The ​Diviners – A Látók (A Látók 1.) 235 csillagozás

Libba Bray: The Diviners – A Látók

Hiszel ​abban, hogy szellemek, démonok és Látók élnek közöttünk?
Evie O’Neillt unalmas szülővárosából New York nyüzsgő utcáira száműzik – amitől ő ma-xo-lú-te el van ragadtatva. 1926-ot írunk. New Yorkban tobzódnak az illegális italmérések, a Ziegfield lányok és a pimasz zsebtolvajok. Az egyetlen bökkenő, hogy Evie-nek a nagybátyjánál kell laknia, aki az okkult tudományok megszállottja.
A lány attól tart, hogy Will bácsi felfedi majd legsötétebb titkát: természetfeletti képességét, ami eddig csak bajba sodorta. Ám amikor a rendőrség egy meggyilkolt lányra bukkan, testén egy titkos jellel, és Willt a helyszínre hívják, Evie ráébred, hogy képessége segíthet elkapni egy sorozatgyilkost.
Ahogy beleveti magát a gyilkossal való macska-egér játékba, újabb históriák kerülnek napvilágra a sosem alvó városban.
Egy Memphis nevű fiatalember életét a rémálmok irányítják.
Theta, a táncosnő, a múltja elől menekül.
Egy diák, Jericho pedig megdöbbentő titkot… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
662 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739310 · Fordította: Benedek Dorottya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
662 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633739327 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 47

Szereplők népszerűség szerint

Evie O'Neill · Theta Knight · Sam Lloyd · Memphis Campbell · Jericho Jones · Mabel Rose · Henry DuBois · Will Fitzgerald · Adelaide Proctor · Dr. Georg Poblocki · Gabe Johnson · Ida Knowles · Isaiah Campbell (Jégember) · Jake Marlowe · John Hobbes · Mary White · Norma Wallingford · Ruta Badowski · Terrence Malloy · Tommy Duffy

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Amerika · New York-i Közkönyvtár


Kedvencelte 30

Most olvassa 15

Várólistára tette 305

Kívánságlistára tette 269

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Imádom a 20-as években játszódó történeteket (igazából a 30-as, 40-es, 50-es, 60-as években játszódó történeteket is szeretem, úgyhogy mondjuk úgy, hogy a múlt rabja vagyok), ez volt az, ami miatt felfigyeltem a könyvre.
A Vöröspöttyössége miatt egy kicsit azért tartottam is tőle, de végül a 1926-os nyüzsgő New Yorknak és a szesztilalomnak csak nem tudtam ellenállni.
És még milyen jól tettem, hogy nem álltam ellen! :)
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/10/libba-bray-latok-d…

3 hozzászólás
Mulán P>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Nagyon hullámvasút történet ez a könyv. Az eleje jól indult aztán belassult és végig ez ment, feleslegesnek éreztem kb 250 oldalt mert nem akartam tudni hogy Evie hogyan bulizik vagy a hasonló dolgok. Nagyon tetszett benne a gonosz feltámadása de szólhatott volna a könyv konkrétan csak erről, és azt sem hiszem el hogy senki még csak említést se tett arról hogy Evie az elején egy szellemtáblával hozta vissza a gonoszt. Evie egy elkényeztetett kislánynak tűnk az elején majd mikor Will nek elmondja a szülei azt kívánták amit, na utána nyer értelmet az hogy miért viselkedik buta ribizliként. Will-t imádtam fantasztikus karakter. A vége értelmetlen nekem egyszerűen nem értettem.

hpatrik97>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Megint egy fantasztikus könyv, aminek a beszerzését, majd az elolvasását rengeteg ideig halasztgattam. Megint haragszom a múltbéli énemre, hogy eddig ettől a csodától megfosztottam magam.

Mert vannak azok a könyvek, amikről már azelőtt tudod, hogy szeretni fogod, mielőtt kézbe vennéd, és elkezdenéd olvasni. Én így voltam ezzel a könyvvel. 1920-as évek New York, rejtélyes gyilkosságok, rémisztő szellemek, fantasztikus karakterek, jóslatok, képességek és álmok. Nekem ennél nem kell több. Már az első fejezetekben megfogott a könyv hangulata, szerintem Libba fantasztikusan ír, és a fordítók is remek munkát végeztek!

