Búcsú ​nélkül (Búcsú nélkül 1.) 78 csillagozás

Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​reggel, amelyet soha nem fog elfelejteni, a kamasz Cynthia Bigge nehezen ébred. Irtózatos fejfájás gyötri, amely csak még hasogatóbb lesz, amikor eszébe jut, hogy a szüleivel történt tegnap esti veszekedésnek ma reggel biztos lesz folytatása. De minden nyugodt és csendes. Az egész ház üres, sehol egy lélek. Az apja, az anyja és a bátyja sincs otthon. Először csak furcsának találja a dolgot, de később egyre inkább elfogja a félelem. Majd egyszer csak rádöbben, hogy a családja eltűnt…
Huszonöt évvel később a rejtély még mindig nem oldódott meg. Cynthia fejében még mindig rajzanak a megválaszolatlan kérdések. Meggyilkolták őket? Vagy csak egyszerűen elmentek? De akkor miért hagyták őt magára?
Az asszony tudja, hogy le kell zárnia a múltat, hogy teljes életet élhessen. Ezért beleegyezik, hogy dokumentumfilmet forgassanak az esetről, hátha jelentkezik valaki, aki válaszolni tud a kérdéseire.
Először semmi eredmény. Azután egyik rejtélyes dolog történik a másik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2010
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636432409 · Fordította: Kolláth Nóra

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

diák


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

WOW!!!!!
Ez valami fenomenális volt!! Ötletem sem volt, mi lehet a megoldás. Ezek a csavarok, fordulatok. Nagyon érdekes karakterek voltak benne, le a kalappal Terry és Vince előtt, amit végigcsináltak … Nagyon sajnálom a halottakat, az utolsó hármat kivéve. Bár ott J is áldozat tulajdonképpen, C meg végre egyszer a sarkára állt.
Nem teljesen boldog a vége, mert nem is lehet, de azért én is megkönnyeztem.
És mindezek mellett azért Cynthia „normális” életet tudott élni, a házasságuk sem ment rá. Ja, meg hát a gázolásos eset megoldása és az ebből fakadó komplikációt … Zseniális!!
Ide nekem a következő LB könyvet :)

EssentialHencsi P>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Egyre jobban bírom Linwood Barclay-t. Ez a könyve is megvett kilóra, habár már kezdem megismerni a sablonjait, és így nagyjából tudni lehet a végkifejletet, de ez semmit sem von le az értékéből, mert nagyon olvasmányosan és érdekesen ír.
A történet dióhéjban: Cynthia 1983 egyik nem szép napján arra ébred, hogy a családja az éjszaka folyamán szőrén-szálán eltűnt. Huszonöt év telik el, és még mindig semmi hír, de egy tévéműsornak köszönhetően ismét előtérbe kerül az ügy. És innen kezdődnek a furcsaságok…
Egészen a könyv háromnegyedéig úgy nagyjából lövésem sem volt, mi történhetett, de szerintem onnantól rá lehet jönni a dolgokra. Persze a végén azért még ott egy kis csavar, de sajnos túl gyorsan derülnek ki a dolgok, legalábbis én úgy éreztem. Persze ez egyáltalán nem baj.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti az izgalmas, mégis könnyed krimiket.

gyuszi64>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

2021/79, könyvtár, 33/77 eddigi értékelés

A szórakoztató irodalom remekeit írja Barclay. Ez a regény is nagyon szellemes, nem tocsog a vérben, ragyogóan kibontott és végig érdekfeszítő (bár nem tökéletes). A harmadik könyvem a szerzőtől, talán nem korai a dicséret: tetszenek a befejezései, és most már feltűnő, mennyire kedvelt főszereplőtípusa az átlagos (kis)ember. És én nagyon örülök ennek a szimpátiának, hiszen kisemberek nélkül – legyünk őszinték – nem forogna tovább a világ. :)

Tehát három regényből három találat, a szórakoztató krimi tematikájában új kedvenc szerzőm van.

