Szégyen (Kate Burkholder 11.) 68 csillagozás

Linda Castillo: Szégyen

Egy Amish nagymamát meggyilkolnak egy elhagyott gazdaságban, a hétéves unokáját pedig elrabolják. Kate Burkholder minden figyelmét az ügynek szenteli, hiszen egy gyermek eltűnésekor a nyomozók az idővel futnak versenyt. Tudja, hogy minél később sikerül a kislány nyomára akadniuk, annál nagyobb valószínűséggel végződik tragédiával a nyomozás. Kate csakhamar rájön, az eltűnt lány családja szörnyű titkokat őriz…

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
General Press, Budapest, 2020
300 oldal · ISBN: 9789634524052 · Fordította: Beke Cz. Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2020
296 oldal · ISBN: 9789634524069

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Kate Burkholder · John Tomasetti


Most olvassa 1

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
Linda Castillo: Szégyen

Ismét egy izgalmas nyomozás részese lehettem! Így a 11.kötet után már ismerős a helyszín, szimpatikus a csapat, igazán megszerettem őket! Kate Burkholder ezúttal egy eltűnt kislány után nyomoz. Ismét az amish közösség tagjai lehetünk, bepillantást nyerünk zárt, védett kis világukba. Együtt járunk Kate-tel Painters Millben, házról házra kutatva a kislány nyomait.
Aki nem olvasott még Linda Castillo kötetet, az vegyen kézbe egyet, ha szereti az izgalmas, fordulatos és eseménydús történetet. Unatkozni nem fogtok a sorok között!
Vele mindig biztosra megyek!

4 hozzászólás
mate55 P>!
Linda Castillo: Szégyen

Az amishok a keresztény alapú vallási kultúrához tartoznak. Átveszik a hagyományokat, a társadalmi rendet, valamint az ismert szabályokat, de úgy, ahogyan azokat a vezetőik meghatározták. Hisznek a világ többi részétől való elkülönülésben. Az amish rejtélyek királynője Linda Castillo, ismét a múlt eseményei alapján vezeti a történetét, ahol közösséggel kapcsolatos összes korábbi értelmezése megkérdőjeleződik. Feltárja a kommuna titkait és rejtelmeit, de azt is megmutatja, hogy az amish rend mennyire nyitott tud lenni a hátrányos helyzetű emberek számára. Sok meglepő réteg van az elbeszélésében, és mint mindig, van egy sötét, titkos hang, amely a nyugtalanító hatást kölcsönzi. Az amish közösségekben a házassági rendeletek miatt valamivel kisebb génkészlet létezik. Emiatt egyes gyermekeknél valamilyen gyakorisággal fordulnak elő bizonyos fejlődési problémák, köztük a Cohen-szindróma. Úgy érzik, hogy ezek a különleges igényű gyermekek Isten ajándékai. Természetesen minden gyermek sebezhető. De egy speciális igényű gyermeknél szinte alig van valami, ami sérülékenyebb. Egy olyan hideg-rázós utazás feltárása ez, amelyben nemcsak Kate Burkholder és társait láthatjuk, hanem az eseményeket a szülők, az amish közösség szemein keresztül is megismerhetjük.

cicus61 P>!
Linda Castillo: Szégyen

Van a sorozatban olyan rész, ami nem annyira jó, de ez a rész igen. Jó sok gyilkosság és gyerekrablás. Kate-nek fel van adva a lecke. Én már az elején sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz a vége, de nagyon szeretem ezt az amish vonalat, ahogy egy másik kultúrába bepillantunk. Ezért is olvastam el eddig az egész sorozatot. Az írónő egyébként is nagyon jól ír, nem nagyon van felesleges szöveg, majdnem mindig 300 körül van az oldalszám, sok író követhetné a példáját, hogy ennyi oldallal is lehet nagyon jó egy könyv.

robinson P>!
Linda Castillo: Szégyen

Első olvasásra Linda Castillo nagyon érti a dolgát, jól eltalálta az arányokat. Már a Prológus sejteti, izgalmas és érzelmeket megmozgató krimi várható. Rögtön a sűrűjébe csap, erős, szívdobogtatóan érzelmes, végig feszült, súlyos titkokat hordozó adrenalin robbanás volt a krimi.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/07/szegyen.html

bokrichard>!
Linda Castillo: Szégyen

Mostanában egyre több, de még nem olyan túl sok krimi sorozat éli meg a kétszámjegyű köteteit, íme egy újabb példa. Kate Burkholder 11. kalandja igen érett, komplex történet lett off. Az amish valláshoz kötődést egy újabb oldalával újítja meg Castillo, ami talán a legkevésbé kötődik a valláshoz direkten, sokkal inkább a családi élet nehézségeit mutatja meg egy bizonyos aspektusból. A titkok, a rejtegetés magas fokon dúlnak, ebből fakadóan nagyon érzelmes, viharos a kötet, és talán itt sajnálom, és értem meg a „gonosz” karakter indokait. Jól felépített, logikus, bár nem igazán rejtélyes, én már a közepe felé sejtettem, hogy mi lesz a kifejlet, de érdemes elolvasni. Nagyon várom már most a következő kötetet.

