A ​kívülálló (Kate Burkholder 12.) 33 csillagozás

Linda Castillo: A kívülálló

Kate Burkholder rendőrfőnök váratlanul szemben találja magát a múltjával. Egy amish özvegyasszony szánkózás közben a gyermekeivel egy hótorlaszban elakadt autóra lesz figyelmes. A vezetőfülkében fekvő eszméletlen nő Kate egykori rendőrtársa, Gina Colorosa. Nem sokáig tudnak örülni az újratalálkozásnak, a nőt ugyanis most egy fedett zsaru meggyilkolása miatt körözik. Gina állítása szerint ártatlan, azonban mégsem akar beszélni arról az éjszakáról, amikor a vád szerint lelőtte a társát.

Eredeti megjelenés éve: 2020

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2021
304 oldal · ISBN: 9789634525165 · Fordította: Beke Cz. Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525158 · Fordította: Beke Cz. Zsolt

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Linda Castillo: A kívülálló

Szeretem Linda Castillo rejtélyes regényeit. De ez a rész más, mint a többi. Nem találtam olyan intenzitású feszültséget, mint a sorozat korábbi részeiben. Lassabban haladt, kevés meglepetést tartogatott, és nagyon kiszámítható volt. Természetesen most is, mint mindig tökéletes és egyedi keveréke van az amish családok kultúrájának és tartalmas mindennapi életvitelének, ami színessé és érdekessé teszi ezt történetet is. Két szemlélet és értékrendszer ütközéséről is szól, mindezt úgy, hogy egyik mellett sem foglal állást, ami még fontosabb nem ítélkezik, ami csak előnyére vált az írásának. A sztori is eltér a szokásos krimiktől, mert több esetben szépen háttérbe szorul a krimi szál, és leginkább a két főszereplő közti barátságra koncentrál. A hangsúly rajtuk van, a rendőri szál „csak” fedősztori. A hangulat adott, a sebesült rendőrnő precízen illeszkedik a „múltba maradt” család közé, akiket vonz az ősi kultúra szépségének szigorú rendje. De most úgy éreztem, hogy Castillo szándékosan ragaszkodott az ismert képlethez, eredetiséget csupán apró momentumokba zárta. Azért is furcsa, hogy az általa által felállított mércét nem múlta felül, mert mintha nem is akart volna több lenni annál, ami lett.

Kókuszka >!
Linda Castillo: A kívülálló

Témája a rendőrségi korrupció, zsarolások, a törvény megszegése, melyre egy egész hálózatot építenek ki. Minden olyan bűnözőt megszorongatnak, akinek van valamije, vallomásokat hamisítanak, a lebukás veszélye az összefonódás miatt minimális. Gina Colorosa, Kate egykori barátja hajdani rendőrtársa azt állítja, hogy a korrupt tisztségviselők elől menekül, akik az életére törnek, mert sokat tud. A szökésben lévő, hótorlaszban elakadt, sebesült nőt egy amish özvegyember három kicsi gyerekkel veszi magához, veszélyeztetve biztonságukat. Az üldözők nyomára akadnak, felgyorsulnak az események. A könyv nagyobb részt az amishok életvitelével, Kate Burkholder rendőrfőnök múltjával foglalkozik. A cím a két rendőrnőre utal: az egyik sosem volt tagja, a másik pedig elhagyta az amish közösséget.

2 hozzászólás
bokrichard>!
Linda Castillo: A kívülálló

A szívem szakad meg, de számomra az év csalódása ez a könyv. Szomorú vagyok, mert mielőtt megjelent volna, és csak a fülszöveget olvasva azt éreztem, hogy jó értelemben lesz más ez a kötet, mint az eddigiek, de sajnos az ellenkezője igaz. Félrerakta a gyökereket, Linda megírt egy, a mostani érában kommersznek mondható krimit, korrupcióval, lélektani elemekkel, és egy eléggé háttérbe helyezett főhőssel megtűzdelve. Kate árnyéka önmagának, nem is főhős, inkább csak háttértáncos egy olyan történetben, ahol azt éreztem, neki kellett volna az érzelmi középpontban lenni. Az alaphelyzet erőltetett, spoiler, az tény és való, hogy vannak mély pillanatok, de összességében nem tudta számomra azt a feszült, azt a drámai légkört megteremteni, amit ígért. És igen, Kate rinyált, ami viszont visszatérő elem, de ettől nincs dráma!! A korrupcióról, és az azt övező mételyről, a kilátástalan küzdelmekről sok ennél jobb krimi-thriller is ír, tessék azokat keresni, és meg lehet látni, hogy ez közel sem olyan jó. Csak azért nem közepes, mert értékelem az erőfeszítést a változtatásra. Nem tudom, mit hoz a jövő a sorozatra nézve.