Hatalmas könyv a maga kb. 650 oldalával, de egyszer sem unatkoztam az olvasása közben, és egyáltalán nem tűnt ilyen hosszúnak. Tetszett ez a világ, tetszett, hogy több szálon futott a történet, tetszett, hogy ennyi karakter volt. A nyomozás is nagyon okosan volt kitalálva, és néhol igazán rémisztő volt a történet.

Evie, Sam, Will, Memphis, Theta és Henry lettek a kedvenceim, bár remélem utóbbi kettő többet fog szerepelni a következő részben, mert még sok minden homályos velük kapcsolatban. Sajnos Jericho-t nem sikerült annyira megkedvelnem, pedig nagyon próbáltam!

Még jó, hogy előre beszereztem a második részt, ezek után biztos, hogy még mostanság nekikezdek!

5 hozzászólás
deen>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

A könyv elején azt gondoltam, hogy de jó egy alkoholista 17 éves lány a főszereplő, ilyet még nem olvastam. Szerencsére ez gyorsan megváltozott, Evie New York-ban találja magát és hamarosan ugyanúgy bajba keveredik, mint otthon. A bajokat tetézi, hogy egy gyilkos kezdi szedni az áldozatait és Evie egyre jobban belekeveredik a nyomozásba. Amennyire rosszul indult a történet, annyira magába is szippantott később. New York a szesztilalom idején jobban pörgött, mint amikor legális volt az alkohol. Mindenki álmodozott és különleges akart lenni. A történet több szálon futott, és beletelt egy kis időbe, míg a sok szereplő összekapcsolódott és mindenkinek meglett a helye a sakktáblán. Izgalmas volt, helyenként nagyon is hátborzongató és kicsit úgy érzem, ez a könyv rossz kategóriába került a vörös pöttyel. Az írónő remek fantáziával teremtette meg ezt a történetet, nagyon élveztem az olvasást, annak ellenére, hogy helyenként belassult a cselekmény. Evie végül szép fejlődést mutatott és végére már nem is keltett annyira elkényeztetett kislány benyomást. Csak ez a függő vég ne lenne!

cintiatekla P>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Azta, mennyire nagyon jó, hogy miért is ne?-alapon megrendeltem, mert micsoda remek élmény volt! Dzsesszkorszak, misztikum, természetfeletti – na és egy jó nagy adag borzongás. Sok helyen tulajdonképpen totálisan kész voltam az izgalmaktól, szóval határozottan nem egy Vörös pöttyös besorolású könyv, de ettől függetlenül kincsre leltem (mert tetszett a műfaj).

A fekete leves pedig hogy magyarul befejezetlen a sorozat, ó magasságos, pedig azt hiszem új kedvencre leltem :(

cicus61 P>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Hát, szenvedtem rendesen mire elolvastam. Megint bejött, hogy a kevesebb, több lett volna. Rengeteg felesleges szöveg, és leírás. Én is szeretem a régi időkben játszódó történeteket és egyik kedvencem a 20-30-as évek, sok jó könyvet olvastam már ebből az időből. A történet itt sem lenne rossz, sok rejtély, gyilkosság és misztikum, de már a misztikum is túlzás volt. Néha fogalmam sem volt, miről is olvasok, annyira összezavarodtam. Szereplőket sem kedveltem, Evie nagyon idegesített a folytonos „azt csinálok, amit akarok, úgysem szól senki” stílusával. A többiekről nem is tudok mit írni, annyira érdektelenek voltak.

Roni_olvas>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Libba Bray regénye igen monumentális mű. Nem csak terjedelme miatt gondolom ezt, hanem azért is, mert egy igen széles témát ölel át, komplikált és igen összetett karakterekkel, kisebb epizódokkal, történetekkel melyek egy összefogó, nagyobb egész apró mozzanatait jelentik csupán. Csakúgy, mint maga ez az első kötet is.

A könyv tökéletes és igen átfogó képet ad a 20-as évek Amerikájáról, a szesztilalom, a jazz, a korabeli viselet, zenék és táncrevük világáról. Emellett megismerünk egy igen rejtélyes és misztikus, sőt egyenesen kísérteties másik világot is: egy fanatikus, kegyetlen vallási irányzatot, és azok háttértörténetét, egyenesen az életre kelt gonoszt. Egy gyilkost, aki sorban szedi áldozatát, egy ősi legenda útmutatóját követve. Ez a krimibe csapó szál igen izgalmas és érdekes vonulatot ad a történetnek, lapról lapra rakjuk össze a kirakós darabkáit, miközben végig körbevesz minket egyfajta rémisztő, hátborzongató légkör

Libba Bray könyve nem egyszerűen egy fantasy, legalább annyira történelmi regény, krimi és családregény. Számos érdekességet és izgalmat rejt minden sora, karakterei sziporkázók, egyediek, hangulata kísérteties és félelmetes.

