Hogyan ​ne legyünk tökéletes anyák? 28 csillagozás

Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák? Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Ki ​vagy te? Tökéletes anya, aki szerényen mosolyog, makulátlan rendet tart, a pelenkából sárkányt hajtogat, neveléselméleti könyveket olvas, soha föl nem emelné a hangját. Igazi anya, akinek mindig pecsétes a pulóvere, soha nem fejez be semmit, sántikál, mert rálépett egy építőelemre, titokban romantikus regényeket olvas, nyüszít a kimerültségtől. Libby Purves négy év edzés után, miután röptében kapkodta el a lepottyanó ételt „dörzsölten” és sziporkázó humorral bizonyítja, hogy a legkevésbé ígéretes anyák is képesek a túlélésre: csecsemőik, tipegő gyerekeik gondozására. Földhözragadt jó tanácsok és falrengető anekdoták teszik teljessé ezt a tűzvonalban álló anyáknak írt kézikönyvet, mely a terhességtől az óvodáskorig, a testvérharcokon és jól előkészített kirándulásokon át a gyerekfelügyeletig és a szakmai karrierig ívelő kérdéseket tárgyalja. Libby Purves bátran támaszkodik a saját, két gyerek dúlta otthonában szerzett tapasztalataira és további ötven, hasonló gondolkodású anya… (tovább)

Eredeti cím: How Not to Be a Perfect Mother

Eredeti megjelenés éve: 1986

>!
GABO, Budapest, 2007
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636890964 · Fordította: Lázár Júlia · Illusztrálta: Viv Quillin
>!
GABO, Budapest, 1997
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009195 · Fordította: Lázár Júlia · Illusztrálta: Viv Quillin

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Superman


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Papírtigris>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Szerintem zseniális ez a nő. Őszinte, valóban humoros, és nem játssza meg az angyali anyukát. Nagyon kellett a lelkemnek, megnyugtató volt. Nem volt szinte olyan oldal, amiről ne jegyzeteltem volna ki hosszú-hosszú sorokat, poénokat. Érdemes beszerezni, polcon tartani, ajándékba adni…

TiszlaviczMarcsi I>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Még egyszer köszönöm szépen, @Kun_Csilla, ezt a könyvet! Ha nem is sok újat mondott, megerősített abban, hogy valamit jól csinálok gyereknevelés címszóval :)
Az angol viszonyokra épül az egész, sőt, megkockáztatom, hogy kezd elavulni bizonyos dolgokban, de tartalmaz örök érvényű gondolatokat és elveket, amelyeket érdemes megfontolni. Igazából örülök, hogy Magyarországon vagyok kismama és anyuka, sokkal több privilégium jut nekünk, mint más országok anyáinak. Kezdve ott, hogy van lehetőségünk 3 évig itthon lenni egy gyerkőccel, és ez a 3 év a legfontosabb egy gyermek életében meg az anya(szülő)-gyerek kapcsolatában.

