A ​hamis Néró 22 csillagozás

Lion Feuchtwanger: A hamis Néró Lion Feuchtwanger: A hamis Néró Lion Feuchtwanger: A hamis Néró Lion Feuchtwanger: A hamis Néró Lion Feuchtwanger: A hamis Néró Lion Feuchtwanger: A hamis Néró

A hírhedt Nero császárnak igen tetszett, hogy Terentius fazekasmester minden mozdulatát utánozni tudja, és már megjelenésével, beszédével is megtéveszti az embereket. Nero halála után Varro szenátor segítségével Terentius a birodalom keleti tartományaiban az igazi császárnak adja ki magát, hiszen ki tudja, nem ölték-e meg tévedésből éppen a fazekast Rómában a császár helyett. Nerót szerették keleten, és a fazekas el is indul világhódító útjára… A csalásra épített császárság a kezdeti nagy sikerek után összeomlik, a hamis ügy a hamis vezérrel együtt mindig megbukik. Ez a nagyszerű, igen szórakoztató és világhírű történelmi regény nagy tanulsága.

Eredeti megjelenés éve: 1936

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei

>!
Európa, Budapest, 1982
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630725967 · Fordította: Dormándi László
>!
Európa, Budapest, 1971
330 oldal · keménytáblás · Fordította: Dormándi László
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1966
486 oldal · puhatáblás · Fordította: Dormándi László

2 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Titus


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
kvzs P
Lion Feuchtwanger: A hamis Néró

Feuchtwanger-nek ez a könyve is több réteget tartalmaz.
Lehet úgy olvasni, hogy a politika milyen veszélyes és romlott. Mindent felhasznál a céljai érdekében, és a hazugságtól és csalástól sem riad vissza, viszont minden és mindenki csak addig érdekli, amíg a céljait segíti.
Lehet intő jel, hogy milyen veszélyes, ha valaki makacsul ragaszkodik a saját vágyai eléréséhez -legyen az bosszú vagy magasztos eszme- és ennek alárendeli az egész életét, és feláldoz mindent és mindenkit, ami vagy aki fontos neki.
De lehet azt is látni benne, hogy a személyes hatalomvágy és az önmagunkkal szembeni elvakultság milyen pusztító, és hogyan öl ki minden lényegeset az emberből.
Ja, és emellett még egy szórakoztató történelmi szatíra is.
Az író eddig olvasott művei közül ez fogott meg legkevésbé – talán a nagy időbeli távolság, vagy a kevésbé nekem szóló mondanivaló miatt-, de még erre is azt mondom, hogy fontos és érdekes olvasmány, amit szívesen a kezébe nyomnék sok „nagy” -és kevésbé nagy- embernek.
Olvassatok Feuchtwanger, mert jól, okosan és élvezetesen tanít.

>!
Gabriella_Balkó P
Lion Feuchtwanger: A hamis Néró

Pont jó sorrendben olvastam, előtte Kosztolányitól olvastam a Nero, a véres költőt, ahol a végén meghal Nero, ez a könyv meg 13 évvel halála után játszódik.
Találnak egy embert, aki hasonlít Nerora, tulajdonképpen a császár még életében kihasználta ezt a hasonlóságot, halála után pedig pár hatalomra vágyó ember teszi meg uralkodónak ezt az egyszerű, ám gyarló fazekast. Akinek fejébe is száll a dicsőség, és a végén már ő sem tudja, ki is valójában: Nero, a római császár, illetve, Terentius, a fazekas.
Ahhoz képest, hogy a fülszöveg Feuchtwangert a 20. század egyik legnépszerűbb német prózaírójaként jegyzi, ez volt az első könyvem tőle, nem is hallottam róla, és hát sajnos nem is nagyon nyerte el a tetszésem. De akit érdekel az ókor, annak tetszeni fog. Én párszor belezavarodtam a sok uralkodóba, ki is volt Fülöp király, hol uralkodott, aztán ki volt Mallukh és ő kiknek volt az uralkodója, stb.

>!
Európa, Budapest, 1982
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630725967 · Fordította: Dormándi László
>!
láthatón__túl
Lion Feuchtwanger: A hamis Néró

Feuchtwanger keresztényellenes. De miért? Tudtok erről valami adatot? Most már csak Spiró Fogsága hiányzik :) Ő is keresztényellenes?


