Min ​mester inasa 46 csillagozás

Linda Sue Park: Min mester inasa

Távoli tájon, távoli korban játszódik az Amerikai Gyermekkönyvtárosok Szövetségének elsődíjas ifjúsági könyve. Egy kiskamasz – aki a történet végén már fiatalember – reménytelen helyzetből indul a középkori Koreában. Nevelőapjával a hajléktalanok sorsát éli. Ám a híd alól – lakóhelyükről – újra és újra odalopódzik a falu legtekintélyesebb porcelánművesének ablakához, és lenyűgözve bámulja Min mester munkálkodását. Rengeteg megpróbáltatást és kalandot kell Kórónak, a könyv hősének átélnie, mire vágya beteljesülhet, és a mester tanítványává fogadja.

Eredeti mű: Linda Sue Park: A Single Shard

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2016
puhatáblás · ISBN: 9789633244821 · Fordította: Ilyés Emese
>!
Animus, Budapest, 2003
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639307963 · Fordította: Ilyés Emese

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
encus625 P
Linda Sue Park: Min mester inasa

Nagyon tetszett ez a kedves kis történet. Koreában játszódik egy olyan faluban, akik szinte kizárólag fazekasságból élnek az emberek.
Egy árvafiú minden vágya, hogy egyszer ő is szép edényeket készíthessen. Ahhoz, hogy álma teljesülhessen sokat kell tanulnia, de ahogy az a mesékben is lenni szokott, vágyai előbb-utóbb teljesülnek. Népmesei elemekkel erősen át van szőve, de ettől lesz csak igazán jó a történet szerintem. Néhány koreai szokással is megismerkedhetünk olvasás közben.

>!
Animus, Budapest, 2003
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639307963 · Fordította: Ilyés Emese
>!
berg
Linda Sue Park: Min mester inasa

Annyira az általam ismert Korea, kíméletlen szenvedés, nemzedékeken keresztül, ami még egy szappanoperán is átüt. Itt egy kisfiú alulról próbál belekapaszkodni a nagyon lyukas szociális hálóba. A jól végzett munka jutalma a még több munka, vakulásig; az elviselendő igazságtalanság az emberölés, „legjobb” esetben is gondatlan alakzat, de bőven lehet, hogy szándékos, a megtorlás pedig föl sem merül, hogy kiderülhetne.
A könyv jól van megírva, de én mégsem adnám a gyerekem kezébe. Ifjúnak, talán. De ez annyira nem a mi (pl. Benedek Elek, Lázár Ervin, Fekete István, Fehér Klára, Varró Dániel, abbahagyom) gyermek- és ifjúsági irodalmunk, nálunk nem a szenvedés kultúráját kell átadni. Majd megtanulja az „annektálás” címszónál.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Linda Sue Park: Min mester inasa

Nagyon szép történet hűségről, áldozatvállalásról, kitartásról. Az első betűtől az utolsóig élvezetes, kalandos. Tele van érzelmekkel, de jellemzően a keletiekre, nem ömlengenek, nem beszélnek sokat, egyszerűen csak éreznek. Azt pedig észre kell venned, ha te is érzel.
Sajnáltam nagyon Darut, hogy nem várhatta meg Kóró hazatértét, de hitére jellemzően, Kóróval szemben mindig ott volt a bizonyosság a lelkében.
Valószínűleg Darunak így volt könnyebb az elválás, mert tudta a lelke mélyén, hogy Kóró egy másik világnak lett a részese.
Ajánlanám a felső tagozatosoknak, főleg olyanoknak, akik valamiért hátrányban élnek másokhoz képest (de szépen fogalmaztam), hogy érezhessék, van kiút.
Sikerült sírva fakadnom ismét.(a fizikoterápián, a függöny mögött…)

>!
plutyka
Linda Sue Park: Min mester inasa

Kedves könyv, egy hányatott sorsú kiskamaszról, hogyan talál bartátot, pártfogót és tanmesei út, amelynek végén a kitartás és a kemény, alázatos munka meghozza gyümölcsét.
Azért Darut életben hagyhatta volna :-( persze, akkor csak máshogy, nem ilyen pátoszosan tudta volna befejezni.
Érdemes saját-vagy rokon-barát gyerek kezébe adni, úgy tapasztaltam, szeretni szokták, még ha amúgy csak Harry Potter vagy varázsló-dzsinn témakörben olvasgatnak is.

>!
Dana
Linda Sue Park: Min mester inasa

Kicsit didaktikus, de nagyon érdekes történet a régi Koreából. Sokat megtudhatunk a szeladon vázák készítéséről, a korabeli szociális viszonyokról és nem kevés morális tanulsággal is gazdagodunk.

