A ​csúnya hercegnő 28 csillagozás

Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Margarete, ​Tirol úrnője, a XIV. században élt, amikor a várak hatalma csökken, a városok szorgalmas polgárainak kezében hatékonyabb fegyver csörög – a pénz. A Római Birodalom örökéért folytatott vetélkedésben Tirol hegyekkel körülzárt, gazdag földje fontos szerepet játszik: a Luxemburg, Wittelsbach és Habsburg család küzd egymással birtoklásáért. A csúnya hercegnő a vetélkedések, küzdelmek közepette, a városok fejlődéséért harcol. Szeretetre, emberi közösségre vágyik, de sem alattvalói ragaszkodását, sem az egyéni boldogságot nem találja meg, förtelmes külleme mindenkit elriaszt. Mindkét házassága boldogtalan, gonosz embert választ szeretőjének. Kezéhez vér tapad, kínzó bűntudat gyötri és még a gyűlölt vetélytárs, Ágnes, megölése sem hoz vigaszt összetört, meghasonlott szívének, mert mindig a szépséges, bájos asszony marad a győztes, még halálában is. A tűzvész és pestis sújtotta ország Habsburg kézre jut és az öregedő, csúnya asszony, élete roncsai felett, már csak a mértéktelen… (tovább)

Eredeti cím: Die hässliche Herzogin Margarete Maultasch

Eredeti megjelenés éve: 1923

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horizont könyvek

>!
Európa, Budapest, 1981
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630724480 · Fordította: Dormándi László
>!
Kriterion, Bukarest, 1978
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 963071728x · Fordította: Dormándi László
>!
Európa, Budapest, 1957
228 oldal · Fordította: Dormándi László

1 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
monseigneur
Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő

Margit hercegnő izgalmas szereplője a középkori német államok történetének, a történelem iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes utána olvasni. Már az is meg ér egy misét, hogy miért tartjuk csúnyának. Nem lőném le, de maradjunk annyiban, hogy a nyelv trükkös dolog. Na jó, csak röviden. spoiler A középkornak sajnos általános tünete, hogy a nőkről csak annyit tudunk, hogy valahol kellet lenniük, na persze, ha krónikásokon múlik még ebben is kételkedhetnénk. Margit lénye köré már életében legendákat szőttek, ezek a történetek ihlették Lion Feuchtwangert is.
A csúnya hercegnő cselekménye mozgalmas, mégsem mondhatnám akció dúsnak, az író mintha inkább csak informálna minket a történtekről, akár egy színes tabló. Ebben mintha Passuthra hasonlítana. Ugyanakkor mivel a legtöbb esemény írói fantázia szüleménye, a történelemhez nem sok hűséggel viszonyul. Tehát adott egy regény, ami stílusában inkább egy történelmi felsorolás, kár, hogy annak hiteltelen. Nem csoda, hogy sokaknak nem tetszett.
Engem mégis megragadott a majompofájú uralkodónő históriája, aki elidegenedett a legtöbb embertől és inkább országát akarta boldogítani. Az új időkre készült, de belefásult a harcba Tirollal Tirolért, így mikor a Habsburgok képében eljött végül a szeretett városokat pártoló, modernebb korszak, már csak kiüresedett kagylóhéjként fogadta. A regényben mélyen benne vannak az előítéletek. A szép, aki pusztán ettől jó is, és a csúnya, aki emiatt lesz gonosz. Hasonló metaforája ennek ami a zsidókkal történik a könyvben, akiket még a hercegnői parancs se védhet meg. Szomorú történet Margité. spoiler. A havasok továbbra is szenvtelenül magasodnak, a hölgyek és a lovagok tovább táncolnak a falon, a törpék pedig még mindig hazát keresnek.

>!
regulat 
Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő

ok. A történelem mesélés érdekes műfaj… a Táskaszájú [igen-igen, a majompofa, eredetileg táskaszájú, azaz randa, vagy még inkább szajha] Tiroli Margit történetét érzékletesen írta le Lion bácsi… még, ha nem is igaz.
Kaptunk egy olyan szépség és a szörnyeteg sztorit, ahol szépség buta (vagy nem is annyira buta, mint önző) a szörnyeteg okos, de peches… elárult, kiközösített.
…és vesztes.
Hiszen a történet végére Tirol is bukja a függetlenségét…
Ja, és a szépség és a szörnyeteg egyaránt nő… ez meg így nem az a történet, ahol egymásba szeretnek.