Hajni_Poncski>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Egy kedves kolléganőmtől kaptam ezt a könyvet, és már többször beleolvasgattam, de ma szántam rá magam, hogy az elejétől a végéig kivégezzem. Ez a könyv nem azoknak íródott, akik komoly szakirodalomra vágynak, pontos utasításokra, vagy a komolyabb témák iránt érdeklődnének (abból egyébként is akad jó pár, más könyv). Ezt azoknak kötelező elolvasni, akik (hozzám hasonlóan) időnként hajlamosak elszállni, és 7 hónapos kismamaként szégyenkezve fogadnak vendégeket, miközben egyik kezükkel ötfogásos ebédet tálalnak, a másikkal a férjük munkásruháit vasalják és a lábukkal még ki is teregetik a frissen mosott ruhákat, csak mert azt az egy bizonyos polcot leporolni még nem volt idő, de biztos mindenkinek szemet szúr, aki hozzánk érkezik… Meg azoknak is szól, akik 40-50 helyről kapják a nélkülözhetetlen, „csakezazegyetlenmód” tanácsokat (sokszor olyanoktól is, akik még kisgyerek közelében sem voltak! :D) és a végén már elvesznek teljesen vagy a legalapvetőbb dolgokban is tökéletesen bizonytalanokká válnak.
Mert ennek a könyvnek a szerzője, aki maga is anyuka, azt mondja (amit a legdrágább védőnő is, az én mentsváram): mindenki bek…hatja. :) Hogy lejjebb kell adni a SAJÁT elvárásaimból, hogy lazuljak el és röhögjek amennyit csak lehet, a legkiborítóbb helyzetekben is – sőt, akkor igazán! Hogy fogadjam el, ha és amit csak adnak, és legfőképp: hallgassak meg mindenkit, majd döntsem el magamban egyébként érdekel-e. :) A könyvben voltak számomra kevésbé releváns részek is, nyilván a ’90-es évek Angliájában íródott, de összességében nagyon tetszett. Nem a tanácsai miatt, hanem a stílusa és az üzenete miatt. Sokszor elmosolyodtam, felnevettem az olvasása közben, biztos, hogy gyakran előveszem még, hogy kicsit „helyre rázzon”. :) (És kiolvastam együltő helyemben, a mosás meg várhat :D )

Badiga>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Szülés előtt pár nappal kezdtem el olvasni, mivel az első részt olvastam már korábban tudtam, hogy humoros könyv lesz ez is, és a szülés előtti lelkiállapotomnak jót tett a szülés felkészülésre, a „depresszió” elkerülésére, és csak, hogy meg tudjam milyen ne legyek :-))

4 hozzászólás
Molu P>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Többet vártam a könyvtől. Szerintem leírja az amúgy általánosan megtörténő dolgokat, csak vicces kontextusba helyezi, ami meggyőz vagy megerősít minket abban, hogy nem kell mindent komolyan venni vagy csinálni, ha édesanya lettél. Nem veszi le a terhet, de segít más szemszögből nézni a dolgokat. Több példa illusztrációval belátjuk, hogy mások is benne vannak ugyan abban a slamasztikában, mint mi.
Nem egy mérvadó könyv, inkább egy kiegészítő olvasmány a többi mellé.

pat P>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Ez viszont vicces volt, szorongásoldó, és valószínűleg (amennyiben kívülállóként meg tudom ítélni) vannak benne hasznos dolgok is.

Annamaria_Nagy_Korodi>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Egy éves baba mellett olvastam ezt a könyvet és folytak a könnyeim a nevetéstől. Fő az önirónia. Lehet, hogy az írónő nem számít szaktekintélynek, de hogy az édesanyák mindennapi gondjait érti és tud beszélni róluk, az nyilvánvaló. Minden sora lehetne idézet. Anyukák, ajánlom!

Daru>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

A könyv címe alapján teljesen másra számítottam. Azt vártam ugyanis, hogy sok-sok humorral meséli majd el a szerző az anyaság összes olyan kérdéskörét, amelyekre az anyukák (főleg az elsőszülött gyermekek tekintetében) nagy félelemmel gondolnak és, amelyekhez kapcsolódó, maximalista elvárásoknak olyan sok aggodalommal, már-már görcsösséggel igyekeznek megfelelni. Habár a szerző azt ígéri, megmutatja hogyan ne legyünk tökéletes anyák, ugyanakkor lépten-nyomon átsüt a szövegből – a fel-felcsapó önirónia ellenére is –, hogy az anyaságban az általa követett út a „tökéletes”.

renta>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Laza, szórakoztató, igazán könnyed. Segített egy kicsit nevetni saját nyomoromon. Meg jó látni, hogy a küszködéseim nem egyediek. A cím alapján kicsit másra számítottam, és a nagy katarzis elkerült, de azért a néhány maradandó nyomot hagyó mondatért érdemes elolvasni.

Kecsüszo_geiko>!
Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?

