Ördöghinta 1 csillagozás

Lipcsey Emőke: Ördöghinta

Faustiádák, idő- és mítoszregények, atörténelmi regények hagyományai találkoznak e fabulában, melynek fő témája maga az idő: miképp nyílik átjárás a krétai Minosz király története, a kuruc kor és szeptember 11-i támadások közt.
„Néha a legvadabb ötletek merültek fel bennem. Elképzeltem például, hogy eddig az események mindig ugyanazok és változatlanok, csak az azokat mozgató törvényszerűségek változnak időről időre. Ezért a felszínen a dolgok mindig önmagukat ismétlik, pedig az eseményeket mozgató tényezők régen megváltoztak. Az önmagukat ismétlő események képtelenek az új törvényszerűségekhez alkalmazkodni, hiszen lényegük az állandó ismétlődés, így egyre nő a távolság a történések és a lehetőségek között. Az IAC megjelenése azonban gyökeres változást hozott, mert éppen az angyalkommandó megjelenésével vált láthatóvá a történések és az azokat mozgató törvényszerűségek közötti feszültség.”
Lipcsey Emőke (1957): költő, író, publicista, orgonista. Svédországban él.

>!
Kortárs, Budapest, 2009
250 oldal · ISBN: 9789639593862

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
Dorcus

Az idő te vagy, s én vagyok, az idő a kavicsban testesül meg, melyet a folyóba hajítunk, az idő a kavics körül képzödő gyűrűk sora, a mozgás maga, mely benned és bennem is megtestesül, az idő fává, bokorrá, sziklává és rókává manifesztálódik, az idő az egyetlen, ami kézzelfogható. Az idő testet ölt önmagában, a térben, anyaggá és fogalommá csomósodik, több milliár alakot ölt, melynek nevet adunk mi emberek; nevezzük víznek, csillagnak, madárnak, szónak, nevetésnek, pokolnak, vasnak, halnak, csobbanásnak, dörgésnek, sónak, kenyérnek, halálnak, születésnek, fénynek, völgynek, égnek és embernek. (…) Az időnek nincs kezdete és vége, az idő egyetlen egés, mozdulatlan mozgás, örök száguldás. Az időnek csak számunkra van iránya, mert születünk és meghalunk, ezért hisszük, hogy van kezdet és vég.

183. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Magda: Szia, Frici!
Spiró György: Fogság
Alice Hoffman: Galambok őrizői
Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Kurt Vonnegut: A hazátlan ember
Marie-Aude Murail: Lakótárs kerestetik!
Alice Munro: A boldog árnyak tánca
Patti Smith: Kölykök
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Lázár Ervin: A Masoko Köztársaság