Ne rémisszen meg Titeket az oldalak sokasága, észre sem veszitek, már el is fogytak a lapok!

Bővebben a linkeknél!

2 hozzászólás
Vicky3>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Azok az 1920-as évek! *ábrándos sóhaj*
Valami egészen megmagyarázhatatlan bűbájjal hatottak rám mindig is a 20-as években játszódó történetek, már egész kicsi korom óta elbűvölve figyeltem a gyöngysorokba és prémekbe bújt, bubifrizurás flapper lányokat, a szesztilalom elől bujkáló titkos partikat és a new yorki maffiaküzdelmeket a háttérben. Na és ne feledkezzünk meg, a mindezt átlengő amerikai szabadság szelleméről (Itt bármi és bárki lehetsz) – bármekkora hazugság is. Legnagyobb örömömre, ezt a hangulatot nagyon jól sikerült a regénynek fülön csípnie és berántania engem is ebbe a misztikus new yorki kalandba. Hiteles, korabeli személyek, helyszínek, események, világszemlélet, sőt nem utolsó sorban hirdetések teszik színessé a korrajzát ennek az időszaknak, ami a megismerésben segített. (Tudjátok, ahogy a Leányrablás Budapesten az ezredfordulós Budapestet bemutatta).

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.hu/2018/04/20s-mi…

Kyrana P>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Imádtam! Elképesztően jó könyv, amely egy hiteles, érdekes, izgalmas történelmi háttérben épít fel egy lebilincselő történetet. A szereplők szuperek, Evie rögtön belopta magát a szívembe. A hihetetlenül vagány, elbűvölő, lázadó lány, aki mindig a saját feje után megy, fittyet hányva a szülői tilalmakra New York városába kerül. Az új környezet hatására az olvasó szeme előtt kibontakozó személyiségfejlődés csak még vonzóbbá teszi a karakterét, ami ugyanakkor nagyon is emberi. A többi „látó” is csodálatos szereplő, de a kedvencem egyértelműen Evie lett. Spoilerezni nem szeretnék, így nem írom le, miről is szól a könyv, de igazán magával ragadó a sztori, okosan ki lett találva. Mindenképpen el fogom olvasni a folytatást is. :) Fél pontot amiatt vonok le, mert úgy érzem, sok-sok nyitott kérdés maradt, amelyekre nyilván a többi részben vannak a válaszok, de így sajnos úrt hagyott bennem a dolog, számomra ez már kicsit zavaró. Ettől függetlenül szívből ajánlom. :)

miluminal P>!
Libba Bray: The Diviners – A Látók

Biztos voltam benne, hogy ez a könyv az egyik új kedvencem lesz, hisz csupa jót hallottam róla és pont olyanoktól, akikkel a legtöbbször egyezik is az ízlésünk/véleményünk.
Aztán mégsem így lett.

Sajnos, csalódás volt ez a könyv. Több szálon fut a cselekmény, amely főbb szereplőinket hivatott bemutatni. Elég sokan vannak, de azt éreztem, hogy a könyv végére sem futottak igazán össze a szálak. Elvileg egy sorozatgyilkos leleplezésére épült ez a könyv, de így utólag már abban sem vagyok biztos, hogy valóban erről szólt-e a történet. Az egész olyan volt, mintha csak előkészítené a terepet valami még nagyobbra és még cudarabbra, (tehát a sorozatgyilkos az smafu, figyelemelterelés). De pont ezért az egész kicsit olyan zűrzavaros volt… Nem is igazán értettem a végére már, hogy most mire kellene figyelni, mi a fontos és mi nem.

És bár a fülszöveg alapján is az 1920-as években járunk New Yorkban, nekem annyira azért nem jött át a kort meghatározó életérzés. Persze, itt-ott beleláthattunk egy-egy szegmensébe off, de gyakran megfeledkeztem arról, hogy áhá, amúgy ez még mindig a 20-as évek New Yorkja.
Szóóóval, összességében elég nagy katyvaszKA volt. Nekem.
Nem volt rossz könyv, de jó se.


Népszerű idézetek

SMesi>!

