Add ​vissza az életem! 245 csillagozás

Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Alice ​az edzőterem padlóján tér magához, fején egy csúnya púppal és annak tudatában, hogy ő még mindig az a jókedvű huszonkilenc éves nő, aki nemrég kezdte el közös életét csodálatos férjével és a pocakjában növekvő első babájukkal.
Teljes elképedésére azonban gyorsan kiderül, hogy az esés tíz évet kitörölt az emlékezetéből. Valójában harminckilenc éves, a mindennapokban egy nyugodt pillanata sincs, és akkor érzi jól magát, ha naponta három órát sportol, majd pedig különböző összejövetelekre jár olyan nőkkel, akiket mindig nagy ívben el szokott kerülni.
Hogy az ördögben jutott idáig az élete? Hogyhogy nem emlékszik a három gyermeke születésére, sőt magukra a gyerekekre sem? Miért utálja az imádott férje, akivel ráadásul még a bíróságon is acsarkodik? És mégis mit tehetett, hogy a szeretett nővére szinte szóba sem áll vele?
Új szemüvegen keresztül látva az életét, Alice nemhogy alig ismer magára, de még csak nem is kedveli azt az embert, akivé vált. Vajon lehet… (tovább)

Eredeti mű: Liane Moriarty: What Alice Forgot

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Margaréta könyvek

>!
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638942371 · Fordította: Morvay Krisztina

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Alice Mary Love · Elisabeth · Nick Love


Kedvencelte 32

Most olvassa 10

Várólistára tette 306

Kívánságlistára tette 208

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

>!
FairyDust P
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Nagyon tetszett a könyv, legfőképpen azért mert rávett, hogy beleéljem magamat a főszereplőnk helyébe. Felkavaró volt végiggondolni, vajon milyen érzés lenne elveszíteni az emlékeimet. A történet nagy százaléka Alice próbálkozásáról szól, miképpen is próbálja felvenni az elveszett életének fonalait. Az olvasmányt színesíti, hogy nem csak Alice fejében járunk, hanem megismerjük a testvérének és a nagyijának a gondolatait is, ezáltal átfogó képet nyerve az egész családról és a valós problémákról.
Alice jelleme szerintem nagyon jól sikerült, kézzel fogható a 29 és 39 éves önmaga közötti különbség. Teljesen átéreztem a bizonytalanságát. Miután rájött, hogy 3 gyermek édesanyja, és válófélben van, megkérdőjelezte az egész életét. Azonban itt nem áll meg a történet. Folyamatosan kirakózik, vajon mit ronthatott el? Miért távolodott el az egykori élete szerelmétől?
A könyv soha nem volt lapos vagy unalmas. Az egyetlen gondom az amnézia könnyelmű kezelésével, valamint a folytonos titkolózással volt.
Az olvasás csak akkor vált ki belőled heves érzelmeket ha lelkileg és szellemileg azonosulsz a szereplőkkel.
Kedvenccé nem vált, de egyszer mindenképp megéri elolvasni. :)
Spoiler-mentes, vélemény: https://missreaders.com/books/details/43

>!
Lanore P
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Engem teljesen felkavart ez a könyv… egy érzelmi hullámvasút volt az egész! Már a fülszöveg is megvett magának, de ahogy elkezdtem olvasni, tudtam, hogy ez maradandó élmény lesz. Adott az alaptörténet, miszerint főszereplőnk, Alice fejsérülést szenved, és amikor magához tér, nem emlékszik az elmúlt 10 évre. Arra a 10 évre, amelynek során szült 3 gyereket, megromlott a házassága, átalakultak az emberi kapcsolatai, és ő maga is teljesen megváltozott. Hirtelen visszatér a 10 évvel ezelőtti önmagához, kétségbeesve jön rá, hogy bár még mindig szerelmes Nickbe, a férjébe, ő már elhidegült tőle. A gyerekekkel alig találja meg a közös hangot, hiszen nem is emlékszik rájuk, ráadásul szeretett nővérével is megváltozott a kapcsolata, alig állnak szóba egymással. Belegondoltam, hogy milyen érzés lehet, és végül arra jutottam, hogy talán még örülnék is egy ilyen esélynek, hiszen az élet nagyon ritkán ad lehetőséget arra, hogy rendbehozzuk, amit elszúrtunk… főleg, ha 10 évről van szó. Alice megpróbál talpraállni, emlékezni, felvenni az élete fonalát, kideríteni, kivel, mit, hol rontott el, és milyen titkok vannak a múltjában. Nagyon tetszett, hogy nem csak az ő szempontjából láttuk a dolgokat, hanem a nagymama, Frannie blogjából, és a nővére, Elisabeth leveleiből is, amiket a pszichológusának írt. Elisabeth-et nagyon megkedveltem, annyira megrázó és fájdalmas volt a története, minden gondolatát, rezdülését megértettem, még a legelborultabbakat is… pontosan tudtam, hogy mit érez, néha már a sírás határán voltam, ahogy a sorait olvastam…
Kíváncsi voltam, mi lesz a végén, féltem attól, hogyha visszatér Alice emlékezete, talán nem olyan lesz a befejezés, mint amilyet szeretnék… minden jel arra utalt, hogy falhoz fogom vágni a könyvet, de aztán… igen, igen, igen, az utolsó oldalakon megmentett az írónő… köszönöm!!!

20 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Nagyon tetszett. Tetszett a témája elsősorban, de nagyon kedvemre való volt a felépítése is, ahogyan egyszer Alice nézőpontjából szemlélhettük a történetet, máskor a nővére Elizabeth pszichiáterének írt „házi feladataiból” láthatjuk a másik oldalról is az eseményeket és Elizabeth saját történetét is megismerhetjük. Egy harmadik szem , Frannie a 75 éves nagymama blogbejegyzései, és az olvasói hozzászólásai is segítenek nekünk teljes körűen látni a dolgokat. Érdekes volt, hogy 10 év alatt mennyit változott Alice (és mindenki más is), megtudni, hogy mi vezetett ezekhez a változásokhoz. Ekkor azon is elgondolkodtam, melyik énem lenne a kedvesebb nekem, a 10 évvel ezelőtti, vagy a mostani? Vagy tanácsolnék-e valamit a 10 évvel ezelőtti önmagamnak? Nagyon jól összehozta ezt a könyvet Liane Moriarty, és majd elfelejtettem a humort, ami átszőtte az egész könyvet. Az utolsó pár oldalon nagy erőfeszítésembe került, hogy ne lapozzak a végére, hogy megtudjam ki mellett köt ki Alice, de nem tettem, és kedvemre való volt a végeredmény. :) Kedvenceim közé tettem ezt a könyvet, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/10/liane-moriarty-add…

2 hozzászólás
>!
ggizi P
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Nagyon elgondolkodtató témát kaptunk ebben a könyvben. Hasonló helyzetben vajon tetszene-e magunknak az, amilyen emberré a tovatűnő évek alatt váltunk, ahogyan alakultak a kapcsolataink, vagy épp az, ahogy a számunkra fontos emberek megítélnek minket.

Engem azonnal beszippantott a történet, ahogy Alice fokozatosan szembesül az elmúlt tíz évével. A szerző apránként adagolja a történéseket, de számomra egy cseppet sem volt unalmas az egész. Főleg, hogy Alice lassú ébredezését Elisabeth és Frannie részei megtörik és néhány pillanatra begyorsítják. Nagyon szembetűnő volt a különbség Alice két énje és a férjével való kapcsolatai között, kíváncsivá is tett, mik voltak a változásokat kiváltó okok (még ha sejtése mindenkinek is lehet róla). Nagyon szorítottam értük, hogy amikor minden visszatér a rendes kerékvágásba, akkor is megmaradjon valamennyi Alice tisztánlátásából, hogy újraértékelhesse a lényeges pontokat a kapcsolataiban.

>!
gab001 P
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

A könyvnek több üzenete is lehet számunkra, de egyiket sem konkrétan szegezi nekünk, hanem egyszerűen csak rákényszerít minket, hogy gondolkozzunk el olyan dolgokon, amiken egyébként lehet, hogy eszünkbe sem jutna. Az olvasó Alice-szel együtt fedezi fel, hogy az egyes emlékek hogyan épültek be és alakították a személyiségét és tíz év mennyi változást hozott az életében. A történet igazán lebilincselő, s még érdekesebb attól, hogy időnként megtöri a lendületet egy napló és egy blog bejegyzései is, s így olyan érzésünk lehet, mintha három szorosan összefüggő könyvet olvasnánk felváltva. Mindezt az írónő igazán könnyen olvasható, kellemes kikapcsolódást nyújtó köntösbe bújtatta. Nem mindennapi elképzelés, mégis könnyű azonosulni vele.

>!
Trice29 P
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Meglepett ez a könyv, de nagyon jó értelemben.
Komoly témát dolgoz fel, teljesen életszagúan. Azt vettem észre olvasás közben, hogy koncentrálok, nem akartam kihagyni egy lényeges részt sem.
Értékes, ez a szó jut róla az eszembe. Elgondolkodtat és nem ereszt.
Tényleg maradandó ♥

4 hozzászólás
>!
Light_House
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Hű! Ez volt, amit a könyv olvasása után mondani tudtam… Elképesztő, és ijesztő, mert ez olyan történet, ami tényleg megtörténhet. Időnként mennyire szeretnénk, hogy kiessen az emlékezetünkből a múltunk egy-egy pillanata… na de 10 év??
Letehetetlen könyv, megragad, húz magával.

10 hozzászólás
>!
Ardena P
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Utálom, hogy ezt kell mondanom ismét, úgy látszik, eluralkodott rajtam az olvasói válság, megint csak az tetszett igazán a könyvben, hogy befejeztem. Átlagon felül unatkoztam rajta sokszor, tényleg nem értettem, hogy mire ez a sok körítés, és itt most nem Frannie bejegyzéseire, vagy Libby házijára gondolok, inkább arra a sok hétköznapi dologra, amitől az ember úgy érzi, elalszik, ha még két sort olvasnia kell belőle.
Számtalan olyan dolog volt, amit nem értettem, ezek engem rettentően idegesítettek, nagyon elnagyoltnak, sziruposnak, amerikainak, valóságtól elrugaszkodottnak éreztem a történetet. spoiler
Megmondom őszintén, hogy a karakterek sem voltak szimpatikusak, egyedül talán Oliviát találtam kedvesnek, de ő meg túlontúl mézesmázos volt, és a végére az ő jelleme is megváltozott. Nehéz úgy izgulni valakiért, hogy nem kedveljük…
Abba tényleg elég fura belegondolni, hogy milyen sokat változunk 10 év alatt, és hogy mennyire nem ismernénk rá magunkra, ha egyszer a fiatalabb énünk kerekedne felül, és tényleg borzalmas lehet az, ha az ember nem emlékszik a gyermekeire, családjára, de a fent említett okok miatt nem sikerült beleélnem magam az egész szörnyűségbe, pedig nagyon vártam, hogy elolvashassam ezt a könyvet.

1 hozzászólás
>!
brena
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Felkavaró,elképesztő,ledöbbentő egy könyv ez. Mély nyomot hagy, az tuti…Örülök,hogy most olvastam,mert most „felnőtt” könyvre vágytam és ez olyan volt. Hol nevettem,hol elmorzsoltam egy könnyet.Komoly témákat boncolgat…hihetően ábrázolva.
Azért elborzadnék,ha ez velem történne meg…a végét másképp írtam volna meg…
aki olvasta a könyvet világosítson már fel hogy hány év is telt ez a két anyák napja közt?!mert nem értettem,idő zavarom volt..
megfejtve!

9 hozzászólás
>!
Midoriko
Liane Moriarty: Add vissza az életem!

Nagyon, nagyon tetszett!
Jó volt egy olyan könyvet olvasni ami a boldogan éltek, míg meg nem haltak után játszódott.
Nekem a 30 éves Alice karaktere nagyon tetszett. Illetve ahogy Alice élete, visszaemlékezései, a nővére házi feladta és a nagymamája blogja párhuzamosan íródott és közben haladt a történet.
Köszönöm @dinnyemano, hogy lehetővé tetted számomra ennek a könyvnek az olvasását.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
kulturmosoly

…az élet minden egyes pillanata értékes ajándék, és piszok rossz modorra vall, ha valaki egyetlen másodpercet is elveszteget belőle.

284. oldal

>!
Kler

A szerelem első időszaka izgalmas és szárnyakat adó. Könnyű és bugyborékoló. Ezt bárki imádhatja. Ám a szerelem három gyerek után, egy szétköltözés és egy majdnem válás után, miután megbántották egymást, majd megbocsátottak egymásnak, miután halálra untatták, majd meglepték egymást, miután látták a legrosszabbat és a legjobbat is – nos, ez a fajta szerelem szavakkal nem kifejezhető. Egy saját kifejezés kellene hozzá.

394. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Petrasek

Lehet hogy néha nem árt, ha jól fejbe kólintja valami az embert?

385. oldal

>!
Petrasek

Hát nem lenne sokkal egyszerűbb, ha mindenki megmaradna a mellett az ember mellett, akivel legelőször összekötötte az életét?

207. oldal

>!
Ninácska 

A kezdeti „tényleg nem kéne áltatnom ezt a fickót, amikor nem is érdekel” állapotból eljutottunk a „tényleg nem is néz ki olyan rosszul” állapotba, onnan meg az „elég jól érzem vele magam” állapotba, míg végül tudatosult bennem, hogy „ami azt illeti, megőrülők érte”.

153. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elisabeth
>!
Petrasek

Merje valaki azt mondani, hogy az internetnek nincs hatalma!

55. oldal

>!
Petrasek

Semmi sem tűnik túlságosan tragikusnak, ha megy a tévé.

229. oldal

>!
KATARYNA

A házasság szerelem. A szerelem vak. Így a házasság a vakoknak való intézmény.

>!
Lunemorte MP

– Nem hiszem el, hogy megengedik nekünk, hogy mi nevezzünk el egy másik embert! – csóválta a fejét Nick. – Ilyesmit valami földesúrnak szabadna csak tennie.

28. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vavyan Fable: Ébredj velem!
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
Dan Krokos: Hamis emlékek
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Kathie DeNosky: His Marriage to Remember
Narise Konohara: Cold Sleep
Narise Konohara: Cold Light
Narise Konohara: Cold Fever
Agatha Christie: Az alibi
Jojo Moyes: Az utolsó szerelmes levél