Barbie 10 csillagozás

Az igazi szőkenő
Linor Goralik: Barbie

Ha Barbie körül minden olyan kétségbeejtő lenne, amilyennek sokan állítják, akkor életének bő fél évszázada alatt civilizációnkat már rég elnyelte volna a pokol; ha viszont minden olyan jó benne, mint ahogy mások állítják, az emberiség rég a mennybe ment volna. A magam részéről azt szeretném, hogy könyvem olvasója egy egyszerű premisszából induljon ki: Barbie dolgai nem jók, nem rosszak, hanem bonyolultak. S éppen ez a bonyolultság, üzenetének állandó kettőssége az, ami a babát oly roppant érdekes témává teszi.

>!
Typotex, Budapest, 2014
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632793979 · Fordította: Soproni András
>!
Typotex, Budapest, 2014
328 oldal · ISBN: 9789632793979 · Fordította: Soproni András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Linor Goralik: Barbie

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Felmerülhet a kérdés, hogy miért olvas valaki egy olyan tanulmányt, amit a Barbie-jelenségről írtak (azon túl, hogy egy Barbie-kihívás miatt), meg egyáltalán: miért ír valaki tanulmányt Barbie-ról? Nos, Linor Goralik* alighanem úgy véli, hogy nincs olyan pöttynyi szegmense a világnak, amiről beszélve ne tudna érdekes dolgokat mondani a világról, mint egészről, és hát igaza van. Ráadásul ez a szőke műanyag izé különösen hálás téma ebben a tekintetben, mert erősen kapcsolódik a gyermeknevelés gyakorlatának átalakulásához éppúgy, mint a fogyasztói társadalomhoz vagy a gender-kérdéshez. Ráadásul Goralik nagyszerű tollú esszéista, aki abszolút képes arra, hogy fölényes eleganciával és lefegyverző humorral beszéljen ezekről a kérdésekről, szellemesen lődözve nyilait hol a Mattel játékgyár, hol a Barbie-gyűlölők felé. Ez a kis kötet ugyanis törekszik az objektivitásra, nem hiszi el a felszínes megállapításokat, akár az ultrafeministáktól, akár a cég marketingeseitől erednek, már az elején le is szögezve: http://moly.hu/idezetek/417221. És hát nagyon meggyőző. Különösen a Barbie körül kialakult elméleteket boncolgatja szórakoztatóan – a baba eredettörténetének, vagy épp a gyűjtők világának leírása, bevallom, ehhez képest meglehetősen unalmasnak tűnt. Persze, mert nincs Barbie-m.

Illetőleg! Most, hogy ezen a könyvön túl vagyok, be merem vallani (és most egy comming out következik), hogy kisgyerekként igenis játszottam időnként húgom Barbie-jával. Ő volt az a szőke nő, akit férfias, maszkulin hím játékaim mindig megmentettek más, ugyanúgy férfias és maszkulin, viszont erkölcsileg aljadék hím játékaimtól. Így megy ez. Köszönöm, kedves Linor, hogy segítségeddel napvilágra hozhattam ezt a sötét titkot. Ami immár nem is sötét titok többé.

* Aki orosz. De ennek nincs jelentősége. Amit kicsit meg is lepődtem.

9 hozzászólás
kedaiyun>!
Linor Goralik: Barbie

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Az Alexandra nyári akciójában vettem meg ezt a könyvet, de már korábban is érdekesnek tűnt. Gyerekkoromban nem annyira szerettem barbizni, de néhány éve újra felfedeztem, és immár a különféle ruhák varrása lett az egyik hobbim. Ezért is érdekelt ez a könyv, hogy mi rejlik Barbie-ban még.
Eleinte úgy éreztem a szövegből és az illusztációkból, hogy a szerző kicsit gúnyosan és ironizálva elemzi a műanyag hercegnőt, de a későbbiekben ez a hang eltűnt, és mintha inkább megvédte volna a babát. Érdekes volt a játéktörténeti része, milyen – időnként nem túl dicsőnek tűnő – előzményei voltak Barbie-nak, de még érdekesebb volt az, hogy milyen elméletek állnak Barbie mögött. Ott van a Mattel reklámkampánya, a rajongók különböző elméletei, a támadók ellenérvei és a sztereotípiák. Az orosz szerző jól bemutatja, hogy Barbie nem egyszerűen csak egy baba, hanem különféle személyiségei vannak. Feminista ikon vagy a férfiálmok megtestesítője? Nő, akiből bárki lehet, vagy a butaság szimbóluma? Lehet szeretni vagy éppen utálni. Külön érdekes volt az a fejezet, ami Barbie oroszországi szerepét mutatta be. Hozzánk is inkább a 80-as évek vége felé jutott el a baba, így egy kicsit hasonló lehet a története.

EmmanuelleKant>!
Linor Goralik: Barbie

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Az én gyermekkorom különbözik az átlagtól, mert édesapám maradt velünk otthon. Bár volt Barbie babám, de nem igazán játszottam vele, eleve öcsém és unokaöcsém volt a játszótársam, fociztunk, rabló-pandúrt játszottunk és püföltük egymást, de a lányos játékok engem sokáig nem igazán kötöttek le. Emlékszem arra a karácsonyra, mikor drága nagyszüleimtől én egy csodaklassz biciklis Barbie babát kaptam, öcsém meg színes kockákat, végül cseréltünk, mert öcsémet jobban lekötötte, hogy gurul a járműves baba, engem pedig a kockák. Szegény nagyszüleim nem értették mi a „baja” a gyerekeknek. Felnőttünk és jól vagyunk, úgyhogy semmiféle hátrányunk nem származott abból, hogy épp nem sztereotípiák szerint játszottunk gyerekkorunkban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy Barbie babára mégis csak emlékszem. Anyukámtól kaptam a babát, gyönyörű sötét bőre volt, hosszú, bokáig érő, barna, göndör haja és élethű szeme volt, nem megfestett. A csuklója is mozgott, a 90-es évek vége felé még ritkaság volt ez a típusú Barbie, úgyhogy persze engem is elbűvölt. Barátnőmnek volt Malibu Barbieja, álomházzal és kabrióval, meg Ken babával, és rémlik a terhes Barbie is, akinek oldalra lehetett húzni a hasát és két pici baba volt benne. Csak egy alkalommal játszottunk vele, mégis emlékszem, talán mert akkor jöttem rá, hogy a „lányos” játékokkal is lehet jókat játszani, ha van kivel megosztani az élményt.
Nekem egy kisfiam van, mi mégis megnéztük az összes Barbie mesét együtt, többször is, sőt kedvencünk is volt: a kutyusos kaland. Férjem eleinte nehezményezte, hogy egy kisfiú miért néz Barbie filmet, aztán ránk hagyta. Ugyanúgy néztünk Garfieldot, Transformest, Lego filmeket. És igen, volt a kisfiamnak is lányos játéka, konyhája, meg Lego hercegnő kastély és kicsi pónikkal is sokat játszott. Sosem erőltettem semmit, ha valamit szeretett volna, jelezte, nem csináltam problémát abból sem, ha lányos játékot kért. De a Matchboxok ugyanúgy lekötötték és a tankokat is gyűjtötte, gyűjti a mai napig. Most 12 éves, és kifejezetten „fiús” érdeklődési köre van: matek, informatika, sport, emellett nagyon empatikus kamasz, az átlag kamasz fiúknál jobban odafigyel a környezetében a társaira, és szerintem ehhez annak is köze van, hogy bár (lány)testvére nincs, nemcsak „fiús” játékokkal játszott és élményekkel találkozott kiskorától kezdve.
Az írónő gyakran érinti ezt a témát, úgyhogy elsősorban azért erre reagáltam. Sok panasz volt magával Barbie babával kapcsolatban szülők, feministák, stb…részéről, veszélyesek a gyerek fejlődésére, stb…én azt gondolom, ha a szülő jelen van a gyerek mellett, ezek a játékok semmiféle rossz hatással nem lesznek rájuk és veszélyesnek sem gondolom őket. A könyv pedig érdekes volt, talán aktuális is, hogy közeleg a Barbie film, amit én biztos meg fogok nézni. :)

