Bál ​után 56 csillagozás

Lev Tolsztoj: Bál után Lev Tolsztoj: Bál után Lev Tolsztoj: Bál után

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ha a felmutatott két tolsztoji történetet mint víziót, allegorikus epizódot szemléljük, akkor egy teljesen más értelmezési lehetőségnek a kulcsát kapjuk meg. Az első történetben a megélés a szerelem boldogító érzése, a cselekmény pedig a bál forgataga; a másodikban a passzívum a megkínzott ember tehetetlen szenvedése, az aktívum pedig az erőszak alkalmazása a katonák és az ezredes részéről. Egyrészt ezek állnak egymással szemben mint a megélésen és a cselekményen belüli ellentétességek, másrészt az opponencia abban is megmutatkozik, hogy az első történet egy boldog és önfeledt, míg a második egy nyomasztó és szenvedéstelt élményről számol be.

Eredeti megjelenés éve: 1903

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Európa, Budapest, 1984
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630728478 · Fordította: Németh László, Szőllősy Klára
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1978
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631512401 · Fordította: Lányi Sarolta, Németh László, Szőllősy Klára

Enciklopédia 3


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Remek gyűjtemény Tolsztoj elbeszéléseiből és kisregényeiből. Két dolog ismét megerősítést nyert. Az egyik nem meglepő módon az, hogy az orosz zseni elképesztően szuggesztívan ír. A másik – számomra szintén nem meglepően – az, hogy a vallási fanatizmustól kiütéseket és dührohamot kapok. Éppen ezért hagyott például teljesen hidegen Szergij atya története. És ezért is nem kapja meg a maximális öt csillagot. Az Ivan Iljics halálára nem térnék ki külön, mert azt már önálló kötetben értékeltem, s véleményem fikarcnyit sem változott. (https://moly.hu/konyvek/lev-tolsztoj-ivan-iljics-halala/en-es-a-konyv/steelcurtain) Az általam olvasott Olcsó Könyvtáros verzió többi írása is kiváló. Tulajdonképpen a Szergij atya is ragyogóan van megírva, csak hát éppen ellenszenves a főszereplő, a mellékalakok, maga az egész történet, s nem utolsósorban a szerző nézőpontja. Viszont három írás – A földesúr délelőttje; Két öreg; Gazda és cseléd – még ebből az aligha átlagos mezőnyből is kiemelkedik. Különösen A földesúr délelőttje volt rendkívül erős írás. Tolsztoj nyilván nem egy átlagos földesúr képét rajzolta itt meg, de az is bizonyos, hogy az uralkodó osztályoknak kortól és nemzettől függetlenül mindig voltak olyan tagjai, mint Nyehljudov herceg, aki komolyan vette feladatát, melybe beleszületett. Személyét kitűnően ellenpontozzák a paternális alávettségbe nemcsak belenyugodott, de abból szabadulni sem akaró parasztok képeinek felvillanásai.
Attól tartok Tolsztoj konzervativizmusa már a 19, század végén is túlhaladott volt. Ahogyan a nőkről ír, az már annak idején is enyhén szólva korszerűtlen volt. Ma a harcos feministák kátrányba és tollba forgatnák. Némileg talán igazságtalannak is érezhetjük, hogy éppen egy ilyen koponyában lakozott az irodalom egyik legnagyobb zsenije.
Összességében tulajdonképpen öt csillag, de Szergij atya vallásos őrülete miatt juszt sem kapja meg!
Minden más megbocsátva.
Részemről…

2 hozzászólás
Vivarumba>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Az 1978-as Európa kiadást olvastam, melyben kis ízelítőt kapunk az írót leginkább foglalkoztató témakörökből : földesúr-jobbágy kapcsolata, halál közeli állapot, valláshoz/hithez való viszony.
Igazi meglepetés volt számomra A földesúr délelőttje című novella, ahol nem a szokásos sablont kaptam (gonosz /kegyetlen gazda és szorgalmas, okos, bátor, lázadó paraszt), hanem annál valami sokkal hihetőbbet. Így már sokkal érthetőbb, hogy működhetett a feudalizmus ilyen hosszú ideig. A legmegdöbbentőbb számomra az volt, hogy magánéleti problémákra is a földesúrtól vártak megoldást. A hab a tortán az volt, mikor az egyik parasztasszony a földesúr közbenjárását kérte, hogy kérje meg a falu egyik lányának a kezét a fia számára, mert senki nem akarja már hozzájuk adni önszántából a sajátját. (Az előző ugyanis nem bírta a körülményeket és a nehéz munkát, és meg is halt miután elvesztette a kisbabáját). Vallási kérdésekben épp úgy találkozunk fanatikus aszkétával, mint a nagylelkű, segítőkész öregemberrel, aki a zarándoklatára gyűjtött pénzét végül mások megsegítésére fordítja.
Ezen írások alapján kialakult egy kép a fejemben az író nőkhöz való viszonyáról…. hát maradjunk annyiban, ha egy körben mozogtunk volna, messzire elkerülöm, nem lettem volna se a felesége, se a szeretője, se a múzsája, de még az ideálja se…

HA86>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Nahát…, én ezt a kötetet a címadó novella miatt vettem meg (200 Ft-ért egy bolhapiacon), és – bevallom – kelletlenül álltam neki, miután végigfutva a tartalomjegyzéken láttam, hogy a Bál után című novellától eltekintve majdnem az összesnek dögunalmas a címe (mint például A földesúr délelőttje, Gazda és cseléd, Ivan Iljics halála (!), Két öreg stb-stb.). Aztán, ahogyan szépen sorjában elolvastam a novellákat, nem csak arra jöttem rá, hogy középiskolában túl fiatal voltam az Ivan Iljics halálához, hanem arra is, hogy Tolsztoj egy józan (író)zseni, aki mentes mindenféle túlkapástól, és aki az életről úgy ír, ahogyan az van, és nem úgy, ahogyan lehetne. Veszteség, betegség, halál, és minden, mi szem-szájnak nem ingere, terítékre kerül ebben a kis kötetben, de – mintegy ellensúlyozva a borzalmakat – majd’ minden elbeszélésben történik valamiféle csoda is. Amolyan tolsztoji csoda, ami nem mond ellent a természeti törvényeknek, és többnyire nem is látványos, mert az egyes embereken belül megy végbe. Átalakul a személyiségük, erkölcsileg magasabb szintre emelkednek a külvilágban bekövetkező borzalmas események hatására, és képessé válnak arra, amire egy-két nappal, néhány hónappal, vagy évvel korábban még képtelenek lettek voltak: hogy elfogadják a valóságot olyannak, amilyen. És miután ez megtörténik, az események vagy kedvező irányt vesznek – vagy pedig nem. De ez utóbbi már nem is igazán számít.

3 hozzászólás
Lunemorte P>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Dőljünk hátra, üljünk kényelmesen és vegyük kezünkbe ezt a csodálatos művet! Izguljuk végig a novellákat, értsük meg a szereplők jellemét és a mondanivalót! Utazzunk távoli földekre, táncoljunk a bálban és ismerjük meg önmagunkat!
Egytől egyik nagyszerű elbeszélések tára ez a klasszikus.
(A Szépirodalmi Könyvkiadótól megjelent kötetet olvastam el.)

Gabye>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Amit eddig is sejtettem, az beigazolódni látszik, én szeretem Tolsztojt :-) Érdekes volt novellákat olvasni tőle, amik egytől egyik megfogtak valamivel. Valahogy mindegyikbe kaptam valami tőlem kicsit idegen szemléletmódot, ami miatt kíváncsian olvastam, és rájöttem hogy sokszor mennyire másként gondolkodunk. Egyik sem vidám történet, de ettől függetlenül mind érdekes, mindenképpen olvasásra ajánlott.
Az Európa kiadós változatot olvastam

>!
Európa, Budapest, 1984
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630728478 · Fordította: Németh László, Szőllősy Klára
Bolondkandúr>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Így jár az olvasó, ha egy könyv befejezése után sokáig nincs ideje értékelést írni. Én legalábbis így jártam, nem tudtam a kavargó gondolatokat értelmes mondatokká formálni. Talán jobb is így, ha mindenki maga merül el ebben a borzongató, de varázslatos világban, fedezi fel, hogy hányféleképpen tud az ember élete vakvágányra futni, és Lev Nyikolajevics milyen mélységeit mutatja meg az emberi léleknek. Ezek az elbeszélések nagyot ütnek, sokszor sokkolnak, és jó sokáig lehet töprengeni rajtuk. Érdemes elolvasni, Tolsztoj nem csak sok száz oldalon, de röviden is zseniális.

>!
Európa, Budapest, 1984
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630728478 · Fordította: Németh László, Szőllősy Klára
sad_snail P>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Vannak írók, akik vastag köteteket, egész könyvsorozatokat tudnak megtölteni az ábécé betűinek különböző variációival anélkül, hogy a lényeget csak érintenék is. Ezzel szemben itt van Lev Nyikolajevics, aki ezekben a kisregényeiben felesleges oldalak és szavak nélkül élet és halál, boldogság és szenvedés, szerelem és gyűlölet árnyjátékaival lenyűgöz, tanít és megrendít.