5 hozzászólás
>!
B_Panka
Linda Sue Park: Min mester inasa

Gyönyörű, megható történet sok-sok tanulnivalóval. Adzsima jósága és Daru bölcsessége szívmelengető és jó érzés, biztató látni Min mester és Kóró jellemfejlődését.
spoiler

>!
Gab
Linda Sue Park: Min mester inasa

Egy csodálatos történet arról.hogyha ha igazán akarsz valamit meg is kapod.

>!
Dorka_9 P
Linda Sue Park: Min mester inasa

Nagyon tetszett! Ajánlották nekem ezt a könyvet. Az elején nehezen bontakozott ki, de utána le se tudtam tenni (de szó szerint)! :) A végén már kicsit könnyeztem :( .

>!
Kazuko
Linda Sue Park: Min mester inasa

Egyszerű, szép és magával ragadó. Nem számít, hogy ki miért olvassa el, legyen az a kultúra, apa-fiú kapcsolat vagy bármi más, annak kellemes emlékként megmaradni ez a kis történet.

>!
Szrit
Linda Sue Park: Min mester inasa

Húha meg se merem számolni, hány éve foglalja a helyet a polcon, olvasatlanul. Mindig mást olvastam, mindig volt érdekesebb, ezt ráadásul ajándékba kaptam, még csak a fülszöveg sem volt olyan, ami alapján én megvettem volna. De nagyon örülök, hogy elolvastam, mert tényleg egy tanulságos történet, ami egy valós esemény is lehetne. Nem minden boldogság és vidámság, de ha kitartóak vagyunk és jól cselekszünk, akkor visszakaphatjuk ezt a bánásmódot. És ha akadály is jön, akkor is tudni kell folytatni az utat, újból talpra kell állni. :) Na engem elgondolkodtatott és jól esett elolvasni, de én sem vagyok benne biztos, hogy gyerek regénynek sorolnám.


Népszerű idézetek

>!
Gab

Két dolog létezik, amelynek látványát az ember soha nem unja meg – hallotta valahonnan Daru hangját – a tűzét és a vízesését. Mindig ugyanaz, és mégis mindig változó.

110. oldal

>!
Gab

Daru megtanította Kórónak az élelmiszerszerzés becsületes módját: az erdőben és a szemétdombokon való gyűjtögetést, az elhullott gabonaszemek összeszedegetését az őszi földekről. A gyűjtögetés ugyan hosszadalmas és fáradságos munka, a lopás és kéregetés sokkalta egyszerűbb, ám Daru szerint ez kutyává alacsonyítja az embert.
– A munka méltósággal ruház fel, a lopás viszont megfoszt tőle – mondogatta gyakorta.

7-8. oldal

>!
Gab

Miért van az, hogy a büszkeség és a botorság oly gyakran elválaszthatatlanok?

101. oldal

>!
Gab

– Én nem adhatok más ajándékot, mint a szavaimat. Fogadd el hát őket. Utad során sok megpróbáltatás vár rád, mindezek közül azonban az emberek jelentik a legnagyobb veszélyt. Ugyanakkor az emberekhez kell fordulnod akkor is, ha segítségre van szükséged. Ezt soha ne feledd, barátom, s akkor utadat szerencse kíséri!

105. oldal

>!
Lornka

… a szél, amely az egyik ajtót becsapja, ugyanakkor tágra is nyithat egy másikat.

96. oldal

>!
B_Panka

Ezen a nyáron Kóró és Daru bőségesen el volt látva élelemmel, hiszen a délben félig kiürült tálka estére mindannyiszor átváltozott csurig töltött vacsorás edénnyé. Egyetlenegyszer érzett kísértést a fiú, hogy az utolsó cseppig elfogyassza ebédjét, hisz a lelke mélyén tudta, hogy az edény estére ismét színültig lesz. Ám végig sem gondolta, máris elhessegette az ötletet, és maga is elcsodálkozott: hihetetlen, milyen hamar kapzsivá válik az ember! És anélkül, hogy megkérdezte volna, tudta, hogy Daru is rosszallná a dolgot mondván: nem szabad kihasználni más emberek nagylelkűségét.

47. oldal

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P

A munka méltósággal ruház fel, a lopás viszont megfoszt tőle.

8. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Csodácska
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Rick Riordan: Az elveszett hős
Theodore Taylor: A homokzátony
Scott Westerfeld: Behemót
Ann Brashares: Harmadik nyár egy gatyában
Eric Elfman – Neal Shusterman: Tesla padlása
Lois Lowry: Az emlékek őre
Christopher Paolini: Örökség