Nyári ​nyomozás 9 csillagozás

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Gondolkodtál már azon, hogy milyen rejtélyek felderítésével bíznál meg egy magándetektívet? És miket
nyomoznál ki te, ha ahhoz támadna kedved? Hogyan látnál hozzá, ha úgy éreznéd, épp a szeretteid hallgatnak el valamit?
A tizenegy éves Bálint lehet, hogy nem a legegyszerűbb utat választja… De nem csoda, hiszen épp most fordult fel
fenekestül minden, ami az életében eddig biztonságosnak tűnt

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Csimota, Budapest, 2017
72 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155649141 · Illusztrálta: Treszner Barbara

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Lehet, hogy sokszor kezdtem így, legalább nem hazudtolom meg magam, de az ifjúsági könyvek sikerének felét az teszi ki, ha jó időben adjuk a gyerek kezébe. Itt azért nehéz ezt megtenni, mert az alapvető eligazodást adó támpont, hány éves is a főszereplő, nem biztos, hogy jól működik. Tehát marad a dilemma. Én első osztályos gyerekeknek már odaadnám, vagy még inkább, a kis betűtípus miatt, felolvasnám nekik.
A történet főszereplője Bálint, harmadik osztályos, és ő a legkisebb a családban. Sokat viccelődnek is vele, például hogy „-Mi leszel, ha nagy leszel?” A testvérei azzal húzzák, hogy anya a turiból hozta nekik haza. Ezek a dolgok a maguk módján, a kisfiú számára egzisztenciális kérdések. Ki is vagyok? Tényleg nem vagyok édes gyerek? Mi leszek, ha nagy leszek? Most mi vagyok? Mindenképp meg akarja magát határozni, és tizenhárom fejezeten keresztül ezt a próbálkozást el is meséli.
Bár a részek nem igazán összefüggőek, inkább egy-egy jelentősebb eseményhez kapcsolhatóak, de mégis összeköti őket a fenti alapgondolat, ami többször meg is jeleneik.
Jól tudtam azonosulni Bálinttal, mert nézőpontja tényleg a korosztályára jellemző. Kutakodnak, azt jegyzik meg, ami nekik tetszik, nem azt, ami Fontos, nem mindig értik a felnőttek világát, -apa is egy ideig nem élt velünk-, mágikus elemek keverednek a valóságos érzékeléssel. A Szimat Bodri kutyát bemutató fejezet szívbemarkoló, totálisan mindennapos, és ismét gyerekszempontú.
Az illusztráció nagyon tetszett, kedvencem a 2 oldalon található Turi feliratú kép, de az egész oldalas, színes képek is kifejezőek.
Tény, hogy friss hangulatú a könyv, de azért mégis klisékben gondolkodik. Semmi újdonság nincs benne. Persze ez nem baj, csak nem lett különleges.
Az is jót tett volna a történetnek, ha kicsit kerekebb a cselekmény. Tudom, hogy pont ettől lett autentikus. Azt tudom elképzelni, hogy ha nem egyhuzamban olvassa el az ember, akkor ez a töredezettség jobban veszi ki magát.
Jó ez, aranyos. Bálint is szerethető kis muki!

3 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Jó lehetett volna, de nagyon csapong. Felvillan egy ötlet, valami ki is kerekedik belőle, aztán meg nincs rendesen lezárva, egy csomó mindenre nem derül fény. Nem mondom, hogy legyen szájbarágós, de azért úgy könyvet írni, hogy megemlítünk ezt-azt, az olvasó meg találja ki hozzájuk a sztorit… Soha nem szerettem az ilyesmit. Egyébként meg nyomasztó az egész, néha csillan csak meg a remény.

2 hozzászólás
>!
Gelso P
Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Nagyon elszórakoztatott, kedves, humoros könyvecske egy kisfiúról, aki nem is inkább konkrétumok után, hanem a kis fejecskéjében lévő feltevések, elméletek között nyomoz.
Szimpatikus kis srác, a család életének egy nehéz szakaszát élik meg együtt, és ebben a helyzetben kapunk egy picinyke képet arról, hogy konkrétan ez a kisfiú, hogyan is éli ezt meg… és próbálja értelmezni a feltevéseit, elméleteit – úgymond rendet rakni a fejében.

>!
AniTiger MP
Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Elsőre csak a rajzok tűntek átlagosnak, aztán a sztorit olvasva rájöttem, hogy illenek ahhoz. Őszintén szólva untam és nem találtam benne semmi különlegeset. (Tudom, hogy nem én vagyok a célközönség!) 3 testvér egymást húzza, táborba megy, a főszereplőnek van egy cuki plüsse, szeret krimiket olvasni és olyan korban van, amikor megfogan benne a gondolat, hogy talán örökbe fogadták.