Niko_oka>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Kifejezetten élveztem a sztorit, nagyon vártam, mit hoz ki belőle az írónő. Amolyan „egyszerű, mint a faék” típusú, „könnyed limonádé” volt számomra; nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy a felétől sejtsd a háttérben húzódó szálakat, de olvasmányos stílusa miatt észrevétlenül repülnek az oldalak. Kacérkodom Barclay többi krimijével is.

Nefi P>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Pörgős, fordulatos, de a történet nekem kicsit kreált.

smetalin>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Elolvasod a könyv felét, és még mindig nem tudod mi is lesz, mi is történt 25 évvel ezelőtt, hova tűnt Cynthia családja! Nincs semmi utalás, addig arról olvasol, hogyan tudta ezt feldolgozni, és milyen hatással van ez a családi tragédia az életére, és jelenlegi családjára! lassan bontakozik ki a cselekmény, ez olyan mint amikor építesz dominóból valamit, majd meglököd, és egyre gyorsabban dőlnek le, na itt is ez történik! Eldől az első dominó és nincs megállás, lendületes, na jó néha kicsit megakadt, de csak éppen hogy!!! Nagyon érdekes történet bontakozik ki, sötét titok lepleződik le! Én ajánlom figyelmetekbe!:)

Fermin>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Nem értem én ezeket a százalékokat. Szerintem elég középszerű krimi volt.
A könyv több mint feléig Cynthia vergődött a családja eltűnése miatti fájdalmában, Terry meg a felesége szenvedése miatt. Én meg azért, hogy végre történjen már valami. Aztán Vincent Fleming felbukkanása után kicsit érdekesebbé vált a történet, de ez már nálam nem tudta feljavítani a könyvet. A végén Clayton „búcsúzása” elég színpadiasra sikerült ugyan, egyéb nagy meglepetés azonban sajnos már nem volt. Semmi csavar, semmi csattanó.
Röviden azt tudnám mondani, hogy olvasmányosan megírt, elég kiszámítható történet volt ez, sablonos szereplőkkel. Egyszer azért el lehetett olvasni.

SteelCurtain>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Ez nagyon jó, minőségi krimi. Igazából harmadáig-feléig abban sem voltam biztos, hogy krimi sül ki belőle, mert addig jobbára a női főszereplő küzd a démonaival, próbálja feldolgozni azt, hogy tinédzser korában egy éjszaka az egész családja nyomtalanul eltűnt. A cselekmény izgalmas, logikus és tökéletes tempóban bonyolódik. Az egyes szereplők egyénisége jól kidolgozott, különösen Grace, a nyolcéves kislány alakja sikerült olyan karakteresre, hogy az messze meghaladja egy krimi kereteit. Külön érdeme a műnek, hogy hozzá mert nyúlni a családon belüli erőszaknak ahhoz a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem ritka, ám agyonhallgatott típusához, amikor az elkövető az asszony. Mindenkinek ajánlom, aki egy kis izgalmas kikapcsolódásra vágyik.

5 hozzászólás
Anó>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Talàn volt egy rész, amikor kissé megàllt, lelasssult a cselekmény, de alapjàban véve tetszett a könyv, plàne, mikor a szerző csavart még rajta néhànyat. Úgy a közepe tàjàn én mindkettôjükre gyanakodtam, ők pedig egymásra. Tess fàjó pontt volt a szívemben. Szegény Cynthia! Mennyit szenvedett! Talàlgattam persze moindenfélét az eltűnt csalàddal kapcsolatban, de ami kiderült és amire történt, arra nem lehetett szàmîítani szerintem.

Diosz P>!
Linwood Barclay: Búcsú nélkül

Az az igazság, hajlamos vagyok rákattanni egy témára vagy íróra, és nem kizárt, hogy most is így járok. A második olvasásom a szerzőtől sem okozott csalódást, igen szövevényes krimit kaptam. Azt hiszem szerencsés volt a sorrend, az előző (A szemtanú) kevésbbé volt kacifántos, ám ott az ötlet sem volt annyira „elcsépelt”. Míg ott lassan bontakozott ki, mi is történt és olvasás közben mindig más elképzelésem támadt, itt elég hamar felmerült bennem spoiler a helyesnek bizonyuló spoiler elmélet. Na nem úgy hogy tuti biztos voltam benne, de mint lehetőség, viszonylag hamar előjött. Amerikai filmekben nem ritka az ilyesmi sztori. Ennek ellenére végig fenn tudta tartani az érdeklődésem, amit bizonyít az is hogy elég hamar a végére jártam. Köszönöm @Szédültnapraforgó Barcly kihívását, hogy figyelmembe ajánlotta, és így egy újabb jó krimi íróval gazdagodtam.


