Sindzse ​szeme (Leslie L. Lawrence 1.) 372 csillagozás

Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nemzetközileg ​elismert tudósokból álló expedíció gyülekezik Katmanduban, Nepál fővárosában, hogy feltárja a Himalája egyik kevéssé ismert területét. Jakháton indulnak el első úti céljuk, Khangpa kolostora felé, ahol találkozniuk kell megbízójukkal, egy bizonyos Mr. Thompsonnal. Mr. Lawrence, az angol állampolgárságú, de magyar származású „bogarász”, azaz tudós biológus kezdettől fogva gyanítja, hogy valami nincs rendben az expedíció körül. Hiszen manapság már nemigen szokás komplex expedíciókat indítani ismeretlen területek feltárására. Ráadásul a Himalája nem is olyan ismeretlen, mint sokan hiszik.
Furcsa a megbízó személye is: Mr. Thompson igazán bőkezű a részvételi díjak kifizetésekor, ám azóta mintha nem is érdekelné a társaság sorsa. Vagy valami egészen más célja van vele? Mert az expedíció összetétele is csak első pillantásra olyan magától értetődően természetes. Az is gyanús véletlen, hogy alig pár hónapja indult útnak egy másik expedíció, hasonló összetételben,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

>!
Studium Plusz, Budapest, 2011
454 oldal · ISBN: 9786155054273
>!
Studium Plusz, Budapest, 2011
454 oldal · ISBN: 9789638873514
>!
Tetracoom, 2010
Felolvasta: Konrád Antal

8 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 41

Most olvassa 8

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

Garbai_Ildikó P>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nagyon sok éve nem olvastam tőle,mert egy idő után úgy éreztem minden története egyforma. Most nem tudom milyen megfontolásból elővettem. Itt ismerkedtem meg vele, anno még anyuéktól csórtam el a könyvet Most ugyan ilyen izgalommal mint rég kezdtem bele és daráltam le. Beszippantott a Himalája… :) Jó érzés volt újra olvasni és nem is emlékeztem itt bizony még a feleség is benne volt a sűrűjében. Szerintem most megint előveszem a köteteit…

6 hozzászólás
Cs_N_Kinga>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Huhh. Hát ezt is befejeztem. Érdekes, hogy míg más könyvnek általában az eleje nem tetszik és a végére tud esetleg meggyőzni, itt mintha pont fordítva lenne. Az eleje tetszett, magába szippantott, de aztán valahogy leült a sztori. Jó voltak ilyen – olyan gyilkosságok, de „túl sok” volt a gondolkodás/elmélkedés. A végén ilyen Poirot szerű elmagyarázás volt, bár itt ugye már nem volt ott a gyilkos, de azért hasonlított hozzá. Illetve, én azt vártam, hogy együtt derítjük ki, ki is lehet a gyilkos és a miérteket is. Végig hiába gondolkodtam ki is lehet, nem igazán tudtam rájönni, de a végén szembesülni azzal, hogy azért nem, mert egy csomó infót velünk meg sem osztott az író. Hát így nem tudom volt egyáltalán aki kitalálta? Hogy egy spoiler a gyilkos? És Ő szervezte ezt az egészet? Ez nekem csalódás volt, szeretem kitalálni, vagy utána szidni magam, ha nem, hogy miért is nem láttam/vettem észre ezt és ezt, pedig teljesen logikus, de itt nem ez történt. Azért nem volt ez rossz könyv, csak én nem ezt vártam.:) Egyszer olvasós.

Paulina_Sándorné P>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Kedvenc helyszínem a Himalája, a kolostorok világa. Szinte látom magam előtt a helyszínt, ahogy olvasom a könyvet, spoiler Gyilkosságok, hullák voltak megint bőven. Leslie megint formában volt, nem unatkozott egy percig sem. Tetszik, hogy tiszta fantasy az egész, spoiler Miss Baxter szimpatikus volt, mosolyogtam rajta és miatt egy párszor. Nem igazán jöttem rá, hogy ki lesz a bűnös, valami mindig más útra vitt. Eve nem mindig volt szimpatikus a számomra. spoiler Na ezen nagyon meglepődtem. Kémeké a világ.