2 hozzászólás
robinson P>!
Linda Castillo: A kívülálló

Egy kicsit más volt ez a krimi, mint a sorozat többi darabja. A tizenkettedik rész sok hagyománnyal szakít. Linda merész lépésre szánta el magát, csavar egyet az egész eddig jól működő recepten. Ez most egy lélektani történet lett.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/09/a-kivulallo.html

Mariann_ P>!
Linda Castillo: A kívülálló

Elmondhatatlanul jó volt ezen az enyhe, esős téli napon irtó nagy havazásról olvasni. Járhatatlan utak, derékig érő hó , nagyon kellett nekem, hiszen mostanában alig esik nálunk, ráadásul csak 1-1 napig marad meg a hólepel.
Az amish életforma sem áll távol tőlem, értékelem a dolgos mindennapjaikat, segítőkészségüket.
A nyomozós szálra alig figyeltem, nem kötött le, alig vártam, hogy más téma jöjjön elő.

BBetti86 >!
Linda Castillo: A kívülálló

Ez a sorozat 12. kötete – tény, hogy mindet nem olvastam, a sorozat elejét még pótolnom kell, de eddig mindig az amish közösségben történt a bűneset. Most viszont változik a recept. A bűn kívülről jön a közösségben és egy korrupt rendőrös krimit kapunk.

Van dinamikája, ahogy Gina (a menekülő rendőr) és Adam (az amish, akinél menedéket lel) között van némi vonzalom. Kate is érzékeli ezt, és mint olyan ember, aki mindkét oldalt ismeri, próbálja elejét venni egy katasztrófának. Ő az, aki most mondhatni leckét tart a másik nőnek, és megvilágítja, hogyan gondolkoznak és élnek az amish közösség tagjai – így kerül mégiscsak amish bemutatás a kötetbe. Sok mindent aztán a gyakorlatban is láthat Gina: a természethez a közelséget, a technika sok tekintetben való mellőzését, a családok szoros összezárását és azt a szeretet, ami Adam és a gyerekei között van.

Kellett ez az idill ellenpontnak. Mert különben egy sivár korrupciós ügyet kapunk, nagyon kevés cselekménnyel. Kriminek se nagyon lehet nevezni, mert nincs mit kinyomozni. Gina rejtőzik, a hóvihar miatt senki nem tud különösebben semmit csinálni, és a befutó híreket tudja csak John és Kate feldolgozni, és mindig kicsit többet elmeséltetni Ginával.

A regény feszültségét is csak két dolog adja: mikor érnek ide a korrupt rendőrök, és mi mindent hallgatott még el Gina? Nem könnyű helyzetet választott Castillo. Gina mélyen van a nyúl barlangjában, és nem lehet egyértelműen szimpatikusnak találni. Sok rossz döntést hozott, és nem csak pillanatnyi dologról volt szó. Ahogy Kate emlékei is megelevenednek a múltból, világosan kiderül, hogy Gina már 10 éve rossz úton jár. Nem lehet neki elnézni egy évtizednyi bűnt – az itt mellékes, hogy volt, aki nála is mélyebbre merült.

Filler színezete van a kötetnek, mert Kate életében nincs haladás, vagy a személyisége nem kap új színeket. Nem is sokat szerepel, inkább a múltjáról tudunk meg többet. Milyen volt fiatal rendőrnek, egy korábbi nagy szerelmét is megismerjük, valamint a jelleme alapja megerősödik – már 24 évesen is az vezérelte, ami most. Nem fejlődési ívet kapunk, csak jobban alá van húzva, hogy milyen jellem.

Talán ezért is Adam az, aki a legérdekesebb volt számomra ebben a részben. Van benne tragikum, hiszen a felesége halála után gyászol és a gyerekeit igyekszik szépen nevelni. Jólelkű, kedves férfi, és Castillo vele példázza a jókat.