Én kedvelem ezt a típusú, kicsit száraz mesélést.
Mégis valahogy zavart Feuchwanger története, az összeesküvés elméleteknél szoktam ezt érezni, hogy olyanról akarnak meggyőzni, ami csak köszönőviszonyban van a valósággal…

>!
Kriterion, Bukarest, 1978
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 963071728x · Fordította: Dormándi László
>!
Vörös_Rébék
Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő

Kissé tömény, de érdekes, részletes története ez Tirol függetlenségének utolsó éveiből. Egyrészt történelmi regény (rengeteg pontosnak tűnő adattal dolgozik), másrészt a szépség és a csúfság harcának megörökítése, melyben nincs igazi nyertes: a világszépe önnön szépségének az áldozata, undorító módon manipulál, gátlástalanná válik, de így is ezrek hevernek a lábai előtt, a csúnyának pedig a lelke is eltorzul a megaláztatások keserűségében. Helyenként kimondottan fájdalmas volt olvasni, annyira dühítő, hogy mennyire kihat ránk, hogy milyen külsővel születünk. Már nem is tudom, kit kell inkább szánni, a csúnyát vagy a szépet.

>!
anni_olvas
Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő

Örülök, hogy elolvastam, mert a történelem egy érdekes szeletkéjébe tehettem bepillantást, viszont maga a regény nem volt különösebben olvasmányos vagy érdekes stílusú, így alig tudtam rá figyelni. Pedig viszonylag rövid.

>!
Nílkantha
Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő

Lényegtelen…, értéktelen…, értelmetlen… A leggyengébb könyv, amit az idén olvastam.

>!
N_Judit
Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő

Ez a könyv maga a szenvedés, egyszerűen nem tudtam mit kezdeni vele, olvastam de nagyon lassan haladtam, mert nem tudott lekötni. A stílusa sem fogott meg, néha már követni sem tudtam az eseményeket. Szerencsétlen főszereplőt mindig "majompofának szólítják, borzasztó az egész, ezáltal a hercegnő karaktere utálatossá válik, olyan szenvedős az egész szerintem.


Népszerű idézetek

>!
regulat 

Nagyokat kortyantott, böfögött, elvizesedő szemmel, viháncoló kollegialitással oldalba bökte a luxemburgit, sikamlós titkokat suttogott a fülébe. Az okos, ragyogó János barátságosan fogadta a másik fecsegő bizalmaskodását, egyetlen arcizomrándulása sem árulta el, hogy vén hülyének tartja Henriket.

15. oldal

>!
Nílkantha

Sok szörny van, de az emberi szívnél semmi sem szörnyűbb.

159. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978

Kapcsolódó szócikkek: szörny
>!
Nílkantha

Minden, ami elmúlt, jog, kiváltság, minden csak papiros. És mégis elismerik, építeni lehet rá. Alapjában véve a világ rendje papirosra épül.

161. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978

>!
Nílkantha

Száll az idő sebesen, s elmúlik minden e földön. Ékességre tehát aki bölcs ember, ne tekintsen.

38. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978

>!
Vörös_Rébék

Másnap azután lezajlott a fényes torna, amelyet egész Tirol már esztendők óta nagy örömmel várt. Csakugyan ragyogó ünnepség volt. Négy lovagot leszúrtak, hét sebesült meg halálosan. Mindenki úgy találta, hogy emberemlékezet óta nem volt ilyen pompásan sikerült mulatság.

21. oldal

>!
Nílkantha

A legcsúfabb élő nem olyan csúnya, mint a halott.

73. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978

>!
Nílkantha

Nincsen fájdalmasabb, de nincsen boldogítóbb érzés sem, mint a dermedt félhalálból visszatérni az életbe.

74.-75. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978

>!
Nílkantha

Pénzt keresni: nagyon helyes; a pénz, ha nem lopás útján szerezzük, Istentől való.

109. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978

>!
Nílkantha

…a felizgatott, pénzt szagoló nép ellen nem elegendő védelem sem a császár, sem a pápa, sem a hatóság.

117. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978

>!
Nílkantha

Pénz, hatalom, vagyon, kéj – ez minden ember célja, és tetteinek indítékai a pénzvágy, hatalomvágy, kéjvágy. Nincs megérdemelt jutalom, büntetés, nincs sem igazság, sem erény. Az egésznek semmi értelme. Vannak ügyesek és fajankók, a többi szerencse dolga.

121. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · pénz · szerencse

Hasonló könyvek címkék alapján

Czakó Gábor: Aranykapu
Ugo Reale: A Szentlélek lovagja
André Castelot: Napóleon
Michelle Moran: Madame Tussaud
Ignácz Rózsa: Róza leányasszony
Alison Weir: Lady Jane
Andrew Hodges: Kódjátszma
Alison Weir: Lady Elizabeth
Ignácz Rózsa: Hazájából kirekesztve
Josikava Eidzsi: Muszasi I-V.