaros világában. Egy olyan világban, ahol valóban minden lehetséges, de egyvalami kegyetlenül nehéz: megtalálni az egyénre szabott boldogságot. Abban a világban, ahol a szexuális forradalom söpör végig, de az ösztönökben – s különösen a déli államok emberének ösztöneiben – még a puritán erkölcs, a hagyomány- és tekintélytisztelet uralkodik. Abban a világban, amelyik különösen izgalmas a nyolcvanas évek Magyarországából nézve, mert valami hasonló játszódik le most nálunk: a polgárjogi mozgalmaknak, a faji szegregáció problémájának, az erkölcsök fellazulásának, a… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 1990
624 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630750392 · Fordította: B. Siklós Márta
>!
Árkádia, Kulcs, 1990
626 oldal · ISBN: 9633071607 · Fordította: B. Siklós Márta

Enciklopédia 23


Kedvencelte 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ChEebor>!
Lisa Alther: Eredendő bűnök

Nagyon erős, kiváló hangulatú könyv. Sok hasonló társadalomkritikát is bemutató műhöz hasonlóan ennek is az az egyik erénye, hogy igazából nincs kora. 1980-ban írták az 50-es és 60-as évekről, de nem lenne nagy különbség akkor sem, ha 2020-ban írták volna 2020-ról. A könyv öt részre oszlik, mind az öt más dolgokra fókuszál, és mind az ötnek nagyon másnak éreztem a stílusát. A világa gyönyörű, de nagyon nyers. Az ember átérzi a tájak, a város erejét a sorokat olvasva, de mégsem lenne szívesen a főhősökkel, elvégre nagyon is esendő figurákról van szó, akik ráadásul úgy keresik a saját boldogságukat, hogy azt már akár maguk, akár a körülöttük lévő elvárások eljátszották nekik. És ez sajnos nem egyedi eset, ez így működik, és épp ezért a vége semmilyen reményt nem szabad, hogy támasszon az emberben.

Carmilla >!
Lisa Alther: Eredendő bűnök

    Öt gyerek, öt hajdani jó barát életútja a felnőtté válás, a családalapítás különböző buktatóival. Az ötből egy fekete, kettő pedig lány. Déliek, de többen is felkerekednek New Yorkban szerencsét próbálni. Vidéki-városi, kisebbségi-többségi, szegény-gazdag, nő-férfi, fiatal-idős, régimódi-modern, munkás-értelmiségi stb. ellentétek sorra kibontakoznak. Rendkívül sokrétű regény, és bár voltaképp semmi különleges nem történik benne, mégsem unalmas egy percig sem. Kis adalékul szolgálhat a mostani BLM mozgalom megértéséhez is, meg ahhoz is, hogy egy páratlanul tehetséges, színes bőrű énekes-előadóművész miért akar egyenes hajú, pisze orrú, hófehér bőrű lenni Amerikában… Raymond figurája külön érdekes a kapitalizmusból való kivonulásával.

somersby>!
Lisa Alther: Eredendő bűnök

A könyv a nyolcvanas évek magyarországára hivatkozik. Nos nyugodtan átírhatják a 2020-as évekre is.
A problémák ugyanazok ugyanazokkal küszködünk igaz azt már ˝modernebb˝eszközökkel vívjuk. Lehet itt akármilyen generáció ˝Z˝ ugyanúgy befognak tagozódni mint előttük több milliónyian.
Van aki erre hamarabb van aki később jön rá. Kell egy hely vagy ahogy itt a könyvben egy fa…A könyvet többször az utolsó oldalakat rengetegszer olvastam újra. Amikor találkozok tízen-húszon évesekkel és látom ahogy harcolnak szívesen odaadnám a könyvet hogy íme mások is átestek ezen de, tudom hogy úgy sem hinnének nekem sem a könyvnek.
Ez az élet. (hasonlóan éreztem Merle- Üvegfal mögött című könyv olvasása után is)


Népszerű idézetek

Carmilla >!

Mikor az ember egyszer csak rádöbben, hogy a halál nem olyasmi, ami csak idegenekkel esik meg, gondolta Raymond, akkor lesz igazán felnőtt.

