Mielőtt ​elalszol 71 csillagozás

Linn Ullmann: Mielőtt elalszol Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

A fiatal írónő első műve egyfajta modern családregény, amelyben a valóságot át-átszövi a képzelet, a néhol abszurd ötletek hálója. A főhős, Karin Blom családjának mintegy négy generációját ismerhetjük meg. Esküvő, születés, halál – életünk sorsfordító eseményei, miképpen hőseink életének is. Nagyszülők, szülők, gyermekek, unokák mindennapjaiba, örömeibe, de leginkább fájdalmaiba, magányukba pillanthatunk be. A történeteket maga Karin meséli el olvasóinak, és közben elcsábítja, megbabonázza őket csakúgy, mint a köré csoportosuló rokonokat, szeretőket. Változnak az idők, változnak a helyszínek, hol New Yorkban, hol Tokióban, de leginkább Norvégiában találjuk magunkat.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Scolar, Budapest, 2016
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632443331 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Scolar, Budapest, 2012
312 oldal · ISBN: 9789632443331 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Scolar, Budapest, 2000
292 oldal · ISBN: 9639193402 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

Szimirza P>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Bonyolult, de mégis egyszerű, hiszen ez a mindennapi élet, csak nem mindenki úgy éli meg, ahogy azt a kívülállók gondolják.

nyerw>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

A Mielőtt elalszol egy norvég (hol emigráns, hol nem) család regénye E/1-es narrációval. Az elbeszélő, Karin jelen idejű keretbe zárt visszaemlékezéssorozata a család történetének különböző állomásait beszéli el a maga sajátos módján. Mivel még az elején közli, hogy 12 éves korától ott és annyit hazudik, ahol és amennyit tud, a történetek fenntartással olvasandók. Valójában nem az egyes eseménysorok igazságtartalma kérdőjeleződik meg, hanem a túlzás mértéke a kérdéses. Az egyes történetek kevés kivétellel valakinek (megnevezett vagy nem megnevezett személynek) elmesélt sztorikként jelennek meg, gyakran többször újrakezdve, több változatban is. Pont emiatt nagyon hangsúlyos ezeknek a történeteknek a megalkotottsága, és néha ez a játék még izgalmasabb is, mint maga a történet.

Karin elég egyértelműen bizonytalan identitású személy, részben anyja narcisztikus jelleme, részben a családot elhagyó apa, részben pedig a furcsa rokonság miatt. Nőiességét nem a társadalmilag elfogadott módon éli meg. A férfiak számára láthatatlan, ezért trükkökhöz kell folyamodnia, mely többnyire szerepjátszás és valamilyen férfias mozzanatot hordoz, mint pl. a hízelgés-udvarlás, a durva kezdeményezés, a férfiruhába bújás, mellyel figyelmet és tiszteletet csikar ki környezetéből. A női sorsban és a felnőtt identitásban elsősorban a boldogtalanság hangsúlyos számára, a mellőzöttség, elveszettség, kiszolgáltatottság nyilván kevésbé vonzó létmód, ezért egy másik életstílust, a csábítóét választja. Bár néhány története, különösen a nővére házasságáról meséltek inkább feltételezésre épülnek, környezetében bőven lát konkrét és riasztó példákat is, mint pl. Arvid és Torild kapcsolata.

Mindez logikusan következik abból, hogy az identitását nagyobb mértékben formáló személyek férfiak vagy férfias nők (Val Bryn, Selma). Anyjával képtelen valódi kapcsolatot teremteni, nem „látja” őt (Arcok fejezet). Akkor jut valamiféle egyensúlyi állapotba, mikor unokaöccsére kell vigyáznia, és ezáltal bizonyos fokig anyai szerepbe bújhat. Mindezt meg is jegyzi az apa, és ez jelenti a regény nyugvópontját is.

Mazsola_78 P>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Nem mondom, hogy mindenhol értettem. Azt sem mondhatom, hogy felismertem minden olyan részt, ami Karin kitalációja. Néhol kusza volt. Mégis úgy csuktam be a végén a könyvet, hogy ez nekem nagyon tetszett. A különös hangulata elvarázsolt. Kicsit nehezebben hangolódtam rá a könyvre, bár az eleje is tetszett, igazán kb. az egyharmada volt az, ahonnan nehezen tudtam letenni és gyorsan a végére is értem.

Skeletrino>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Vidám és szomorú, vicces és komoly, igazi és hamis (Karin fergeteges hazugságait imádtam, már ha jól láttam meg, hogy melyek is a hazugságok), izgalmas és unalmas, zavaros és jól átlátható, teljesen normális (na jó, talán ilyen nem volt :D) és félelmetesen hülye családtagok. Ez a könyv magába szippant, és nem ereszt a végéig. Nagyon tetszett. (egyébként, a Négy esküvő és egy temetés című film jutott róla eszembe…)

_natalie_néven_ IP>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Nekem erről szól:

Rend

És most rendet rakunk
a poharakat fényesre töröljük
kisöpörjük a csillagport
és a forró félálom mélyvörös
rongy selymeit
kiszellőztetjük a csodákat
Vasfekete a hajnal
de kristálykék és tiszta a szél
Élünk tovább ahogy előtte
hűvös és biztos dolgaink között
És este
sziklakövet teszünk fejünk alá.
/R. Zs./

3 hozzászólás
Nyúl_Ágnes>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Ebből a könyvből tanultam meg, hogy soha, de soha nem lehet kívülről belelátni egy kapcsolatba… akármilyen jó emberismerő is vagy! Horváth Renitől kaptam, örök hála érte!!!:-)

puma>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Írtam én itt: http://moly.hu/ertekelesek/513803 , hogy el kell olvasnom egy Linn Ullmann könyvet. Hát, kihagyhattam volna. Engem nem nyűgözött le, valahogy nem bírtam megszeretni egyiket sem a több, nem teljesen normális szereplő közül. Ezért aztán nem is élveztem a történetet. A vége dobta meg még fél csillaggal, ott kezdtem elérzékenyülni.

2 hozzászólás
tashley>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Fifikás, néha vicces. Könnyed stílusban ír nagyon komoly dolgokról. A családképlet rideg és elidegenedett, a kapcsolatok szabadosak, mint a skandináv filmekben általában. Észnél kell lenni, hogy a – saját bevallása szerint – hazudós hősnő narratívájában mit vegyünk komolyan és mit ne.

Nikolett_Kapocsi P>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Korábban még nem olvastam semmit az írónőtől, így gondoltam, hogy az első könyvével kezdem. Lehet, hogy nem jól tettem, mert ezek alapján jelenleg semmi kedvet nem érzek a folytatáshoz. Elméletileg ez egy modern családregény, de inkább az egyes családtagok emlékfoszlányainak sorozata, ami valahogy sehogy sem áll össze egy egésszé. Főként Karin szemszögéből nézzük a dolgokat és a teljességgel nem normális családját. Karin által kitalált jelenetek, ábrándok nekem kicsit sem tetszettek, eltúlzottak és szürreálisak és egyáltalán nem viccesek, de még nem is érdekesek. Nekem az egész regény összességében nagyon kusza és valahogy nem jött át, hogy mi is a valódi mondanivalója. Az egyetlen, ami tetszett az utolsó fejezet az unokaöccsével töltött estéről, ez egy külön novellaként is simán megállná a helyét.

>!
Scolar, Budapest, 2000
292 oldal · ISBN: 9639193402 · Fordította: Szöllősi Adrienne
Miestas>!
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Fura, néhol zavaros képekkel társított családregény, ez azonban nem von le a minőségéből, főleg, hogy az írónő első könyve. Szerettem Karin extravagáns stílusát, a néhol könnyned pikírt humorát és a történet végére felnőtt Karin alakját is.


Népszerű idézetek

Miestas>!

Aznap megértettem, hogy mit érdemes és mit nem érdemes hazudni. Az a hazugság, amit végül visszavon az ember, és helyette elmondja az igazságot, csak arra jó, hogy ártsunk vele. Ám az a hazugság, amit soha nem vonunk vissza, és soha, de soha nem cserélünk fel az igazsággal, hasznunkra válhat.

48. oldal

vargarockzsolt>!

Nem az a célom, hogy kiüssem az ellenfelem.
Be akarok vinni neki egy ütést, hogy aztán visszalépjek,
és nézzem, mennyire fáj neki.
Joe Frazier

mottó

Annamarie P>!

…de manapság… manapság sokan félnek a hétköznapoktól, már előre félnek, hogy félni fognak, hogy majd egyszer egy nyitott ablak előtt találják magukat, és azon tűnődnek, hogy ugorjanak-e vagy sem.
Tulajdonképpen csak azt szeretném mondani: soha ne hibáztassátok magatokat egy be nem teljesedett élet miatt, ne rágódjatok azon, hogy minden másképp is lehetett volna, hogy mások lehettetek volna. Ugyan ki tudja, hogy tényleg másképp történt volna-e minden? Szóval ne törjétek a fejeteket ilyesmin., Menjen minden a maga útján.

79. oldal

Annamarie P>!

Szeretlek, mert az anyád vagyod, de nem kedvellek különösebben.

48. oldal

_natalie_néven_ IP>!

Ahogy itt fekszem melletted, mielőtt elalszol, meglelem otthonom.

250. oldal

Lobo P>!

Beszéljek a családomról? Rendben. Anni azért ivott, hogy felejtsen. Én azért, hogy boldog legyek. Apa azért, hogy kibírja. Nagymama azért, hogy jobban aludjon éjszaka. Selma néni azért, hogy képes legyen egyre rosszabb lenni

Annamarie P>!

Hogyan lehetsz képes arra, hogy áldásodat add ezekre az emberekre, amikor tudod, hogy mennyi kín, szenvedés vár rájuk?
A pap kicsit eltűnődik azon, amit mondtam. Ahogy hallgatlak, azt kell gondolnom, hogy úgy beszélsz, mint egy gyerek, úgy gondolkodsz, mint egy gyerek, és álmodozol, akár egy gyerek, de közben az is eszembe jut, hogy egy napon darabjaira fog hullani benned a világ, és akkor majd végre felnősz.

56. oldal

_natalie_néven_ IP>!

Ha elaludnék, mielőtt telefonálnak, ébressz fel. Jó?
Igen.
Megígéred?
Megígérem, Sander.
De Julie és Alexander nem telefonál.

292. oldal

Miestas>!

De előttem van még az az asszonyszemély, és értettem, nagyapád miért szeretett bele. Olyan jó formájú, karcsú volt, egyszerre pompázatos és egyszerű, akár a George Washington híd.

139. oldal

Sweetyke P>!

Tudod, mit mondott nekem Rikard, amikor egymás mellett feküdtünk az ágyamban? Ahogy itt fekszem melletted, mielőtt elalszol, meglelem otthonom. Ilyen szépet még soha senki nem mondott nekem. Gondold csak el.

250. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Margit Sandemo: Örvényben
Lars Saabye Christensen: A féltestvér
Tore Renberg: Mégis van apám
Anne B. Ragde: Remeterákok
Karl Ove Knausgård: Játék
Jo Nesbø: Police
Kim Leine: Kalak
Per Petterson: Lótolvajok
Per Petterson: Megtagadom
Per Petterson: Irány Szibéria