Botrányos ​hercegnők 33 csillagozás

Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Gyermekként ​számtalan mesét hallhattunk a szebbnél szebb hercegnőkről, királykisasszonyokról, amelyek szinte mind az „…és boldogan éltek, míg meg nem haltak…" fordulattal, a sírig tartó boldogság varázslatos ígéretével értek véget. A valóságban azonban, ahogy a legtöbbünk esetében, úgy a hercegnőknél sem magától értetődő a boldog és gondtalan élet lehetősége. Sokan közülük ugyan koruk elbűvölő, bájos és nagyra becsült személyiségei voltak, de legalább ennyien akadtak közöttük olyanok is, akik gátlástalanul visszaéltek hatalmukkal, becsapták környezetüket, vagy eltékozolták a családi vagyont. Stephanie von Hohenlohe hercegnő például náci kém volt. Sisi, a magyarok királynéja minden este nyers húsból készült arcpakolással tért nyugovóra. Clara Ward, az úgynevezett „dollárhercegnő" megszökött hercegétől egy cigányprímással, Rigó Jancsival. Ha más nem is, annyi bizonyos, hogy mindannyian igazi hercegnők és ízig-vérig nők voltak. Kíváncsi a különc hölgyek nem mindennapi életére? A… (tovább)

>!
General Press, Budapest, 2014
312 oldal · ISBN: 9789636436926 · Fordította: Tihor Szilvia
>!
General Press, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9789636436513 · Fordította: Tihor Szilvia

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Belle · Erzsébet királyné · Mulán · Alexandra Amália bajor hercegnő · Ariel · Auguszta Karolina braunschweigi hercegnő · Merida · Sarolta mexikói császárné · Szász Anna


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

annie55>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Többségében érdekes történetek voltak, amiket nagyon szerettem olvasni. Ismert és kevésbé ismert történeteket is felelevenített a szerző, az ókortól napjainkig. Egyszer mindenképpen megéri elolvasni.
Bővebben: http://anniekonyvesblogja.blogspot.hu/2015/12/linda-rod…

NewL P>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Látszik hogy az írója, sok-sok forrást vett igénybe amikor a könyvét írta, de sajnos egy-két résztől eltekintve inkább pletykakönyvnek tűnik, és nem komoly történelmi írásnak. Pedig annak akarja beállítani magát. Ettől függetlenül a stílusa jó, és egyszeri olvasásnak elment.

mrsp>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Biztos vagyok benne, hogy ezt a könyvet a későbbiekben is elő fogom venni, esetleg a gyermekemnek is fogok belőle olvasni, persze csak akkor, ha már kicsit idősebb lesz. :) Ez a könyv az egyik legcsodásabb kötet, ami nem mese, mégis annak tűnik. Jól ötvöződnek benne a legendák, a tények és az írónő magánvéleménye. Tetszik, hogy egy-két történetenként beszúrt valami mást is, például a Híres első mondatok című fejezetet. Ezzel kicsit megtörte a sort, és így megelőzte a monotonitást. Sok ilyen könyvet még!

http://mostjo.blogspot.hu/2015/07/linda-rodriguez-mcrob…

Trixi>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Ez nagyon jó volt. Élvezetes volt olvasni, tetszett a könnyed stílusa és a finoman becsempészett humor is. Érdekes gyűjtemény ez a könyv érdekes hölgyekről. A történelem kis, színes pontjai. Voltak köztük ismertebbek, mint Lucrezia Borgia, Hürrem vagy Boleyn Anna. De sokat (bevallom töredelmesen) most ismertem meg, mint Ping-jang, Kutulun vagy a kijevi Olga. Lenyűgöztek a kemény, harcos nők, hogy egy férfiak uralta világban mire voltak képesek. Le a kalappal. Iskolában kéne tanítani a tettüket, hozzáállásukat, bátorságukat. Viszont némelyik hercegnő sorsa komikus, ironikus avagy tragikomikus volt. A legtöbbjük életében az őrültség és egyéb válfajai kikerülhetetlen volt – a belterjesség következményeként. Az egyetlen amit hiányoltam az a képi megjelenítés volt. Ha már éppen valakinek a dicső tetteiről, vagy kevésbé dicső tetteiről olvasok, legalább egy kép, egy festmény, egy rajz vagy bármi illusztrálhatná az adott hercegnőt (és tettét, pl: Laksmíbái-nál)). Ezért több névre is rákerestem a neten, hogy a kevésbé ismert hercegnőkkel kapcsolatban is képben legyek.

Véda P>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Volt benne pár érdekes életrajz, de összességében egy idő után untatott.

Nympha17>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

https://konyvvandor.blogspot.com/2020/04/linda-rodrigue…

"Az ötlet nagyon jó volt, a kivitelezés már nem annyira. Bár nagyon olvasmányos volt a kötet, elégé messze állt attól a hiteles történelmi írástól, amit Linda Rodriguez McRobbie szeretet volna. Ugyan a kötet végén szerepel egy komplett irodalomjegyzék, ami piros pont, így ha valakit még jobban érdekelni kezd a téma, van kiindulási pontja, hogy mely könyveket érdemes keresnie. De még jobb lett volna, ha az adott hivatkozás lábjegyzetben is szerepel, mert így fogalmam sincs, mennyi a szerző önálló gondolata, és mennyi az, amit csak szimplán átmásolt a megadott irodalomból.
A forrásokból keveset használt, azokat is csak egyoldalúan és a legszaftosabbakat választotta ki. Ritkán állít párhuzamba és csupaszítja le a felhasznált beszámolókat, ez pedig azt hozza magával, hogy tényként közöl olyan megjegyzéseket, amik igazából csak pletyka szinten létezhettek még az adott korban is. Viszont ettől marad izgalmas, ami a laikus közönség figyelmét leköti, nekem aki történelem szakon végeztem és egy komolyabb műre számítottam, viszont csalódás volt.
Ezek ellenére én is találtam benne olyan személyeket, akikről eddig nem hallottam, és a könyvben szereplő rövid életrajzuk felkeltette annyira az érdeklődésem, hogy későbbiekben komolyan utánuk fogok nézni. Ilyen volt pl. Kutulun a mongol hercegnő, Pi-jang kínai hercegnő, vagy Caraboo az álhercegnő."

Larawyn>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Rövid, hangulatos megemlékezések gyűjteménye bátor, rafinált, vagy éppen őrült hercegnőkről. Nem hagy mély nyomokat, de tökéletes ajándékkönyv.

1 hozzászólás
Lalauda P>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Érdekes történetek voltak, és mindenképpen azt gondolom, hogy jó volt így egyszer elolvasni. De elég is volt. Néha az egész unalmassá, vontatottá vált – más történetek viszont érdekesek és olvasmányosak voltak.
Sok történet inkább csak látszólag a pletykákat és a rosszindulatú kortársak terjesztette „legendákat” sorolta fel, amit a szerző itt-ott meg is említ. Egy-egy ismertebb történetnél kicsit hiányérzetem is volt, kicsit olyannak tűnt, mintha csak egyféle nézőpontot mutatna be. Talán pont a rosszakarókért. Így hitelesnek nem éreztem, de talán nem is ez a célja.
(Tudom, hogy Magyarországon nem volt annyira különbség a hercegnő-hercegné és a király lánya illetve a hercegnői/-néi rang között, de egy ilyen könyvben azért nem lett volna rossz, ha odafigyelnek egy kicsit. Vagy legalább következetesen van használva…)

szvandaaa>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Érdekes könyv, jó sztorikkal. Azokat a történeteket, amiket ismertem, kissé kidolgozatlannak vagy felületesnek éreztem. Elég merész dolognak tartom például, hogy az írónő azt a Báthory Erzsébetet elmebetegnek állítja be, akiről mindössze -ahogyan az irodalmi forrásokból kiderül- 1 darab angol nyelvű könyvet olvasott el. Nem tudom eldönteni, hogy az írónő ennyire felületes vagy ostoba… Szerencsére a szerkesztőnek több esze volt és odaírta, hogy ez nem egy lefutott ügy, Báthory Erzsébetet nagy valószínűséggel koholt vádak miatt ítélték el. Őrült Johanna mellett ugyanakkor kardoskodik, hogy nem volt őrült, holott ennek minden forrás ellent mond. Belga Saroltàt teljesen hibbantnak állítja be, holott ott is felmerül a lehetőség, hogy csak a családja kergette őrületbe, valójåban nem is volt teljesen bomlott az elméje… Annyi pontatlanság és felületes sztori van a könyvben, hogy megkérdőjelezem a többi történet igazát is. Azért kap 4 csillagot, mert a hírességeket azért szépen összeszedte.

Mónika_K>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Nagyon érdekes, rövid történetek. Néha úgy éreztem, hogy kicsit részletesebben is lehetett volna írni a hercegnőkről és mellette a történelmi háttérről is. Főleg a könyv első fele volt tele olyan hercegnőkkel, akikről nem is hallottam még soha. Nekem nem igazán tetszettek az írónő viccesnek szánt kiszólásai, megjegyzései. Nyilván ez ízlés kérdése, biztosan van, aki ezeken tényleg jót nevet.


Népszerű idézetek

mrsp>!

Minden lány szeret néha hercegnőset játszani.

11. oldal, Előszó

mrsp>!

Ha hatalomról van szó, egy hercegnő éppolyan gátlástalan tud lenni, mint bármelyik herceg.

13. oldal, Előszó

mrsp>!

Az én gyerekkoromban még nem folytak a csapból is csillogó pasztellszínű Disney-hercegnők. Akkoriban a jelmezbálokon nem volt minden kislány Belle, Ariel vagy Hamupipőke, mint manapság (esetleg szóba jöhet még Mulan vagy Merida, bár az már nagy vakmerőségnek számít).

11. oldal, Előszó

Kapcsolódó szócikkek: Ariel · Belle · Merida · Mulán
mrsp>!

A legtöbb kislány előbb-utóbb nyilvánvalóan rájön, hogy az élet nem csak aranytopánkákból, jó tündérekből és fehér paripán érkező hercegekből áll, királylányos álmainkat azonban soha nem adjuk fel egészen.

12. oldal, Előszó

mrsp>!

A királyi esküvőn megvolt minden, ami egy világra szóló lakodalomhoz kell: eszem-iszom, dínomdánom, hinták és zsiráfok.

99. oldal, Hürrem - A hercegnő, aki szexrabszolgából lett a szultán felesége

mrsp>!

Ahhoz azonban semmi kétség sem férhet, hogy ezek a mesék igazi hercegnőkről és igazi nőkről szólnak. Talán úgy kezdődnek, hogy „Egyszer volt, hol nem volt…”, de a szereplők nem feltétlenül éltek boldogan, míg meg nem haltak.

14. oldal, Előszó

mrsp>!

Úgy tűnik, az őrültségből egyeseknek előnye is származhat.

258. oldal, Három őrült hercegnő (és egy, akit feltehetően csak őröltnek kiáltottak ki)

mrsp>!

A szerelem mindent legyőz.

101. oldal, Hürrem - A hercegnő, aki szexrabszolgából lett a szultán felesége

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
mrsp>!

A legtöbben a „Borsószem királykisasszony” stratégiáját alkalmazzák: beszélj úgy, mint egy hercegnő, viselkedj úgy, mint egy hercegnő, hisztizz egy kicsit a matracod alá dugott zöldségek miatt (mint egy hercegnő), és akkor talán majd mindenki azt hiszi, hogy valóban hercegnő vagy.

177. oldal, Hat kipróbált módszer, hogy álcázzuk magunkat hercegnőnek

mrsp>!

Nem az egészsége volt Alexandra egyetlen gyenge pontja. A csinos, sötét hajú hercegnő huszonhárom éves volt, amikor a szülei észrevették, hogy lassan óvatosan lépked a királyi palota folyosóin. Aggodalmas érdeklődésükre azt válaszolta, hogy kislány korában lenyelt egy üvegből készült versenyzongorát, és attól tart, hogy ha nekiütközik valaminek, a zongora összetörik benne, és darabokra vágja őt.

258. oldal, Három őrült hercegnő (és egy, akit feltehetően csak őröltnek kiáltottak ki)

Kapcsolódó szócikkek: Alexandra Amália bajor hercegnő

Hasonló könyvek címkék alapján

Maurice Druon: A Vaskirály
Annemarie Selinko: Désirée
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Marek Halter: Czippora könyve
Karen Essex: Kleopátra
C. J. Sansom: A bosszú nyilai
Földi Pál: Hannibál a hadvezér
Tóth-Máthé Miklós: Kossuth papja
Nyárády Gábor: A láng fellobban
Anya Seton: Katherine 1-2.