Illatos_Hópehely>!
Linda Castillo: Szégyen

Nem tudom, hogy miért a sorozat 11. részével kezdtem.
Az előző kötetek valahogy nem kerültek a radaromra, nagy kár, mert nagyon tetszett.
Érdekes az amishoknak ez a zárt világa, tele titkokkal, félreértésekkel.
A tragédiához elég volt hogy egy bába, aki nem ismerte eléggé az anyát, rossz véleményt terjesztett róla.
Kate egy nagyon szimpatikus főhős és már csak miatta el fogom olvasni az elejétől a sorozatot, mert kíváncsi vagyok, hogy hogy jutott el idáig.
A vége felé nem nagyon tudtam már, hogy ki kicsoda.
spoiler

maya75>!
Linda Castillo: Szégyen

Első könyvem a sorozatból, és bár a sorozatnak a sokadik része, de önállóan is kerek egész. Mindig is érdekelt az amishok világa, így mikor megláttam, hogy itt is hozzájuk nyerhetünk egy kis betekintést, nem is volt kérdés, hogy elolvasom.
Mivel a fülszövegből is lehet tudni, illetve a könyv is azzal kezdődik, hogy meggyilkolnak egy amish nagymamát, unokáját pedig elrabolják, nagy meglepetések nem értek. Valahogy kezdettől sejtettem azt is, mi áll az események hátterében, de így is végig lekötött a történet, érdeklődéssel olvastam az amishok életéről, szokásairól és beszippantott a könyv hangulata. off

Zanit >!
Linda Castillo: Szégyen

Nem feltétlen rosszabb, mint a sorozat többi része, de már semmi újat nem mondott. Szerintem simán tudnék egy kiselőadást tartani az amishok életéről, hála Castillonak. A sztori kicsit laposka volt, nem rágtam tövig a körmöm izgalmamban. Ettől függetlenül a további köteteket is el fogom majd olvasni.

BBetti86 >!
Linda Castillo: Szégyen

Egy kifejezetten pörgős regény a sorozatból. Ha két fő jellemzőt kellene hozzá írnom, az idő és a család lenne az.

Mivel egy gyilkosság mellett gyerekrablás is történik, nagyon fontos, hogy minél előbb meglegyenek a nyomok és a kicsi nyomára akadjanak. Castillo több módszerrel is folyamatosan a tudatunkban tartja, hogy mennyire pereg az idő, mekkora a baj. A legfeltűnőbb, hogy több fejezet is azzal kezdődik, hogy mennyi ideje tűnt el Elsie – de az alvás vagy annak hiánya is visszatérő motívum, mert most mindenki gőzerővel dolgozik és minden perc számít.
Ez jó tempót is adott a regénynek, most valóban gyorsan haladnak az események és halad a regény üres menetek nélkül.

Sok a párbeszéd, gyorsan a következtetések.
Castillo különben ügyesen vezeti az olvasót – lehetett sejteni, hogy mi is történik és nagyjából miért, de a teljes részletekért végig kell olvasni a könyvet. Azt nem mondanám, hogy meglep, de logikus és szépen felépített, ez nekem többet is ér egy hihetetlen fordulatnál.

Megint jól alkalmazza az amish közösség sajátosságait. A témával kényes pontot is feszeget, és szerettem, ahogy a múltbeli történetet mindkét oldalról igyekszik megértetni. A szülők, Kate, de a püspök és társainak nézőpontjára is rá lehet mondani, hogy meg tudom érteni, miért tették, amit.
Különösen jó az, ahogy Kate a nyomozás során falakba botlik, nem akarnak neki elmondani dolgokat. Ebben nagyon benne van a zártságuk, a makacsságuk, valahogy egyszerre az erősségük és a végzetes hibájuk ez.

A család pedig nagyon sok szempontból meghatározó ebben a részben. Családi titkok miatt történik minden, és minden bűnt ez indokol. Az amish közösség alapját ez adja, és itt nagyon finoman benne van a sorok között, hogy ettől függetlenül nem lenne szabad a célnak szentesíteni az eszközt. Ütközteti az amish nézetet a törvénnyel és izgalmas, ami így született.

