Széthullás (Promise Falls 1.) 52 csillagozás

Linwood Barclay: Széthullás

David ​Harwood nagy adag készétellel ugrik be az unokahúgához, hogy ezzel segítse a gyászoló fiatal nőt. Amit azonban Marlánál talál, arra egyáltalán nem számít: a kisbabáját elvesztett nő egy vadidegen gyereket dajkál. David döbbenete később elborzadásba csap át, amikor a kisfiú édesanyjára, Rosemary Gaynorra vérbe fagyva találnak az otthonában.
Vajon Marla képes volt gyilkolni azért, hogy anyává váljon? Vagy talán mégis igazat mond, és egy angyali lény vitte el hozzá a babát, ő maga pedig sohasem járt korábban Gaynorék házában? David úgy dönt, a rendőrséggel párhuzamosan nyomozásba kezd; de az út, amire a kérdezősködése, a kutakodása vezeti, baljósabb, mint amilyet előzetesen elképzelt. A szörnyű gyilkosság után újabb hátborzongató események történnek Promise Fallsban, és úgy tűnik, egyre többek élete kerül veszélybe…

Promise Falls poros kisváros valahol Boston közelében; tragédiákkal, bűnökkel teli. Az állóvizet azonban felkavarja Rosemary halála, David nyomozása;… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
General Press, Budapest, 2017
392 oldal · ISBN: 9789634520368 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2017
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634520351 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2017
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520351 · Fordította: Szabó István · Illusztrálta: Kenyó Ildikó

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Linwood Barclay: Széthullás

A baljós elhagyott óriáskerék úgy tűnik, figyelmeztet arra, hogy valami sötét fertőzte meg Promise Falls-et. Itt nem pusztán a “kiszínezzük az emlékeket”, vagy a “rosszul emlékeztem” verzió dominál, hanem ahogy a cím is sugallja: a „Széthullás”. Igencsak baljós hangulatú, szomorú (sorozat), amelyben a múlt eseményei talán még a jelen tragédiájánál is sokkal megrázóbbak, és amelyben egy gyermek elvesztése, mindennél fájdalmasabb tud lenni. Valaki úgy döntött, hogy az egész városnak fizetnie kell a múlt bűneiért. A történet nagyon jól kigondolt, következetesen végigvitt, sallangoktól és felesleges kitérőktől mentes. A háttérben olyan valóságos, hétköznapi esetek zajlanak, amelyek tökéletesen egybeolvasztják a cselekményt. Nincsenek nagy váltások, életidegen fordulatok, szépen simulnak össze az események, logikusan következik egyik cselekmény a másikból. Ez a könyv messze meghaladja a megszokott thriller műfaját, hiszen a szerző ahelyett, hogy erőszakra és gúnyra koncentrálna (mint oly sok thriller napjainkban) reális képet nyújt a városról és annak lakóiról, miközben küzdenek egy furcsa eseménysorozat megértéséért. Ahogy én is, mivel három részes sorozatról van szó.

3 hozzászólás
smetalin>!
Linwood Barclay: Széthullás

Egy trilógia első része, bár ha számítjuk az 1,5-t is akkor nem trilógia. Az író már megírta az összes részt, vajon mikor fogják nálunk is kiadni? Jól van túl lépek most ezen, de sajnos nincs lezárva a történet. Annyira meg nem ragadt meg bennem, hogy ha majd egyszer lesz folytatás akkor emlékezni fogjak, ezt a kis kitérőt csak azért írom, hogy mindenki ennek tudatában kezdje el olvasni a könyvet.
Egyébként egy kis város lakóit ismerhetjük meg, persze gyilkosság is történt, meg még sok minden egyéb. Egy két dolog le lett zárva, de ezeket ha nem írja le az író, azért kilehet következtetni is. Ami viszont kezdett érdekessé válni, az a sok 23-as szám, na ezt bizony nyitva hagyta és még a gyilkost sem leplezte le. bízom benne, hogy minél előbb megjelennek a folytatások, mert az emlékezetem már nem a régi.

EssentialHencsi P>!
Linwood Barclay: Széthullás

Barclay-ban még sosem csalódtam. Most sem. De hol a többi része?

Dors_Peabody>!
Linwood Barclay: Széthullás

Gondolkodtam azon, hogy miért 83 % ez a könyv. Szerintem ennél azért sokkal jobb. Talán a rutinos krimiolvasók csillagozták le, mert ennek a résznek a fő vonalát alkotó bűnügyet nem nagy kunszt kibogozni. Ennek ellenére nem rossz ez a szál, néha jó érzés okos nyomozónak tűnni (pláne a sokadik krimi után, ahogy az embert jól megvezetik és pont akkor derül ki, hogy csapnivaló a logikája, amikor épp öntelten hátradőlne a fotelban abban a hiszemben, hogy megoldotta az aktuális rejtélyt – kösz pl. Sager….). A 23-as rejtély azért izgalmas, báááár határozott megoldás körvonalazódik a fejemben. De nehogy már az első résznél rájöjjek a megoldásra!!!! Akkor mérges leszek….

tgorsy>!
Linwood Barclay: Széthullás

Kérem a következőt.
Igaz ugyan, hogy elég hamar ki lehet logikázni, hogy mi történhetett, de végig fent tudja tartani a feszültséget. Az utolsó fejezet pedig zseniális marketing! : )

mdmselle I>!
Linwood Barclay: Széthullás

Nem szoktam ilyesmit mondani, de ezért a befejezésért szívesen adnék egy tockost Linwoodnak. Tökre megérdemelné.