– Az édesanyád és én nem támogatjuk az ivászatot. Hát nem hallottál a Tizennyolcadik módosításról?
– A szesztilalomról? Amikor csak tudok, iszom az egészségére.

19. oldal, Evie O'Neill, Zenith, Ohio

Kapcsolódó szócikkek: Evie O'Neill
vargafanni>!

Mabel intett a pincérnek.
– Kérhetnék egy Sloe Gin Fizzt gin nélkül?
– Abban meg mi a pláne, kisasszony? – kérdezte a pincér.
– A holnap reggel – válaszolta Mabel.

296. oldal, A Hotsy Totsy

Kapcsolódó szócikkek: Mabel Rose
Cheril>!

– Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a gyűlölet a legveszélyesebb érzelem. De a szeretet éppoly veszélyes – magyarázta Will.

526. oldal, A Borneói Vadember

Kapcsolódó szócikkek: Will Fitzgerald
Cheril>!

– Hogy lehet egy vallást létrehozni? – kérdezte Evie.
Will ránézett szemüvege felett.
– Csak így szólsz: „Isten a következőket mondta nekem”, és aztán várod, hogy az emberek feliratkozzanak.

169-170. oldal, Az örök visszatérés

Kapcsolódó szócikkek: Evie O'Neill · Will Fitzgerald
vgabi P>!

– Az iskoládban nem tanították meg neked, hogyan állj neki a kutatásnak?
– Nem. De el tudom szavalni a The Battle Hymn of the Republicot, miközben martinikat keverek.
– Siratom a jövőt.
– Onnan jön a martini.

380. oldal, Megidézheti az ördögöt

Kapcsolódó szócikkek: Evie O'Neill · Will Fitzgerald
VNoémi>!

– Megosztok veled valami bizalmasat az üggyel kapcsolatban. De meg kell esküdnöd James király Bibliájára…
– Ateista vagyok.
– Meg kell esküdnöd az ateista Bibliára, hogy nem árulod el senkinek.
– Nincs olyan, hogy ateista Biblia.
– Akkor majd írunk egyet.

438. oldal, Knowles' End

Kapcsolódó szócikkek: Evie O'Neill · Mabel Rose
Cheril>!

– Úgyhogy hátba lőttem a férfit – szólt Jericho, Evie-t tesztelve.
– Érdekes – felelte Evie anélkül, hogy felnézett volna.
– És azután levágtam a fejét, amit most az ágyam alatt tartok.
– Persze – mormolta Evie.
[…]
– Mit mondtam az előbb?
Evie üres tekintettel bámult rá.
– Nos, bármi volt is az, biztos nagyon, nagyon értelmes volt.
– Azt mondtam, hogy hátba lőttem egy férfit, és levágtam a fejét.
– Biztosan megérdemelte.

396-397. oldal, Egy szörnyű döntés

Kapcsolódó szócikkek: Evie O'Neill · Jericho Jones
Cheril>!

– Csak azt akartam, hogy tudd, pár napra lelépek innen – folytatta.
– Feketébe bújok, és egész éjszaka siratlak.

622. oldal, A közelgő vihar

Kapcsolódó szócikkek: Evie O'Neill · Sam Lloyd
hinodranzer>!

– Amikor egyeseknek a világ túl gyorsan halad előre, megpróbálnak minket visszahúzni a félelmeikkel.

551. oldal - Brethren

Kapcsolódó szócikkek: Will Fitzgerald
SMesi>!

– Annyira leégtem, hogy át kellett ugranom a korláton, hogy felszállhassak a vonatra. Hívhatja a zsarukat, ha akarja. Valójában kicsit sem hibáztatnám érte. De olyan őszintén mondom, mint egy szenátor, hogy én találtam meg az eltulajdonított értékét, uram. Remélem, ez számít valamit.
– Úgy hallottam, a Sing Singben elég jó a koszt – morogta Evie. – Napi háromszori étkezés.
– Evangeline – sóhajtotta Will. – A könyörületességet otthonról hozzuk.
– Ahogy az elmebajt is.

175-176. oldal /Az örök visszatérés/

Kapcsolódó szócikkek: Evie O'Neill · Sam Lloyd · Sing Sing · Will Fitzgerald

A sorozat következő kötete

A Látók sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Amy Plum: Álomcsapda
Robert McCammon: Egy fiú élete
Aimee Agresti: Megbűvölve
Kenneth Oppel: Ébressz fel újra!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály