Rettentő ​gyönyörűség (Gemma Doyle-történetek 1.) 626 csillagozás

Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Élvezetes, ​elegáns rémregény” – Publishers Weekly, Starred

„Borzongató szenvedély és félelem” – Kirkus Review

Gemma Doyle más, mint a többi lány. A lányok, akiknek kifogástalan a modoruk; csak akkor szólalnak meg, ha szólnak hozzájuk; tudják a helyüket; és hanyatt dobják magukat, és Angliára gondolnak, amikor ezt kívánják tőlük.
A tizenhat éves Gemma önálló egyéniség.
A londoni Spence Akadémiára akkor íratják be, amikor Indiában tragédia sújt le a családjára. Gemma magányos, bűntudattal küszködik és hajlamos a jövőt illető látomásokra, amelyek kínos pontossággal valóra is válnak. Az Akadémián hűvös fogadtatásban részesül. Ám nem teljesen magányos: egy rejtélyes fiatalember követi, aki óva inti, nehogy megnyissa a lelkét a látomások előtt.
Gemma képessége ugyanis, amivel magához vonja a természetfelettit, itt, a Spence-ben teljesedik ki. Itt kerül kapcsolatba az iskola legbefolyásosabb leányklikkjével, és itt fedezi fel, hogy az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
376 oldal · ISBN: 9789633732243 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
376 oldal · ISBN: 9789633732250 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632450056 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

2 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Gemma Doyle · Kartik · Felicity Worthington · Pippa Cross · Ann Bradshaw · Hester Moore · Polly LeFarge · Cecily Temple · Mrs. Lillian Nightwing · Thomas Henry Doyle

Helyszínek népszerűség szerint

Bombay


Kedvencelte 101

Most olvassa 21

Várólistára tette 404

Kívánságlistára tette 274

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Libba Bray A Látók sorozata nagyon a szívemhez nőtt, mint már akkor is leírtam, nem gondoltam volna, hogy egy természetfeletti young adult sorozat és én, ilyen jó barátságot köthet, a bejegyzéseimet a sorozatról itt és itt tudjátok elolvasni. De mivel most éppen A Látók sorozat harmadik részére várok, arra gondoltam, hogy miért ne adhatnék egy esélyt Libba Bray egy másik sorozatának is, így került a kezembe ez a könyv.

Sokkal többet ki lehetett volna hozni a történetből, mint ami végül lett belőle.

Libba Bray stílusát én továbbra is kedvelem, és valószínűleg a sorozat következő részét is el fogom olvasni, mert szerintem most fognak az események beindulni. A Látók sorozata után nekem csalódás volt.
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/kastelyok-rejtelye…

Nikolett0907 P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Nagyon szerettem, csak azt sajnáltam ,hogy hamar kiolvastam.

dorib99 P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Kedvencem lett annyira magával ragadott a stílusa. Hol izgultam, hol féltem, hol melegséggel töltötte el a szívem, hol pedig bánattal. Nekem ez a könyv a Harry Potter és az Anne sorozat keveréke volt. Nagyon várom a folytatást, még nagyon sok mindent akarok megtudni a történetről.♥

2 hozzászólás
Violet_Finch_PMónika P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Semmi de semmi nem volt ismerős egészen addig amíg spoiler!
Nem minden ugrott be,de legalább rájöttem,hogy olvastam már. Sőt a 2.részből egy két dolog is eszembe jutott ,de ettől függetlenül elolvasom,mert szerintem pont a 3.at nem olvastam.
Eléggé tetszik :P
Bár kicsit aggódom Felicity hatalmi vágya miatt. Hmmm…lesznek még bajok.
Gemmát nagyon megkedveltem és örülök,hogy próbálja visszatartani magát. Na de most komolyan ki ne akarna varázserőt meg hatalmat. :D
Jó tudom ott van Kirké akitől én félnék,de Gemma ügyes lesz. ;)
Na meg persze kiváncsi leszek mi lesz a Katrik+Gemma párossal is.
Sajnalom,hogy a Rendről és a Raksanaról nem sokat tudunk meg ebből a részből. Kíváncsian várom a folytatást.

Orsi_olvas>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Meseszép külső, borzongató cím, magával ragadó tartalom.
Nagyon élveztem Libba Bray stílusát, nagyszerűen tud titokzatos és hátborzongató hangulatot teremteni. A viktoriánus kor amúgy is az egyik kedvencem, a csipke ruhák, a bálok, minden sarokban titkok és rejtélyek. Mindez megbolondítva egy kis boszorkánysággal és varázslattal.
Gemma karaterét sajnos nem szerettem meg annyira, számomra kicsit sok volt a hiszti, idegesített a befolyásolhatósága. Az állítólagos barátnőitől a hideg rázott. A leányneveldék kegyetlen világát is ijesztő pontossággal tárja szemünk elé az író.
Sokszor gondolkodtam azon, hogy milyen lehet egy másik korban élni. Romanikus vágyódással gondoltam sokáig a susogó báli ruhák, estélyek és végeérhetetlen táncok világára. Aztán mindig rájövök, hogy nem bírnám ki, hogy csak egy csinos arcocska legyek, akinek nincs önálló véleménye, akarata, nincsenek lehetőségei, csak amit férfi rokonai jóváhagytak számára. Fojtogató. Ez a kilátástalanság, ez az egyenlőtlenség számomra fojtogatóbb bármelyik halcsontos fűzőnél.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Gemma Doyle-történetek 1

Nem volt rossz, amiért nem kedvenc az a stílusa miatt van. Az egész történetet jelenidőben írta a szerző és én ezt a stílust nem szeretem. Az író legyen mesélő, aki mások történetét meséli el szintén más emberek számára, tehát már megtörtént eseményekről ír és nem most történőkről.
De maga a történet jó volt, sok múltbéli titokkal és rejtéllyel, amik fokozatosan tárultak fel. A viktoriánus időkben játszódott Angliában egy iskolában, de azért a könyv elvitt Indiába és egy másik dimenzió csodás világába.
A szereplők is kedvelhetőek voltak, természetük mélységről árulkodott és az tetszett a legjobban, hogy mindenkinek volt jó és sötét oldala, nem voltak idealizálva.
A trilógia 1. részének vége viszonylag nyugvópontra érkezett, ezért nem okoz gondot, hogy egy későbbi időpontban folytassam a következő részek olvasását.

Narutofan98 P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

„Az elméjük nem egy ketrec, hanem egy kert. És művelniük kell.”

Kosztümös történet, Angliában… Ezt csak jónak ítélheti meg az az ember, aki szereti az ilyet. Én magam is így gondolkoztam, de valahogy ez most annyira nem fogott meg. Maga a misztikum, a rejtély felcsigázza az embert. Kíváncsivá teszi, hogy mégis mi lesz a vége, milyen végkifejletre számíthat.
Érdekesnek találtam magát a történet vezetést, a karaktert, Gemmát, aki egyszerre butuska és okos. Vannak pillanatai, amikor nyakon tudtam volna csapni, de egyes helyzetekben beleöklöztem a levegőbe, amikor győzedelmeskedett jól forgó nyelvével.
Már az első oldalakon látszódott, hogy nem hétköznapi hölgy, főleg, ha azt veszi az ember, hogy nem Angliában kezdődik maga a történet, ahogy azt az ember várná egy kosztümöstől.
A borító kifejezetten tetszett, megadja a könyv hangulatát hozzá. :) Nekem tetszett azért, csak néha egy kicsit kevésnek érzékeltem. Nem kötött le. Gemma néha kicsit vonatott volt számomra. Ugyanakkor kíváncsi vagyok a folytatásra.