Baraby P>!
Linor Goralik: Barbie

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Jó sokáig húztam az olvasását a könyvenk, ennek nagyon egyszerű oka van, egyszerűen túl tömény volt. Sok érdekességet is meg tudtam erről a játékról, de voltak olyan fejezetek is, amikkel nagyon nyögvenyelősen haladtam csak.
Sokat javított volna az olvasási élményen, ha nem ilyen nyomi rajzolt illusztrációk vannak benne, hanem a szóban forgó baba változatokról egy-egy kép, mert így rengeteget kellett gugliznom, hogy hogyan is néz ki az épp emlegetett baba.
Ha a kultúrantropológiai vagy szociológiai aspektusok hidegen hagynak, akkor is találhatsz benne pár érdekes fejezetet, de ajánlott mellé egy internetes kapcsolattal rendelkező mobiltelefon, hogy lásd is amiről szó van. Kivéve ha totál képben vagy az 1959 óta megjelent össze Mattel (és a konkurencia) által kiadott babából :D

csilla0923>!
Linor Goralik: Barbie

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Már ezer éve el szerettem volna olvasni. Rájöttem, hogy érdekelnek a kultúrtörténeti és szociológiai témájú könyvek.
Jó alapos könyv, de az zavart, hogy a rajzolt illusztrációk voltak. Lehetettek volna olyan fényképek a különböző barbie-król, amikről szó volt a könyvben. Illetve a vége elég vontatottra sikerült. Valahol a közepén fejeztem volna be a könyvet, addig volt érdekes számomra.

Garbitsch>!
Linor Goralik: Barbie

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Szórakoztató és alapos mű, tetszett a szerző megközelítése, ugyanakkor az érzésem, hogy írását nem nemzetközi megjelenésre szánta: szinte csak oroszoktól voltak benne idézetek, orosz szerzők írásaira és képeire utalások. Utóbbiakban én is hiányoltam a fénykép példákat azokról, amikről írt. De összességében szerintem jól körüljárta a témát.


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Azok a próbálkozások, amelyek azzal vádolják a játékgyártókat, hogy nemi sztereotípiákat erőltetnek a gyerekekre, éppolyan naivak, mint amikor valaki határozottan kijelenti, hogy a tojás előbb jelent meg, mint a tyúk. Valójában perpetuum mobilével van dolgunk: a gyártó azért alkotja meg a játékokat a létező sztereotípiák szellemében, hogy a termék minél jobban fogyjon; a termék a maga részéről hatást gyakorol azokra, akik használják, így támogatja azokat a sztereotípiákat, amelyeknek ő maga megfelel.

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

5 hozzászólás
Kuszma P>!

Mindamellett Ken eladási adatai soha nem voltak túl magasak. 1968-ban a cég le is állította Ken gyártását, amit azonban nem egyeztetett össze Barbie históriájával, sőt, még csak nem is igen adott hírt az eseményről. Egy évvel később Kent vissza kellett hozni a színre. Kiderült, hogy Barbie világában sokkal fontosabb szerepet játszott, mint egy közönséges kísérő baba: Ken megóvta a rendkívül szexis, testileg fejlett és szabad gondolkodású Barbie kisasszonyt azoktól a fölösleges kérdésektől, amelyek a gyerekek és a szülők részéről egyaránt érkezhettek. Egyáltalán, Ken olyasféle szerepet töltött be, mint a királyi kurtizán fiktív férje, olyan szereplő, akinek nincs önálló jelleme, csupán azért került a képbe, hogy óvja a nő hírnevét.

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

11 hozzászólás
Typotex_Kiadó KU>!

A magam részéről azt szeretném, hogy könyvem olvasója egy egyszerű premisszából induljon ki: Barbie dolgai nem jók, nem rosszak, hanem bonyolultak. És éppen ez a bonyolultság, ez a többértelműség, üzenetének ez az állandó kettőssége az véleményem szerint, ami a babát oly roppant értékes kutatási célponttá teszi.

14. oldal ("Előszó")

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Kuszma P>!

A felnőttek gyakran úgy vélik, hogy a gyermek a hallott történeteknek csupán a legközvetlenebb jelentését képes felfogni, és nem tud felismerni e mögött bonyolultabb cselekménybeli, etikai és morális konstrukciókat. Pedig, ha a varázsmesék adekvátságának szintjét ugyanúgy értékelnénk, mint Barbie-ét, akkor Hamupipőkének a szemére hányhatnánk, hogy arra tanítja a gyermekeket: engedelmeskedjenek bárkinek, aki zsarnokoskodik velük, restelljék becsületes munkaruhájukat, vegyék úgy, hogy a munka szégyen, és adják oda magukat az útjukba kerülő első magas társadalmi helyzetű személynek.

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Kuszma P>!

