Rejtély ​az Orient Expresszen 51 csillagozás

Agatha Christie-vel!
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Meddig ​lehet őrizni a titkokat?

Bízva abban, hogy végre pontot tehet tönkrement házassága végére, Agatha Christie álnéven jegyet vált az Orient Expresszre, hogy eljusson Bagdadba. Ám nem ő az egyetlen utas, aki titkot őriz, és a rejtélyek kibogozása híres detektívjéhez, Hercule Poirot-hoz illő feladat lenne.

Az írónő idővel Katharine Keelinggel osztozik a fülkéjén, akinek az első házassága tragikus véget ért, és a vonat egy olyan új kapcsolat felé viszi, melyet a kényszer szült. És ott van a nemrég házasodott, mégis másik férfi gyermekét váró Nancy Nelson is, aki mindent megtesz, hogy titkolja a terhességét, viszont közben a teljes kétségbeesés szélére sodródik.

Mindhárman elhallgatják a többiek elől a múltjukat, ám mialatt a vonat kelet felé zakatol, lassan barátokká és egymás segítőjévé válnak.

De vajon mit tesz a jó kapcsolatukkal, ha a féltve őrzött tikok kiderülnek?
Az izgalmasan megírt, fordulatokkal teli, emlékezetes regény több… (tovább)

Eredeti mű: Lindsay Jayne Ashford: The Woman on the Orient Express

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572442 · Fordította: Kereki Noémi Valentina

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Katharine Keeling

Helyszínek népszerűség szerint

Szent Márk tér, Velence · Velence


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Nagy AC rajongóként még jó, hogy kíváncsi vagyok egy olyan könyvre, amiben az egyik kedvenc írónőm a főszereplő, s emellett még az egyik leghíresebb regénye is szerepet kap benne. S egyértelmű, hogy az előbb említett rajongásom miatt egy kicsit kritikusabban is tekintettem kezdetben a könyvre. Ám be kell látnom, hogy nem tudok (és nem is akarok) kukacoskodni, ugyanis ez a könyv úgy tökéletes, ahogy van! :)

Valós személyről fiktív történetet írni nem könnyű feladat, főleg Agatha Christie esetében, akinek hatalmas az életműve és két önéletrajzi könyve is megjelent már. Egyszóval az írónak (ha egy jó könyvet akar írni) vigyáznia kell , hogy mit ír róla, milyen szavakat ad a szájába, sok szempontból hitelesnek kell maradnia a személy ábrázolásakor, hisz nem keverheti Dame Agatha Christiet bármilyen kalamajkába.

Lindsay Jayne Ashford pedig remek munkát végzett mindenféle szempontból, AC mellé megalkotott még két remek női karaktert, akiknek szintén nagyon sok szerep jut majd a történet folyamán, és így már nem Agathának kell egyedül elvinnie a hátán a showt. :)

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/05/a-meghivo-es-az-or…

>!
meseanyu MP
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Féltem tőle, mert tapasztalatom szerint néha nagyon el lehet rontani az ilyesmit, de szerencsére ez egy nagyon jó stílusban megírt, remek történet. Tetszett, hogy keverte a valóst a kitalálttal, élvezetesen mutatta be az Orient expresszt, Bagdadot és Urt, szép lélekábrázolással, izgalmasan mutatta be az emberi kapcsolatokat, és persze nagyon szimpatikusan Agatha Christie-t. Mivel őt is imádom, meg ezt a kort is, nekem nagyon kellemes olvasmány volt.

>!
klaratakacs +SP
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

A könyv, ahol a leírások sokkal érdekesebbek, mint a történet. A helyszínek, Velence, az Orient-expressz, a sivatag, a beduinok sátra, a hammam leírásai fantasztikusat, színesek és élvezet olvasni őket. A történet viszont csapnivalóan unalmas. Próbál rejtélyes lenni az írónő, de az elejével lelőtte a poént, mert gyakorlatilag tudtam a végét az egésznek. A szereplők nem jellemek, nem fejlődnek sehova. Egyedül Max és Agatha kapcsolatának kialakulása tett valamit a történetbe.

>!
Szilvamag_könyvespolca P
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Egy igazán komoly és érzelmekkel teli történet volt ez, melynek a vége kifejezetten izgalmasra és kalandosra sikeredett. Ashford rendkívül jól ír, csodálatos portrét festette Agatha Christie-ről. És bár lehet, hogy a könyv elejét kissé vontatottnak találtam, de abban a percben, ahogy a helyszín áttevődött Bagdadba, ahol az egzotikus táj hangulata és élénk leírása, az ételek illata és íze, az ásatásokba és e távoli kultúrába való betekintés izgalma magával ragadott, onnantól kezdve már nem volt megállás.
Bővebben: http://szilvikonyvespolca.blogspot.hu/2018/02/lindsay-j…

