Thuban ​öröksége (Sárkánylány 1.) 135 csillagozás

Licia Troisi: Thuban öröksége

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sofia ​egy római árvaházban él. Ő az, aki senkinek sem kell: 12 éves elmúlt, reménye sincs, hogy ennyi idősen örökbe fogadják. És ugyan kinek kéne egy magafajta szerencsétlenség, akiből még a sorstársai is csúfot űznek, és a szigorú apácanővéreknek is csak bosszúságot okoz? Sofia már rég beletörődött, hogy ő egy nagy nulla, sőt, dupla nulla, akinek az élet nem tartogat semmi jót. Álmaiban azonban csodás márványvárosban jár. Mit jár!? Repül! Ő, a jelentéktelen kis senki, aki a valóságban retteg a magasságtól. És még számtalan más dologtól. Gyakorlatilag mindentől.
Egy nap furcsa idegen érkezik az árvaházba. Egy különös antropológia professzor, aki egyenesen őérte jött. Új otthona egy szépséges tó felett emelkedő villa, amelyet egy különös fa köré építettek. Nagyon különös az a fa. És nagyon öreg…
A professzor megismerteti Sofiával a múltját. A kislány nem más, mint a csodálatos sárkánykirály, Thuban örököse. Születése óta viseli homlokán a jelet, a Sárkányosok… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451459 · Fordította: Garamvölgyi Katalin

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Sofia · Lidja · Thuban


Kedvencelte 21

Most olvassa 9

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

TiaManta>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Az érzés..

A Sárkányosságosok dumcsiznak:
– Ha bent maradunk, túlélhetjük!
– Akkor én most kimegyek!
… -_–
A Gonosz Kígyósos Nidhoggr csúnyán néz, látja, hogy új ellenfelet talált, majd kiválasztja harcosát:
-Téged választalak Ratata (toskr)! Szerezd meg hát mind! Pokemon!

Ez jó, amaz meg rossz. (Miért?) Azért, mert. (Ja, így már világos.)
A gonosz nevek nyelvtörőek, (amolyan törpszerűen) így tudod, hogy ők a rosszak.
Butácska minden ami benne van. Öreg vagyok ehhez, az is világos. 11 évesen lehet nem kaptam volna rángógörcsöt minden egyes klisén, minden egyes oldalon. (Senki se szeret, se ért meg, gúny tárgya vagyok, letojok mindenkit, szeplős vagyok, dagi vagyok, hipp-hopp különleges vagyok, önmarcangolás, műdráma, az erőset megmenti a gyenge nyomi, stb…)
A nyelvezet egyszerű mint az egyszeregy, ez nem mindenhol zavart. De például a fityegő, meg Sárkányos szavak túl bugyuták voltak nekem. Fordítás? Az eredeti is ilyesmi lenne?

Tanulság:
Ne bízz meg senkiben se bárhogy néz is ki, aki szépséget, gazdagságot kínál, álmokat egy pöccre. Valószínűleg átakar verni, és annyit se érsz neki, mint egy kiló kenyér.
Plussz:
Ha Sárkányos vagy, elemlámpa, és radiátor is van a homlokodon. Multifunkci!

8 hozzászólás
schesztiஐ P>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Tolkientől találtam egyszer egy idézetet, ami körülbelül így hangzik magyarra fordítva:
Egyszerűen nem érdemes olyan kalandot elbeszélni, amiben nincsenek sárkányok.
Én is imádom a sárkányos meséket. Ezeknél az állatoknál kortalanabb, nemesebb, félelmetesebb, lenyűgözőbb, hatalmasabb és csodálatosabb lényt elképzelni sem tudok.

A könyvet már réges-régen kinéztem, és már réges-régen a polcomon pihent, várva hogy vajon lányom vagy én esünk neki hamarabb. :) Én nyertem, de már Tekla is szemezik vele egy ideje. Alig várom, hogy beszélgethessünk majd róla!

Szerettem, hogy a főhős épp a lányommal egykorú, hogy vörös hajú és esetlen, hogy meg kell dolgoznia azért, hogy igazi főhős válhasson belőle. Hogy van egy pont, amikor semmit nem akar annyira, mint kiszállni. Hiszen ettől vált olyan valóságossá, olyan hitelesség a karaktere. Mindannyian fantasztikus kalandokra vágyunk, de fogalmam sincs, mi lenne velem, ha egyszercsak benne találnám magam a kellős közepében… :)

Nagyon tetszett a háttértörténet, a természet megjelenése, a Világ Fája. De legfőképp a múlt felidézése, a város, ahol egykor mint sárkányok éltek hőseink, és a repülés, a szárnyak kibontakozása mindenekfelett.
Úgy érzem, gyorsan be kell szereznem a folytatásokat… :))