Beatrice8 P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Többen ajánlották és tényleg nagyon érdekesnek tűnt a fülszövege, a téma, minden. Első pillantásra minden megvolt benne, hogy nagyyon tetszen. Erre… nem.
Az elején betudtam annak, hogy még csak most kezdődik. Hogy biztos azért nem tetszik, mert nincs sok időm rá, hogy egy huzamban olvassam. Aztán, hogy a főszereplő oké, idegesítő, de majd megjavul. ÁLSPOILER: Nem tette. És a könyv se lopta be magát hirtelen a szívembe, hiába tudtam egyhuzamban olvasni. Szenvedtem vele, de nagyon. Leraktam volna, ha nem került volna pénzbe és nem kellenne egy kihíváshoz. Szerencsére rövid, gyorsan lehet olvasni, átszenvedtem magam rajta.
Probléma No. 1. Miss Gemma Doyle. Idegesítő, elhamarkodott, gyerekes, becsmérli a szép francia nyelvet, “Visszabújok önmagamba” szörnyű szokás, nem tűröm, nem tanul a hibáiból, következetesen ostoba egy szó mint száz 80%-ban idegesítő volt és nem bírtam. A maradékban örültem, hogy lázad kicsit a kor idiótasága ellen, ami a nők szerepét illeti. Ez egy erősen érződő és jó része volt a könyvnek, ahogy bemutatta, mit vártak el a nőktől. Idegesítő, de így volt, ez tény és örülök, hogy ez része volt ennek a könyvnek.
Probléma No. 2. Sablonos. Minimum két lépéssel mindig a történet előtt jártam, olyan kiszámítható volt. Egyrészt ezt a sémát már láttam könyvekben, másrészt olyan egyértelműen előrevetítette mi fog történni.
Probléma No. 3. „Barátnők.” Ki kell, hogy ábrándítsalak titeket kis sziveim, ez nem barátság. Kis dolognak tűnik, de amikor egy könyv főszereplői négy „barátnő” akkor azért kicsit feltűnően idegestíő tud lenni, ha inkább mennének el egymás ellenségeinek, mint barátainak. Miután határozottan ellenséges dolgokat tesznek egymással, azután is a következő fejezetbe, mintha mi sem történt volna. What?!
Probléma No. 4. Bármi rosszat mondasz egy embernek, mielőtt sértetten elrohansz, azt meg fogod bánni és akkor a szegény olvasót egy könyvön keresztül idegesítheted a bűntudatoddal. De most komolyan, mit csinált ez a szerencsétlen lány, hogy azt hiszi magáról, hogy szörnyeteg és mindenért ő felelős, olyanokért is amihez köze nem volt?! Erre a környezete néha még meg is erősíti benne!
Probléma No.5. Akció csak biztonságos keretek között, aztán bumm bele, lezavarjuk két oldal alatt.
Probléma No.6. Azért kéne bele egy szerelmi szál is… tudom már, ne beszéljenek egymással soha, ne is történjen köztük semmi különös, egy-egy álom és a távolból elfojtott vágyakozás pont elég lesz egy kis szenvedéssel fűszerezve. Alaptalan, összecapott, látszólag egyoldalú tiltott szenvedés. Blah
Probléma No.7. Mérhetetlen ostobaság. Újra és újra ugyanabba a hibába esik. És csak nekem van annyi józan eszem, hogy tudom az ilyen dolgokkal nem szabad játszani?! A szabályok nem viccből vannak! Grr. Dehogy állsz készen te idióta! Bosszant a mérhetetlen ostobaság és hatalomvágy. “Mi nem követjük el ugyanazokat a hibákat.” Miért mi volt a hiba? Tudod? Nem? Most megelepődtem! De szívem, akkor, hogy is nem fogod újra elkövetni?!! Tanulj a múltból ember!

Most, hogy ezeket így felsoroltam rosszabbank tűnik, mint ami volt. Szóval nézzünk egy-két pozitívumot.
1.Minden, ami az olvasása előtt megfogott benne. Viktoriánus kor, leányiskola, mágia, rejtély.
2.Rövid, gyorsan olvasható. Ha ezt meg is szakítják néha dühkitöréseim és érzéseket, hoy ezt most le kéne tennem, mert csak szenvedek. Hoppá ez negatív lett :D
3.Női sors a XIX. században.
4.Egy-egy jó csavar, kisebb elem a könyvben.
5.Viszonylag jó mágia alap.
6.Összességében nem kelti annak az érzését, hogy olyan szörnyű lett volna, pedig nagyon közel áll hozzá.

Szóval nem, ez a könyv egyszerűen nem tetszet. A folytatást nem akarom elolvasni, kivéve, ha valaki nagyon erősen megerősít abban, hogy minden jobb lesz és fejlődik. Kétlem. Szóval bye bye Gemma Doyle történetek!

4 hozzászólás
Babó_Buca P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Ez egy misztikus lányregény a viktoriánus kor kedvelőinek. Két klasszikus regény jutott többször is olvasás közben az eszembe. A klastrom titka és a Jane Eyre. Mindkettőjük komor hangulata hathatott a cselekményre, amit az írónő kiegészített mágikus elemekkel. Nekem bejött, látok benne potenciált. Gemma cinikussága először nem jött be nekem, de ahogy levetkőzte kellemetlen tulajdonságait egyre jobban megkedveltem.

www.egy-lany-blogja.blogspot.com/2017/07/rem-rendes-bar…

Gyöngyi0309 P>!
Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Igazából a fülszöveget olvasva teljesen mást vártam.
Misztikusabb, titokzatosabb eseményekre számítottam, úgy éreztem, hogy inkább összecsapottra, mint rejtélyesre sikerült.
Érdekes a fantasy-vonal, az is lehetett volna részletesebb, és még többet is olvashattunk volna a viktoriánus, merev Angliáról…
A lányok érdekesek voltak, néhol az ő karakterük is csiszolásra szorulna…..Kíváncsi leszek a második részre, marad-e ilyen kusza, vagy logikusabb, letisztultabb lesz.
Pozitívum viszont, hogy nagyon képszerűen ír Libba Bray, simán pörögtek a szemem előtt a filmkockák.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

– Ha többet óhajtanak a régi legendákról tudni, hölgyeim, van egy hely, ahol segítséget kaphatnak. A neve: könyvtár.

126. oldal, Tizenkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hester Moore · könyvtár
4 hozzászólás
Cheril>!

Senkit sem ismerhetünk meg teljesen. Ezért a legfélelmetesebb elfogadni valakit hittel és bizalommal, és reménykedni, hogy ő is így fogad el minket.

367. oldal, Harmincnyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Gemma Doyle
Zozii>!

– A dolgok önmagukban, önmaguktól nem jók vagy rosszak, csak az teszi őket egyikké vagy másikká, hogy mit kezdünk velük.

180. oldal, Tizenhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hester Moore
Cheril>!

– El… jegyzett már valakit?
– Nem. Senki sem érhet az első szerelme nyomába.
– És az ki? (…)
– Önmaga.

270. oldal, Huszonötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Ann Bradshaw · Gemma Doyle · Thomas Henry Doyle
Sárhelyi_Erika I>!

Attól félek, mindig kergetnem kell azt, amire vágyom. Sosem fogom tudni, hogy valóban engem kívánnak-e, vagy csak beérik velem.

Kapcsolódó szócikkek: Gemma Doyle
Cheril>!

Szeretnék elkerülni innen, és egy olyan helyen, ahol senki sem ismer, és senki sem vár el dolgokat tőlem, kis időre más lenni.

175. oldal, Tizenhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Gemma Doyle
Róka P>!

Ennyit tesz a világukban élni: egy nagy hazugságot. Egy illúziót, ahol mindenki elfordítja a fejét, és úgy tesz, mintha nem volna semmi kellemetlen, nem léteznének a sötétség koboldjai, se a lélek kísértetei.

33. oldal

Truska>!

Futok, mert futhatok, mert muszáj.
Mert szeretném látni, meddig juthatok, mielőtt meg kell állnom.

372. oldal, Harminckilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Gemma Doyle
Sárhelyi_Erika I>!

– Nem létezik biztos választás, Miss Temple. Csak másféle.

251. oldal, Huszonharmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hester Moore

A sorozat következő kötete

Gemma Doyle-történetek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Misty
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Robin LaFevers: Sötét diadal
V. E. Schwab: A Fényigéző
Elizabeth Lim: Fénytörések
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Rick Riordan: A kígyó árnyéka
Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus