Látomás 27 csillagozás

Linwood Barclay: Látomás

Keisha ​Ceylon gyakorló médium. Leginkább gyanútlan, kétségbeesett embereken gyakorol. Újsághirdetések alapján eltűnt férfiak és nők hozzátartozóira vadászik, akiknek felajánlhatja „látó” képességeit. Tudja, hogy nem helyes, amit csinál, és hogy hamarosan megbűnhődik érte. Azt azonban nem is sejti, hogy a bűnbánat napja ilyen közel van…
Egy nap meglátja a hírekben Wendell Garfieldot, aki eltűnt feleségét keresi. Elhatározza, hogy meglátogatja a férfit, és jó pénzért neki is felkínálja a szolgálatait. Ám a segítség balul sül el: véletlenül túl jól sikerül a jóslat, és veszélyesen közel kerül a valósághoz. Vajon mi történik akkor, amikor a csaló ráhibáz az igazságra?
A már-már komikus elemekkel tarkított, néhol szokatlan nyerseséggel szemléltetett jelenetek írója, a kanadai Linwood Barclay a horror koronázatlan királyának, Stephen Kingnek is bevallottan nagy kedvence. Szerinte Barclay igazi mestere annak, hogy az olvasót a könyv végéig

kétségek közt tartsa. Ez… (tovább)

Eredeti cím: Never Saw It Coming

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek

>!
General Press, Budapest, 2013
232 oldal · ISBN: 9789636435202 · Fordította: Ipacs Tibor

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Justin Wilcox · Keisha Ceylon


Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
pjutko 
Linwood Barclay: Látomás

Hát, ez egy igazán fifikás kis regény volt! Nagggyon tetszett! Igazából a fordítója miatt vettem kézbe, egy kihívás kapcsán, de gyöngyszemre leltem, megérte!

Keesha csaló. Médiumként árulja látomásait.
Egy gyilkossági ügybe ártja bele magát és majdnem nagyon pórul jár…hogy elég ködösen fogalmazzak :o)
A regény végén lévő elmés fordulat hozza meg neki a megoldást.

A fordítás szerintem remek! Abszolút jól érthető a szöveg. Bár laikus vagyok, de szerintem ez a lényeg. Semmi logikátlanság, semmi oda nem illő szó, szófordulat.

Olvassátok el, mert jó kis lendületes, olvasmányos történet!

1 hozzászólás
>!
dokijano 
Linwood Barclay: Látomás

„Kalandos” volt megtalálnom a Zsókavár utcai könyvtárban ezt a könyvet. Sőt, még az egyik könyvtáros hölgy segítségét is kérnem kellett, mert hiába találtam meg a katalógusukban a szerző könyveit, sehol nem találtam meg a krimik polcán. Pontosabban csak egyetlen Barclay-kötetet találtam, rögtön le is emeltem. Aztán otthon derült ki, hogy azt nem Linwood, hanem Alex Barclay írta. Azért azt is elolvastam, ha már elhoztam. (Mellesleg nem is volt rossz.)
Linwood könyveit pedig nem a krimik között találtam meg végül, hanem a Világsikerek között. Bírom, amikor különféle alcsoportokat alakítanak a könyvtárakban, hogy azok is megtalálják a nekik való könyveket, akik nem ismerik az abc-sorba rendezés elvét! :-)
Érdemes volt tűvé tennem a könyvtárat ezért a könyvért. Várakozáson felüli volt. Már maga az alapötlet, hogy egy látó (aki tudja magáról, hogy valójában nem az) keveredik a slamasztikába, ráadásul a saját haszonlesése miatt. De hát valamiből meg kell élni.
Ez az a fajta krimi, amelyikben nem sokkal a kezdés után megtudjuk, ki a tettes, sőt, ki az újabb tettes, és az ügy eltitkolása illetve az igazság kiderítése versenyeznek egymással. Szerencsére az olvasó igazságérzete sem marad kielégítetlen, és a jó néhány csavar után még az utolsó oldal is tartogat meglepetést.
Azt hiszem, Linwood Barclay is bekerült azok közé, akiknek nem csak egyetlen könyvét érdemes elolvasnom. Bátran merem ajánlani a krimikedvelőknek.

2 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
Linwood Barclay: Látomás

Hát ez óriási volt. Meg kellene filmesíteni, de csakis Guy Ritchie rendezhetné, mert pont olyan, mintha az ő egyik filmjét olvastam volna. A tartalomból egyáltalán nem lehetett leszűrni, hogy ez egy helyzetkomikumra (is) épülő krimi, úgyhogy jól meglepett. Sokkal gyorsabban is el lehet olvasni, mint ahogy nekem sikerült, csak sűrű volt a hétvégém. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a csavaros krimiket és a humort.

10 hozzászólás
>!
Kókuszka P
Linwood Barclay: Látomás

Egy sarlatán médium beletenyerel egy olyan ügybe, amely nem igényli, pusztán haszonszerzésből álló kamu látomásait. A tettesek kiléte az olvasó számára ismertek, fő érdekessége a nyomok eltüntetése. Mindezek egyre bonyolultabbá teszik az alaphelyzetet, amely újabb és újabb áldozatot követel. Keisha Ceylon igen csavaros módon igyekszik kimászni a slamasztikából, mely a végén sikerrel is jár. Mindeközben sok komikus, bravúros jelenetnek is szemtanúi vagyunk.