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó P>!

– Amikor majd megöregszel, látni fogod, hogy a születésnapok nem is annyira fontosak. Már sok volt belőlük. Az újdonság varázsa egy idő után elmúlik.

80. oldal

psych P>!

Ez van, ha az ember családjáról van szó. Meg kell tenned, amit meg kell tenned, még akkor is, ha az nehéz vagy fájdalmas.

35. oldal

K_Maria P>!

A múlt mindig ott ólálkodik a közelünkben. Megpróbáltam elnyomni, bezárni egy szekrénybe, de néhanapján kinyitjuk a szekrény ajtaját, és akkor minden kiömlik belőle.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: múlt
K_Maria P>!

Ha úgy gondolod, hogy minden egyes nap egy kicsit meghalsz, akkor hogyan lehet, hogy az élet ilyen sokáig tart?

303. oldal

psych P>!

Most már semmi sem tarthat minket vissza. Egyikünk sem lesz már fiatalabb, nem? Soha nem tudhatod, mennyi van még hátra. Az egyik percben még itt vagy, a másikban már nem.

130. oldal

SteelCurtain>!

Semmit sem mondtam nekik. Ezt az egy dolgot még az öregemtől tanultam, az isten nyugosztalja. Soha nem válaszolunk a zsaruk kérdéseire! Még akkor sem, ha száz százalékig ártatlanok vagyunk. Soha senki helyzete nem javult attól, hogy beszélt a rendőrökkel.

SteelCurtain>!

– Ha nekem kellene megtartanom az első órádat, akkor valami erősebbre lenne szükségem, mint egy kávé.
– Ugyan, ennyire azért nem rosszak.
– Csak vadállatok – mondta Rolly anélkül, hogy elmosolyodott volna.
– Még azt sem tudod, hogy mi az első órám, vagy hogy kik vesznek rajta részt! –
válaszoltam.
– Ha a diákok ebbe az iskolába járnak, akkor biztosan vadállatok – mondta Rolly még mindig fapofával.

Kapcsolódó szócikkek: diák · iskola · kávé
SteelCurtain>!

– Ha ebben a kocsiban kell, hogy lelőjelek, akkor a főnököm nagyon ki lesz akadva, hogy mindenütt vér, csont- és agyvelődarabkák lesznek, de amikor majd elmagyarázom neki, hogy nem akartad befogni a szádat, mint ahogy kértük, meg fogja érteni.

SteelCurtain>!

Néhány nappal ezelőtt az iskola előtt Jane és egy másik lány egymásnak esett amolyan mindent bele, hajcibálós, arckarmolós módon. Biztosan valami fiú volt a dologban. Történt ez bármikor bármi másért is?

SteelCurtain>!

Szóval, tényleg létezik egy barna autó, de senki sem ugrott ki belőle, hogy elrabolja a lányomat. Senki sem ugrott ki, és kezdett el más gyerekeket kergetni. Ha a vezetője véletlenül egy őrült sorozatgyilkos lenne – szemben egy teljesen normális sorozatgyilkossal –, akkor sem volt sorozatgyilkos-hangulatban a mai reggelen.

Kapcsolódó szócikkek: sorozatgyilkos

A sorozat következő kötete

Búcsú nélkül sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nick Cutter: A falka
Wm. Paul Young: A viskó
Ittzés Laura: Nyolc perc
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Louise Penny: Csendélet
Angela Marsons: Egy élet ára
Dolores Redondo: Áldozat a viharnak
Patricia Gibney: A hiányzók
Robert Bryndza: Lány a jég alatt