>!
kratas P
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Kicsit morcos vagyok. Ha valakinek ilyen csodálatos mesélőkéje van, az miért nem képes valami igazán jó történetet találni és azt visszaadni?
Nem vagyok AC rajongó, szóval valószínűleg ez is az egyik probléma azzal, hogy miért nem volt képes magával ragadni a történet. A táj, a szokások, a látnivalók, a kultúra leírását nagyon élveztem. De a sztori és a szereplők nagyon nem fogtak meg. Hiányzott a cél a könyvből, vagy akármi, ami miatt úgy szoktam érezni, hogy ez a könyv hozzám szólt, megérintett, tanultam belőle, bármi.
A szereplők olyan semmilyenek, néha felcsillan ugyan a remény, hogy itt most végre történni fog valami velük, megnyitják lelküket, mutatnak valami rendkívülit, de aztán semmi. Végig lebegteti a szerző előttünk a hatalmas és meghökkentő titkokat, de semmi. És a cím is félrevezető. Nincs itt semmilyen igazi rejtély, ez egy családtörténetre jó nagyjából, praktikusabb lett volna hűen lefordítani az eredeti címet és akkor nem vettem volna meg a könyvet.

>!
Saille P
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Kicsit féltem belekezdeni, mivel a „valóságos” Agatha Christie is szerepel benne fiktív szereplőként, és ez a legnehezebb talán, hogy valaha élt személyről írjunk, de egy fikció keretében. Ám szerintem az írónő zseniálisan megoldotta ezt a feladatot. Az elbeszélése végig izgalmas, tényleg mintha egy AC krimit olvasnánk, annak ellenére, hogy igazi bűnügy és nyomozás nincs benne. spoiler. Ebből következőleg van benne romantikus szál, emberi tragédiák, és mindenekelőtt színes útleírás olyan ínycsiklandóan, hogy az ember bakancslistájára egyből felkerül egy Orient Expresszes utazás spoiler. Amit különösen zseniálisnak találtam, hogy az írónő el tudta simán hitetni velem olvasás közben, hogy AC ezekből az eseményekből és helyszínekből vette nem egy könyvének ötletét spoiler.
Mindenesetre ajánlom mindenkinek aki egy izgalmas, romantikus, kalandos és egzotikus regényt szeretne a kezébe venni!

Borító 5*

>!
josageszter
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Nem olvastam még egyetlen Agatha Christie regényt sem és igazából én össze is kevertem a Gyilkossag az Orient Expressz kiadással. Viszont egyáltalán nem bántam meg, hogy olvastam a könyvet. A három barátnő egymásra találása és lassan kialakuló barátságának története nagyon megfogott. Külön őrültem, hogy rengeteg igazság alapja van a történetnek, sok minden kiderült az írónőről még úgy is, hogy a cselekmény nagy része kitalált. Kicsit irigykedtem is ezekre a nőkre, annyira bátrak, hogy egy ilyen útba belevágtak és milyen szerencsések, hogy életre szóló barátságokat köthettek! Lassú folyású, magy csattanókra ne is számítson senki. Ez a könyv nem erről szól, hanem egy utazásról Bagdatba.

>!
Agatha
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Sajnálom, hogy nem maradt meg az eredeti cím (The Woman on the Orient Express), mert a „rejtély” szó, plussz Agatha Christie neve a borítón biztos vagyok benne, hogy sok mindenkit félrevezet, és inkább krimire számít, mint három nő találkozására, majd életük összefonódására – és pont a csalódás miatt nem fogja a helyén értékelni a könyvet.
Imádtam a történetet!
Zseniális, ahogyan az írónő összevegyíti a valóban megtörtént dolgokat az általa kitalált személyekkel és eseményekkel, és hogy a híres krimikirálynőt tette főszereplővé, az nekem az igazi cseresznye a habos tortán. (A másik cseresznye az utazás az Orient Expresszen, a harmadik meg a sivatagi ásatás *.*) Emellett két másik olyan női karaktert is teremtett, és tett főszereplőkké, akik igaziak, szerethetőek, erősek voltak, akiknek a sorsa igazán érdekelt.
És az egész hangulata… idézte számomra a Mary Westmacott-féle történeteket, illetve azokat az AC regényeket, amik inspirálták az írónőt. Maga a történetvezetés is őt idézte, ahogy egyre többet megtudtunk mindenkiről, ahogy a fekete-fehérből mindenki sokkal összetettebbé válik. Nem rohanva, mégis kalandosan és eseménydúsan jutunk a végkifejletig, amivel az első fejezet igazán érthetővé és kerek egésszé válik.

>!
theodora
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Attól függetlenül, hogy nem egészen azt kaptam amire számítottam, nagyon tetszett ez a könyv: kikapcsolt, megismertem néhány új dolgot a kedvenc krimi írónőmről, és érdekes volt bepillantani az ásatások világába is. Jól jött, hogy AC-től már olvastam a Gyilkosság Mezopotámiábant, amiből a Ashford is merített, ill. Agatha Christie a fenti krimiben szereplő Louise Leidner karakterét Katharine-ről mintázta.