289. oldal (Árkádia, 1990)

Carmilla >!

[…] Aztán jött Vietnam, s a nők fűhöz-fához kapkodtak, hogy ki tudják fizetni a telefonszámlát, miközben a férjük vérét ontotta a haza oltárán. Csakhogy néhányan kezdtünk ráébredni, hogy hisz a férfiak azok, akik napalmbombákat dobnak le, a férfiak, akik vagyonokat keresnek a hadiiparon, a férfiak, akik megalázó béreket fizetnek nekünk. Kormány, kereskedelem, egyház, katonaság – mindenütt férfiak. Ők csinálták ezt a mocskos világot, és ők húznak hasznot belőle…

440. oldal (Árkádia, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: férfiak
Carmilla >!

– A forradalmat azok a kevesek szervezik és rendezik, akiknek van koncepciójuk és bátorságuk.

280. oldal (Árkádia, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: forradalom
1 hozzászólás
Carmilla >!

[…] Egyedül fog meghalni ebben a szobában, holttestét meg se találják, meg se gyászolják. Egyszerűen megszűnik létezni, nem hiányzik senkinek, nyomot se hagy maga után a világban.

282. oldal (Árkádia, 1990)

Carmilla >!

     – …Az előfonóban a régi gépek felét kicserélték, és elbocsátottak egy csomó embert. Felemelték a normát, csökkentették a pihenőt. Több munkát sajtolnak ki kevesebb munkásból, tehát több a hasznuk. De a bér vajon több lett-e?

363. oldal (Árkádia, 1990)

Carmilla >!

Vajon az ő bűne-e, hogy a világ, amibe született, olyan, amilyen? Hát persze hogy nem. De bűnrészessé válik, ha látván azt, amit most meglátott, nem tesz semmit.

268. oldal (Árkádia, 1990)

Carmilla >!

A kapitalizmusban az emberek közt nem létezik barátság, csak funkciók, tulajdonok és másoknak hasznot hozó ismeretek.

508. oldal (Árkádia, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: kapitalizmus
Carmilla >!

     – …Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem vagyok senki szolgája!
    Raymond felpillantott a botfarigcsálásból. – Ezt te csak hiszed.
     – Oké, szóval kinek vagyok a szolgája?
     – Az Arnold Textiltársaság részvényeseinek.
     – Marhaság! Nem szolgálok én semmilyen részvényest, öregem! Nem is ismerek egyet se!
     – Prince-t ismered, nem? Meg azt a New York-i pofát. Hogy is hívják? Mackay! Ők pénzt fektetnek a gyárba, és megkapják a nyereség egy részét, anélkül, hogy a kisujjukat mozdítanák!
     – Prince és Mackay igenis keményen dolgoznak!
     – Ezen lehetne vitatkozni. Mindenesetre egy csomó részvényes nem dolgozik. Ülnek a seggükön a New York-i jachtklubjaikban, és postán kapják a csekkeket.

345. oldal (Árkádia, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: részvény
Carmilla >!

…Hát ezt kényszeríti rád az imperialista civilizáció. Uralkodni kell mindenen, ami él. Bármiféle teremtménynek csakis annyiban van értéke, amennyiben hasznodra válik.

516. oldal (Árkádia, 1990)

Carmilla >!

Úgy tűnik, ezeknek az ürgéknek arra kell a gyűlölet, hogy ne egymás torkának ugorjanak. Minél többször mondják azt, hogy „ők”, annál könnyebb kimondani azt, hogy „mi”.

567. oldal (Árkádia, 1990)


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: 11.22.63
Bill Bonanno: Maffiabecsület
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong
J. Nozipo Maraire: Zenzele
Thomas Jeier: Volt egy álmuk
Jennifer Lauck: Csendes vizeken
Alan Brennert: Honolulu
Kristen Harnisch: A kaliforniai feleség
Graham Greene: A csendes amerikai / Elbeszélések
Lee Child – Fiona Davis – Clare Mackintosh – Jill Mansell: Esti iskola / Babaház / Az igazság pillanata / Elmondhatatlanul