32. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Hatalmas ​kis hazugságok 170 csillagozás

Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Egy iskola valahol Ausztráliában, ahová a szépek és gazdagok hordják a gyerekeiket. A felső középosztály paradicsoma ez, ahol a látszat az úr, ahol azonban a csillogó külsőségek mögött sötét titkok rejlenek…
A történet másik oldalán pedig az ártatlan gyermekek állnak, akik tisztaságukban és naivitásukban szándéktalanul is visszatükrözik szüleik világát, mindazt, amit azok elrejteni igyekeznek.
Vajon a zaklatónak a gyermeke is zaklatóvá válik? Vajon az önző kivagyiság gátjai átszakíthatóak? Vajon van esély az őszinte barátságra, érzelemteli emberi kapcsolatokra a felszínes magamutogatás mögött?

Eredeti mű: Liane Moriarty: Big Little Lies

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Alexandra, Pécs, 2017
ISBN: 9789634470953 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2017
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470823 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Celeste White · Jane Chapman · Madeline Martha Mackenzie


Kedvencelte 30

Most olvassa 25

Várólistára tette 218

Kívánságlistára tette 197

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Ha egy mondatban kellene leírnom, akkor azt mondanám, hogy ez a könyv a szülők, a kamaszok, a kisebb gyerekek, régi és új férjek, új és lecserélt feleségek, szeretők, magukra hagyott anyák története, fantasztikus stílusban, nagyszerű humorral.

Mindeközben pedig komoly és mindenkor aktuális témákat érint, mert a családon belüli erőszak, az egyedülálló, önértékelését vesztett anya, és a kamasz gyermekével küzdő anya egyaránt megjelenik, mint ahogyan az iskolai csatározások is, mint a szülők és mind a gyerekek körében.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/06/liane-moriarty-h…

11 hozzászólás
>!
Aigi
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Valaki meghalt, és erről mindenkinek van véleménye. Az olvasó feladata, hogy kibogozza a tényeket és megértse a konfliktusokat. Az előtérben négy anya, és a felszínen némelyikük már-már meseszerűnek látszó élete, a háttérben pedig a hol kisebb, hol nagyobb, akár a túlélést biztosító élethazugságok. A fókuszban pedig a családon belüli erőszak és a bántalmazás, illetve az azokra adott fizikai és érzelmi reakciók, illetve azok továbbgyűrűzése, hatása a családra és a közösségre. Okos, remek karakterekkel dolgozó, a feszültséget ügyesen adagoló, mélyen elgondolkodtató könyv.

2 hozzászólás
>!
WindStorm
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

– Senki sem érdemli meg, hogy bántsák, (…).

Nem lett kedvencem, viszont nagyon élveztem az egész történetet.
A cselekmény pörgős, csak úgy folynak az események. Némelyik része vidám és szórakoztató, a másik része pedig megdöbbentő, dühítő és egyben szomorú.

Sajnos a karakterek nem álltak hozzám túl közel. Volt amikor szívesen megragadtam volna egy-két szereplőt a vállánál fogva, de aztán rájöttem, hogy ezek egytől-egyig velejéig romlottak. Mindegyikben volt valami hiba, méghozzá olyan, ami az én szememben hatalmas nagy szálka. Persze, tudom én, hogy senki nem lehet tökéletes ember, és még csak szülő sem, viszont próbálkozni azért jobban lehetne

Nagyon tetszett a több szemszögű elbeszélés, és imádtam a végét. Olvasás közben igazából nem jöttem rá, hogy ki a gyilkos és ki az áldozat, így számomra az utolsó lapok igazi meglepetéssel szolgáltak.
Összességében jó kis kikapcsolódás volt a hideg, szürke hétköznapokra.

>!
Alexandra, Pécs, 2017
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634470823 · Fordította: Babits Péter
4 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Tökéletes élet. Tökéletes hazugság.

Liane Moriarty története könyvben és tv – sorozatként egyaránt megállja a helyét. Az írónő erős, független, fantasztikus női karaktereket hozott létre, mindenki egy igazi egyéniség! Madeline, Celeste, Jane… Nagyon a szívemhez nőtt mindhárom főbb női szereplő!
Tetszett a könyv mondanivalója, üzenete. Valóban nem minden a látszat és gyakran a felszín alatt sokkal komolyabb dolgok történnek, mint gondolnánk! Nem szabad elsőre ítélkezni, előtte le kell bontani a rózsa szirmait, egyesével, szépen apránként, hogy napfényre kerüljön az eseményláncolat magja.
Krimi, női regény, lélektani történet és megható, életszagú könyv barátságról, családon belüli erőszakról, szeretetről, előítéletről és elfogadásról.
Kedvenc a televízióban és kedvenc nyomtatott formában is. Ajánlom.

Ui. A sorozat tényleg fantasztikus, érdemes megnézni, a beválogatott színésznők tökéletes választások! Nem csoda, hogy rengeteg díjat nyert!

6 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

A kapcsolatom ezzel a történettel úgy indult, hogy annak idején megnéztem az első részt a sorozatból (igen, azért, mert játszik benne Alexander Skarsgård), ami borzasztóan tetszett. Viszont önmegtartóztató módon nem néztem tovább, mert tudtam, hogy van regény változata is, és előbb azt szerettem volna megszerezni és elolvasni. Karácsonyra meg is kaptam a könyvet, viszont mindenféle más teendő miatt szegény folyton háttérbe szorult, és csak árválkodott a polcon. A tavaszi szünetben úgy döntöttem, nem halogatom tovább, és szerencsére annyira bejött, hogy szinte egy nap alatt a végére is értem.
Első ránézésre ez egy tipikus „csontvázak a szekrényben a csillogó felszín alatt”-jellegű sztori: adva van egy csendes, tengerparti, ausztrál kisváros, ahol többnyire jómódú, kedves családok élnek, a középpontban néhány anyukával, akiknek szinte más dolguk sincsen, mint a helyi elbűvölő iskolába cipelni az elbűvölő gyerekeiket. Hamar kiderül azonban, hogy ezek a nők és családok korántsem annyira tökéletesek, de mondjuk egy Született feleségekkel szemben itt nem a humor viszi el a történetet (bár az is van benne), sokkal inkább a dráma. (…)
Ha egy szóval kellene kifejeznem, miért tartom borzasztóan ütősnek ezt a könyvet, akkor az a szó az őszinteség lenne. A szerző elképesztő bátran és hitelesen mutatja be az emberek – különösen a nők- mindennapi küzdelmeit, nevén nevezve minden olyan érzést és gondolatot, ami az élet sajátja, viszont valamiért mégis szégyenkezünk miatta. Olvasás közben nem csak arra jövünk rá, hogy senki sem tökéletes, hanem arra is, hogy valójában nem is akarunk azok lenni, hiszen a hibáinkkal együtt vagyunk emberek. Nagyon komoly témák merülnek fel a regényben, a családon belüli erőszaktól kezdve a bullying-ig bezáróan, és nagyon jónak tartom, hogy a cselekménybe szőve megjelennek lehetséges megoldások is, amikből aztán az olvasó is meríthet, ha éppen hasonló cipőben jár. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/04/hatalmas-kis-haz…

3 hozzászólás
>!
moonchristal P
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Itt azon kivételek egyike fordult elő, hogy előbb láttam a minisorozatot, mint ahogy a könyvet olvastam volna. Így aztán mindenképpen a filmbeli szereplők arcát, jellemét társítottam a könyvhöz is, amit általában nem szeretek, de itt nem okozott problémát. Meg aztán akaratlanul is összehasonlítottam a történéseket, pedig nem volt szándékomban…
Összességében mégsem okozott csalódást egyik sem. Sok történés jobban tetszett a könyvben spoiler, de van olyan is, ami pedig a filmben volt jobb spoiler, így inkább egymást kiegészítőnek hatott a kettő, és így teljesen elégedett vagyok.
Örülök, hogy elolvastam végre, már nagyon kíváncsi voltam rá, remek szereplők vannak benne, szuper a stílus, zseniális sztori. Kemény témákat boncolgat, de nem abban a nagyon nyomasztó stílusban, de mégis megdöbbentően. Még mindig a hatása alatt vagyok, élmény volt.

16 hozzászólás
>!
ggizi P
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Megint egy olyan történetet kaptam az írónőtől, amire a már korábban olvasott könyvei alapján számítottam is. Egy elgondolkodtató, nagyon is valósághű emberi karakterekkel és bonyolult kapcsolatrendszerekkel teli sztorit, amiben egy iskolai konfliktussal megalapozza és kellőképpen felfokozza a hangulatot és a szülők ingerlékenységét, és ezzel szépen lassan megismerhetjük egy jómódú kisváros szaftos kis titkait.
Azért azon rendesen elámultam, hogy meddig voltak képesek elmenni a szülők csak hogy megoldják a problémát az iskolában, de emellett egyszer nem hangzott el, hogy leültek volna a gyerekkel egy mélyenszántó beszélgetésre, hogy kiszedjék belőle azt az infót, amit kell.
Nagyon hatásosan fokozta a feszültséget a szerző az interjús miniblokkok elszórásával és az adománygyűjtő bálig történő visszaszámolással. A tetőpont meglepő volt számomra, nem erre számítottam, de nagyon jól beleillet az alaposan kidolgozott és felépített életutakba. Volt, ami szíven is ütött.

>!
Kukuucs P
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Imádtam! :) A könyv és a sorozat jól kiegészíti egymást, én a sorozatot láttam előbb. Igazi női könyv, női témákkal, de mégis elgondolkodtat. Tetszett, hogy E/3, mégis megismerhettük a főbb szereplők gondolatait. A fejezetek előtti és utáni rövid kis vallomások pedig végig fenntartották az érdeklődést a történet fő szála iránt.
Tényleg ajánlom, a könyvet már kölcsön is adtam anyukámnak, szerintem neki is tetszeni fog. :)

>!
tmezo P
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

anyaság, barátság, családon belüli erőszak, fizikai bántalmazás, gyermekkor, házasság, iskola, kamaszkor, nők elleni erőszak, oktatás, pszichoterápia, szeszes italok, szóbeli bántalmazás, szülői szerep, zaklatás

Ezek így mind-mind jelen vannak, és lapról lapra lehet olvasni a szörnyű és döbbenetes dolgokat, tetteket. Óriási káosznak tűnik az egész. Mi történt itt?
Hihetetlen jól sikerült a feszültség keltés.
Jelen időben kihallgatások vannak, amik nagyon össze tudják zavarni az olvasót. A múlt meg a múlt, a sok sérelemről és bántásról szól.
Nagyon bosszantott mert néhol belassult, de ugyanakkor nagyon kíváncsi is voltam. Csak a végén derül igazán fény az első fejezetben megmutatkozó tragédiára.
Egyetlen szimpatikus szereplő nincs, egyik szülő rosszabb, mint a másik. Mindenkit lehet utálni valamiért a fent felsorolt címkék miatt, és amiatt, hogy nem léptek, nem úgy léptek, ahogy kellett volna.

>!
Linszyy P
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Mintha Moriarty belelátna a fejembe, és onnan tudná, milyen témákról imádok olvasni, amiket aztán könyvbe rendez, és kész is a tökéletes olvasmány nekem. Csillagos ötös ez a kötet!


Népszerű idézetek

>!
Könyvkuczkó P

Az erőszakos kapcsolatok idővel egyre erőszakosabbá válnak.

Kapcsolódó szócikkek: erőszak
>!
Könyvkuczkó P

Vagy talán ez a gondolatmenet is csak egy újabb formája az áldozathibáztatásnak? Velem nem történt volna meg. Én küzdöttem volna. Nem hagytam volna tönkretenni az önbecsülésemet.

>!
Könyvkuczkó P

A gyerekek már csak ilyenek. Megérzik, ha vitás vagy érzékeny pontra tapintanak, azután csak azt erőltetik, mintha parányi kis ügyészek lennének.

>!
Könyvkuczkó P

Pirriwee Általános Iskola
… ahol a tenger partján élünk és okosodunk!

A Pirriwee Általános Iskola ZAKLATÁSMENTES övezet!
Nem zaklatunk senkit.
Nem hagyjuk, hogy zaklassanak minket.
Sosem titkoljuk el a zaklatást.
Van bátorságunk szót emelni, ha a barátainkat zaklatják.
NEMET mondunk a zaklatásra

(első mondat)

>!
lovely_bones P

Érdekes, hogy az ember sétálás közben hajlamos kimondani olyan dolgokat is, amiket egy kihallgató tisztnek sem vallana be.

242. oldal

>!
Beatrix_Farkas

– Minden azért van, mert egy nő önbecsülésének alapja a kinézete – magyarázta Jane. – Csakis azért. Mert a szépség megszállottjai vagyunk, mert olyan világban élünk, ahol minden nőnek az az életcélja, hogy vonzóvá tegye magát a férfiak szemében.

Kapcsolódó szócikkek: Jane Chapman · önbecsülés
>!
holdpillango

Azt mondják, el kell engedni a haragot. Nem is tudom, én egészen megszerettem az enyémet. Úgy nevelgetem, mint egy kis háziállatot…

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: harag

Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Jill Mansell: Az első az utolsó?
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése
Marian Keyes: Rachel vakációja
Jodi Ellen Malpas: A védelmező
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Leda Schwartz: A negyedik szerető