5 hozzászólás
Szelén>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Tipikus LLL könyv, de ahogy rájöttem, ez volt az első a Leslie L. Lawrence sorozatból.
Emlékeztetett a Tíz kicsi négerre, mert ott is úgy trombitálnak össze egy helyre egy csomó egymást nem ismerő embert. ott is a házigazda személye több kérdést vett fel, ki is ő? Csak az itteni szereplők tudósok. És ugyanúgy hullanak az emberek, mint a legyek. Lehetne ettől egy pszichothriller is, de mégsem az, valahogy nem rágja le az ember a 10 körmét, ki lesz a következő áldozat.
A megoldás, nyomozás, szokásos, a többi könyvhöz hasonlóan zajlik.
Viszont tagadhatatlanul van egy hangulata, ami egy másik AC könyvhöz teszi hasonlatossá, a Gyilkosság az Orient expresszen. De csak a hó miatt.

10 hozzászólás
Panda1416>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Ezt a könyvet, már nagyon régen el akartam olvasni. Még régen kaptunk ismerősöktől egy Sindzse szeme társasjátékot az az egyik kedvencünk, emiatt érdekelt a könyv is, de nehezen vettem rá magam az olvasásra. Nem csalódtam benne. Nagyon érdekes volt. Van benne minden ami egy kalandregényhez kell :)

DreamR IP>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nagyon élvezetes volt, azt hittem 5 csillagos lesz, egészen az utolsó 20 percig. (hangoskönyv) Mert befejezésként olyan információözön zúdult a nyakamba egyszerre, megmagyarázva mindent, ami addig homályos volt, hogy gyakorlatilag belefulladtam. Fura, hogy ilyen jó sztori után a szerző nem tudta valahogy kreatívabb módon fellebbenteni a leplet az olvasó szeme előtt. Az utolsó 20 perc borzalmasan amatőr volt szerintem.

Kriszta I>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Négy csillag, mert megvan a nosztalgiafaktor. De azért meg kell mondjam, ma már nincs rám olyan hatással Leslie L. Lawrence, mint hajdanán, mikor faltam a könyveit. Pedig ez még a jobbak közül való, de aztán mikor elkezdte egy kaptafára írni a könyveit, akkor búcsút is intettem.
Most csak azért olvastam el megint, mert ehhez a könyvhöz készült egy társasjáték, ami nekünk megvan és már szeretnék vele játszani :)

Judit_Sike P>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Az első Leslie L. könyvem :)
Nem lett igazán kedvenc, nem volt rossz, de annyira nem fogott meg.
Végig Agatha Christie Tíz kicsi néger-e járt a fejemben. Ez a történet szerintem annak a koppintása. És emiatt nem tudtam teljesen élvezni, mert végig ahhoz hasonlítottam.
Leslie karaktere tetszett, viszont én úgy érzem elég keveset tudtunk meg róla, gondolom ez a többi részben jobban ki fog bontakozni.
A stílus nagyon tetszett, sokszor megnevettetett, és a párbeszédek is nagyon élvezhetőek voltak a csipkelődő és iróniával teli stílus miatt.

1 hozzászólás
Holdranéző>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Ki hitte volna, hogy a legnagyobb téli zimankóban ilyen jó lesz hóborította hegyekről olvasni?
Már zsenge éveim óta nagyon-nagyon szeretem a Leslie L. Lawrence-könyveket, minden hibájukkal és zavaró apró részletükkel együtt, ha viszont belegondolok, hogy ez a sorozat majdnem negyven éve kezdődött (ezzel a könyvvel 1983-ban) és tavaly jelent meg a legújabb kötete, enyhén szólva is leesik az állam. Én még gondolat sem voltam, amikor Lawrence már lámakolostorokban kereste a gyilkost Sindzse szeme alatt – és ez a könyv a mai napig ugyanolyan szórakoztató olvasmány maradt, még ha kiforratlanabb is egy-két helyen, mint a későbbi kötetek, akár már az utána következő kettő-három is. Lawrence itt még nem az a mindent is tudó alak, akit megszoktunk, de ettől függetlenül én nem tudom nem szeretni mint főszereplőt, főleg a második világháborús kalandjaival együtt. (Tekintsünk most el attól, hogy megpróbáljuk a több tucat Lawrence-regényt valamiféle idővonalra felfűzni, az agyérgörcs elkerülése végett.) Jó, azon kissé felhördültem, amikor a végén spoiler – remélem, jó stabil volt a mennyezet ott, ahol ez a mondat megíródott. De ettől függetlenül mindenkinek jólesik néha egy vérbeli Gary-Stu vagy Mary-Sue kalandjairól olvasni vagy írni (nekem volt már ennél meredekebb írói alteregóm is… igaz, hogy azt az asztalfióknak írtam), nekem is jólesett most. Szürke, fáradt téli hetekre ajánlott könyv, jól fűtött szobában, egy csésze zöld tea mellé.

