Emlékek ​tava 48 csillagozás

Limpár Ildikó: Emlékek tava Limpár Ildikó: Emlékek tava

Csillaghalma égboltját bánatfelhők lepik el, és egy kisfiú nyomtalanul eltűnik. A falu népe tehetetlen, ám a tízéves Panna úgy gondolja, nem ülhet tétlenül, amikor barátja bajban van. Megpróbálja kideríteni, ki rabolhatta el Palkót, és nem riad vissza semmi veszélytől: ha kell, felkeresi a rettegett Emlékek Tavát, áthatol a félelmetes Hármas Határon és körülnéz a Sötét Sárkány Birodalmában is. Útja során találkozik tündérekkel, unikornissal, boszorkánnyal – és hatalmasra nőtt, kétfejű sárkányokkal. Nagy kaland ez egy kicsi lánynak – még szerencse, hogy egészen különleges segítői akadnak: emlékek, amelyek arra várnak, hogy valaki szívében végre gazdára leljenek…

Limpár Ildikó meséjét Szlukovényi Katalin versei, valamint Lukács-Kalocsai Eszter festett illusztrációi teszik még varázslatosabbá.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155999437 · Illusztrálta: Katona Rózsa
>!
Pongrác, Budapest, 2014
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131615 · Illusztrálta: Lukács-Kalocsai Eszter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

Az Emlékek tava azon gyerekkönyvek közé tartozik, amelyek elsősorban gondolatiságukkal hatnak. Alkalmat teremt arra, hogy olyan kérdésekről beszélgethessünk, mint a barátság, az önismeret vagy a kockázatvállalás; mindezt pedig egy gyerek számára is érthető módon. A kaland szerepe sem csekély, de a gondolatiság mellett kissé háttérbe szorul.

A külvilágban lejátszódó események a fény és a sötétség, a fenn és a lenn klasszikus ellentétpárjai köré rendeződnek. Ezek alapján az olvasó azt várhatná, hogy az ellentétpárok előbbi tagja mindig értékes, az utóbbi pedig veszélyes. A történet azonban nem teljesíti be ezeket az elvárásokat, sőt: azoktól tudatosan különböző világot alkot. A címbeli tó egyaránt lehet veszélyes és hasznos, a sötétség szörnyetegeinek gonoszsága egyáltalán nem magától értetődő, a csillagok (illetve általában a természetfölötti lények) léte vagy nemléte pedig az emberek földi tevékenységétől is függ.

A kritika teljes szövegét jogi okból nem másolhatom ide, a BárkaOnline-on olvasható:
http://www.barkaonline.hu/futtyoges-es-nahatozas/8429-t…

>!
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155999437 · Illusztrálta: Katona Rózsa
1 hozzászólás
K_A_Hikari I>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

„A valódi értékek bennünk lakoznak.”

Sokáig gondolkodtam, megadjam-e a maximum csillagot, 4.5 terveztem csak.
De végül a gyönyörű boritó, és a benne található illusztrációk meggyőztek.
Én is – meg szerintem sokan – elfelejtek meséket olvasni. Úgy gondolom, ebből már kinőttem.
Pedig a mesékhez sose lehetünk elég idősek, ráadásul él bennünk egy gyermek, aki ezt igényli is.
Jó néha olvasni tündérekről, sárkányokról, varázslatokról.
Limpár Ildikó könyve emellett egy csodás történet állhatatottságról, barátságról, szeretetről.
Aki nem hiszi…

9 hozzászólás
Csoszi>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

Maga a történet nem nagyon fogott meg. Időnként kissé döcögős volt. Viszont el kell ismernem, hogy nagyon igényes kiadvány, és a könyvben található illusztrációk csodaszépek.

Hanna IP>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

Ami a könyvben leginkább megragadott, az a régi-új érzés volt, hogy olyan mesét olvasok, amilyet kislány koromban szerettem volna, de fordulatai, tekergése mégis új és idegen. Annyi bűbáj, humor és mágia lakik benne, amennyinek lennie kell. Aranyló, inkább lányoknak ajánlott mese ez, de nem a mézesmázos fajtából. Jóságos, de nem negédes, és ahogy láttam, az én lányomat éppúgy elbűvölte, mint engem annak idején ennek a mesének a lelki testvére, a Mildi meséi tehette.

