Sindzse ​szeme (Leslie L. Lawrence 1.) 297 csillagozás

Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nemzetközileg ​elismert tudósokból álló expedíció gyülekezik Katmanduban, Nepál fővárosában, hogy feltárja a Himalája egyik kevéssé ismert területét. Jakháton indulnak el első úti céljuk, Khangpa kolostora felé, ahol találkozniuk kell megbízójukkal, egy bizonyos Mr. Thompsonnal. Mr. Lawrence, az angol állampolgárságú, de magyar származású „bogarász”, azaz tudós biológus kezdettől fogva gyanítja, hogy valami nincs rendben az expedíció körül. Hiszen manapság már nemigen szokás komplex expedíciókat indítani ismeretlen területek feltárására. Ráadásul a Himalája nem is olyan ismeretlen, mint sokan hiszik.
Furcsa a megbízó személye is: Mr. Thompson igazán bőkezű a részvételi díjak kifizetésekor, ám azóta mintha nem is érdekelné a társaság sorsa. Vagy valami egészen más célja van vele? Mert az expedíció összetétele is csak első pillantásra olyan magától értetődően természetes. Az is gyanús véletlen, hogy alig pár hónapja indult útnak egy másik expedíció, hasonló összetételben,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek

>!
Studium Plusz, Budapest, 2011
454 oldal · ISBN: 9786155054273
>!
Studium Plusz, Budapest, 2011
454 oldal · ISBN: 9789638873514
>!
Hangoskönyv, 2010
Felolvasta: Konrád Antal

5 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 36

Most olvassa 6

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Szelén P
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Tipikus LLL könyv, de ahogy rájöttem, ez volt az első a Leslie L. Lawrence sorozatból.
Emlékeztetett a Tíz kicsi négerre, mert ott is úgy trombitálnak össze egy helyre egy csomó egymást nem ismerő embert. ott is a házigazda személye több kérdést vett fel, ki is ő? Csak az itteni szereplők tudósok. És ugyanúgy hullanak az emberek, mint a legyek. Lehetne ettől egy pszichothriller is, de mégsem az, valahogy nem rágja le az ember a 10 körmét, ki lesz a következő áldozat.
A megoldás, nyomozás, szokásos, a többi könyvhöz hasonlóan zajlik.
Viszont tagadhatatlanul van egy hangulata, ami egy másik AC könyvhöz teszi hasonlatossá, a Gyilkosság az Orient expresszen. De csak a hó miatt.

10 hozzászólás
>!
Judit_Sike P
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Az első Leslie L. könyvem :)
Nem lett igazán kedvenc, nem volt rossz, de annyira nem fogott meg.
Végig Agatha Christie Tíz kicsi néger-e járt a fejemben. Ez a történet szerintem annak a koppintása. És emiatt nem tudtam teljesen élvezni, mert végig ahhoz hasonlítottam.
Leslie karaktere tetszett, viszont én úgy érzem elég keveset tudtunk meg róla, gondolom ez a többi részben jobban ki fog bontakozni.
A stílus nagyon tetszett, sokszor megnevettetett, és a párbeszédek is nagyon élvezhetőek voltak a csipkelődő és iróniával teli stílus miatt.

1 hozzászólás
>!
Kriszta IP
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Négy csillag, mert megvan a nosztalgiafaktor. De azért meg kell mondjam, ma már nincs rám olyan hatással Leslie L. Lawrence, mint hajdanán, mikor faltam a könyveit. Pedig ez még a jobbak közül való, de aztán mikor elkezdte egy kaptafára írni a könyveit, akkor búcsút is intettem.
Most csak azért olvastam el megint, mert ehhez a könyvhöz készült egy társasjáték, ami nekünk megvan és már szeretnék vele játszani :)

>!
gabona MP
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Régóta érett már részemről egy Leslie L. Lawrence-történet olvasása, most pedig büszkén jelenthetem, hogy kipipálhatom az elsőt. Az elsőt, ami még a nyolcvanas évek elején jelent meg és – valljuk be –, egy hatalmas Tíz kicsi néger-utánzat. Emellett nem nevezném valami nagy durranásnak, helyenként túlságosan is kiszámítható, sablonos, ennek ellenére viszont gyorsan olvasható és pergő, de ezeket összeadva olyan, mint A tanú című film új magyar narancsa: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk! Igaz, voltak olyan pillanatok, amikor felkaptam a fejemet, plusz megtudtam egyet-mást a keleti hitvilágról, babonákról, de ennél többet nem igazán kaptam a regénytől. Mindezek ellenére a jövőben is biztosan fogok olvasni a sorozatból, viszont ez egyelőre csak egy erős közepes meg egy fél, ami szokás szerint csak a magamnak szóló biztatás.

>!
Magvető, Budapest, 1983
510 oldal · ISBN: 9631400476
>!
lady_An
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Döbbentem vettem észre, Laci bácsi egyik könyvét sem jelöltem be olvasottként korábban. Pedig akkora kedvenc. Ezer éve még tinikoromban olvastam őket egyiket a másik után. Nagyon nagyon szerettem őket, ezt különösen, mert az első „felnőtteknek való” könyveim egyike volt. A könyv már lapokból áll, még a legelső kiadású, de külön öröm, hogy sikerült Laci bácsival aláíratnom.

>!
Lisie87 P
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

L.L.L. mindig jó kis kikapcsolódást nyújt. Volt benne minden, ami rá jellemző: kaland, gyilkosság, izgalmak, rejtélyek. Főszereplőnk kicsit most alul teljesített ebben a regényében. Végül azért ép bőrben megúszta! :)

2 hozzászólás
>!
linokumiko
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Szeretem a Lawrence könyveket már tinikorom óta. Totál kikapcsolnak. Minden kézenfekvő, nem kattogok rajta annyit, mint egy Christie könyvön, ahol még napközben is azon agyalok, hogy ki a gyilkos (jobban mondva találgatok).
Ez a könyv csak sodor magával, lendületes a cselekmény, nem hagyja lankadni a figyelmet ugyanakkor nem is érzed túl soknak. És a végén részletes magyarázatot kapsz mindenre.
Eközben elbarangolhatsz szebbnél szebb tájakra. Ahogy elképzeltem gyönyörű hely lehet a Himalája, szuper lehet jakon „lovagolni” és friss hegyi levegőt szippantani. :)
Tetszettek a hiedelmek, babonák, istenek és az egész mitikus háttér, habár semmi köze nem volt az eseményekhez. Viszont adott egy jó hangulatot és okot a kételkedésre. :)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1989
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631538621
3 hozzászólás
>!
Dinuka
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Régebben már olvastam az írótól, egy munkatársam ajánlotta a figyelmembe. Nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok, felelevenedtek a régi emlékek. Izgalmas, fordulatos cselekmény. Szinte minden oldalon történik valami, pörgős, könnyen lehet vele haladni. Tudtam, hogy úgysem fogom kitalálni a gyilkos személyét, általában az utolsó oldalakon jön a mindent kimerítő magyarázat (drogkereskedőkkel, japán harcosokkal, titkosügynökökkel ). Senki nem az, akinek mondja magát. Szeretem az író abszurd humorát is, mindig jókat kacagok rajt.

>!
Kisanna 
Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme

Nagyon jó könyv, vicces és izgalmas. Bár engem a hegyek végig nyomasztottak, nem tudom hogy találhatja bárki is érdekesnek a Himaláját.


Népszerű idézetek

>!
Cicu

Bocsánat – mondtam, és utat adtam nekik. – Csak nézelődjenek kedvükre. Ez itt egy barlang, az ott egy hulla. Sajnos savanyú cukorkával nem szolgálhatok

>!
Kisanna 

– A feleségeim… Nem volt más választásom. Vagy ők, vagy a Himalája… S bizonyára megérti, hogy inkább a Himaláját választottam. Gyerektartás, asszonytartás és a többi és a többi… Itt meg csak a magány, a hulló hópelyhek és a fütyörésző szelecske…

>!
Szelén P

Néhány pillanat erejéig végigfutott agyamon a gondolat, hogy talán régi, csillagokat utánzó táncból alakulhatott ki a csam. Hiszen a piramis akár a nap is lehetett volna, a körülötte körpályákon keringő szerzetesek pedig a bolygók. S ahogy a bolygók sem hagyhatják el a pályájukat, a szerzetesek csoportjainak is szemmel láthatóan tilos volt pályát változtatniuk. Karnyújtásnyi távolságban keringtek egymástól, de nem volt szabad egymás nyomába eredniük.

>!
Szelén P

Olyan gyorsan múlt el a vihar, amilyen gyorsan ránk tört.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: vihar
>!
Szelén P

Baxter kisasszony a lámpa körül kavargó hópelyhekre pillantott, aztán elhúzta a száját.

Kapcsolódó szócikkek: hópehely
>!
Szelén P

– Itt mindig ennyire dühöng a szél?
Furcsán mosolygott felém.
– Csak ha idegenek jönnek…
– Hogyan?
Néhány másodpercig elgondolkozva nézett rám, nyilván azt mérlegelte, vajon megsértődöm-e, ha kimondja, amit gondol. Végül is a beszéd mellett döntött.
– Csak ha idegenek zavarják az istenek nyugalmát…

>!
Szelén P

Aki próbálta már, tudja, hogy a nyitott szemmel alvó előtt összekeverednek a makacsul előtörő álomképek és a valóság éppen felbukkanó részletei. Zavaros, kusza kavalkáddá olvadnak össze, és keményen küzdenek egymással, amíg az ember el nem alszik egészen, vagy fel nem ébred.

>!
Szelén P

A kendő megemelkedett, és mint óriási lepke meglengette a szárnyait, mielőtt végképp eltűnt volna a szemem elől.

>!
Miss_Mila P

Elhúztam az ablakot takaró selyemfüggönyt, és kibámultam a ragyogó napsütésbe. A hegyek szinte beköszöntek az ablakon: tisztelettel emelték meg fehér süvegüket.

354. oldal (Szépirodalmi, 1989)


A sorozat következő kötete

Leslie L. Lawrence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kulcsár Ödön: A piros ruhás nő titka
Tábori Kornél: Bűn és szerelem
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben
Agatha Christie: Az Álmok Háza
Steve Berry: A templomosok öröksége
Ian Fleming: James Bond – Csak kétszer élsz
James Clavell: Menekülés
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Sylvia River: Reményhajsza II.