Zanit>!
Linwood Barclay: Széthullás

Ehhh… Ez most nem fogott meg. Már jó ideje lehetett sejteni, hogy spoiler, jobb lett volna, ha csak a legvégén derül ki. A karakterek nem jöttek be igazán, de voltak pillanatok, amikor Duckworth megmosolyogtatott spoiler.
A befejezésről nem igazán tudom, mit gondoljak. A következő részből nyilván minden kiderülne, de ezek után nincs nagy kedvem folytatni a sorozatot.

Barbár>!
Linwood Barclay: Széthullás

Minden igényt kielégítő krimi. Fordulatos, meglepetésekkel teli. Nem lelkizik, nem akarja megváltoztatni a társadalmat, még csak a bűnüldözés rendszerét és módszereit sem. Az, aminek mutatja magát, sima krimi, de nagyon jó. Egy trilógia része, de már az első kötet is megnyugtatóan végződik. David, a peches állástalan újságíró megmenti unokatestvérét, akiről kiderül, hogy mégsem annyira lökött, mint amilyennek látszik. Mindez úgy történik, hogy közben nem kerül ellenséges viszonyba a nyomozóval, nem tesznek keresztbe egymásnak.
Nagyon logikusan felépített történet, mindenre van magyarázat, a más krimikben gyakori mesés elemek nélkül is kiválóan működik. Még az is hihető, hogy a kisváros botrányba keveredett régi polgármestere alatt jobban mentek a dolgok.

liptonella>!
Linwood Barclay: Széthullás

A közepétől annyira untam, hogy a végén igazából csak azon lepődtem meg, hogy volt pofája átvinni egy szálat a következő regényére, hogy hátha elolvassa/megveszi az, aki nem halt bele az unalomba, mire ennek vége lett. Ezt de utálom!

markiboi>!
Linwood Barclay: Széthullás

Első könyvem Linwoodtól. Korábban nem is hallottam szégyenszemre az íróról, ajándékba kaptam a regényt. A cirka 390 oldal alatt sehol nincs üresjárat, végig pörgős, eseménydús, több szálon futó, számos karaktert megmozgató, hol E/3, hol E/1-ben mesélő izgalmas mű, ami a fél-cliffhangerével igazán bosszantó is egyben. Mert kérdem én: hol a folytatás?!
(Költői kérdés, tavaly novemberben elkészült a trilógia, csak még idehaza kell a folytatásra várni.)
Felettébb élveztem a író stílusát, ha én is ilyen tehetséges író lennék, biztosan hasonló módon adnám át a gondolataimat, üzenetemet. Szórakoztató írás, szívből ajánlom!


Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Muszáj lenne leadnom pár kilót, de hát, nem egyszerű, ha az ember imád enni.

134. oldal

robinson P>!

Micsoda helyzet ez? Hogyan juthattam idáig?
Nem mintha nem tudtam volna felelni erre a kérdésre. Nem volt egyszerű a válasz, de én tudtam.

9. oldal

EssentialHencsi P>!

– Hánynom kell – mondta Gaynor, és így is tett.

robinson P>!

Annak ellenére, hogy volt egy bátyja és egy nővére, Agnes úgy érezte, mintha egyke gyerek volna.

markiboi>!

Barry Duckworth nyomozó ezen a napon ünnepelte szolgálatba lépésének huszadik évfordulóját, és éppen azon gondolkodott, hogy pályájának legnagyobb kihívásával kell szembenéznie.
Vajon – útban a kapitányság felé – el tud menni a cukrászda mellett úgy, hogy nem áll meg egy kávéra és egy csokoládés fánkra?

23. oldal - 3. fejezet (General Press Könyvkiadó, 2017)

sheni IP>!

Pár órával azelőtt, hogy elszabadult a pokol, én már ébren voltam.

9. oldal

markiboi>!

Eltűnődött azon, hogy vajon min dolgozik éppen a férje. Több mint valószínű, hogy egy jó alakú kurván.

57. oldal - 7. fejezet (General Press Könyvkiadó, 2017)

markiboi>!

– Nekem a te korodban egyetlen dolog járt a fejemben, a punci. – Megint felnevetett. – Nem mintha ez változott volna azóta. De most, hivatalosan, boldog házasember vagyok.
– Ezt maga tudja.
– És nem akarok hencegni, de meg is kapom, amire szükségem van. – Megtapogatta a pocakját. – Hihetetlennek tűnik, de valamikor nagyszerű alakom volt. Mostanában meg lenézek, és nem találom a farkam. Még akkor sem, ha feláll. – Elvigyorodott. – De amíg van valaki, aki megtalálja, addig semmi gond.

264. oldal - 44. fejezet (General Press Könyvkiadó, 2017)


A sorozat következő kötete

Promise Falls sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Eileen Cook: Címlapsztori
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Beth Flynn: Kilenc perc
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal
Robert Dugoni: A felszín alatt
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Sandra Brown: A csapda