49. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Lagom 169 csillagozás

A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz
Linnea Dunne: Lagom

"Lagom, azaz „nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”.
Az anyagi világon túllépve a jelentés egyre kifinomultabbá válik, a társas viszonyok szabályainak tökélyre fejlesztésére is utal. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de ágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn…

Érdemes a lagom életmód mellett dönteni, mert:

– környezettudatosabbá válhatsz
– egészségesebb egyensúlyt tarthatsz munka és szabadidő között
– megszabadulhatsz az otthonodat ellepő felesleges holmiktól
– tudatosabb fogyasztóvá válhatsz
– szeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhetsz
– élvezheted a svéd táplálkozás előnyeit
– megtanulhatod az önellátó gazdálkodás fortélyait
– több időt tölthetsz a természetben sporttal, kirándulással…
…egyszóval boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetsz!

>!
Kossuth, Budapest, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630989589 · Fordította: Kiss Gábor
>!
Gaïa, London, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781856753746

Enciklopédia 13


Kedvencelte 6

Most olvassa 7

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 167

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

A lagom a svéd életstílus. Értelmezése valami olyasmi, hogy „éppen elég” vagy „pont helyes” esetleg „egyensúly”.
Mondok néhány példát rá.
Lagom: – amikor csak egy falat festünk le a nappalinkban dizájnosra,
a többit fehéren hagyjuk ( mert az már „túl sok” ),
– ha a praktikus autót vesszük meg és nem a legmenőbbet,
– amikor a hölgyek élénkpirost rúzst használnak, de a sminkjük
többi részét szolídra veszik,
– ha kérünk egy hamburgert, de nem kérünk hozzá krumplit, a
a mértékletesség miatt,
– ha a munkaidő végén tényleg elhagyjuka munkahelyünket,
– amikor alkalmazzuk a „végre péntek” érzést,
– amikor kiszakítunk a napunkból „én-időt”,
– amikor elmegyünk picknikezni a barátainkkal,
– ha minden haszontalan kacattól megszabadulunk,
– ha környezettudatosan élünk,
– amikor törekszünk a jószomszédi viszonyra,
– stb.. stb…
A kis könyvecske arra mutat rá, hogy érdemes a lagom életmódot elsajátítani, mert egy kiegyensúlyozotabb, boldogabb életet élhetünk általa.
Sok okos és/vagy praktikus ötletet ad, amelyek kicsi odafigyeléssel megvalósíthatóak.
A könyv tartalma és témája alapvetőleg tetszett. A borítója is és a benne lévő képek is szépek, esztétikusak. Tükrözi a lagom életstílust.
Az egyetlen kicsit negatív megjegyzésem csak annyi, hogy néhány helyen a méregzöld alapra fekete, viszonylag kisbetükkel írt szöveg olvasása kifejezertten nehéz volt.

6 hozzászólás
AniTiger P>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Szeretem a letisztultságot otthon és ámulatba ejtenek a svédek rendszerező képességei. Imádom, hogy a szorgos heti munkát azzal honorálják, hogy pénteken mackónaciban nassolnak a tévé előtt (*.*) és a szombat reggelt édességgel bűnözve kezdik! Nagyon rokonszenvesnek tűnik ez az északi nép még azzal együtt is, hogy az érzelmi élet egymás előtti teljes felvállalását vallják és nincsenek számukra tabuk, nincsen köztük dráma.

A lagom-fajta boldogság nagyon tetszik, mert őszinte. Kimondja, hogy nem lehetünk egyvégtében boldogok, hiszen „ha folyton az örömöket kergetjük, nem vesszük észre magát az örömöt – így néha unatkoznunk is kell”. Azt hiszem, hogy ez a nagy titok: a svédek elfoglalják magukat, aztán megjutalmazzák a kitartásukat – akár egy zacskó édességgel, akár egy fikával, akár egy színes fallal.

Most nagyon északra húz a szívem.

Kedvenc svéd szavam és a jelentése:
Fredagsmys: „végre péntek”, azaz lazulsz otthon kényelmes szerkóban és ennyi. Ilyenkor lehet némi rágcsálnivalóval és nem egészséges kajával levágódni a tévé elé és pihenni egyet az egész heti meló után. :D

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/12/linnea-dun…

>!
Kossuth, Budapest, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630989589 · Fordította: Kiss Gábor
4 hozzászólás
Klodette>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Volt már a dán hygge és lykke, volt a finn sisu, most pedig sorra került nálam a svéd lagom.
Nagyon tetszett és újra elgondolkodtatott, hogy miképpen lehetséges ilyen életmódot folytatni az ilyen rohanó, magyar körülmények között? Bahhhhh.
Próbálja az ember jól élni az életét, példaként követni akár a lagomot is, de sajnos nem mindig sikerül.
Az biztos, hogy pozitív, letisztult és egyszerű, legalábbis annak tűnik, közben pedig mégis végtelenül összetett, izgalmas, telis-tele ígéretes lehetőségekkel.
Nekem a hygge és a lykke doldokat nem übereli semmi sem, de utána szorosan ott van most már a lagom és az elvei. :)
Jó szívvel ajánlom.

robinson P>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

A „latte-apák” volt, ami leginkább tetszett. A szemlélet, felfogás, az élethelyzetek kezelése, a gondolkodást kell(ene) nagyon alapjaiban megváltoztatni, ami évtizedek múlva sem fog menni… svédnek születni kell.
Amúgy mutatós, igényes kivitelű könyv, szép képek, ötletek, receptek gyűjteménye.

4 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Hogy én olvasás után mit viszek magammal ebből a könyvből?
A svédek iránti rajongásom megmaradt, és bár stílusát, mondanivalóját gyorsan össze lehet foglalni, haladós ez a könyv, inkább csak afféle bevezető, útmutató egy kultúrába; nekem sajna tetszett annyira, hogy a karácsonyfa alá kívánjak belőle egy példányt :))
Azért is, mert szívesen kipróbálnám a recepteket, meg azért is, mert volt benne egy anekdota, a szerző édesapjáról, ami tisztára Fredrik Backman Ovéjére emlékeztettet.
(hosszabban:
http://czenema.blogspot.hu/2017/09/linnea-dunne-lagom.html)

1 hozzászólás
meseanyu P>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Ez egy aranyos kis könyv, kellemes perceket nyújt, és melengeti a lelket, de azért nagy csodákat nem kell tőle várni. Sok érdekességeket és jó tippeket olvashatunk, szép a képi világa is, de bevallottan csak egy könnyed bevezetés a svéd életstílusba.

Bélabá>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Lagom: se nem túl sok, se túl kevés. Olyan életmód, ami a svédek szerint praktikus, takarékos, környezetbarát, egészség centrikus. Szóval okos és hasznos, de legfőképp boldog életet lehet élni vele.
Amiért olvastam, az volt, hogy mennyire ültethető át ez a szemlélet más nemzetek életmódjába, például a magyar valóságba. Nos, vannak hibapontok Magyarországon, például a három havi (!) szülői szabadság és a jelentősebb összegű családi ellátások hiánya, a magas szintű környezettudatosság hiánya, a több szünettel tarkított és rövidebb munkaidő hiánya. Ezekről elmélkedési hely marad csupán: a pam spoiler :)
Viszont vannak benne átvehető tippek, ötletek, mint a természetkedvelés, csináld magad mozgalom, az ésszerű otthon berendezés, szabadtéri sportolás, háztartási munkamegosztás, környezettudatos szemétszelektálás (ami sajnos elég kezdetleges és pontatlan idehaza).
Alapvetően hasznos, informatív és szépen kiállított könyvecske. Engem speciel egy-két buta nyomdatechnikai megoldás zavart, mint a khaki zöld vagy piros háttéren fekete betűk…
Ha nem is késztet azonnali változtatásokra, felnyitja a szemet, hogy jé, így is lehet esetleg ki is próbálhatnánk ezt-azt.
Szeretnék eljutni egyszer Skandináviába, egyszer élőben is szembesülni az ottani jóléttel, pozitív és okos életfelfogással. Jó volt olvasni ezekről, de éreztem kis felületességet egyes pontokon, túl kis hely jutott egyik-másik témának, ezért 4,5 csillag (4,4). Talán megér egy külön könyvet több közülük, mint amit a fikáról (kávészünet) is írtak.

Virág_Blogger>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

„A lagom azt jelenti, hogy az élet annál jobb, minél kevésbé komplikált.”

Maga a Lagom számomra a szó jelentésének tökéletes szemléltetésévé vált ez alatt a röpke 160 oldal alatt, valamivé, ami ugyan nem kevés, de nem is sok. Állandó kettősség kísérte végig a történetünket: az én megállás nélküli ingázásom a téma és az olvasottak iránti őszinte érdeklődésem, valamint a kivitelezés fölött érzett bosszúságom között. Linnea Dunne a svédek életviteléről tudni érdemes információkat tematikusan, lépten-nyomon „fun fact”-ekkel tarkítva, gyönyörű, hangulatteremtő illusztrációkkal és képekkel tárta elénk – meglehet számomra talán túlságosan szárazon, hűvösen, olykor némi Wikipédia-feelinget ébresztve bennem, amit már kevésbé díjaztam. Ennek ellenére győz a tény, hogy a lagom valóban Svédország legsikeresebb exportcikke lehetne, mind a példamutató minimalizmusával, ha stílusról van szó, mind az egyenességével az emberi kapcsolatokban, a legtöbbek számára álomszerű túlóra mentes munkájával és persze a nélkülözhetetlen kávé+fahéjascsiga kombinációjával – amelyeket mind-mind örülök, hogy tüzetesebben is megismerhettem.

http://neverletmegobyviranna.blogspot.hu/2018/04/boldog…

K_A_Hikari I>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

„Ha tudjuk mennyi az »éppen elég«, miért mennénk tovább?"

Az érzés ugyan nem jött át, ennek ellenére pozitívan és elégedetten fejeztem be a könyvet. Kellemes kikapcsolódás volt, és örültem, hogy kicsit beleláthatok a svédek világába.
Leültem, és egy ültő helyemben el is olvastam, bár gyanítom, hogyha csak bele-belelapozok, és azokban a részekben mélyedek el, amik érdekelnek első olvasásra, ugyanígy éreztem volna.
És hogy mit tanított nekem a lagom? Hogyan legyek rendszerető. Merjek kreatív lenni. Ne feszüljek rá egyetlen feladatra sem. Élvezzek minden percet, amit a számomra kedvesekkel tölthetek.
Nem könnyű megtalálni azt az egyensúlyt, amiről a könyv ír, de nem is lehetetlen.
Csak meg kell próbálni kicsit ellazulni.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/04/linnea-dunne-…

5 hozzászólás
tonks>!
Linnea Dunne: Lagom

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Két éve ismertem meg a lagomot (lásd akkori kritika lentebb) és most úgy éreztem, hogy itt az ideje újra lekapni a polcról ezt a kis könyvet. Nagyon várom már az őszt – ahogy egyébként mindig – és a svédek a fejemben valahogy ehhez az évszakhoz passzolnak a legjobban. Olyan volt magamra húzni a lagomot, mint a legpuhább pulcsit egy hideg estén, aztán bekuckózni a fotelba. Ez az életstílus áll még mindig a legközelebb hozzám, jó volt lapozgatni a könyvet, inspirálódni, helyre tenni magamban dolgokat.

Két évvel ezelőtti gondolataim: http://jusandcalzone.blog.hu/2017/08/18/konyvajanlo_lin…


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

A svédek összesen 480 nap szülői szabadságra jogosultak a gyerek nyolc éves koráig, de a gyerek betegsége esetén is elmehetnek fizetett szabadságra. Ha mindehhez hozzávesszük a jól támogatott és minőségbiztosított gyermekgondozási rendszert – amely szerint az egyévesnél idősebb gyerekeket alanyi jogon megilleti az óvodai elhelyezés a valódi költségek töredékéért –, akkor máris érthető, hogy miért látják Svédországot a szülők utópisztikus paradicsomaként.

29-30. oldal, EGYENLŐSÉG ÉS CSALÁDI ÉLET - a latte-apákról, a gyermekgondozási támogatásról és a hatékony gazdaságról

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

1 hozzászólás
szaniko62>!

„Nincs rossz idő, csak rossz öltözék."

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Coralie>!

A svéd cégek országszerte kísérleteznek a hatórás munkaidővel. Rengeteg munkáltató felismerte, hogy a hatórás munkaidő jóval vonzóbb, így az állásokra többen jelentkeznek, a dolgozók pedig nemcsak boldogabbak, hanem hatékonyabbak is lesznek.

32. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

1 hozzászólás
Virág_Blogger>!

Csak semmi dráma! Most pedig kinek van kedve a szexről beszélgetni kávé közben?

110. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

szaniko62>!

„Ha tudjuk mennyi az »éppen elég«, miért mennénk tovább?"

14. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

K_A_Hikari I>!

A kávészünet nemcsak kávézás, hanem kommunikáció, a kapcsolatok ápolása.

36. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Virág_Blogger>!

Rengeteg minden belefér a lagom keretei közé. Jómagam hatalmas különc vagyok, de még én is beleférek.

13. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Virág_Blogger>!

[…] a lagom azt jelenti, hogy az élet annál jobb, minél kevésbé komplikált.

17. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Virág_Blogger>!

A kezdő megkérdi a főnökétől, hogy „szerinted mennyi időt szánjak erre a feladatra?” Mire a válasz: „amennyi ahhoz kell, hogy elkészülj vele”. Talán mondanunk sem kell, hogy ez azt jelenti: ne fecsérelj munkaidőt olyasmire, amit már elég jól elvégeztél – viszont olyan munkát se adj le, ami nem üti meg a megfelelő színvonalat. Ha jól csinálod, pont a lagomnyi időt töltöd el vele.

22. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

Coralie>!

Köpstopp
Ez a szó azt jelenti, hogy úgy döntünk, egy adott ideig semmit nem veszünk. Ez annak elismerése, hogy rengetegszer semmi szükségünk nincs arra, amit megvásárolunk. Vannak, akik úgy döntenek, egy hónapig semmit nem vesznek, csak ennivalót. Ez nemcsak a takarékosságban segít, hanem a környezetnek tett szívesség is egyben – ráadásul megszabadít a modern fogyasztói életstílus kötelmeitől.

136. oldal

Linnea Dunne: Lagom A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz


Hasonló könyvek címkék alapján

Göran Everdahl: Lagom
Anna Brones: Lagom
Frida Ramstedt: Érezd magad otthon
Anders Hansen: Szorongó agy
Beth Kempton: Wabi Sabi
Spencer Johnson: Ki vitte el a sajtomat?
A. Katona Ildikó – Tóth Judit (szerk.): Szauna
Mungi Ngomane: Ubuntu
Aaron Alexander: Az összehangolás módszere
Szalay Ágnes: Éppen jókor