Szerelmem, ​William 41 csillagozás

Lian Dolan: Szerelmem, William

A ​fiatal tanárnő, Liz egyre eseménytelenebb szingliéletét három férfi bolygatja fel egyszerre: egy váratlanul felbukkanó hollywoodi sztár, minden nő álma, a nagy FX Fahey, akivel csak az a gond, hogy Liz életében az elviselhetetlen férjet alakította, aztán betoppan egy politikai tanácsadó, aki egy csipetnyivel sármosabb a kelleténél, és nem utolsósorban ott van maga William Shakespeare. A színész kalandosnak ígérkező munkát ajánl Liznek a nyárra, a tanácsadó beköltözik a lakásába, Shakespeare-ről pedig kiderül, hogy nemcsak modern, de szexi is. Liz pedig mindent egy lapra tesz fel, mert érzi, ezen a nyáron sikerülnie kell:
1. bestsellert írni Shakespeare drámáiról,
2. összejönni álmai pasijával,
3. bebizonyítani Faheynak, hogy már túl van rajta.

Aztán persze minden a feje tetejére áll, és miközben a szálak összekuszálódnak, a szerelmesek kavarnak, és semmi nem úgy alakul, ahogy várnánk, egyedül a jó öreg William nevet a színfalak mögött, hiszen… (tovább)

Eredeti cím: Elizabeth the First Wife

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Erawan, Budapest, 2014
280 oldal · ISBN: 9789638997739 · Fordította: Pap Ágnes
>!
Erawan, Budapest, 2014
358 oldal · ISBN: 9789638997722 · Fordította: Pap Ágnes

Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
sophie P
Lian Dolan: Szerelmem, William

A könyvtárunk szokásos valentin-napi meglepetés-csomagjából (nátron papírba becsomagolva, madzaggal átkötve, csak otthon kibontandó) került a kezembe ez a könyv. Nem is akartam az idén elvenni, mert most kettőt tettek egybe, végül mondtam hogy jó, legyen akkor az enyém az utolsó. Ami marad. Ez volt benne (amúgy is kicsit Shakespeare-lázban vagyok a Hogarth-sorozat miatt, micsoda koincidencia.:)), és A rege (ez volna a férfi rész). Köszi könyvtárosok, eddig nagyon jól szórakozom!

A Szerelmem, William egy nagyon szimpla, és szokványos romantikus történet lenne, ha nem volna benne ez a nagyon szellemes Shakespeare-vonal. De benne van, és így elég sokat lehet rajta nevetni, és meg is lehet szeretni. Kellemes-kikapcsolódós kategória, a fülszöveg azt írja nyári-olvasmány, szerintem meg akármikori.

Tehát a szerintem-vicces része a dolognak az, hogy a főhősnőnk irodalom tanár, abból is olyan, aki Shakespeare-re specializálta magát, úgyhogy egy kicsit többet vesz elő mondatokat a kedvenc darabjaiból, többször ismer rá a környezetében a kedvenc szereplőire, többször tűnik úgy, hogy ami történik, az már valamelyik drámában megtörtént. Hogy például valami egyszerűt mondjak: az egyik húgát és annak a férjét Machbetéknek nevezi, persze nem véletlenül. Vagy a helyi módos hölgyekből alakult jótékonysági alapítvány Erzsébet Társaság lett, becenevükön a Bözsik.

És nem mellesleg a fent említett főhősnő egy könyvön is dolgozik, kb arról készül szólni, milyen párhuzamok vonhatók a Shakespeare drámák és a mai popkultúra között. Bizonyos tablók és vázlatok már „elkészültek”, ezek a fejezetek elején közzé is vannak téve, és bár azt hiszem volna mit finomítani még rajtuk, így is van bennük megmosolyogni való bőven. Pl az Ahogy tetszik és a Jóbarátok … vagy a Melyik rosszfiú illik hozzád teszt … vagy a Rómeóék csapata Kontra Hamleték csapata Kontra az Alkonyat csapata … vagy a különböző Sztárpárok… Némelyik olvasónapló helyett is jó.

>!
KönyvMoly_1989
Lian Dolan: Szerelmem, William

Tökéletesen egyetértek a molyátlaggal, ez egy abszolút középszerű könyv.
Agykikapcsoló limonádé, amibe a Shakespeare művek /idézetek vittek színt. A főszereplőket nem kedveltem meg, de azért egyszer teljesen olvasható volt, és 900 Ft igazából nem is volt pénz érte.
Aranyos, kicsit bugyuta, gyorsan olvasható regény, amit hamar elfelejt az ember lánya.

>!
Myrabelle
Lian Dolan: Szerelmem, William

Aranyos történet, nyári olvasmánynak nagyon jó, de nekem olyan egyszer olvasós könyv volt. A Shakespeare szövegek és összehasonlítások viszont nagyon tetszettek. :)

>!
picurka13
Lian Dolan: Szerelmem, William

Aranyos kis történet volt, romantikus is, amit már a címéből tudni lehetett. Különösen tetszett az oldalakba elrejtett idézetek, szerintem nagyon különlegessé tették a regényt. Maga a történet nagyon jó lett volna, de a megvalósítás egy kicsit gyengének tűnt nekem. Az utolsó pár oldal történéséből még szívesen olvastam volna, az egy kicsit összecsapta az író.

>!
Esztics
Lian Dolan: Szerelmem, William

Érdekes könyv volt. Sokszor voltak unalmas oldalak, sokszor úgy éreztem, hogy áll a cselekmény, és.. miért nem történik végre valami?
Viszont szerettem, hogy rengeteg Shakespeare idézettel volt tele. Szerettem az újragondolást, az amit akartok oldalakat.
Szerettem Rafe-ot, bár szerintem keveset kaptunk belőle. A végét kicsit összecsapottnak éreztem, de amúgy szórakoztató olvasmány volt.

>!
Gabcsi77
Lian Dolan: Szerelmem, William

Nem lett a kedvenc,de ha már elkezdtem,befejeztem…szeretem a humoros könyveket,néhány betalált,de volt ami picit ez most komoly?! kategória…

>!
tonks
Lian Dolan: Szerelmem, William

Középszer, te csodás….

Pont az ilyen könyvek miatt preferálom inkább a könyvtárat, mert ezen nagyon megakadt a szemem a könyvesboltban, mert jópofának, viccesnek, könnyed szórakozásnak tűnt. És hát Shakespeare!
Sajnos azonban Liz-t sokszor nem tudtam megérteni. Példa: kerülni akarja a feltűnést, nem akarja nagy dobra verni a családja előtt FX-et. Aztán a következő fejezetben elviszi egy anyja szervezte exkluzív partira, hogy körbe villogjon vele az ismerősei körül. Oké.
Vmint az egész könyvet FX-el verte meg az isten, aki egy beképzelt seggfej, de a húzásait még Liz (és a családja) is azzal írt a megbocsájtás számlájára, hogy egy szexi filmsztár, oké.
Inkább a normális romantikus szálra koncentrált volna az írónő, akkor talán jobban örültem, vártam volna a szerelmesek happy endjét. Vagy akár szánhatott volna több bekezdetést a Shakespeare-fesztiválnak, mert elvileg eltelt ott egy nyár, de egyszer se legyintett meg a hangulat; ezzel az erővel a juhszélen is lehettek volna, miközben egymásra bagzanak a fák közt Shakespeare darabokat fújva.

A legjobb részek a fejezetek elején levő Shakespeare szösszenetek voltak (a Liz által írt könyv részletei), kimondottan sajnálom, hogy az író valakije ebben a regényben többet látott, mint abban. (1. példa: http://moly.hu/idezetek/462241 2. példa: http://moly.hu/idezetek/462245 és 3. példa: https://pbs.twimg.com/media/B_q-7YQUgAAtqF3.jpg)

4 hozzászólás
>!
Pandalány P
Lian Dolan: Szerelmem, William

Régóta nézegettem ezt a könyvet az Erawan Kiadó honlapján & most végre könyvtárunk jóvoltából hozzájutottam & elolvashattam. A címben szereplő William a zseniális Shakespeare-re utal. Végre egy történet, aminek a középpontjában az irodalom áll, legalábbis a leírás ezt sugallja. Szerencsére belemerülve a könyvbe sem kellett csalódnom nemcsak „nyomokban tartalmaz” szépirodalmat a regény. Tényleg minden Shakespeare körül forog a történetben, kimondottan üdítő olvasmány volt, itt-ott idézetekkel megsépkelve.
Főhősünk Elisabeth, aki egy pasadeniai irodalom tanárnő. Imádja a szépirodalmat, Shakespeare műveit kívülről fújja. Egy szép napon irodalomórája közepén váratlanul megjelenik a tanteremben volt férje, aki munkát ajánl neki az Oregoni Shakespeare Fesztiválon. Fantasztikus lehetőség, hiszen végre szenvedélyének élhetne Lizzy (erről a becenévről most így hirtelen eszembe jutott a Büszkeség és balítélet Lizzy-je, szintén klasszikus :P), azonban a kérdés az, hogy vajon képes lesz-e elviselni sztárrá vált színész exférjét, és túl tud-e lépni a közös munka érdekében a régi sérelmeken.
Természetesen ahogy az várható, elvállalja a munkát & a nyárra Ashlandbe költözik Maddievel, 17 éves unokahugával. Ekkor kezdődik csak az igazi kaland!Megjelenik a színen egy feltűnően jóképű képviselő, illetve az irodalom keveredik a politikával, melynek a vége egy nagy kalamajka lesz, de minden jó, ha a vége jó!
Összességében tetszett a kötet, bár egy kicsit kevésbé várható végkifejletre számítottam. Tetszett az írónő humora, a közbevetett Shakespeare-idézetek & az is, hogy a főhős sokszor ironikusan jegyzett meg saját magáról dolgokat. Minden fejezet előtt van egy irodalmi összefoglaló egy-egy Shakespeare-műről, ezt eredeti ötletnek tartom. Könnyed, laza történet, kedves olvasmány.

>!
Clio404
Lian Dolan: Szerelmem, William

Valamiért nem jött be nekem ez a könyv, pedig jó kis könnyed romantikus könyvnek ígérkezett, amin jót lehet szórakozni. Az alapszituáció nem rossz, de valahogy az író nem tudta kihozni a történetből a maximumot.

>!
eper29
Lian Dolan: Szerelmem, William

Kicsit nehezen indult be a történet, bár a hatásos kezdés után másra számítottam. Liz és családja, bármilyen egyediek is rögtön szimpatikusak voltak. Mindannyian különleges egyéniségek, igazi család. Liz Shakespeare iránti rajongását meg tudom érteni, és nagyon jó ötletnek tartottam, hogy mai emberekhez, hírességekhez vagy filmszereplőkhöz hasonlította a reneszánsz dráma karaktereit. A szerelmi szálnál más variációt is el tudtam képzelni kezdetben, bár az a megoldás még sablonosabb lett volna. Összességében a kedvenc részeim a készülő könyv szinopszisából való részletek voltak. Szívesen elolvasnám, és felhasználnám azt a könyvet, ha létezne.


Népszerű idézetek

>!
tonks

MONDÁS: „Csodálatos, de éppoly jóleső is, hogy itt talállak. Lelkem gyönyöre!”
MIT JELENT: Ez a találkozás a mai nap csúcspontja bébi.

60. oldal

>!
Dórica P

Az a célom, hogy két éven belül teljesen önfenntartó legyek. Már csak arra kell rájönnöm, hogyan tudnék pilótakekszet növeszteni. Maga kertészkedik?

94-95. oldal

>!
monalisa

Bumble már tízévesen bolondult a fiúkért, szóval egy olyan lány, mint Maddie, aki még sosem járt senkivel, rejtély volt számára. Számomra viszont nem. Tudtam, hogy Maddie észreveszi a fiúkat, és ha egyszer valamelyik végre észreveszi őt, na az lesz az ő veszte.

86

1 hozzászólás
>!
tonks

Katalin és Petruchio A Makrancos Hölgyből:
MIÉRT MŰKÖDIK: Az agyafúrtság szexi. A szex is szexi. Amúgy meg senki másnak nem kellenek.

26. oldal

>!
monalisa

A gyerekek sosem fáznak. Szerintem az a gondolat, hogy „viszek magammal egy kendőt, hátha hűvös lesz”, egyfajta vízválasztó az ifjúkor és a nem annyira ifjúkor között.

120

1 hozzászólás
>!
Morgan_Walsh

– Rafa vagyok.
Én meg a bejárati ajtóban állok egy fürdőköpenyben, pedig már majdnem dél van (…)

91. oldal

>!
Málnika P

Karizma és magabiztosság, hölgyeim, ezek a legerősebb afrodiziákumok.

313. oldal, Amit akartok (Erawan Könyvkiadó, 2014)

>!
Cheril

Bár egyáltalán nem a Nobel-díjat kaptam meg, mégis úgy éreztem, alapvetően megváltoztam. Mintha az életemet alkotó, millió darabra tört alkotóelem mind összeállt volna, és egyetlen világos ösvényt jelölt volna ki.

320. oldal, 22. fejezet (Erawan, 2014)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Fredrik Backman: Egymás ellen
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Susan Kay: A fantom
Belinda Alexandra: Zafír égbolt
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
Susan Elizabeth Phillips: Angyali csók