Ajánlom ezt a könyvet, ha szeretitek Christie krimijeit, érdekel hogy milyen lehetett az Orient Expresszen utazni, milyen volt egy ásatás a 20. század elején, vagy csak egy izgalmas női sorsokról szóló regényt szeretnétek!

>!
Laura_Várnai
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

spoiler
Igazán elrepített ez a könyv, és valahogy közelebb hozta hozzám Agatha Christie-t. Eddig csak egy könyvet olvastam tőle, a Gyilkosság az Orient expresszent, de ezek után többet is szeretnék.
Hangulatos iromány volt, olyan rejtélyekkel, amik fenn tartották az érdeklődésemet, de nem húzták annyira az agyam, hogy aggódni kezdjek miattuk, ami jelen hangulatomban nagyon jólesett.
Nyár elején pár napot önkénteskedtem egy ásatáson, elégé megtetszett a dolog, és bár úgy döntöttem, már nem kezdenék el egy új szakmát tanulni, kicsit fájt, hogy csak olvashatok a régészedésről és nem csinálhatom, de jól is esett egy kicsit újra átélni a hangulatot, úgy is, hogy én csak a Margit-szigetig jutottam az ásómmal.
Összességében nagyon tetszett, ajánlom azoknak, akik szeretnének kicsit visszautazni az időben.


Népszerű idézetek

>!
Agatha

… az életetek során mindannyian szembe fogjátok találni magatokat a reménytelenséggel … lehetetlen szenvedés nélkül szeretni, de ha sosem szeretünk, nem fogjuk soha megtudni, milyen élni. … amikor semmi nem sikerül, és arra a pontra jutsz, hogy egy perccel sem bírod tovább, soha de soha ne add fel, mert idővel minden megváltozik.

93. oldal

>!
Belle_Maundrell

Mialatt a tevék átbandukoltak a fűszerbazáron, a levegőnek még különlegesebb illata lett. A macskakövekre zsákokban kardamomot, kurkumát és fahéjat pakoltak a kosárnyi magvak és borókabogyók mellett. Kampóról lógtak a fokhagymafüzérek és a friss metacsokrok, fölöttük tálakban tömjén és aszalt citrom volt. Az utca mindkét oldalán visszhangzott az arab szó, ahogy a portékájukat kínálták, alkudoztak vagy az elhaladókat üdvözölték.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boróka · citrom · fokhagyma · fűszer · kardamom · menta · teve · tömjén
>!
Belle_Maundrell 

– Nem könnyű bármiben hinni, ha valakinek az élete a feje tetejére áll. Az a legfontosabb, hogy magadban továbbra is higgy.

343. oldal

>!
Belle_Maundrell 

Miként lehetséges az, hogy egy író képes teremteni egy olyan karaktert, aki értelmesebb, jobb megfigyelő és gyorsabb eszű, mint ő maga?

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie · író
>!
Belle_Maundrell

Egy nő az ablakuk alatt sétált el egy tálca sült sütőtökkel, amire diót és porcukrot szórtak. Agatha az órájára nézett. Fél három múlt, ő pedig farkaséhes volt.
Katharine sejtette ezt. Odahívta a pincért, aki azonnal vitt egy tálca gusztusosan tálalt szendvicset és egy pohár csokoládémousse-t.

85-86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie · csokoládé · dió · sütőtök
>!
Belle_Maundrell 

– Ó, mi ez az illat? Nagyon finom, parfüm talán? Mi ez?
– Rózsaszirom. – Katharine az utcán lejjebb lévő standok kavalkádja felé mutatott. – Látja a zsákokat? Tele vannak szárított rózsaszirommal és rózsabimbóval. Itt az ételek ízesítésére éppen annyira használják, mint parfümkészítésre. Lehet kapni rózsaízű vizet és fagylaltot is.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gasztronómia · rózsa
>!
Belle_Maundrell 

Vannak olyan titkok, amik különösebb következmény nélkül megoszthatók, míg mások életeket tehetnek tönkre.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: titok
>!
Belle_Maundrell 

– Mindig új ötleteket keresek.

241. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie
>!
Belle_Maundrell 

A vonat, ahogy az élet is, megy tovább, amíg a céljához nem ér. Nem mindig tetszik az ablakon át szemünk elé táruló látvány, de ha lehúzod a sötétítőt, a szépséget ugyanúgy elmulasztod, mint a csúfságot.

358. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jaymin Eve – Leia Stone: Ash – Parázs
Sherry Gammon: Hihetetlen
Adrianna H.: Peggy és a szex
Joel B. Casey: Sylvia regénye II.
Cyntianne Taylor: Sherringthon család
Martina Cole: A család
Lőrincz L. László: Az éjszaka doktora
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában
Frederick Forsyth: Isten Ökle
Anthony Swofford: Bőrnyakúak