Kárhozat (Kate Burkholder 13.) 35 csillagozás

Linda Castillo: Kárhozat

Egy Painters Mill-i motelben egy fiatal nő holttestére bukkannak. Kate Burkholder rendőrfőnök megdöbben, amikor az áldozatban az egykori ismerősét azonosítja. A hagyományok ellen lázadó Rachael Schwartz évekkel korábban hagyta el az amish közösséget. Miért tért vissza a városba? És vajon ki végzett vele ilyen brutálisan?
Ahogy Kate a rejtély nyomába ered, egyvalami azonnal nyilvánvaló: valaki nem akarja, hogy Rachael múltjának titkai felszínre kerüljenek.

Eredeti megjelenés éve: 2021

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2022
280 oldal · ISBN: 9789634526308 · Fordította: Beke Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2022
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526292 · Fordította: Beke Zsolt

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Kate Burkholder · John Tomasetti


Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Linda Castillo: Kárhozat

Az amishok világában minden békés és harmonikus. Hiszen tagjai nagyrészt hitük más tagjaival élik le az életüket, kerülik azokat a dolgokat, amelyek veszélyt vagy kísértést okozhatnak számukra, és hisznek az alázatosság, a közösség, a tisztesség és a világtól való elszakadás tanában. Ezt Castillo a tizenharmadik történetében be is mutatja, és azt is, hogy képes új történeteket kiemelni ebből a megtévesztő, de mélyen összetett kultúrából, amely éppolyan bonyolult, mint amennyire félreérthető. Azok a fiatal férfiak és nők, akik elhagyják az amish közösségüket, hogy új életet keressenek, nem mindig találják meg a boldogságot, még akkor sem, ha gyermekkorukban olykor kegyetlen körülmények teszik szükségessé az újrakezdést. Így volt ez (az áldozat) Rachael Schwartz esetében is. Kate (főszereplő) több mint egy évtizede nem hallott semmit Rachaelről, szerencsétlen és tragikus visszatérése pedig olyan rejtélyt okoz, amely messze túlmutat a gyilkosságon. Castillo precíz, letisztult történettel ajándékozza meg olvasóit, nyers, valódi érzelmeket fejez ki, és egy kicsit az amish pennsylvaniai holland nyelvet is beépíti a valósághűbb érzés érdekében. Eleinte azon töprengtem, hogy Castillo meddig tudja megőrizni ezt a sorozatot frissen és érdekesen, tekintettel a helyszínt adó kissé szűk földrajzi területre és az amish közösségen belüli bűnözés viszonylagos hiányára. Szerencsére úgy tűnik, hogy képes lesz megőrizni ezeknek a könyveknek a magas színvonalát. Mindegyik krimije más-más sztori, így ez a könyve is önállóan olvasható. Vannak azonban folyamatos személyes történetek, amelyek jobbá teszik a sorozat olvasását.

robinson P>!
Linda Castillo: Kárhozat

Castillo biztos kézzel, rutinosan építi fel a cselekményt, a végén váratlan lezárást biztosítva az olvasónak. A történet jól kidolgozott, Kate Burkholder továbbra is nagyszerű karakter, Tomasettivel jó párost alkotnak, ami némi humorról is gondoskodik. A megszokott izgalmas történetszövés ismerős fordulatai kissé megfáradtak, néhol már zavart az ismétlődés.
Castillo izgalmas amish krimije mint a jó hamburger, működik. A sorozat kedvelőinek borítékolhatóan nem fog csalódást okozni.

https://gaboolvas.blogspot.com/2022/07/karhozat.html

bokrichard>!
Linda Castillo: Kárhozat

Linda visszatért a bevált recepthez, egy – minimális mennyiségű rumpsringával átitatott – amish krimit kap az olvasó. Nem rossz, de amit a Fekete nap c. könyvnél írtam, itt is él. Jó, de semmi más. Nem túlgondolt, lélektanilag klasszikusan erős, történetmesélésben hozza a kötelezőt. Nem a legjobb a sorozatban, de egynek elment mindenképpen, és az előző kötethez képest lépett egyet vissza a jó irányba. Extrát nem ad, de jó volt végre új Linda Castillo könyvet olvasni.