Másodszorra kevésbé tetszett.. Főleg a dadás rész..ugye a mi viszonyaink között ..hm.. mondhatni teljességgel irreleváns..


Népszerű idézetek

TiszlaviczMarcsi I>!

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor a mellkast feszítő büszkeség átvált a beletörődésbe: a kicsi megtanult beszélni, és most már soha nem fogja abbahagyni.

158. oldal

Kapcsolódó szócikkek: beszéd · büszkeség · család
TiszlaviczMarcsi I>!

…engedj ki! Ha úgy tetszik, viselkedj rémesen! A nagy dolog a szüléssel kapcsolatban az, hogy utoljára eközben átkozódhatsz, bonthatsz törvényt, sikítozhatsz, nyöghetsz, püfölheted a férjed mellkasát úgy, hogy a végén bocsánatot nyersz. Ekkor még te vagy a sztár, a primadonna: használd ki! Amikor az új sztár, körülbelül utolsó istenkáromló hangodra megérkezik, kénytelen leszel újra viselkedni, finoman, önfeláldozóan átengedni a terepet. Élvezd az utolsó előadást!

46. oldal, 2. Kemény munka: a szülés

Kapcsolódó szócikkek: sztár · szülés
Daru>!

[…] a gondtalan, önelégült szülők nem zsenik, csak szerencsésebb kezdők. Az ég kegyelmezzen nekik, ha a következő gyerek sírós lesz.

88. oldal (Gabo)

TiszlaviczMarcsi I>!

…mások egyszerűen levágják a hasrészt, és bugyogót húznak a harisnya tetejébe. (Mint Superman. Most már tudom, mi lehetett a baj vele! Állapotos volt!)

31. oldal, 1. Pocakkal - büszkén és pokoli félelemben

Kapcsolódó szócikkek: bugyi · harisnya · Superman
2 hozzászólás
Daru>!

A terhesség mindössze a szülésre készít elő, mely bármilyen kemény dolog is, téged helyez a figyelem gyújtópontjába. Párnákat gyümöszölnek mögéd, biztatnak, dicsérnek, milyen jól csinálod […]. Ám gondolni sem érsz rá az izgalmas néhány óra utáni évekre, melyek során csak az elgyötört ócskásbatyu abszolút mellékszerepe jut neked, a világ pedig nemhogy nem biztat, de nyíltan téged hibáztat minden koszfoltért, zúzódásért, dührohamért […].

16. oldal (Gabo)

pelika_Bp>!

A fürdés-játék-mese-alvás rítust egy ajatollah fanatizmusával hétkor elkezdem.

89. oldal

pelika_Bp>!

A Rádió 4 osztályvezetője egyszer egy értekezlet közben, a padlón tette tisztába a fiát. Azt állítja, senki nem vette észre a dolgot, ami figyelemreméltó teljesítmény, tekintve, hogy a saját irodájában, a saját elnökletével zajlott az értekezlet.

121. oldal

gkmarcsi>!

Segít, ha nem akarunk mindent egy nap alatt elvégezni. A nagyanyámnak volt mosó-, sütő-, bevásárlónapja és így tovább. Háztartási gépe nem volt, viszont rászánta az időt, és nem várt túl sokat önmagától egyetlen napon.

220. oldal

pelika_Bp>!

Kicsit úgy érzed majd magad, mint James Thurber nagynénije, aki minden este minden ingóságát kirakta a hálószobaajtó elé, hogy a betörőnek ne kelljen betörni és őt meggyilkolni….

112. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vida Ágnes: Babapszichológia
Simone Davies – Junnifa Uzodike: Montessori baba
Giorgia Cozza: Ingyenbaba
Nagy Réka: Ökobaba
Caroline Deacon: Kisbabák készségfejlesztése
Jónás Anna: Kicsivel – könnyebben
Büki Andrea: Ölelj át!
Evelin Kirkilionis: Babák testközelben
Harvey Karp: A legboldogabb baba
Ruzsa Dóra: Szülés utáni túlélőkalauz