Népszerű idézetek

>!
Sándor_Langer_Pudingman P

De Trebonius kapitány másképpen jött, mint Knópsz, bilincs nélkül, széles biztonsággal, tisztán, jól tápláltan, változatlanul telve marcona humorával. A végsőkig védelmezte Edessza fellegvárát. Fogságba esése után tulajdonképpen kardjába kellett volna dőlnie. De Trebonius kapitány úgy vélte, elég gyakran bebizonyította, hogy nem gyáva. A tiszt legyen hős, de ne holmi ostoba sztoikus filozófus. Esze ágában sem volt hallgatni rossz szelleme csábítására, s elpatkolni időnek előtte. Bámulatos sorsfordulatokat ért meg már eddig is, részt vett ütközetekben, amelyekben váratlan fordulatok a legutolsó pillanatban hozták meg a menekülést az elkerülhetetlennek látszó pusztulásból. Nem vérbeli katona az, aki nem hisz szerencséjében; e nélkül a hit nélkül egyetlen katona se lenne hajlandó háborúba menni.

415. oldal

>!
Sándor_Langer_Pudingman P

Az ember sohasem tanult eleget – fejezte be. – Neveltem a nyújtózkodó emberkét, s most ő nevel engem. Amikor annak idején Rómában száműzetésbe küldtük valamelyik írót, Musoniust például vagy Pruszai Diónt, úgy számomra ez a száműzetés mindig csak üres fogalom maradt. Most, amikor a nyújtózkodó emberke engem is emigrációba küldött, kezdem megérteni, hogy a világ közepe nem ott van, ahol az ember született, hanem annyi középpontja van a világnak, ahány lakója.

383. oldal

>!
Cicu

Felfoghatatlan elvakultságában megfeledkezett arról, hogy egy ember, még ha hiányzik is belőle minden önálló eszme és a személyiség, abban a pillanatban valakivé válik, tartalmat nyer, amint hatalmat ruháznak rá. A hatalom gyakorlása megváltoztatja a hatalom viselőjének a lényét. Hatalom, hitel, dicsőség személyiséget alkotnak, s átformálják azt is, akitől a sors ezt megtagadta. Ezt pedig tudnia kellett volna.

>!
ede

Amikor Varro szenátor ezen a napon, március hatodikán, a római császári Szíria tartomány kormányzói palotája felé tartott, a járókelők hosszasan bámultak gyaloghintója után.

(első mondat)

>!
Cicu

Amíg Titus császár kormánya tétlenül szemlélte Nero diadalait, senki sem mert kételkedni az álcsácsár azonosságában. Most azonban, amikor híre futott, hogy a kilencedik légió megindult Szíria felé, a kétkedők bátorságra kaptak. Még azok is megzavarodtak, akik eddig hittek hősükben.

Egy lelkiismeretes apa (256. oldal)

Kapcsolódó szócikkek: Titus
>!
Sándor_Langer_Pudingman P

– Emlékszel még, Actém, amikor a színes, kínai halakat tenyésztettük az aranypalota új halastavában? – S ifjúnak érezte magát, mint legszebb idejében, könnyelműnek és mélynek, gonosznak és vonzónak, elszántan arra, hogy élvezetéért nagyon nagy árat fizet, tudva, hogy az élet csak akkor élvezhető igazán, ha az ember nem számolgatja kicsinyesen az árát.

289. oldal

>!
Sándor_Langer_Pudingman P

Felfoghatatlan elvakultságában megfeledkezett arról, hogy egy ember, még ha hiányzik is belőle minden önálló eszme és a személyiség, abban a pillanatban valakivé válik, tartalmat nyer, amint hatalmat ruháznak rá. A hatalom gyakorlása megváltoztatja a hatalom viselőjének a lényét.

379. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom

Hasonló könyvek címkék alapján

Ludwig Tieck: Vittoria Accorombona
Rudolf Daumann: Sárkányok nyomában
Thomas Mann: József és testvérei
Edith Hamilton: Görög és római mitológia
Wilhelm Hoffmann: Hannibal
Michael Hesemann: Az első pápa
Michael Hesemann: A názáreti Mária
Renée Holler: Mentsük meg a fáraót!
Thomas Mann: A kiválasztott / A törvény
Johann Wolfgang Goethe: Faust / Iphigenia