Kulturális ​antropológia 6 csillagozás

Elmélettörténet
Letenyei László: Kulturális antropológia

Ha egy társaságban kulturális antropológiáról kezdünk el beszélni, akkor a hallgatóság többnyire távoli helyszíneken élő, egzotikus népek közötti izgalmas kalandokat vár. Bár mára a kezdetek egzotikus varázsa talán végleg elenyészett, ám a sok kalandból kikeveredve egy szakszerű diszciplína bontakozott ki.
Ennek a történetnek jellemző alakja Claude Lévi-Strauss, aki Brazíliában a bororók között kezdte pályafutását, hogy onnan eljusson az elméleti alapok kidolgozásához.
Ezt a történetet tekinti át közérthető formában Letenyei László. Művében mindvégig szem előtt tartja, hogy leendő olvasója minden akadályon átjutva követhesse őt a természet dzsungeléből az elmélet dzsungelébe vezető úton. A mű kitér az érintett kérdések hazai és/vagy közép-európai vonatkozásaira, s számtalan kalandos történet, valamint Anka Jánosnak (Coco) a kulturális antropológia történetének főbb szereplőiről készített grafikái teszik változatosabbá a szellemi izgalmakat.

>!
Typotex, Budapest, 2012
198 oldal · ISBN: 9789632797274 · Illusztrálta: Anka János

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Blanka_Lugosi>!
Letenyei László: Kulturális antropológia

Emészthető, könnyen befogadható. Érdekes azok számára, aki kulturális antropológiával foglalkoznak, illetve azok számára, akiknek csak érintőlegesen kapcsolódik tanulmányukhoz, érdeklődési körükhöz.


Népszerű idézetek

Typotex_Kiadó KU>!

A közös őstől származó emberiség eltérő fejlődési utakon haladt, minden napjainkban fellelhető kultúra a „legfejlettebbnek” tekinthető a maga természeti és társadalmi körülményei közepette.

109. oldallal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Christoph Wulf: Az antropológia rövid összefoglalása
Hollós Marida: Bevezetés a kulturális antropológiába
Yuval Noah Harari: Sapiens
Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása
Jared Diamond: A világ tegnapig
Nigel Barley: Egy zöldfülű antropológus kalandjai
Mario Vargas Llosa: A beszélő
Mircea Eliade: Az örök visszatérés mítosza