Zsuzsanna_Makai>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Hát ez nagggyon jó volt!
Nem is értettem, miért ezt a könyvet fogtam meg a könyvtárban, valszeg a borítója miatt. Hát most is bejött, h nem olvasom el, mit írnak a hátuljára…
Nagyon tetszett Sofia gyengesége, gyávasága, félelmei, és esetlensége, mert én is ilyen voltam ennyi idősen, emlékszem milyen nyomorult dolog volt. Aztán nagyon tetszik, hogy küzd vele, harcol vele, elesik, kicsit sajnáltatja magát, aztán kicsit azért esik el, h sajnálják, de mindig van valaki aki helyreteszi a fejét.
Néha a Harry Pottert juttatta az eszembe, amikor Sofia úgy dönt, a nagyobb jó a fő cél.
Imádtam! Többszörolvasós lesz ez is.
Lidijáról majdem megfeledkeztem; Sofja először azt hiszi róla, hogy ennek a történetnek valójában Lidja a főhősnője, majd azt, h L az a léc, amit neki el kell érnie, de szerencsére L okos ahhoz, h elkapja Sofiát, és megértesse vele, h mindenki magának kell, hogy megfeleljen, a saját lécemet kell megugranom, és én vagyok a történetem főhőse, nem más.
Prof-ot is szetettem az „apasága miatt”.

Barnabás_The_Good_Girlboi>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Tetszett de nem annyira.
Az alapötlet jó. Sofia az egyik kedvenc szereplőmmé nőtte ki magát.
Sajnáltam Mattiast (?)
Lehet hogy csak rossz passzban vagyok mostanában, majd mindenképp újraolvasom!
3,5/5

gab001 P>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

A borító nagyon szép, s a cím is érdekes. Mindemellett pedig a sárkányok is felkeltették az érdeklődésemet. Ezek után kicsit féltem belevágni, de szerencsére teljesen alaptalanul. A főszereplő egy árva lány, aki tudtán kívül magában hordozza a legnagyobb sárkány lényét is. A világ pedig megmentésre szorul, mert a gonosz régi börtöne már nem sokáig tart ki. Tetszett, hogy Sophie nem áll készen, s nem tudja levetkőzni a belevésődött gátlásosságát. Sokkal hihetőbb volt számomra így a történet, mégha a többi eleme színtiszta mese. Az is érdekessé tette, hogy a másik oldal lépéseit is figyelemmel kísérhetjük. Érezhető, hogy még számos izgalmas kaland vár a többi részben. Biztosan folytatom a sorozatot.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451459 · Fordította: Garamvölgyi Katalin
Anó P>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Egy tanítványom adta kölcsön „szíve csücskét”, ezt a sorozatot.
Nagyon szeretem, vérbeli fantasy a javából!
Nagy erénye, hogy nem csak történéseket mesél el és a külsőségekre megy, hanem jellemet is ábrázol. Sofia valójában kicsi, látszólag jelentéktelen, félénk teremtés. Attól, hogy megtudja, ki lakik benne, nem válik hirtelen bátorrá és szilajjá – nap nap után meg kell küzdenie saját emberi gyengeségeivel. De fejlődik – öntudatra ébred lassan, csodálatos barátnőre tesz szert, s remélhetjük, hogy ők ketten még nagy tetteket hajtanak végre a folytatásban…Tetszett az egykori sárkányváros leírása is, nagyon szemléletesen ábrázolja a szerző. A gonosz pedig, persze NAGYON GONOSZ! Lehet dermedezni, mikor megjelenik, vagy szolgáit különböző elvetemült tettekre sarkallja.
Még ma nekilátok a folytatásnak!

Panni777 P>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Aranyos történet érdekes háttérrel és egy szimpatikus főhőssel, akinek még sok fejlődésen kell átesnie. Kissé idegesített Sofia folyamatos nyavalygása, de valószínűleg inkább az ő viselkedése (félelem a küldetéstől, hogy nem elég jó, nem elég bátor, stb.) normális egy tini esetében, nem pedig az, amit más könyvekben látunk.
Ezen kívül még egy gondom volt a tálalással, mégpedig a drámai mondatok. (Ide jöhet a dramatic chipmunk hangeffektus.) Valószínűleg egy 14-18 évesnek fel sem tűnik (márpedig nekik szól a történet), de engem kiráz a hideg a „Tehát elkerülhetetlenül közeledik a végső csata” és hasonló kijelentésektől, amikor még nem is tudunk semmit a háttérről, csak van valaki, aki tud mindent és ezt megdöbbenve és a múltba révedő tekintettel megállapítja. OMG Volt pár ilyen benne és nem tehetek mást ilyenkor, csak csóválom a fejet, hogy ezt miért kell.
Ettől eltekintve gyorsan olvasható könyv és bátran ajánlom a sárkány-imádóknak, valószínűleg folytatni fogom a sorozatot.

SzTEtti>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Azt a mindenit, hogy engem mennyire idegesített ez a csaj! Akkora nyakleveseket tudtam volna adni neki kb oldalanként, hogy a fal adja a másikat….
Nyilván embere válogatja, de engem nagyon idegesítenek az ilyen főszereplők, akik ennyire nyámnyilák, tehetetlenek, önmarcangolóak. Persze, kell a karakterfejlődés, meg fel kell építeni a sztorit, stb, de ez már túl sok volt! A hideg kiver tőle.
Más szempontból az alap történet, és a felépítése a könyvnek tetszett. De sajnos nem tudtam teljesen arra figyelni, ami tetszett…..