H_Andi>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Nagyon féltem Tolsztojtól, aztán tavaly egy kihívás miatt „rákényszerültem”, hogy olvassak tőle és teljesen elvarázsolt. Nagyon jó író, emészthetően, jól felépített történeteket írt. Az utolsó történet -A hamis szelvény – tetszett talán a legjobban, mely egy nagyon durva, ugyanakkor szép/érdekes/tanulságos történet. Az a bizonyos pillangó szárnylebbentős mondás jutott eszembe, miszerint egy apró cselekedet is egy egész lavinát indíthat el. Illetve minden mindennel összefügg, valamint kicsi a világ. Lényeg a lényeg, ez egy nagyon jól megírt novella.

>!
Európa, Budapest, 1984
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630728478 · Fordította: Németh László, Szőllősy Klára
Biró_Krisztina>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Hát elégé hiányoltam a cselekményt,talán az utolsóban valamit villantott a mester.(Azt hiszem,hogy én ezért szeretem jobban Dosztojevszkijt,mint Tolsztojt.)De legalább megtudtam belőle,hogy mi is az a „heprecsóré” érzés állapot,na nem mind hogy ha olvasás közben ez a veszély fenyegetett volna…!

Lámpagyújtogató>!
Lev Tolsztoj: Bál után

Hogy is mondja a mondás, nezd meg az anyját vedd el a lányát ?
Nos ebben az esetben, nézd meg az apját és ne vedd el a lányát. :-)


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Ilyen a mai fiatalság! Nem látnak mást, csak a testet. A mi időnkben másképp volt. Minél szerelmesebb voltam, annál testetlenebbé vált számomra szerelmem tárgya. Maguk, fiatalok, a lábat nézik, a bokát, mit tudom én, mit, maguk levetkőztetik a nőt, akibe szerelmesek; az én számomra pedig, ahogy Alphonse Karr mondja… be nagyszerű író volt… szerelmesem mindig talpig bronzba volt öltözve.

Bál után

1 hozzászólás
Manni>!

Boldogtalan embereknek könnyebb városban élniük.

236. oldal (Kreutzer-szonáta)

Lunemorte P>!

Aludni szeretnék, megsemmisülni – de nem tudok. Nem tudok megszabadulni magamtól.

Egy őrült naplója

Manni>!

A nő boldog, s mindent elér, amit csak kívánhat, ha a férfit elbűvöli. Épp ezért a nő feladata: érteni az elbűvöléshez. Ez így volt, és így is lesz. Így van ez nálunk a hajadonéletben, s így folytatódik a házaséletben is. A hajadoni életben a választáshoz van szükség rá, a házasban… hogy uralkodni tudjon az urán.

227. oldal (Kreutzer-szonáta)

Lunemorte P>!

Minden szörnyű és félelmetes, azt hinnéd, a haláltól félsz, de azután eszedbe jut az élet és rádöbbensz, hogy a halódó élet az, amelytől irtózol. Élet és halál egybefolytak.

Egy őrült naplója

thats_crazy>!

Minél szerelmesebb voltam, annál testtelenebbé vált számomra szerelmem tárgya.

Avenyir>!

– […] Mit gondolsz?
– Amíg apánk él, mit gondolhatnék, kegyelmes úr? Csak azt, amit ő parancsol.

A FÖLDESÚR DÉLELŐTTJE

Manni>!

Feleségét mindvégig nem engedte közel magához, haláláig nem tudta neki megbocsátani, hogy feleségül vette.

286. oldal (Miért?)

Rushka>!

Végre mozgolódás az előszobában, kiszalad az öreg, pocakos Tyihon, frakkban: „Gyerünk!” Akkor még nem volt divatban az az ostoba mondás, hogy „előre” … mintha az ember nem tudná magától, hogy haladni előre kell és nem hátra.

122. oldal, Holsztomer

Lunemorte P>!

Iszonyú gyötrelem, és gyötrelmesen gonosz és kiapadt minden, a jóságnak egyetlen cseppjét sem érzem magamban, csupán gonosz és csillapíthatatlan dühöt önmagam ellen és az ellen, ami engem alkotott.

Egy őrült naplója


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél kalandjai
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem
Gárdonyi Géza: A báró lelke / Tizenkét novella
Mikszáth Kálmán: A jó palócok
Mikszáth Kálmán: Tót atyafiak
Ábrányi Emil: Lábán úr könnyei és egyéb történetek
Timrava: Hősök
Gogoly: Egy kabát története
Anton Pavlovics Csehov: A csinovnyik halála / Смерть чиновника