Sindzse ​szeme (Leslie L. Lawrence 1.) 339 csillagozás

Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nemzetközileg ​elismert tudósokból álló expedíció gyülekezik Katmanduban, Nepál fővárosában, hogy feltárja a Himalája egyik kevéssé ismert területét. Jakháton indulnak el első úti céljuk, Khangpa kolostora felé, ahol találkozniuk kell megbízójukkal, egy bizonyos Mr. Thompsonnal. Mr. Lawrence, az angol állampolgárságú, de magyar származású „bogarász”, azaz tudós biológus kezdettől fogva gyanítja, hogy valami nincs rendben az expedíció körül. Hiszen manapság már nemigen szokás komplex expedíciókat indítani ismeretlen területek feltárására. Ráadásul a Himalája nem is olyan ismeretlen, mint sokan hiszik.
Furcsa a megbízó személye is: Mr. Thompson igazán bőkezű a részvételi díjak kifizetésekor, ám azóta mintha nem is érdekelné a társaság sorsa. Vagy valami egészen más célja van vele? Mert az expedíció összetétele is csak első pillantásra olyan magától értetődően természetes. Az is gyanús véletlen, hogy alig pár hónapja indult útnak egy másik expedíció, hasonló összetételben,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

>!
Studium Plusz, Budapest, 2011
454 oldal · ISBN: 9786155054273
>!
Studium Plusz, Budapest, 2011
454 oldal · ISBN: 9789638873514
>!
Tetracoom, 2010
Felolvasta: Konrád Antal

4 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 39

Most olvassa 8

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Garbai_Ildikó P>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nagyon sok éve nem olvastam tőle,mert egy idő után úgy éreztem minden története egyforma. Most nem tudom milyen megfontolásból elővettem. Itt ismerkedtem meg vele, anno még anyuéktól csórtam el a könyvet Most ugyan ilyen izgalommal mint rég kezdtem bele és daráltam le. Beszippantott a Himalája… :) Jó érzés volt újra olvasni és nem is emlékeztem itt bizony még a feleség is benne volt a sűrűjében. Szerintem most megint előveszem a köteteit…

6 hozzászólás
Cs_N_Kinga>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Huhh. Hát ezt is befejeztem. Érdekes, hogy míg más könyvnek általában az eleje nem tetszik és a végére tud esetleg meggyőzni, itt mintha pont fordítva lenne. Az eleje tetszett, magába szippantott, de aztán valahogy leült a sztori. Jó voltak ilyen – olyan gyilkosságok, de „túl sok” volt a gondolkodás/elmélkedés. A végén ilyen Poirot szerű elmagyarázás volt, bár itt ugye már nem volt ott a gyilkos, de azért hasonlított hozzá. Illetve, én azt vártam, hogy együtt derítjük ki, ki is lehet a gyilkos és a miérteket is. Végig hiába gondolkodtam ki is lehet, nem igazán tudtam rájönni, de a végén szembesülni azzal, hogy azért nem, mert egy csomó infót velünk meg sem osztott az író. Hát így nem tudom volt egyáltalán aki kitalálta? Hogy egy spoiler a gyilkos? És Ő szervezte ezt az egészet? Ez nekem csalódás volt, szeretem kitalálni, vagy utána szidni magam, ha nem, hogy miért is nem láttam/vettem észre ezt és ezt, pedig teljesen logikus, de itt nem ez történt. Azért nem volt ez rossz könyv, csak én nem ezt vártam.:) Egyszer olvasós.

Szelén>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Tipikus LLL könyv, de ahogy rájöttem, ez volt az első a Leslie L. Lawrence sorozatból.
Emlékeztetett a Tíz kicsi négerre, mert ott is úgy trombitálnak össze egy helyre egy csomó egymást nem ismerő embert. ott is a házigazda személye több kérdést vett fel, ki is ő? Csak az itteni szereplők tudósok. És ugyanúgy hullanak az emberek, mint a legyek. Lehetne ettől egy pszichothriller is, de mégsem az, valahogy nem rágja le az ember a 10 körmét, ki lesz a következő áldozat.
A megoldás, nyomozás, szokásos, a többi könyvhöz hasonlóan zajlik.
Viszont tagadhatatlanul van egy hangulata, ami egy másik AC könyvhöz teszi hasonlatossá, a Gyilkosság az Orient expresszen. De csak a hó miatt.

10 hozzászólás
DreamR IP>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nagyon élvezetes volt, azt hittem 5 csillagos lesz, egészen az utolsó 20 percig. (hangoskönyv) Mert befejezésként olyan információözön zúdult a nyakamba egyszerre, megmagyarázva mindent, ami addig homályos volt, hogy gyakorlatilag belefulladtam. Fura, hogy ilyen jó sztori után a szerző nem tudta valahogy kreatívabb módon fellebbenteni a leplet az olvasó szeme előtt. Az utolsó 20 perc borzalmasan amatőr volt szerintem.

Kriszta IP>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Négy csillag, mert megvan a nosztalgiafaktor. De azért meg kell mondjam, ma már nincs rám olyan hatással Leslie L. Lawrence, mint hajdanán, mikor faltam a könyveit. Pedig ez még a jobbak közül való, de aztán mikor elkezdte egy kaptafára írni a könyveit, akkor búcsút is intettem.
Most csak azért olvastam el megint, mert ehhez a könyvhöz készült egy társasjáték, ami nekünk megvan és már szeretnék vele játszani :)

Judit_Sike P>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Az első Leslie L. könyvem :)
Nem lett igazán kedvenc, nem volt rossz, de annyira nem fogott meg.
Végig Agatha Christie Tíz kicsi néger-e járt a fejemben. Ez a történet szerintem annak a koppintása. És emiatt nem tudtam teljesen élvezni, mert végig ahhoz hasonlítottam.
Leslie karaktere tetszett, viszont én úgy érzem elég keveset tudtunk meg róla, gondolom ez a többi részben jobban ki fog bontakozni.
A stílus nagyon tetszett, sokszor megnevettetett, és a párbeszédek is nagyon élvezhetőek voltak a csipkelődő és iróniával teli stílus miatt.

1 hozzászólás
Anna_Gerencsér>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nem tudom, hogy Laci bácsi hogy csinálja ezt, de amint kézbe veszem a könyvét, azonnal magába szippant. Úgy gondolom, hogy elég finnyás vagyok könyvek térén, de eddig még egyik könyve sem okozott csalódást számomra.
A Japán kultúra iránti rajongásom után ki is fújt az össz tudományom a keleti kultúrák, vallások és miegymás kapcsán, sőt nem is szívesen traktálom magam velük, most mégis olyan könnyedén tudott kalauzolni engem az író ebben a világban, hogy (ha eddig nem is, akkor ezután) megvett kilóra.
Hiányoltam a híres pipát, sőt talán említés sem esett róla.
Örültem annak, hogy megismerhettük Mrs. Lawrence-t, de spoiler

2 hozzászólás
gabona P>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Régóta érett már részemről egy Leslie L. Lawrence-történet olvasása, most pedig büszkén jelenthetem, hogy kipipálhatom az elsőt. Az elsőt, ami még a nyolcvanas évek elején jelent meg és – valljuk be –, egy hatalmas Tíz kicsi néger-utánzat. Emellett nem nevezném valami nagy durranásnak, helyenként túlságosan is kiszámítható, sablonos, ennek ellenére viszont gyorsan olvasható és pergő, de ezeket összeadva olyan, mint A tanú című film új magyar narancsa: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk! Igaz, voltak olyan pillanatok, amikor felkaptam a fejemet, plusz megtudtam egyet-mást a keleti hitvilágról, babonákról, de ennél többet nem igazán kaptam a regénytől. Mindezek ellenére a jövőben is biztosan fogok olvasni a sorozatból, viszont ez egyelőre csak egy erős közepes meg egy fél, ami szokás szerint csak a magamnak szóló biztatás.

>!
Magvető, Budapest, 1983
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631400476
lady_An>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Döbbentem vettem észre, Laci bácsi egyik könyvét sem jelöltem be olvasottként korábban. Pedig akkora kedvenc. Ezer éve még tinikoromban olvastam őket egyiket a másik után. Nagyon nagyon szerettem őket, ezt különösen, mert az első „felnőtteknek való” könyveim egyike volt. A könyv már lapokból áll, még a legelső kiadású, de külön öröm, hogy sikerült Laci bácsival aláíratnom.

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese I>!
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Ó, te jó ég, de régen olvastam ezt először! Már az első sorok beszippantottak, éjszakára sem tudtam letenni, a paplan alatt, elemlámpával olvastam tovább, és álmodoztam a Kancsendzönga viharfelhővel körülvett csúcsáról. Rég volt, szép volt, jó volt.


Népszerű idézetek

Cicu>!

Bocsánat – mondtam, és utat adtam nekik. – Csak nézelődjenek kedvükre. Ez itt egy barlang, az ott egy hulla. Sajnos savanyú cukorkával nem szolgálhatok

Kisanna>!

– A feleségeim… Nem volt más választásom. Vagy ők, vagy a Himalája… S bizonyára megérti, hogy inkább a Himaláját választottam. Gyerektartás, asszonytartás és a többi és a többi… Itt meg csak a magány, a hulló hópelyhek és a fütyörésző szelecske…

Szelén>!

A csengettyűk mellé erősített imazászlók, rajtuk a szokásos Om mani padme hum felirattal vidáman lobogtak, mintha csak bennünket köszöntöttek volna. Önkéntelenül is anyanyelvemen mondtam magamban a selyemszalagra festett imát: „Lótuszvirág ékessége, könyörögj érettünk…”

Szelén>!

Mint fehér, alig használt menyasszonyi fátyol húzódott előttünk a hósivatag. És két-három méternyire tőlünk kezdődött a szakadék, amely talán egyenesen a pokolban ér véget.

Szelén>!

Már csak vagy ötven lépésnyire voltunk a hasadéktól, amikor újult erővel tört rám az oxigénhiány. Egyszerűen leroskadtam a hóra, négykézlábra ereszkedtem és lihegtem, mint egy hűsölő kutya. Talán még a nyelvemet is kinyújtottam, hogy minél több levegőt kapjak. Mindenesetre azt hiszem, ha egy burleszkfilmrendező láthatott volna ebben a pozitúrában, gondolkodás nélkül szerződtet. A világ leghumortalanabb közönsége is hülyére röhögte volna magát rajtam.

Szelén>!

Néhány pillanat erejéig végigfutott agyamon a gondolat, hogy talán régi, csillagokat utánzó táncból alakulhatott ki a csam. Hiszen a piramis akár a nap is lehetett volna, a körülötte körpályákon keringő szerzetesek pedig a bolygók. S ahogy a bolygók sem hagyhatják el a pályájukat, a szerzetesek csoportjainak is szemmel láthatóan tilos volt pályát változtatniuk. Karnyújtásnyi távolságban keringtek egymástól, de nem volt szabad egymás nyomába eredniük.

Szelén>!

Csak álltam az ablaknál, és nem tudtam betelni a látvánnyal. Csodáltam az óriásokat, s jó érzés volt tudni, hogy csaknem a világ tetején állok. Valószínűtlennek tűnt, hogy odalent, néhány ezer méternyire metropolisok lármája tör az ég felé, emberhangyák milliói nyüzsögnek, futnak kicsinyes céljaik után, gyárak dohognak, hajók hasítják a tengerek vizét: alattam szenved és örül talán az egész emberiség.

Szelén>!

A tiszta, csodálatosan friss hegyi levegőben irdatlan távolságra el lehetett látni, és ahogy hátrafordultam, mint óriási kígyó kanyargott mögöttem a karaván. A méltóságteljesen bandukoló jakok, hátukon a vászonba burkolt csomagokkal, a régi idők nagy felfedezőit juttatták eszembe.

Szelén>!

A kendő megemelkedett, és mint óriási lepke meglengette a szárnyait, mielőtt végképp eltűnt volna a szemem elől.


A sorozat következő kötete

Leslie L. Lawrence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): Vanek úr Párizsban
Kondor Vilmos: Budapest noir
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Fekete István: Tüskevár
Kulcsár Ödön: A piros ruhás nő titka
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete
Stieg Larsson: A tetovált lány
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Vavyan Fable: Mesemaraton