2 hozzászólás
petrichor>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Nem hittem volna, hogy ilyen jó lesz. Egy osztálytársam ajánlotta, hogy olvassam el, de eddig még nem volt bent a könyvtárban. Az írásmód is nagyon tetszett, néhány mondatban megmutatkozott, hogy az írónő tanult mitológiát. A borítója: 5/5* Nagyon tetszett :D

Ency_moly P>!
Licia Troisi: Thuban öröksége

Végre a végére értem! Már nagyon vártam ezt a pillanatot! Valahogy nekem ez most nem jött be. Lehet, hogy már túlkoros vagyok hozzá, vagy csak nem jó időben talált meg. A történet nem lett volna rossz, de a főhősnő inkább antihősnő rettenetesen idegesített. Bizonytalan volt, de ha valaki próbálta valamiről meggyőzni, akkor viszont makacsul ragaszkodott a saját buta elképzeléséhez. Szerencsére rég találkoztam ennyire tehetetlen, gyáva hősnővel. (Bár igazság szerint a vége felé mutat némi fejlődést, de engem ez már nem győzött meg.) Remélem, legközelebb jobban sikerül könyvet választanom.


Népszerű idézetek

Sunshine>!

Egész életében mást sem csinált, csak félt: az iskolától, az orvosoktól, a mélységtől, de elsősorban saját magától.

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Sofia
Purpur >!

– Nem mindenki születik hősnek.
Ez is igaz. De bárki azzá lehet. És te sem vagy kevesebb. Csak nem akarod beismerni. Akkora hatalmad van, hogy el sem tudod képzelni, mégis folyamatosan megtagadod az erődet, és ostoba hazugságokkal próbálod elfojtani. A lelked tiszta, képes vagy feláldozni magad egy jó dologért. Ezt tetted Lidjáért. Túl tudtál lépni félelmeden, eljöttél ide, és a szíved most sem fél a haláltól.

Kapcsolódó szócikkek: Sofia
Sunshine>!

A cselekedeteinknek, még a legjelentéktelenebbeknek is, megvannak a következményei. Minden választásnak ára van

Kapcsolódó szócikkek: választás
Sunshine>!

Ha rajta áll, ő nem ezt a sorsot választja magának, de hát senki sem választhatja meg, mi jusson neki osztályrészül.

Sunshine>!

– Félek, hogy leesek – mondta egyszerűen.
– Leesni az ugyanaz, mint repülni. A probléma nem a zuhanás, hanem az, hogy tudni kell földet érni – vágott vissza Lidja, és mindentudó képet vágott.

Kapcsolódó szócikkek: Lidja · Sofia
2 hozzászólás
Purpur >!

Te mindenkinél eléred, hogy olyasmit mondjon, amire egyébként nem is gondolna, csak azért, hogy bebizonyítsd, milyen keveset érsz. Szeretsz hibázni, mert így továbbra is azt hiheted magadról, hogy kétbalkezes vagy, és senki sem kényszeríthet rá, hogy kockáztass. De az igazság az, hogy így meg pont olyan gyáván viselkedsz, mint bármelyik hitvány alak.

Purpur >!

Sofia a két gondolat között hánykódva hirtelen rádöbbent, hogy valójában beijedt, és most menekülne. Tizenhárom éven át arra vágyott, hogy másmilyen legyen, legalább valamiben egy kicsit különleges, és most, hogy végre az volt, sőt egyenesen a világ sorsát tartja a kezében, menten visszakozna. Miért kell mindig mindentől félnie?

Kapcsolódó szócikkek: Sofia
2 hozzászólás
Purpur >!

Az élet sosem olyan, amilyennek szeretnénk, Sofia. Minden nyereség veszteséggel is jár. Sőt a fájdalom is segítségünkre van, hogy rájöjjünk, legközelebb mit kell tennünk. Tehát nem igaz, hogy haszontalan voltál.

Purpur >!

Amikor eljutsz oda, hogy hiszel a képességeidben, akkor egyszerű akaraterővel is irányítani tudod majd.

Purpur >!

– Nidhoggr már nem olyan erős – győzködte egy este a professzor. – Te annak hiszed, mert azt akarja, hogy ezt hidd. A félelem a fegyvere, azzal bénítja meg az áldozatait, és ugyanezt a fegyvert használja ellened is. De ha el tudod érni, hogy ne ess pánikba, akkor a félelem nem fenyegetőbb, mint egy színpadi fakard.


A sorozat következő kötete

Sárkánylány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete
Laini Taylor: A különös álmodozó
Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
Rick Riordan: Athéné jele
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
John Flanagan: A lángoló híd
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs
Cinda Williams Chima: Lángvető
Michael Peinkofer: A griffek visszatérése
Christopher Paolini: Örökség