Lagom 84 csillagozás

A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz
Linnea Dunne: Lagom

„Lagom, azaz "nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”.
Az anyagi világon túllépve a jelentés egyre kifinomultabbá válik, a társas viszonyok szabályainak tökélyre fejlesztésére is utal. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de ágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn…

Érdemes a lagom életmód mellett dönteni, mert:

– környezettudatosabbá válhatsz
– egészségesebb egyensúlyt tarthatsz munka és szabadidő között
– megszabadulhatsz az otthonodat ellepő felesleges holmiktól
– tudatosabb fogyasztóvá válhatsz
– szeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhetsz
– élvezheted a svéd táplálkozás előnyeit
– megtanulhatod az önellátó gazdálkodás fortélyait
– több időt tölthetsz a természetben sporttal, kirándulással…
…egyszóval boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetsz!

>!
Kossuth, Budapest, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630989589 · Fordította: Kiss Gábor

Kedvencelte 3

Most olvassa 11

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 163

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Szeretem a letisztultságot otthon és ámulatba ejtenek a svédek rendszerező képességei. Imádom, hogy a szorgos heti munkát azzal honorálják, hogy pénteken mackónaciban nassolnak a tévé előtt (*.*) és a szombat reggelt édességgel bűnözve kezdik! Nagyon rokonszenvesnek tűnik ez az északi nép még azzal együtt is, hogy az érzelmi élet egymás előtti teljes felvállalását vallják és nincsenek számukra tabuk, nincsen köztük dráma.

A lagom-fajta boldogság nagyon tetszik, mert őszinte. Kimondja, hogy nem lehetünk egyvégtében boldogok, hiszen „ha folyton az örömöket kergetjük, nem vesszük észre magát az örömöt – így néha unatkoznunk is kell”. Azt hiszem, hogy ez a nagy titok: a svédek elfoglalják magukat, aztán megjutalmazzák a kitartásukat – akár egy zacskó édességgel, akár egy fikával, akár egy színes fallal.

Most nagyon északra húz a szívem.

Kedvenc svéd szavam és a jelentése:
Fredagsmys: „végre péntek”, azaz lazulsz otthon kényelmes szerkóban és ennyi. Ilyenkor lehet némi rágcsálnivalóval és nem egészséges kajával levágódni a tévé elé és pihenni egyet az egész heti meló után. :D

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/12/linnea-dun…

>!
Kossuth, Budapest, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630989589 · Fordította: Kiss Gábor
4 hozzászólás
>!
robinson P
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

A „latte-apák” volt, ami leginkább tetszett. A szemlélet, felfogás, az élethelyzetek kezelése, a gondolkodást kell(ene) nagyon alapjaiban megváltoztatni, ami évtizedek múlva sem fog menni… svédnek születni kell.
Amúgy mutatós, igényes kivitelű könyv, szép képek, ötletek, receptek gyűjteménye.

4 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Hogy én olvasás után mit viszek magammal ebből a könyvből?
A svédek iránti rajongásom megmaradt, és bár stílusát, mondanivalóját gyorsan össze lehet foglalni, haladós ez a könyv, inkább csak afféle bevezető, útmutató egy kultúrába; nekem sajna tetszett annyira, hogy a karácsonyfa alá kívánjak belőle egy példányt :))
Azért is, mert szívesen kipróbálnám a recepteket, meg azért is, mert volt benne egy anekdota, a szerző édesapjáról, ami tisztára Fredrik Backman Ovéjére emlékeztettet.
(hosszabban:
http://czenema.blogspot.hu/2017/09/linnea-dunne-lagom.html)