Ági_Marton>!
Linda Castillo: Kárhozat

Nagyon szeretem ezt a sorozatot, egyszerűen nem lehet megunni! Az írónő mindig újjab eseteket talál ki, amik nagyon érdekesek és izgalmasak. Ebben a könyvében is így van,nem csoda, hogy majdnem egy szuszra olvastam ki. Annyi a fordulat és a csavar benne, hogy csak kapkodtam a fejem. Nem volt ez sem egy egyszerű szituáció!
Remélem a következő részeket is olvashatjuk majd magyarul!

xeral>!
Linda Castillo: Kárhozat

Nem sorrendben olvasom a sorozatot, de a Katenek nincs könnyű sorsa. Majnem megerőszakolják, majdnem megölik, foglyul ejtik. Ennyit egy kisvárosról, ami még teker rajta, az az, hogy amish közösségben játszódik. A főhősnő is vette az irányt innen, mert nem érezte magáénak az elveket. Értem én, hogy mindkét nem hasznosságát ismerik, de miért kell korlátozni, ilyeneket, hogy felülhetsz-e egy lóra? Meddig ér a szoknyád, a vasárnapodat a templomban töltöd, hátha nem lesznek bűnös gondolataid férfiként. De lesznek, és ugyanúgy kihasználják a nőket, ahogy a társadalom többi része. Szeretem a konyveit.


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Az élet olyan, mint egy folyamatos mozgásban lévő folyó. Az ember gátat szabhat neki, kihasználhatja az erejét, megmérgezheti, de meg nem állíthatja. Néha irányt vált, és új utat tör magának. Néha kiárad, károkat okoz, emberéleteket tesz tönkre. Néha kiapadhat, de soha nem áll meg. Ez az élet alapvető lényege.

272. oldal (General Press, 2022)

robinson P>!

A mammja is mindig azt mondta: az időt tisztelni kell, az élet pedig egy kegyetlen tanár. Ebben például igaza volt az anyának.

7. oldal

robinson P>!

Tudta, hogy nehéz lesz visszatérnie annyi év után, különösen amennyi fájdalmat okozott a távozásával.

(első mondat)

robinson P>!

Ohio északkeleti részén a telek mintha örökké tartanának.

11. oldal

robinson P>!

Painters Millben egyetlen könyvesbolt van. […] A könyvesbolt két sarknyira van a rendőrségtől.

57. oldal

krisztin1>!

Egy gyilkossági nyomozás során egyetlen dologra nem jut igazán idő: aludni.

76. oldal

krisztin1>!

Egy szülő számára nincs rosszabb hír, mint a gyermeke halála. Ez a fajta lassan őrlő fájdalom a sírig elkíséri őket, alapjaiban rengeti meg a világukat, kiöli az örömöt az életükből, elveszi a jövőbe vetett hitüket.

25. oldal

krisztin1>!

– Szerintem még soha nem értél oda sehová ilyen gyorsan a farmról – vetem fel.
– Rekordidő, bizony – motyogja. – Melletted nem lehet az embernek egy perc nyugta sem.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Tomasetti · Kate Burkholder
krisztin1>!

– Sokáig tartott, míg ideértél – mosolygok Tomasettire.
– Egy órára sem hagyhatlak magadra? – mered rám.
– Már megint alábecsülted azt a képességemet, hogy milyen jó érzékkel tudom bajba keverni magam.
– Hát, ez valóban így van.

271. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Tomasetti · Kate Burkholder

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Janet Evanovich: Két ravatal
Don Winslow: Az egység
J. D. Robb: Halálos árnyékok
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Stephen King: A kívülálló
Laurell K. Hamilton: A nevető holttest
Jodi Picoult: Egyszerű igazság