Krimiként nagyon nem vagyok elégedett vele: csak a végére pörögnek fel kicsit az események, és rendes nyomozás sincs benne, de a választott témáját még így is be tudja mutatni – vagyis újabb színeket kapunk az amish életről.

krisztin1>!
Linda Castillo: A kívülálló

Elég ritkán adok három csillagot, de sajnos most kénytelen vagyok.
Teljesen más, mint a sorozat előző darabjai, nekem jobban bejönnek azok a részek, amikor egy izgalmas gyilkosság után nyomoz Kate. Hát ez most kimaradt, és Gina az elejétől kezdve nem volt szimpatikus nekem.
Adam gyerekei cukik voltak, mosolyt csaltak az arcomra.
Remélem, a következő rész már hozza a megszokott színvonalat.

xeral>!
Linda Castillo: A kívülálló

Mindenképpen elmarad a sorozat előző köteteitől, igaz csak kettőt olvastam. Kate kisvárosi zsaru ugyan és azt gondolnánk nincs is sok dolga egy ilyen isten háta mögötti helyen. Nos volt izgalom és csavar, csak nem ebben a részben. Sok minden előre látható volt, sok minden nem is történt, hiszen szinte egyetlen házban játszódott az egész. Igen ez már olyan lehúzásféle, még hozzunk ki valamit, még húzzunk le egy bőrt.

Ági_Marton>!
Linda Castillo: A kívülálló

Ismét jó történetet kaptam. Izgalmas, fordulatos, pörgős mégis emberi érzelmekkel teli olvasmány. Kate Burkholdert nem lehet megunni. Végre megtudhattam a valamit arról az időről is, miért lett rendőr és hogyan teltek az újonc évei.
Végül örülök, hogy happy end lett a történet és hogy a gonosztevők elnyerték méltó büntetésüket.
Szerencsére most nem kell éveket várnom a folytatásra! :)

Renáta_G>!
Linda Castillo: A kívülálló

Felbukkan egy barát a múltból. Vajon Kate hihet neki? Újabb, izgalmas, fordulatos regény, ahol semmiben sem lehetsz biztos. Egyik pillanatban hittem Gina ártatlanságában, a másikban sárosnak gondoltam. Ismét egy Castillo kötet, ami leveszi a lábáról a krimik szerelmeseit és, ahol drámában és feszültségben nincs hiány.

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2022/01/a-ho-es-mult-fogsagaban.html


Népszerű idézetek

robinson P>!

A sötét szív olyasmit is meglát, amire az őszinte, saját jóságánál fogva, vak.

114. oldal

robinson P>!

A nő mindig is tudta, hogy egy nap majd eljönnek érte.

(első mondat)

robinson P>!

Hosszú másodpercekig olyan volt, mint egy meggondolatlan, rémült állat, amelyet a vér szagára gyülekező ragadozó vett üldözőbe.

13. oldal

robinson P>!

– Ha nem nagy kérés, azért vigyáznál magadra? – kérdezem.
– Magamra öltöm a szuperhősruhám.

119. oldal

BBetti86 >!

Az élet a legnagyobb tanítómester, még akkor is, ha legtöbbünk nem hajlandó tanulni.

299. oldal

robinson P>!

Egy hónapja nem volt Ginával – de egy életnek érezte.

97. oldal

BBetti86 >!

A fiatalság és a hormonok elég ütős keveréket alkotnak.

122. oldal

BBetti86 >!

Mindig megdöbbenek azon, hogy milyen rövid idő alatt is mekkorát változhat egy ember élete, hogy milyen törékeny, és mégis szívós az ember, és mennyi mindenről hisszük azt, hogy magától értetődően ott van mellettünk.

293. oldal

Ági_Marton>!

Miközben az emberek azon bosszankodnak, hogy a hó miatt otthon kell kuksolniuk, ez az az időjárás, ami miatt mi, rendőrök, nem tudunk hazamenni.

56. oldal


A sorozat következő kötete

Kate Burkholder sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Marie Force: Végzetes viszony
Viczián Ákos: Halálos haszonszerzés
Rita Falk: Télikrumpligombóc
Nora Roberts: Északi fény
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Karen Rose: Sikíts értem
Anne Bishop: Vörös betűkkel