1 hozzászólás
>!
Bélabá P
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Lagom: se nem túl sok, se túl kevés. Olyan életmód, ami a svédek szerint praktikus, takarékos, környezetbarát, egészség centrikus. Szóval okos és hasznos, de legfőképp boldog életet lehet élni vele.
Amiért olvastam, az volt, hogy mennyire ültethető át ez a szemlélet más nemzetek életmódjába, például a magyar valóságba. Nos, vannak hibapontok Magyarországon, például a három havi (!) szülői szabadság és a jelentősebb összegű családi ellátások hiánya, a magas szintű környezettudatosság hiánya, a több szünettel tarkított és rövidebb munkaidő hiánya. Ezekről elmélkedési hely marad csupán: a pam spoiler :)
Viszont vannak benne átvehető tippek, ötletek, mint a természetkedvelés, csináld magad mozgalom, az ésszerű otthon berendezés, szabadtéri sportolás, háztartási munkamegosztás, környezettudatos szemétszelektálás (ami sajnos elég kezdetleges és pontatlan idehaza).
Alapvetően hasznos, informatív és szépen kiállított könyvecske. Engem speciel egy-két buta nyomdatechnikai megoldás zavart, mint a khaki zöld vagy piros háttéren fekete betűk…
Ha nem is késztet azonnali változtatásokra, felnyitja a szemet, hogy jé, így is lehet esetleg ki is próbálhatnánk ezt-azt.
Szeretnék eljutni egyszer Skandináviába, egyszer élőben is szembesülni az ottani jóléttel, pozitív és okos életfelfogással. Jó volt olvasni ezekről, de éreztem kis felületességet egyes pontokon, túl kis hely jutott egyik-másik témának, ezért 4,5 csillag (4,4). Talán megér egy külön könyvet több közülük, mint amit a fikáról (kávészünet) is írtak.

>!
theadoro
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

A lagom szuper, a könyv nem. Körülbelül tizenöt-húsz oldalnyi információt sikerült annyira széthúzni, hogy a végén egy százhatvan oldalas könyv legyen belőle. Tele van képekkel, receptekkel és illusztrációkkal, amik kétségkívül szépek, hangulatosak, és ötletesek de ha fotókat akarok nézegetni, felmegyek a Pinterestre, ha pedig receptekre vagyok kíváncsi, akkor tematikus oldalakon vagy könyvekben keresgélek.
Én ezt azért kezdtem olvasni, mert szerettem volna minél többet megtudni a svédek életviteléről, de sajnos csalódnom kellett, mert semmi olyan információt nem tartalmaz, amit egy színvonalasabb magazin két-három oldalas cikkben ne tudna összefoglalni. Nagyon az alapokat érinti, a stílussal is akadtak problémáim, csak a száraz tényeket közölte, nem volt hangulata. Azt pedig elképzelni sem tudom, ki és milyen indíttatásból gondolta, hogy jó ötet a fekete betűket sötétzöld és sötétbarna háttérre nyomtatni..
Ennél azért sokkal jobb ismeretterjesztőket találni a témában – habár szerintem ez nem is igazán ismeretterjesztő, inkább egy hangulatos képeskönyv, némi szöveggel.

>!
meseanyu MP
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Ez egy aranyos kis könyv, kellemes perceket nyújt, és melengeti a lelket, de azért nagy csodákat nem kell tőle várni. Sok érdekességeket és jó tippeket olvashatunk, szép a képi világa is, de bevallottan csak egy könnyed bevezetés a svéd életstílusba.

>!
Virág_Blogger P
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

„A lagom azt jelenti, hogy az élet annál jobb, minél kevésbé komplikált.”

Maga a Lagom számomra a szó jelentésének tökéletes szemléltetésévé vált ez alatt a röpke 160 oldal alatt, valamivé, ami ugyan nem kevés, de nem is sok. Állandó kettősség kísérte végig a történetünket: az én megállás nélküli ingázásom a téma és az olvasottak iránti őszinte érdeklődésem, valamint a kivitelezés fölött érzett bosszúságom között. Linnea Dunne a svédek életviteléről tudni érdemes információkat tematikusan, lépten-nyomon „fun fact”-ekkel tarkítva, gyönyörű, hangulatteremtő illusztrációkkal és képekkel tárta elénk – meglehet számomra talán túlságosan szárazon, hűvösen, olykor némi Wikipédia-feelinget ébresztve bennem, amit már kevésbé díjaztam. Ennek ellenére győz a tény, hogy a lagom valóban Svédország legsikeresebb exportcikke lehetne, mind a példamutató minimalizmusával, ha stílusról van szó, mind az egyenességével az emberi kapcsolatokban, a legtöbbek számára álomszerű túlóra mentes munkájával és persze a nélkülözhetetlen kávé+fahéjascsiga kombinációjával – amelyeket mind-mind örülök, hogy tüzetesebben is megismerhettem.

http://neverletmegobyviranna.blogspot.hu/2018/04/boldog…

>!
K_A_Hikari
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

„Ha tudjuk mennyi az »éppen elég«, miért mennénk tovább?"

Az érzés ugyan nem jött át, ennek ellenére pozitívan és elégedetten fejeztem be a könyvet. Kellemes kikapcsolódás volt, és örültem, hogy kicsit beleláthatok a svédek világába.
Leültem, és egy ültő helyemben el is olvastam, bár gyanítom, hogyha csak bele-belelapozok, és azokban a részekben mélyedek el, amik érdekelnek első olvasásra, ugyanígy éreztem volna.
És hogy mit tanított nekem a lagom? Hogyan legyek rendszerető. Merjek kreatív lenni. Ne feszüljek rá egyetlen feladatra sem. Élvezzek minden percet, amit a számomra kedvesekkel tölthetek.
Nem könnyű megtalálni azt az egyensúlyt, amiről a könyv ír, de nem is lehetetlen.
Csak meg kell próbálni kicsit ellazulni.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/04/linnea-dunne-…

5 hozzászólás
>!
tonks
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

A kiegyensúlyozott élet jó élet – gondoltam én mindig is, és tök jó, hogy a svédek is osztoznak ezen a véleményen. Egy gyönyörű kiadásban megtudhattam, miért lehet érdemes a lagom szerint élni, jó volt.

Bővebben: http://jusandcalzone.blog.hu/2017/08/18/konyvajanlo_lin…

>!
Sister
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Ha valaki még csak ismerkedik a svédekkel és nagyjából olyan sztereotípiák ugranak be róluk, mint az Abba, Bergman, Alfred Nobel, az Ikea és a hideg, akkor annak igazi meglepetés lesz, hogy a svéd életmód messze több ennél.

Bár nem minden ennyire rózsaszín, mint ahogy Linnea Dunne leírja, ettől függetlenül magam is látom, hogy a" félzsíros tej" országa szuper alternatívákat ajánl ahhoz, hogy boldog, elégedett és kiegyensúlyozott életet éljünk. Nem kell, hogy minden tökéletes legyen. Csak találd meg azt, amiben örömöd leled, legyél azokkal, akiket igazán szeretsz, legyenek céljaid az életben és mindenben törekedj az egyensúlyra. Se több, se kevesebb, épp ennyi. És ez pont elég. Igaz, nekem túl sok újat nem tudott mondani, ezt leszámítva egy nagyon kis kompakt, színes, vidám hangulatú útmutató ez, amit szívesen veszek majd a kezembe máskor is. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

A svédek összesen 480 nap szülői szabadságra jogosultak a gyerek nyolc éves koráig, de a gyerek betegsége esetén is elmehetnek fizetett szabadságra. Ha mindehhez hozzávesszük a jól támogatott és minőségbiztosított gyermekgondozási rendszert – amely szerint az egyévesnél idősebb gyerekeket alanyi jogon megilleti az óvodai elhelyezés a valódi költségek töredékéért –, akkor máris érthető, hogy miért látják Svédországot a szülők utópisztikus paradicsomaként.

29-30. oldal, EGYENLŐSÉG ÉS CSALÁDI ÉLET - a latte-apákról, a gyermekgondozási támogatásról és a hatékony gazdaságról

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

1 hozzászólás
>!
Virág_Blogger P

Csak semmi dráma! Most pedig kinek van kedve a szexről beszélgetni kávé közben?

110. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

>!
Virág_Blogger P

Rengeteg minden belefér a lagom keretei közé. Jómagam hatalmas különc vagyok, de még én is beleférek.

13. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

>!
szakonyianiko

„Ha tudjuk mennyi az »éppen elég«, miért mennénk tovább?"

14. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

>!
szakonyianiko

„Nincs rossz idő, csak rossz öltözék."

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

>!
K_A_Hikari P

A kávészünet nemcsak kávézás, hanem kommunikáció, a kapcsolatok ápolása.

36. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

>!
Virág_Blogger P

[…] a lagom azt jelenti, hogy az élet annál jobb, minél kevésbé komplikált.

17. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

>!
Virág_Blogger P

A kezdő megkérdi a főnökétől, hogy „szerinted mennyi időt szánjak erre a feladatra?” Mire a válasz: „amennyi ahhoz kell, hogy elkészülj vele”. Talán mondanunk sem kell, hogy ez azt jelenti: ne fecsérelj munkaidőt olyasmire, amit már elég jól elvégeztél – viszont olyan munkát se adj le, ami nem üti meg a megfelelő színvonalat. Ha jól csinálod, pont a lagomnyi időt töltöd el vele.

22. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

>!
Coralie

Köpstopp
Ez a szó azt jelenti, hogy úgy döntünk, egy adott ideig semmit nem veszünk. Ez annak elismerése, hogy rengetegszer semmi szükségünk nincs arra, amit megvásárolunk. Vannak, akik úgy döntenek, egy hónapig semmit nem vesznek, csak ennivalót. Ez nemcsak a takarékosságban segít, hanem a környezetnek tett szívesség is egyben – ráadásul megszabadít a modern fogyasztói életstílus kötelmeitől.

136. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

>!
AniTiger MP

A lagom törvénye

Szóval mi is a lagom törvénye? Legegyszerűbb értelmében a kifejezés valami olyasmit ír le, ami „éppen elég”, vagy „pont helyes” – mint a megfelelő mennyiségű tej a kávéban, vagy a tökéletes mértékű nyomás masszázs közben. Az anyagi világon túllépve a jelentés egyre kifinomultabbá válik, a társas viszonyok szabályai között tökélyre fejlesztett kötéltáncra utal. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de magunkkal visszük a saját ágyneműnket, mert úgy tisztességes, ha nem kell még mosnia is utánunk. Lagom a jog, hogy otthon maradhatunk a beteg gyerekünkkel – fizetett szabadságon –, de soha nem élünk vissza e jogunkkal.

Lagom az, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet. Lagom az, hogy csak az egyik falat festjük ki dizájnosra a nappalinkban, a többit pedig fehéren hagyjuk, mivel az egész szoba kidekorálása túl sok volna. Lagom az, ha élénkvörös rúzst viselünk, ám a sminkünk többi részét szolidra vesszük. Lagom az, ha veszünk egy hamburgert, de nem veszünk hozzá krumplit, mivel a mértékletesség erény. Lagom az, ha pusztán a maradékokból ütünk össze egy vadonatúj vacsorafogást, mivel a pazarlás halálos vétek.

8-9. oldal, MI AZ A LAGOM? - a vikingekről, az egyensúlyról és a félzsíros tejről

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz


Hasonló könyvek címkék alapján

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom
Dale Carnegie: Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni
Rákos Péter: Horoszkóp útikalauz
Kurt Tepperwein: Iránytű az élethez
Mabel Katz: Az élet legkönnyebb útja
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes
Kerner Tibor: Az öt év csodája
Braskó Csaba: Múzsa
Mike Greenberg: Amit csak akarsz