A könyvben nem csupán az emlékek bírnak hatalommal, de a bánat, a harag és a jóság is. Palkó szomorúsága bánatfellegeket idéz Csillaghalma egére, amelyek csak akkor oszlanak, amikor ismét minden jóra fordul és a kisfiú jókedve is visszatér. Szimorgó, a boszorkány pedig csak addig ronda, míg a szívében keserűség és düh lakik. Egy jó boszorkány miért is ne lehetne olyan gyönyörű, mint egy királykisasszony?

Ne becsüljük le az emlékeinket, akármilyen fájdalmasak is néha, erőt adnak. És ha néha a számunkra legkedvesebbről kell lemondanunk, bízzunk abban, hogy akár ebben a mesében, a végén visszakapjuk – miután az áldozatunkkal megváltoztattuk magunk körül egy kicsit a világot.

Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-05…

5 hozzászólás
Lahara IP>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

Ismeritek azt az érzést, amikor valami különösen finom édességet lassan, beosztva fogyasztotok el? Mindig csak egy kicsit, mert hagyni akartok későbbre is? Hát így voltam ezzel a könyvvel. A történet is nagyon szép, az illusztrációk meg teljesen elbűvöltek. Eredetileg azért vettem meg, mert gyűjtöm a magyar, kortárs illusztrátorok munkáit, szóval kicsit artbook is, és azért is, mert ha ugyan ezer éve, de anno mi együtt portréztunk Mondoconon meg Budapesti Tavaszi Fesztiválon.
Szeretem az ilyen nagyobb gyerekeknek szóló kalandos, sárkányos, tündéres történeteket, szeretem a talpraesett szereplőket. Tetszettek a nevek, hogy mindenki kap egy másik nevet.

1 hozzászólás
kellyolvas P>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

Az első gondolat, ami felötlött bennem a könyv kézbevételekor az őszinte csodálat volt, amolyan áll-leesős fajta. Annyira gyönyörű kivitelezést kapott a mesekönyv, hogy valóban öröm kézbe venni. Még a szövegbe bele sem olvastam, de a képeket végig kellett nézegetnem, csodásak már önmagukban is. Azonnal mutattam a lányomnak, aki boci szemekkel nézett rám, hogy ugye az övé lehet? Persze, úgyhogy együtt olvastuk ki két este alatt. Kedvenc lett:) Bővebben a linken.
http://www.kellylupiolvas.com/2014/12/limpar-ildiko-eml…

PuPilla>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

Az Emlékek tava nem szokványos mese, és valahol mégis az. Nem szokványos, mert sokkal mélyebb mondanivalóval bír, mint általában a hasonló jellegű történetek, viszont rengeteg klasszikusnak mondható mesei elemmel dolgozik. Nem hiányoznak belőle a sárkányok, boszorkány, unikornis, próbatételek és persze a hercegkisasszony sem.

A legeslegelejétől kezdve rabul ejtett, és szinte felolvasásként hallottam magamban, ahogy az igazi jó mesékhez illik. Nagyon sok fontos dolgot tanít, mégsem didaktikus. Veszteség, bánat, barátság, önfeláldozás, a jóság jutalma, a hűség és kitartás fontossága egyaránt megjelennek, és mégis egy aranyos, tiszta lelkületű és szép mese marad.

Bővebben: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2014/12/limpar-ildiko-e…

Roni_olvas>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

Limpár Ildikó egy olyan modern, mégis igazán klasszikusan csengő gyermekmesét alkotott, amely csodaszép, lélekmelengető és roppantul szeretetreméltó. Tanulsága egyértelmű, de nem direkt, alakjai kedvesek és jóságosak, helyszínei varázslatosak és rendkívül eredetiek.

Összességében véve azt mondanám, az Emlékek tava nemcsak külsőségeiben gyönyörű könyv. Nemcsak azért szép, mert lapjai fényesek, csillogók, borítója tartós és mutatós, rajzai színesek és beszédesek. Legfőképpen azért szép, mert Limpár Ildikó szavai széppé teszik. Beragyogják, bevilágítják az olvasók lelkét, szeretettel, melegséggel töltik meg. Igazi klasszikus, mégis modern mese, amely minden olvasónak igaz emlékké válhat.
A lányok és én nagyon szerettük!

Bővebben a linkeknél!

krlany I>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

A mesét olvasván a legelső pillanattól kezdve a Csillagpor járt az eszemben, bár a két történetnek nincs köze egymáshoz, és mégis…
A népmesei elemekkel tűzdelt tündérmese és a modern mese egyfajta elegye ez a történet, tele szép gondolatokkal… Az a sámánisztikus elem pedig, hogy bánatfelhőket dobol főhősünk kisbarátja az égre, az egyik kedvencem…
Az emlékek fontossága, ami köré szőtte meséjét Limpár Ildikó, legyenek akár jók vagy rosszak, boldogak vagy fájdalmasak… ez utóbbiak is fontosak, mert erősebbé tesznek, de azt is tudnunk kell mikor van itt az ideje, hogy letegyük őket…
Szóval egy mese, némi útmutatással az életre, úgy 7-8 éves kor felett…
A kötet illusztrációi szemet gyönyörködtetőek, élmény nézegetni.

FFG>!
Limpár Ildikó: Emlékek tava

Ez a könyv visszaadta a mesékbe vetett bizalmat, mely szerint létezik még az a mese, amely képes elvarázsolni, és annak ellenére, hogy gyerekeknek szóló nyelven „mesél” még az idősebbeknek is tartogat csodát.

részletesebben: http://ffgbook.blogspot.hu/2014/12/limpar-ildiko-emleke…


Népszerű idézetek

K_A_Hikari I>!

A távolság mit sem számít, ha az, akit szeretsz, lélekben veled van.

45. oldal

3 hozzászólás
K_A_Hikari I>!

És bizony megesik, hogy valaki más sokkal jobban látja, mire van szükségünk, mint mi magunk.

118. oldal

2 hozzászólás
Odett>!

– Tudod – felelte Nitmarinda bölcsen –, mindenféle emléknek megvan a maga jelentősége az életünkben. Nemritkán többet tanulunk a nehézségekből, mint a gondtalanságból.

59

Odett>!

Harmatrózsa gyönge szirma
harmattal van arra írva.
Ákombákom erezete
csupa titok, csupa mese.

Harmatrózsa könnyű szirma
minden bánat bűvös írja.
Levél tövén megbútt cseppje
a gonosz bút elrettentse!

121 · Szlukovényi Katalin

1 hozzászólás
NikoLetti>!

Mindannyiuk életét a ragyogás vezérli, és el sem tudják képzelni, milyen lenne az ég csillagok nélkül.

7. oldal

Jeffi P>!

Az a tény, hogy egy sárkánynak csak két feje van, nem jelenti azt, hogy két szelet süteménnyel jól is lakik.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
Odett>!

Tudod, léteznek nemes titkok, és vannak sötét titkok. A nemeseket azért őrizzük, mert az igazat szolgálják. De a sötétek csak megnehezítik a szívünket. Ha kimondjuk őket, máris jobb lesz.

27

K_A_Hikari I>!

Mert a félénkek meglátják az égen azt, amivé válni szeretnének, a bátrak pedig felismerik önmagukat az aranyló égitestekben.

6. oldal

K_A_Hikari I>!

Az emlékek gyakran segítenek megtalálni a helyes utat. Hogy helyesen cselekedjünk. Hogy ráleljünk a megoldásra.

36. oldal

Odett>!

Csillaghalmát hiába is keresed az otthon fellelhető térképeken.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Zsuzsa – Varró Dániel: Áfonyka
Kertész Edina: A zenélő doboz
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Szabó Magda: Tündér Lala
Berg Judit: Rumini
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Jeney Zoltán: Rév Fülöp Fajszföldön
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik