Kalandozások ​Kódföldén (Helló, Ruby! 1.) 4 csillagozás

Linda Liukas: Kalandozások Kódföldén

Ruby egy kíváncsi kislány, aki kalandos útja során számítógép nélkül tanulja meg a számítógépes gondolkodás alapjait, kezdve azzal, hogy egy nehezebb problémát kisebb részekre bontva egyszerűbb megoldani. A Helló Ruby! egy kedves mesét és játékos feladatokat is tartalmazó vidám képeskönyv a jövő programozóinak.

Eredeti cím: Hello Ruby: Adventures in Coding

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043554 · Fordította: Ruzsa Kata · Illusztrálta: Linda Liukas

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Sicc>!
Linda Liukas: Kalandozások Kódföldén

Ez jóóó! Persze nem az irodalmi értéke kiemelkedő, hanem amit át akar adni. Szerintem sikeresen. Nekem mindig is mumus szó volt a programozás. Bonyolult, nem nekem való dolog. Pedig „csak” át kell állítani az agyat informatikus módba.:D:D Nekem ez a bonyolult része, nem kicsit…
Viszont egyetértek azzal, hogy a gyerekeknek ezt már kötelezővé kellene tenni. Persze, nem kell mindenkinek programozóvá válnia, de hátha könnyebb megérteni az alapokat, a működési elvet kisebb korban.
Szerintem ehhez nagyon hasznos ez a könyv. Tényleg ügyesen rávezet a lényegre, és a végén a feladatok is játékosak, és egyre „bonyolódnak”. Ráadásul „informatikusul” is elmagyarázza, mit gyakoroltat.
Linkek közé raktam egy jó kis oldalt, ahol szintén játékosan lehet programozási alapokat tanulni. Még én is élveztem!:)
(elvileg van magyarosított honlapja a könyvnek, de nekem nem működik…)

5 hozzászólás
Molymacska>!
Linda Liukas: Kalandozások Kódföldén

HVG állásbörzén voltam kint gyerekfelvigyázó, és már így sikerült, gondoltam elolvasok egy könyvet is, mert miért ne. Ez volt a legérdekesebb könyv a felhozatalból, ami a Ruby programozási nyelv logikai hátterét mutatja meg gyerekeknek.
A történetek érdekesek voltak: egyrészt egy felnőtt jól átlátja, mi az, ami a pogromozói gondolkodásnak kedvez (például hogy egyértelmű parancsot adjunk, időrendben), miközben valamennyire van egy története is a mesének. Ellenben a gyerekek a gondolkodást csak akkor sajátíthatják el, amikor a felnőtt is beszél velük, illetve amikor a feladatokat elkezdi megoldani. Emiatt a mesék mesének közepesek, és nem hiszem, hogy önálló feldolgozásra érdekes lehet egy gyermeknek.
A feladatok érdekesek, és néhol nagyon gonoszak. Felnőtteket is be lehet vele ugratni, ha nem figyel. Itt amit fontos megjegyezni, hogy az apró dolgokra kell figyelni, és figyelmeztetni a gyereket is, de közben nem szabad a részletekben se elveszni. Tehát mint Ruby kalandjában: kell egy terv, utána pedig a terv kidolgozása.
Én naiv módon azt hittem, ha elolvasom a könyvet, már az alapvető dolgokat tudni fogom leprogramozni. Ez nem így van, csak gondolkodás elsajátításában segít, de a valódi programozást valószínűleg egy szinttel feljebbi mesés könyv adná meg.
Nem rossz könyv. Ha valaki szeretné gyermekét a programozás felé terelgetni, kipróbálni, neki való e ez az egész, akkor érdemes elolvasni. Ha nem szeretnénk, hogy számítógépek előtt élje le az életét, de szeretnénk, ha kreatív logikai feladatokat kapna, arra is nagyon jó könyv. Mindenképpen érdemes gyermek kezébe adni :)

csucsorka IP>!
Linda Liukas: Kalandozások Kódföldén

Mindig zavarba jöttem, ha meg kellett oldanom egy problémát. Mindig azt állítottam magamról, hogy nincs logikám és a matematikai szorongásom (http://mindset.co.hu/a-matematikai-szorongas-nem-ismer-…) sem könnyítette meg a mindennapjaim.

Aztán jött ez a könyv, és megtanultam, hogy butaság magamról állítani dolgokat és abban megrekedni, amit kitaláltam. Az ember mindig képes a tanulásra és változtatásra.
És jött a HVG Kiadó, és elhitette velem, hogy a lehetőségeim határtalanok, és a bebeszélt képességeim ellenére akármit megtanulhatok, akármibe belekóstolhatok, ha időt szánok rá.

Ennek az utazásnak az egyik állomása volt a Ruby. Nagyon örülök, hogy a mi gyerekeinknek már nem 25 évesen kell majd visszafelé haladva tanulniuk, hanem életük első éveiben, kalandosan, játék közben, mesével szívhatják magukba a tudást, akkor, amikor ezt az agyuk még szivacsként szívja fel.
A Ruby mesekönyv illusztrációi, színessége miatt vonzza az embert, alig akartam letenni, mikor megérkezett, csak lapozgattam, gyönyörködtem benne.
A nyelvezete barátságos, a története izgalmas de rövid, gyorsan lapozható – tele tanulsággal, okos gondolatokkal.
Rámutat arra, hogy elsőre ritkán sikerül valami, a hibázás nem gond és nem szabad az első törésnél feladni – ezek szerintem abban is sokat segítenek, hogy a szülő hogyan kommunikáljon a fiókájával.

Egy leheletnyit más, mint amire számítottam. GEEKebb mesét képzeltem és azt hittem, a feladatok teljesen bele vannak ágyazva a mesébe, nem pedig feladatgyűjteményként pihennek a könyv végén; de a kötet úgy csodás, ahogy van.

(A feladatokat, vagyis a lényeget, egy másik életben fogom megoldani, mikor lesz időm.)


Népszerű idézetek

csucsorka IP>!

A tanulás legalapvetőbb mozgatórugója a játék.

3. oldal, Bevezetés a szülőknek (HVG Kiadó, 2016)

csucsorka IP>!

[…] Ruby nagyon talpraesett, és tudja, hogy a nagy problémák gyakran nem mások, mint sok kisebb probléma összessége.

14. oldal, 2 fejezet: A nyomok (HVG Kiadó, 2016)

csucsorka IP>!

Koncentrálj a tiszta dolgokra! – tanácsolja nagy nyugalommal a Hópárduc. – Ne vessz el a részletekben! Akkor biztosan megtalálod a megoldást.

33. oldal, 5. fejezet: Hópárduc (HVG Kiadó, 2016)

csucsorka IP>!

[Ruby] Saját világában ő a főtervező és a főépítész. Egyik nap orvos, másik nap bogárvadász. Hogy mi a szuperereje? A képzeletével képes megalkotni dolgokat. Ha Ruby a fejébe vesz valamit, az többé már nem lehetetlen.

9. oldal, 1. fejezet: Ruby bemutatkozik (HVG Kiadó 2016)


A sorozat következő kötete

Helló, Ruby! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: Öregapó madarai
Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája
Marie-Aude Murail: Giorgio bácsi
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Émilie Beaumont – Nathalie Bélineau: Tündérmesék királykisasszonyai
Katharina Brenner: Tanyán
John Malam: Rázós kalandok a gladiátorok között
Vlagyimir Ljovsin: Nullácska a tengeren
John Malam: Szörnyek, manók, sárkányok és óriások nagykönyve
Feryal Kanbay – Stephan Gürtler: A medve