Ha Barbie valódi nő lenne, a méreteinek, ha emlékezetem nem csal, 102-64-98 centiméternek kéne lennie. Ilyen arányok mellett Barbie képtelen lenne egyenesen állni, kénytelen volna négykézláb mászkálni, ami eltúlzottan hosszú lába miatt szintén lehetetlen. Túlságosan hosszú nyaka akadályozná, hogy fejét egyenesen tartsa, és állandó gerincproblémákat okozna neki.

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

1 hozzászólás
Typotex_Kiadó KU>!

Barbie világa a mi világunk, amilyen akkor lenne, ha mi magunk babák volnánk, azaz
olyan lények, amelyekből éppúgy hiányoznak a kételyek, mint a fogyatékosságok. Ott, ahol Barbie ingerültséget vált ki bennünk, határozottan kijelenthetjük: a saját problémáinkat vetítjük belé. Nem róla van szó, hanem mirólunk. Mi
ingereljük magunkat a divat erőszakos követésével, a karrierizmussal, a külsőnk miatti aggodalmunkkal, azzal, ahogyan a családi viszonyainkat alakítjuk, s végül azzal, milyen játékokat vásárolunk a gyermekeinknek. A mi saját világunk tükröződik
Barbie parányi rózsaszín fésülködőasztalkájának ártalmatlan, törhetetlen tükrében; ha ez a világ nem tetszik nekünk, azért csak magunkat vádolhatjuk.

13. oldal ("Előszó")

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Kuszma P>!

Barbie társasága szinte a baba megszületésétől kezdve kettős játékot játszott: egyfelől az erős, bátor, független lány, a bármit elérni képes karrierista felé taszították Barbie-t, másfelől a „női lét művésze” hipertradicionális paradigmájának keretén belül igyekeztek tartani, amire jellemző a fokozott érdeklődés a külső, a divat, az otthon és lakásbelső kérdései iránt, gondoskodás a kisebb családtagokról és a vesződés az ölebecskékkel. Az ilyen bonyolult kettős játék időnként kétségkívül bizonyos kisiklásokhoz vezetett. Ezek egyike a Barbie és Ken kapcsolatában megmutatkozó könyörtelen matriarchátus rendszerének kialakítása.

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

4 hozzászólás
Garbitsch>!

Mint látjuk, Barbie létezésének bármely aspektusát vesszük szemügyre, kiderül, hogy a baba a játéktörténet évszázados törvényeit követi, alkotói nem találnak fel újdonságokat, hanem kikeresik és a mai piac igényeihez igazítják a hagyomány legjobb elemeit és a múlt legcsodálatosabb találmányait.

45. oldal, 2. Játéktörténet. Barbie előfutárai (Typotex, 2014)

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Garbitsch>!

Sokszor gondoltam rá, hogy Kennek és Barbie-nak természetesen eltérő elvek szerint kellett fejlődnie. Az a helyzet, hogy Barbie-t olyannak alkották meg, hogy a kislányok önmagukról alkotott ábrándjait testesítse meg. Ő tulajdonosának ideális énje. Ken viszont az ideális „ő”, azaz annak a férfinak a megtestesítője, akit partnernek és élettársnak kívánhat a maga számára. Szilárd meggyőződésem, hogy Ken merőben másképp nézne ki, ha megalkotói akár egy pillanatra is azt feltételezték volna, hogy a baba fiúk játékszere lesz. Ken azonban kislány-játék, és külseje minden konkrét pillanatban az ideális férfi képét volt hivatva megörökíteni. Ez az eszményiség azonban Barbie fogalmai szerinti eszményiség.

57-58. oldal, 3. Szépséges arc és varázsos hang. Hogyan változott Barbie külseje? (Typotex, 2014)

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő

Garbitsch>!

Tudatában kell lennünk, hogy Barbie iránti szimpátiánknak vagy ellenszenvünknek általában nagyon kevés köze van magához a babához és előállítóihoz, és nem függenek ezek felismeréseitől vagy tévedéseitől.

213. oldal, 14. Halál a csúfolódóra. A nép Barbie baba ellen (Typotex, 2014)

Linor Goralik: Barbie Az igazi szőkenő


Hasonló könyvek címkék alapján

Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek
Mark Forsyth: A részegség rövid története
Jens Andersen: LEGO egy életen át
Carlo Ginzburg: Éjszakai történet
Jared Diamond: A világ tegnapig
Robert Wright: Isten evolúciója
Diane Ducret: A tiltott rés
Romano Rácz Sándor: Cigány sor