>!
BBetti86 
Linwood Barclay: Látomás

Kicsit thriller is, kicsit beteg a humora is, nekem bejött.
A hősnőnk, Keisha egy csaló, aki médiumnak adj ki magát és szeretteiket gyászoló embereknek kínálja szolgáltatásait. Most azonban mellényúl: egy olyan férfinak akarja eladni a hamis látomásait, aki megölte a nejét. Keisha balszerencséjére pont olyasmiket hazudozik össze, ami miatt a férfiban felmerül, hogy a nő látta, hogyan végzett a nejével. A tévedések vígjátéka pedig elindul – szaporodnak a holtak, egyesek tragikusan mellényúlnak és a rendőrség is feltűnik.
Roppant érdekes attól a könyv, hogy már szinte vicces. Annyira abszurd helyzetek és szerencsétlenkedések vannak benne, hogy az már tragikomikus. Miközben gyilkosságok történnek, nyomoz a rendőrség, van benne egy zsaroló is, olyan jeleneteket is kapunk, mint az önző élettárs, aki simán spoiler Tudjátok, az a kategória, amikor már el sem lehet dönteni, hogy ezen nevetni vagy sírni kellene.
Megvan a könyv sajátos hangulata, és mivel nekem bejön a fekete humor is, számomra szórakoztató volt.
Igaz, azzal nem voltam kibékülve, hogy igazából antihősök sora szerepel benne. Keisha 10 éves, helyes kisfiát leszámítva mindenki simlis, hazug vagy egyenesen gyilkos. Barclay a hősnőjét leginkább azzal igyekszik szimpatikussá tenni, hogy mennyire szereti a fiát, de nekem ez kevés volt ahhoz, hogy kedveljem. Mert azért ő több ártalmatlan csalónál. Amikor kell, igencsak hidegvérrel megy el messzire is.
A történet különben gyorsan halad, pörgős és nincsenek benne üresjáratok. Cselekményközpontú, jól összegyúrva thriller és humor elemekből. Helyenként a szöveg külön megérdemel egy kiemelést. Ahogy Kirk (Keisha nem éppen IQ bajnok élettársa) jellemzése bele van építve a jelenetekbe… egyszerre vicces, és jókora sértés a pasinak. Bírtam.

1 hozzászólás
>!
smetalin
Linwood Barclay: Látomás

Nem volt rossz, lehet vele haladni, nagy betű , nem egy hosszú terjedelem.
Azt nem mondanám, hogy szimpatikus volt a főszereplő, ez is egy pénz kereseti forrás, és amíg „lószar van, veréb is lesz”, na és még „kutyából nem lesz szalonna” és itt be is fejezném!:)
A történet nem volt sablonos, érdekesnek mondható és ott volt az a csattanó is a végén!! Egy kicsit még olvastam volna a gyilkosság miértjéről,(az elsőre gondolok)ott nekem maradtak hézagok! de ez nem szegi kedvem,jöhet még az írótól könyv!

>!
Avilda 
Linwood Barclay: Látomás

Nagy izgalmak nincsenek a regényben, inkább a szereplők érdekesebbek. Kíváncsi volt, ki hogy mászik ki a slamasztikából, és tetszett az összefüggés a szerző korábbi regényével, de azért írt ennél jobbat is már.

>!
Hadley
Linwood Barclay: Látomás

Rövid, egyszer olvasós történet. Nekem a Meghökkentő esetek című régi tévésorozat jutott eszembe róla.


Népszerű idézetek

>!
pjutko 

Úgy éld az életed, mintha valaki mindig figyelne. Úgy viselkedj, hogy sose kelljen szégyenkezned.

>!
Virág_

Keisha végignézte a jelenetet, és tudta, hogy most aztán mindennek vége. Azon gondolkodott, hogy Kirk vajon tényleg ilyen hülyének született, vagy az évek során megdolgozott érte.

197. oldal

>!
Virág_

– Szóval nem hívsz be a nappaliba, vagy ilyesmi?
– Nem.
(…)
– Van valami innivalód?
– Nincs – felelte Keisha.
– Ezt nevezem vendéglátásnak – motyogta a férfi maga elé.

209. és 213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Justin Wilcox · Keisha Ceylon
>!
Virág_

Az ember próbál segíteni az embertársainak. Az anyja mindig mondta, hogy a jó cselekedet előbb-utóbb elnyeri méltó büntetését.

25. oldal

>!
Virág_

Lehet, hogy azért jött ide, mert valóban segíteni akar. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy tényleg van valamiféle természetfeletti képessége. Lehet egy jó szándékú örült is, aki ábrándok közt él. Elképzelhető, hogy a látomásai egy zavart, bomlott elme szüleményei.

67. oldal

>!
Virág_

– Akkor beszélj vele, és győzd meg!
– Lehet, hogy neked kellene vele beszélni. Szerintem nemsokára hazaér.
Justin magabiztosan bólintott. – Oké, akkor majd én beszélek vele, úgyis ráérek. Gondolom, nem akarja, hogy a kis drágája bajba kerüljön.
– Persze, hogy nem – mondta Keisha tompán. – Mindig én vagyok az első gondolata.

2013. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Justin Wilcox · Keisha Ceylon
>!
BBetti86 

A férfi ránézett, elgondolkodott, és az arcára fagyott a mosoly. Azért mindez eltartott pár másodpercig.
Keisha közben arra gondolt, hogy ilyen lehet, amikor az ember a termodinamika második főtételét próbálja elmagyarázni egy pitbullnak.

325. oldal (497-ből)


Hasonló könyvek címkék alapján

Chevy Stevens: Nincs menekvés
Margaret Atwood: Alias Grace
David Morrell: Settenkedők
Joy Fielding: Menekülj, Jane!
Arthur Hailey: A végső diagnózis
Frank L. Packard: Jimmie Dale kalandjai
David Morrell: A rózsa szövetsége
Frank L. Packard: A kék banda
Frank L. Packard: A sárkány torkában
Ross Macdonald: Veszélyes ellenfél