Tolsztoj ​levelei 2 csillagozás

Lev Tolsztoj: Tolsztoj levelei Lev Tolsztoj: Tolsztoj levelei

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Officina Könyvtár · Documenta humana

>!
Officina, Budapest, 1943
70 oldal · Fordította: Timár László
>!
Fővárosi, Budapest, 1922
264 oldal · Fordította: Görög Imre

Enciklopédia 2


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések


Népszerű idézetek

zördög>!

Milyen rosszul él az ember vallásos öntudat nélkül, a halál, vagy még inkább itteni létünk részleges voltának tudata nélkül. Gondolkozni nincs mért a halálról, de élni úgy kell, mintha mindig rágondolnánk.

234. oldal

zördög>!

(…) ahhoz a megfeszített munkához, ahogy én dolgoztam és ahhoz, hogy az ember végezzen is valamit, meg kell feledkeznie mindenről.

141. oldal

zördög>!

Nem tökéletesednem kell, büszkén, pogányul, hanem elfogadnom ezt a helyzetet, ezt a testet, ezt az egészséget, ezt a természetemet, ezt a múltat, még ezeket a vétkeket is, és szelídséggel, alázattal a szívemben keresem mindig, minden percben az alkalmat, hogy teljesítsem azt, ami Neki kell. Talán arra vagyok jó, hogy betömjek valami lyukat? Hogy letöröljek magammal valamit? Hogy gyalázatosság, bűn és vétek példáit szolgáltassam, vagy hogy csak trágyául szolgáljon a testem? – És ha sikerül az embernek így éreznie az életet, akkor minden olyan csodásan könnyű és biztos.

167. oldal

zördög>!

Csak az igazságban lehet egyesüni. Az igazsághoz pedig csak egy út vezet. Ha keressük állandó, szüntelen erőfeszítéssel. Ti azt mondjátok: együtt könnyebb. Mi könnyebb együtt? Szántani, kaszálni, cölöpöt beverni… Istenhez közeledni csak egyedül lehet.

33. oldal

zördög>!

Csak egy a rossz, s ez az is volt, az is lesz mindig: az a tevékenység, amely másokra irányúl és nem azok javát szolgálja, hanem az illetőnek saját személyes javát.

156. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rossz
zördög>!

Ahol személyiség van, ott gyengeség van. Hogy az ember megmenekedjék tőle, önmagán kívül kell támaszt keresnie, elfeledkeznie magáról a munkában (ahogy elfeledkezünk, amikor csizmát varrunk, nem szántunk), az egész élet munkájában.

171. oldal

zördög>!

Hitre tanítani csak tettekkel lehet és az én tetteim gyalázatosak.

5. oldal

zördög>!

Mert a keresztény tanítás jelentősége nem abban rejlik, hogy az ő nevében erőszakosan átformálják a társadalmat, hanem az a jelentősége, hogy megtaláljuk az élet értelmét ezen a világon. Az öt parancsolat megtartása megadja ezt az értelmet.

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
zördög>!

A szeretet az embernek az a törekvése, amellyel kiszélesíti tudatát és beléfoglalja a másikét, a másokét. Nem is egyéb az Isten: ő a mindenség tudata.

37. oldal

zördög>!

Emlékszik-e, jó nénikém, arra a tanácsára, hogy írjak regényeket? Nos, hát most követem a tanácsát s az a foglalkozás, amelyről szóltam, irodalmi-féle. Nem tudom még, napvilágot lát-e valaha, amit írok; de ez olyan munka, amely leköt és már nagyon is messzire haladtam benne arra, hogy abbahagyjam.

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anton Pavlovics Csehov: Szibéria
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Tanulmányok, levelek, vallomások
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Magatokon röhögtök!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Válogatás barátaimmal folytatott levelezésemből
N. J. Gitovics: Gorkij és Csehov
Dolmányos István (szerk.): Orosz forradalmárok a XIX. században
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Dosztojevszkij levelei a börtönből
Ivan Szergejevics Turgenyev: Visszaemlékezések, levelek
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A művészetről
Mihail Jurjevics Lermontov: Lermontov válogatott művei