Beauty ​Queens 13 csillagozás

Libba Bray: Beauty Queens

From bestselling, Printz Award-winning author Libba Bray, the story of a plane of beauty pageant contestants that crashes on a desert island.
Teen beauty queens. A „Lost”-like island. Mysteries and dangers. No access to email. And the spirit of fierce, feral competition that lives underground in girls, a savage brutality that can only be revealed by a journey into the heart of non-exfoliated darkness. Oh, the horror, the horror! Only funnier. With evening gowns. And a body count.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Scholastic, New York, 2012
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780439895989
>!
Scholastic, New York, 2011
400 oldal · ISBN: 0439895979

Kedvencelte 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

hellodorie>!
Libba Bray: Beauty Queens

Ez a könyv nagy népszerűséget érdemel, bár nem hiszem, hogy az átlag magyar fogyasztók körében osztatlan sikert aratna – azért remélem, nem így lesz, ha kiadják valaha magyarul.
A Beauty Queenst sokan A legyek urához hasonlítják, hiszen az alaphelyzet hasonló: egy csapat tizenéves szépségkirálynő repülőgépe balesetet szenved, utasai pedig egy lakatlan(nak hitt) szigetre kerülnek, ahol aztán el kell boldogulniuk.
Ez a könyv társadalomkritika a javából, csodálatos, progresszív köntösben, rengeteg humorral, kidolgozott, komplex, diverz karakterekkel, mindezt nagyon élvezhetően tálalva. Megjelenik benne a mai modern társadalom és annak (nyilvánvalóan nem új keletű) problémái, mint a szexizmus, (slut-shaming!), rasszizmus, homofóbia (transzneműség!), fogyatékkal élők integrálása és csupa olyan terület, amelyről nem beszélnek eleget.
Talán ezért is fogott meg annyira: nagyon ritka az ilyen könyv, ami végre úgy kezeli ezeket a dolgokat, ahogy kell: köznapian. Akit szükséges, azt szórakoztató módon tanítja az elfogadásra, aki ezen már túl van, annak pedig nagyon kellemes kikapcsolódás, üdítő változatosság.
Nagyon értékeltem a tömény szarkazmust, ami átitatja a történetet. Egy-egy szóvicc, rövidke leírás, amelyek tökéletesek reflektálnak a szépségipar ellentmondásos működésére.
A könyv legfontosabb vonása talán mégis az, ahogyan kibontja ezeknek a lányoknak a személyiségét, megmutatva az olvasónak azt, hogy elsőre ítélni kár: az, aki a szépségét igyekszik kihasználni, semmivel sem kevesebb vagy butább automatikusan másoknál; a „női problémákkal” foglalkozni nem szégyen, és mennyi munka, kitartás és önfeláldozás van amögött, hogy valakiből szépségkirálynő legyen – nem elég szépen mosolyogni és integetni.

heysunny P>!
Libba Bray: Beauty Queens

What a gem. Mielőtt bármit is mondanék magáról a könyvről, előrevetíteném, hogy ez tipikusan olyan könyv, amihez nagyon sokat ad, ha hangoskönyvként hallgatja az ember – úgyhogy ha tehetitek, ti is hangoskönyvben hallgassátok, mert maga az író, Libba Bray narrálja, és piszkosul jól és szórakoztatóan. Literally minden egyes lánynak saját hangja van, némelyiknek saját akcentusa is, Bray iszonyatosan beleéli magát az egészbe, a hangeffektek is remekek.

Maga a könyv pedig egy hot parody mess, egy szatirikus újragondolása a klasszikus Legyek urának szépségversenyzőkkel. Az elején nagyon féltem attól, hogy az fog történni, ami általában szokott a könyvekben, ha összeeresztünk egy csapat ambiciózus, kompetitív, sokszínű lányt: hogy majd jól kicsesznek egymással és arról kell majd olvasnom, ahogy egymás hátába dobálják a tőröket. Nagy meglepetésemre és megkönnyebbülésemre pont az ellenkezője történt. Valóban, a könyv elején még mind ellenfelek, mely koncepciót Miss Texas, Taylor is jól felhevít, de aztán, ahogy a kőkemény túlélés bejön a képbe, összefognak, és együtt egy csomó csudijó dolgot találnak ki, hogy túléljenek. A szereplőgárda is nagyon színes, van itt PoC, transz, leszbikus, nagyon buta, manipulatív, józan paraszti eszű lány is, de mind szerethető (oké, Tayloron kívül, őt tényleg nem tudtam megkedvelni). És mindet mélyen megismerjük, az összes lány hihetetlenül sokrétű, igazi egyéniségek mind, és legszívesebben minddel összebarátkoztam volna.

Amikor pedig bejönnek a pasik a képbe, megint megijedtem, de annyira jól megoldotta ezt is Bray, hogy leesett az állam. Mindezekhez adjatok hozzá jó adagnyi iróniát, szarkazmust, szatírát, fantasztikus szóvicceket, és megkapjátok a Beauty Queens-t. A fél csillag levonás csupán azért jár, mert a végefelé szerintem kicsit elfogyott a tüzelő, és a spoiler, de egyébként kedvenc.

rumpelstiltskin>!
Libba Bray: Beauty Queens

kicsit féltem, hogy milyen lesz, és igazából sok mást is kaptam a vártak mellé. nem számítottam, hogy ennyire szatirikus a hangneme, de a reklámbevágásokon és a lábjegyzeteken jól szórakoztam, és maga a teljes történet is egy direkt trashy paródiára emlékeztetett, ami valószínűleg nem mindenkinek fog bejönni.
a társadalomkritika és a diverzitás is nagyon jól működnek benne, a nevetséges eseményeken kívül nagyon fontos vet fel az írónő és nem is kerül előtérbe ezekkel szemben a humor, körülbelül minden ilyen téma előkerül, a főszereplők pedig komplex, jól összerakott karakterek, sokkal többek, mint elsőre látszanak, ráadásul együtt is remekek.
nagyon tetszett, jól megírt könyv, amire sajnos még hét évvel a megjelenése után is nagy szükség lenne, talán csak az egész „wild girl”-átok szerű dolog volt már túl misztifikálva nekem, plusz a kalózok is így… miért… de még ezekkel együtt is egy szórakoztató regény, komoly témákkal.


Népszerű idézetek

AniRg>!

She crossed her arms over her chest. „No. Sorry. Not doing it.”
„I'll do it,” Miss Arkansas volunteered.
„No. This is about Miss New Hampshire. We are the Miss Teen Dream team. We are only as strong as our weakest link. There is no I in team.”
„There is no U in asshole, either, and yet…” Adina muttered.

96. oldal

apple_pie>!

My personal motto is: WWWWD? What Would Wonder Woman Do?

apple_pie>!

„Why do girls always feel like they have to apologize for giving an opinion or taking up space in the world? Have you ever noticed that?” Nicole asked. „You go on websites and some girl leaves a post and if it's longer than three sentences or she's expressing her thoughts about some topic, she usually ends with, 'Sorry for the rant' or 'That may be dumb, but that's what I think.' ”

apple_pie>!

The world expected girls to pluck and primp and put on heels. Meanwhile, boys dressed in rumpled T-shirts and baggy pants and misplaced their combs, and yet you were supposed to fall at their feet? Unacceptable.

apple_pie>!

That the system rewards girls for being pretty and it values compliance and conformity rather than the boldness and rule-breaking that we pride in our boys and which often help them feel entitled to success, to getting ahead in life.

apple_pie>!

And sometimes the truth did not set you free. Sometimes, it was a hard, lonely prison of a place to be.

AniRg>!

„Sinjin, I think we may have just found your talent.”
„What? Chest thumping?”
„Humanity”

248. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Ee: World After
Tricia Levenseller: Daughter of the Pirate King
Rick Riordan: The House of Hades
T. J. Klune: The House in the Cerulean Sea
Leigh Bardugo: Wonder Woman: Warbringer
Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne
V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Colleen Hoover: Regretting You (angol)