Nincs különösebb bajom a történettel, nagyon kis cukinak tartom Bálintot, de valahogy olyan tucatsztori. spoiler

Jah, a végére megtetszettek az illusztrátor munkái! Nagyon kellemes a színvilága. ^^

>!
Csimota, Budapest, 2017
72 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155649141 · Illusztrálta: Treszner Barbara
>!
Hintafa P
Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Azon gondolkodom, hogy a tavalyi Dettike könyv akár Bálint történetének az előzménye is lehetne. Elég sok közös vonást mutat mindkettő. Bár az illusztrációk ebben a részben sokkal megnyerőbbek, mint Dettike esetében.
Ami közös: mindkettőben két gyerek próbál eligazodni, megkeresni a saját helyét a világban, testvérek, felnőttek között. Bálintnak testvérből mindjárt kettő is van, legkisebbként pedig felébred benne a gyanú (persze külső ráhatásra), hogy ő valamiért kilóg a a családból. Számomra a történetnek ez a saját hely megkeresésének folyamata volt a legérdekesebb nyomozás. Az ezt megelőző „rejtélyek” kevésbé érdekfeszítőek, mintha az egész szempontjából mellékszálak lennének. A háttér pedig egy szintén titkokkal terhelt családi helyzet, ami egy költözést, új élet elindítását eredményezi, de előtte apa még gyorsan visszaköltözik a családhoz. Kicsit nyomasztónak éreztem Bálint nyarának hangulatát, a végén pedig a feloldozást mintha túl gyorsra sikeredett volna. Összeségében jó kis szöveg volt, sok elgondolkodtató tartalommal.

>!
dianna76 P
Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Ha ez a Dettike fiús párja akar lenni, akkor fiúpárti vagyok. Sajnos, hogy nem ez csücsül a polcomon, hanem a lányos. Na mindegy!
Egy fiú nyarát kísérhetjük nyomon a történetben, és megismerhetjük a gondolatait, érzéseit a történtekkel kapcsolatban. Aki azt gondolja, hogy ez egy jó kis kalandos, szórakoztató könyv, az ne vegye kézbe! Előkerülnek benne komoly témák, mint az örökbefogadás, halál-gyász, új helyre való költözés, őszinteség, szülők közt megromló kapcsolat. Bálinttal nem csak együtt nyomozhatunk, hanem izgulhatunk is, hogy végül mi is derül ki bizonyos dolgokkal kapcsolatban. Nagyon tetszett a Bodris fejezet, valamint az, hogy Bálintban felébred a lelkiismeret, amikor nővére naplóját lapozgatja. A könyvet végigkíséri egy családi rejtély, mert hősünk fülébe ültették azt a bizonyos bogarat.
Tetszett ez a könyv, a benne lévő történetek. Az illusztrációk is jól sikerültek, ezúttal nem voltak túl modernek, elvontak (mint a Dettikénél).

>!
Csimota, Budapest, 2017
72 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155649141 · Illusztrálta: Treszner Barbara
>!
PTJulia P
Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Se eleje, se vége ráadásul borzalmas légkörben. Oké, hogy ez a magyar valóság a családnak nevezett valamik többségében, de erről nem kellene könyvet írni. Az ép lélekkel és családdal megáldott gyerekeket kár ezzel a nyomasztó légkörrel és tömény szeretetlenséggel sokkolni, az amúgyis ebben élőket meg szerintem kár még ezzel is megfejelni.
A kamaszkor küszöbén álló főhősnek felfordul az élete: a szülei még mindig nem tudják eldönteni, váljanak-e (a sztoriból közben elősejlik egy korábbi megcsalásos-szétmenős szál), elköltöznek egy új környékre, amiről semmit nem mondanak a gyereknek. Nyári tábor, ahol belekerül a nagyok idiótaságaiba, és maga is idiótaságot csinál – minez igazi tanulság, számonkérés nélkül (a lényeg, hogy senki nem bukott le). Aztán egy fura temetés, ahol anyu egy kicsit őszinte, de mindjárt ugrik a kép; vajon mit követhetett el a nagybácsi (végül nem derül ki, hogy pedofil volt-e vagy szimplán embergyűlölő). Emellett ott a szokásos, életkorra jellemző nyomozási vágy, természetesen a vélt örökbefogadás témával, de igazából ezt sem beszélik meg, oldják fel rendesen, csak úgy tessék-lássék, mert már nagyon muszáj.
Persze sajnos az látszik, hogy kb így néz ki egy átlag családi élet, de papíron olvasva akkor is rémisztő.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái
Nyulász Péter: A fürdők réme
Pierdomenico Baccalario: A tükrök háza
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Elise Broach: Marvin, a bogár
Andreas Steinhöfel: Rico, Oskar és a nagy nyomozás
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók
Martin Widmark: Szállodarejtély
Alex Simmons – Bill McCay: A Holló szövetség
Ellis Weiner: A Templeton ikrek nagy jelenete