Ben ​Hur 126 csillagozás

Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur Lewis Wallace: Ben Hur

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A világhírű film miatt ismertté vált kalandos történet a római korban játszódik.
Ben Hur a gazdag főúr és a bosszúvágyó Messzala a római vezér hiteles története most jelenik meg teljes szövegével először magyarul.
Ben Hur és Messzala gyermekkoruk óta barátok, ám az irigység hatására Messzala gályarabságba kényszeríti Ben Hurt. Sok évnyi szenvedés után Ben Hur kiszabadul, mert megmenti egy római tiszt életét. Azonban ez idő alatt Rómát megtámadja a legpusztítób ellenség, a „fekete lepra”. Nem kímél senkit, Ben Hur családját sem, ám a szenvedéseknek ezzel még nincs vége. Messzala kocsiversenyre hívja ki Ben Hurt…

Eredeti megjelenés éve: 1880

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Tolnai regénysorozata Tolnai · Tolnai regénytára Tolnai

>!
Immanuel Alapítvány, Szombathely, 2016
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155246722 · Fordította: Kriszt Éva
>!
Hermész Média, Budapest, 2015
354 oldal · ISBN: 9786155549724
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
346 oldal · ISBN: 9789633769225

22 további kiadás


Kedvencelte 14

Most olvassa 7

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Lewis Wallace: Ben Hur

Judah Ben-Hur herceg története, akit egykori játszótársa, fogadott testvére, Messala, a római hadsereg tisztje hamisan vádol meg árulással. Nemesi címétől megfosztják és rabszolgaságba kényszerítik, ezért hátra kell hagynia családját és szerelmét. Több évet tölt a gályán, tengereken hánykolódva, mielőtt élete megváltozna, s hazatérne. Személyes bosszú helyett nemes győzelemben megváltást talál. A regény jól illeszkedik a történelmi háttérhez, amely Jézus keresztrefeszítésében manifesztálódik.
A regényből 1959-ben 11 Oscar-Díjas film készült, amely jól adja vissza a kalandos írás hangulatát.

mate55>!
Lewis Wallace: Ben Hur

Érdekes, hogy ez a könyv eddig kimaradt az életemből, annak ellenére, hogy „rongyosra” néztem egykoron a belőle készült filmet, de megígértem magamnak, hogy jobb később, mint soha alapon, záros határidőn belül el fogom olvasni. Ezt most megtettem, és csak azt tudom mondani, hogy lehet, hogy az eltelt idő óta sem lettünk jobbak, hiába történt meg értünk mindez. Lehet, hogy sokan elfeledtük, és hitehagyottan élünk ebben az őrült, anyagias, fogyasztói világban. Ám, akár hisszük Isten országát, akár nem, értékeit és határait tekintve a „Ben Hur”, igenis áthatja, megérinti az ember lelkét.

Csanat>!
Lewis Wallace: Ben Hur

Az elején kissé megijedtem, mert az első három fejezet nem volt túl bíztató. Aztán megérkezett Ben Hur és a történet is magával ragadott. Sok volt a Bibliai utalás, ami az elejét leszámítva nem zavart. A filmet nagyon régen láttam és csak jelenetek vannak meg belőle, így az újdonság erejével hatott rám a történet. Nyílván ma már nem így írnak, hogy a végére ne maradjon izgalom, de ez semmit nem vesz el a könyv értékéből.

Perly>!
Lewis Wallace: Ben Hur

Itt volt az ideje, hogy végre ezt is elolvassam! A filmet már vagy ezerszer láttam, és mindig megnézem, amikor csak tehetem.
Mint ahogy az általában lenni szokott, a film nem teljesen egyezik meg a könyvvel. Ám jelen esetben ez engem cseppet sem zavar, ugyanis az alapkoncepció mindkettőnél ugyanaz. Bár lehet, ha a könyvet olvastam volna előbb, és csak utána néztem volna meg a filmet, biztos szidnám, miért hagytak ki belőle ezt-azt, vagy miért alakították át úgy, ahogy.
A könyvben azok a jelenetek tetszettek leginkább, amik a filmből kimaradtak. Ezeknek köszönhetően világosodtam meg a történettel kapcsolatban, ugyanis gyakran éreztem a film nézése közben, hogy valami létfontosságú kimaradt, de nem tudtam, mi lehet az, amíg el nem olvastam a könyvet. :-)
Összességében tetszett! Ugyanúgy elgondolkodtatott, mint a film, hanem jobban is. Megérte elolvasnom. :-)

levendulalány>!
Lewis Wallace: Ben Hur

Meglepően könnyed olvasmány ahhoz képest, hogy naaagy klasszikus, és tulajdonképpen nem is sorolnám a szépirodalmi művek közé. Sokkal inkább igényes, régi vágású kalandregény-féleségnek mondanám.
Gyerekkoromból annyira emlékszem a történetből, hogy a filmben volt az a durva véres kocsiversenyes jelenet, ennyi. Most egy kihívás miatt vettem elő, nehéz, lassú sztorira számítottam, olyan Quo vadis jellegűre. Kellemesen csalódtam, erre volt most szükségem, gyorsan beszippantott a történet.
Ben Hur igazi romantikus pozitív hős, csupa jó tulajdonsággal, aki megjárta a poklot, hogy aztán felemelkedhessen. Bosszújának története izgalmas, de nem túl nyakatekert, kicsit meseszerű.
Tetszett az ókori környezet, részletesen ad szàmot sok mindenről, mondjuk a cirkuszi játékokról, egyéb szokásokról. A könyv vége ment félre kicsit, mivel azt hiszem Krisztus történetét mindenki ismeri, nem volt nagy meglepetés, és nem is adott hozzá semmi pluszt, amit esetleg lehetett volna, Ben Hur teljesen ki is marad az eseményekből, csak egy szimpla nézelődő lesz, amit sajnáltam. A végkifejlet pedig egyetlen mondattal valósul meg. Ezért a fél csillag levonás, különben teljesen rendben van, váratlanul jó élmény lett! :)

Hankovacs >!
Lewis Wallace: Ben Hur

Nagyon régen láttam a filmet és az olyan mély hatással volt rám, hogy most olvasás közben is felelevenedtek előttem a filmkockák. Szép történet, élővé tesz sok, a Bibliából ismert részt, és közben határozott ívet ír le a szereplők jellemfejlődése is. Volt ebben a regényben valamilyen erő, a hit és a remény mellett vagy azok miatt, nem tudom. Ami kicsit nehézkessé tette az olvasást, a régies nyelvezet, egy átdolgozás biztos segítene, hogy még népszerűbb legyen a könyv.

5 hozzászólás
Lappantyú>!
Lewis Wallace: Ben Hur

Még tizenegy évesen láttam először a filmet (az 1959-eset, természetesen), és szerelem volt első látásra. Azóta is az egyik, ha nem A kedvenc filmem. Azt hittem, ennek megfelelően a könyv is felkerülhet életem legjobb olvasmányai közé, de csalódnom kellett.
Lewis Wallace unalmasan ír. Egyes jeleneteket irgalmatlanul hosszúra nyújt, másokat indokolatlanul röviden lezár, és közben semmiféle érzelmet nem váltott ki belőlem.
Úgy kezdi a regényt, hogy három száraz fejezeten keresztül ecseteli Jézus születését, napkeleti bölcsekkel, Heródessel, alig volt olyan szereplő, akinek később jelentősége lett volna. A címszereplő a negyedik fejezetben tűnik csak fel. Rögtön ezzel a jelenettel nem tudtam kibékülni. Messaláról rögtön leírja a szerző, hogy gúnyos és beképzelt, ahelyett, hogy megmutatná. És nézzük a nyitókonfliktust:
Messala azt mondja a bitorló és megbízhatatlan főpapról, hogy bitorló és megbízhatatlan. Erre Ben-Hur halálosan megsértődik, mert hogy meri egy római azt mondani a bitorló és megbízhatatlan zsidó főpapra, hogy bitorló és megbízhatatlan. Igen, majdnem szó szerint így történt. Utána Messala felajánlja gyerekkori barátjának, hogy jöjjön vele Rómába, ott több lehetősége lenne. Ben-Hur ezen még jobban megsértődik, szerinte ez a hazája szidása, és elküldi a búsba a barátját, aki ezen annyira megsértődik, hogy egyből bosszút fogad. (Bónusz: Ben-Hur hazamegy, és megállapítja, hogy el kéne mennie Rómába, ott több lehetősége lenne…)
Aztán jön minden, nagyjából ugyanúgy történnek a dolgok, mint a filmben, csak valahogy minden sokkal egyszerűbb, butább és érzelemmentesebb. Illetve, bizonyos szempontból érzelgősebb. Akárkinek meséli el főhősünk a történetét, az elkezd sírni. Még Arrius is, pedig a római hadvezérek, akik már mindent láttak, aligha könnyezték meg a rabszolgák sorsát.
Helyenként még az írásmód is idegesített, Ilderim sejk állandóan ragyogott, hol a szeme, hol az arca, hol a mittudoménmije, gyakran egy oldalon kétszer is, Messala pedig folyton gúnyosan nevetett, amiről egy idő után ez jutott eszembe:
http://media.tumblr.com/tumblr_mdpn6iMoyt1ql0vy3.gif
Hogy akkor mégis miért kapott három csillagot? Mert vannak benne szép és elgondolkodtató mondatok, mert tetszett a passió leírása, mert most esett le, hogy Boldizsár az a Boldizsár… és valószínűleg nagyon elfogult vagyok a film miatt.
Amúgy volt valami, amit a filmből kihagytak, egy főfőkavaró karakter, aki annyira ellentmondásos és gyenge volt, hogy egyszerűen nem vettem tudomást róla. Számomra ő nem létezik. Kész.

4 hozzászólás
suzyfox>!
Lewis Wallace: Ben Hur

A film örök klasszikus, a könyv meg több és más és korántsem annyira izgi. Az eleje borzasztó unalmas és valahogy a Brian élete című film volt az eszemben bizonyos jeleneteknél. Kissé elnagyolt volt a kaland része, minden csak Júda jellemfejlődéseként jelent meg. Sokszor pedig úgy éreztem, hogy egy bibliamagyarázatot olvasok. Így egy darabig nem igazán tudtam eldönteni, hogy pontosan miről is szól a történet. Aztán rájöttem, hogy a sértett büszkeségről. Meg arra is rájöttem, hogy Charlton Heston és Richard Burton már kissé öregecskék voltak a szerephez :)

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese IP>!
Lewis Wallace: Ben Hur

Kicsit csalódott voltam, amikor az ehavi könyvcsomagban csupa régi kötet érkezett, aztán megláttam ezt a több mint 100 éves történetet, amit imádtam filmen (az ’59-es változatot, mert az újat nem mertem megnézni, a régebbit meg egyáltalán nem láttam).
Sajnos az imádat nem terjed tovább a könyvre, ami nyelvezetében kissé elavult, bár annyira nem zavaró, mint elsőre hittem. A maga korában valószínűleg igényes volt, mára valamelyest átalakult az irodalmi nyelv.
A történet kb. harmada a bibliai történetet dolgozza fel: a Krisztus születésétől a keresztrefeszítésig eltelt időszakot. Ez a rész a közismertsége off miatt nem különösebben kötött le.
A maradék kétharmad a tulajdonképpeni történet. Erről gondoltam, hogy nem fogja követni a filmet. Végül másképp alakult Messala sorsa és a könyvben több is a szereplő. Szimpatikus volt, hogy spoiler Ő valóban megértette a szeretet üzenetét. A mindent lemosó eső is elmaradt, volt helyette Irasz, meg árulás, meg boldog befejezés, és megint visszatértünk a bibliai történésekhez, amit azért bírtam a helyén kezelni, mert nem volt térítő jellegű, inkább a történelmi tényekhez ragaszkodó, ugyanakkor teli van csodával és a római világ bírálatával.

Francesco>!
Lewis Wallace: Ben Hur

Ez a meseszerű kalandregény, az amerikai filmipar erőfeszítéseinek hála, látványos attrakcióvá lépett elő. Egzotikus helyszínek, izgalmas események sorjáznak egymás után , csak úgy árad a tömény mediterrán misztikum. Nekem , az ifjúsági irodalomhoz áll közelebb ez az alkotás, hiszen a mély értelmű, magvasabb gondolatok helyett, a fordulatos cselekmény és a titokzatos meseszövés dominál.Az 1959-es filmes adaptáció után, valóságos Oscar-díjeső áztatta el a produkciót. Az volt a cél, hogy lenyűgözzön bennünket, s azóta is Hollywood lábai előtt heverek. Ilyen szempontból Lewis Wallace érdemei elévülhetetlenek,mert bár nem akarta, mégis belobbantotta a filmipar ördögi gépezetét….


Népszerű idézetek

Lappantyú>!

Lelkiismeretem szava, hogy inkább veled halok, mintsem a gyilkosoddá váljak.

89. oldal

Lappantyú>!

– Csak nem akarsz Rómáért harcolni? – kérdezte a lány megdöbbenve.
– De igen, harcolni akarok érte – felelte az ifjú szenvedélyesen – , harcolni akarok érte, hogy megtanítson arra, miképpen harcoljak egyszer ellene.

63. oldal

Lappantyú>!

– A szerelem halálos betegség, amelynek nincs orvossága – mondta Irasz komolyan.
– De van, a halál.

166. oldal

mate55>!

– A szeretet boldogsága a cselekvésben áll: próbája az, hogy mit akar valaki tenni másokért.

10. oldal

Lappantyú>!

Testvér, az embernek ember az ellensége.

15. oldal

Lappantyú>!

Az ember soha sincs annyira kísértésben, mint amikor szerencse éri.

177. oldal

Lappantyú>!

Az emberi természet nem olyan, hogy szándékát a pálya közepén megváltoztassa.

204. oldal

Lappantyú>!

Értsd meg az ellenfeledet, mielőtt felelsz neki.

50. oldal

2 hozzászólás
Lappantyú>!

A büszkeség az elnyomatásban a leghangosabb.

76. oldal

mate55>!

Isten igazságos: irgalommal fizet meg az irgalomért.

64. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő / Édes Anna
John Williams: Augustus
Alexandre Dumas: Akté
Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai
Kosztolányi Dezső: A véres költő
Alexandre Dumas: Őrült a trónon
Lloyd C. Douglas: „És köntösömre sorsot vetettek…”
Mika Waltari: Az ország titka