gabona P>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Régóta érett már részemről egy Leslie L. Lawrence-történet olvasása, most pedig büszkén jelenthetem, hogy kipipálhatom az elsőt. Az elsőt, ami még a nyolcvanas évek elején jelent meg és – valljuk be –, egy hatalmas Tíz kicsi néger-utánzat. Emellett nem nevezném valami nagy durranásnak, helyenként túlságosan is kiszámítható, sablonos, ennek ellenére viszont gyorsan olvasható és pergő, de ezeket összeadva olyan, mint A tanú című film új magyar narancsa: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk! Igaz, voltak olyan pillanatok, amikor felkaptam a fejemet, plusz megtudtam egyet-mást a keleti hitvilágról, babonákról, de ennél többet nem igazán kaptam a regénytől. Mindezek ellenére a jövőben is biztosan fogok olvasni a sorozatból, viszont ez egyelőre csak egy erős közepes meg egy fél, ami szokás szerint csak a magamnak szóló biztatás.

>!
Magvető, Budapest, 1983
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631400476

Népszerű idézetek

Cicu>!

Bocsánat – mondtam, és utat adtam nekik. – Csak nézelődjenek kedvükre. Ez itt egy barlang, az ott egy hulla. Sajnos savanyú cukorkával nem szolgálhatok

Panda1416>!

Felálltam, a hátizsákomhoz léptem, és előhúztam belőle egy laposwhiskys üveget. Szétöntöttem a tartalmát két úti bádogpohárba, azegyiket nekiadtam, a másikat pedig megemeltem és rákoccintottam.
– Csirió! Az együttműködésünkre!
– Oké. Arra, hogy elkapjuk a fickót vagy a fickókat!
Egyetlen húzásra bekaptuk az italt, és nagyon sajnáltuk, hogyilyen hamar kifogytunk belőle.

Zoltan_Greenwood P>!

Nincs gyönyörűbb annál, mint amikor valaki eléri a célját.

423. oldal

pipacstappancs>!

A zöld tea harsány illata betöltötte a sátrat, és az első kortyok a nyelvünket is megoldották.

Panda1416>!

-Hé! Várjon csak, kérem! – támadt fel az alvó oroszlán Serában.

Kisanna>!

– A feleségeim… Nem volt más választásom. Vagy ők, vagy a Himalája… S bizonyára megérti, hogy inkább a Himaláját választottam. Gyerektartás, asszonytartás és a többi és a többi… Itt meg csak a magány, a hulló hópelyhek és a fütyörésző szelecske…

Paulina_Sándorné P>!

Ebben a pillanatban iszonyatos ordítás hasított a Salu völgyének csendjébe. Valamennyien megdermedtünk a hangtól, és egy pillanatra néma csend támadt körös-körül.
– Úristen! – kapta szája elé mindkét kezét Eve Pickford. – Mi volt ez?
– Valaki kinyiffant – mondta nyugodtan Baxter kisasszony.

36. oldal (Kentaur Könyvek, Budapest, 1989.)

Szelén>!

Baxter kisasszony a lámpa körül kavargó hópelyhekre pillantott, aztán elhúzta a száját.

Kapcsolódó szócikkek: hópehely

A sorozat következő kötete

Leslie L. Lawrence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Palotás Petra: Szárnyaszegett pillangók
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
James Ellroy: Gyilkos az úton
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Baráth Katalin: A fekete zongora
Benedek Szabolcs: A vérgróf
Kondor Vilmos: Budapest noir
Zima Szabolcs: A makedón összeesküvés
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai