Értékelések 13

Nympha17>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

https://konyvvandor.blogspot.com/2020/04/linda-rodrigue…

"Az ötlet nagyon jó volt, a kivitelezés már nem annyira. Bár nagyon olvasmányos volt a kötet, elégé messze állt attól a hiteles történelmi írástól, amit Linda Rodriguez McRobbie szeretet volna. Ugyan a kötet végén szerepel egy komplett irodalomjegyzék, ami piros pont, így ha valakit még jobban érdekelni kezd a téma, van kiindulási pontja, hogy mely könyveket érdemes keresnie. De még jobb lett volna, ha az adott hivatkozás lábjegyzetben is szerepel, mert így fogalmam sincs, mennyi a szerző önálló gondolata, és mennyi az, amit csak szimplán átmásolt a megadott irodalomból.
A forrásokból keveset használt, azokat is csak egyoldalúan és a legszaftosabbakat választotta ki. Ritkán állít párhuzamba és csupaszítja le a felhasznált beszámolókat, ez pedig azt hozza magával, hogy tényként közöl olyan megjegyzéseket, amik igazából csak pletyka szinten létezhettek még az adott korban is. Viszont ettől marad izgalmas, ami a laikus közönség figyelmét leköti, nekem aki történelem szakon végeztem és egy komolyabb műre számítottam, viszont csalódás volt.
Ezek ellenére én is találtam benne olyan személyeket, akikről eddig nem hallottam, és a könyvben szereplő rövid életrajzuk felkeltette annyira az érdeklődésem, hogy későbbiekben komolyan utánuk fogok nézni. Ilyen volt pl. Kutulun a mongol hercegnő, Pi-jang kínai hercegnő, vagy Caraboo az álhercegnő."

Hirdetés
Véda P>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Volt benne pár érdekes életrajz, de összességében egy idő után untatott.

Mónika_K>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Nagyon érdekes, rövid történetek. Néha úgy éreztem, hogy kicsit részletesebben is lehetett volna írni a hercegnőkről és mellette a történelmi háttérről is. Főleg a könyv első fele volt tele olyan hercegnőkkel, akikről nem is hallottam még soha. Nekem nem igazán tetszettek az írónő viccesnek szánt kiszólásai, megjegyzései. Nyilván ez ízlés kérdése, biztosan van, aki ezeken tényleg jót nevet.