Kate, Tomasetti jelleme ugyan nem kap újabb színeket, de itt nem is kellett. Ők most itt nyomozók, és a személyük kevésbé fontos. Azért jó volt összedolgozni is látni őket, bírom ezt a párost.

Összességében korrekt krimi, jó rész a sorozatból.

Utószó_blogger>!
Linda Castillo: Szégyen

Őszintén szólva egy kicsit lassan haladtam a regénnyel, holott nagyon könnyen olvasható volt, ami azt üzeni, hogy annyira nem volt izgalmas a történet. Pedig egyébként nagyon sok a rejtély a könyvben, és a szerző igazán jól adagolja az információkat, miközben nem esik abba a hibába, hogy nem hagyja gondolkozni az olvasót. Olvastam már pár olyan krimit, amelyben olyan gyorsan történnek az események, hogy nem igazán tudunk bekapcsolódni a nyomozásba, de itt szerencsére egyáltalán nem éreztem ezt, nekem is járt az agyam a megoldáson, és bizony elég sok mindenre rá is jöttem. Viszont meglepetésekből sem volt hiány!
A karakterekre viszonylag kevés idő jutott azonban, és bár Kate Burkholder szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, róla sem tudunk meg igazán sok dolgot, bár itt-ott bepillanthatunk a szigorú, határozott nő álarca mögé, és megláthatjuk Kate érzékeny, vívódó oldalát. Itt jön képbe, hogy sorozatról beszélünk, ugyanis így már nyilvánvaló, hogy nem tárulkozhat ki egy-egy kötetben túlságosan a főszereplő, mert előbb-utóbb egyszerűen kiismerhetővé válna. Ha azonban elolvasnám az összes kötetet, biztosra veszem, hogy egy nagyon izgalmas személy, sokkal részletesebb képe rajzolódna ki. De már ebből a kis bepillantásból is kideül, hogy Kate nagyon komolyan veszi a munkáját, lelkiismeretes, és minden erejével azon van, hogy rendőrként segíthessen a bajbajutottakon.

Bővebben: https://www.utoszo.hu/2020/08/14/linda-castillo-szegyen/


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Az őrültek mindenféle értelmetlen furcsaságot bekiabálnak a világba.

123. oldal

mate55 P>!

Aki gyakran emlegeti az ördögöt, az idővel hallani kezdi a szárnycsapásait.

196. oldal

Kókuszka>!

Nem tudhatja, hogy az igazság csak mindent összezavar, és jobb, ha egyes kérdésekre nem talál az ember választ.

177. oldal

Márk_2011>!

-Uram, benned remélek, mert a te szerelmed sosem szűnik. – Zokogva a kimerültségtől rekedt hangon imatkozott. – Szükségem van rád, Istenem, ezt egyedül nem tudom elviselni.

215. oldal

mate55 P>!

A régi Schattenbaum-ház elhagyatottan állt, nem lakott ott senki, amióta az 1969-es áradás elmosta a termést, a fészert és az egyik pajtát pedig egyenesen Painters Creekig vitte.

(első mondat)

krisztin1>!

– […] Sosem lehet tudni, hogy kinél bukkan fel egy szellem a múltból.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kate Burkholder
krisztin1>!

Az egyik hátulütője annak, ha az ember zsaru – vagy, ha valaki optimistább, tekintheti ezt előnynek is –, hogy mindig egy adag kételkedéssel hallgatja azt, amit mások mondanak.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kate Burkholder
krisztin1>!

– Van egy kis kamra melletted – jegyzem meg.
– Nem akarom megzavarni a müzlit nassoló egeret.
– Nyomokat keresünk, Tomasetti – grimaszolok –, nem egereket.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Tomasetti · Kate Burkholder
krisztin1>!

Egy nyomozás lezárásában az a legjobb pillanat, amikor minden részlet összeáll, és kiderül, hogy ki, miért, mit és hogyan tett. Nem mindig kellemes ez a pillanat, de kifizetődő.

291. oldal

krisztin1>!

Mindenki boldogan él, amíg meg nem hal – kivéve, ha az ember szereti az igazságot.

134. oldal


A sorozat következő kötete

Kate Burkholder sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Kylie Brant: Csinos kis táncoslányok
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Sue Dylen: Törékeny lelkek
Alafair Burke: Egy feleség dolga
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Mario Puzo: A Keresztapa
Anne L. Green: Törött szárnyakkal