Leslie L. Lawrence néprajzi kutatómunkáját végzi Bhutánban, Taglung kolostorában. Megrepedt koponyájú, halott szerzetesre bukkan egy sziklahasadék mélyén. A kolostor lakói szerint a halott a titokzatos halálkiáltók áldozata, akik képesek varázskiáltásaikkal meghasítani áldozataik koponyáját.
Az idő hirtelen rosszra fordul: átjárhatatlanná válik a gleccser. A kolostor megtelik a zord időjárás elől menekülő európaiakkal.
Titokzatos gyilkosságsorozat veszi kezdetét Taglungban.
Leslie L. Lawrence és barátja, Jondon láma nyomozásba kezd. Elhatározzák, csapdát állítanak a gyilkosnak: Vérzőfejű Fehér Buddha szobrának képében. Az évtizedek óta keresett ereklye felfedezése kicsalja rejtekhelyéről a gyilkost, de fordulatokban és izgalmakban ezután sincs hiány…
Halálkiáltók (Leslie L. Lawrence 16.) 164 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1993
Leslie L. Lawrence · Robert McKinley (Bob)

LLL volt az egyik legmeghatározóbb író tizenéves koromban, úgyhogy tavaly elkezdtem nosztalgiából újraolvasni a könyveit. 5-öt olvastam tavaly, 1-et idén, hát elég vegyes élmény volt. 7.-ként az egyik régi nagy kedvencemre, a Halálkiáltókra kerítettem sort. Ez végre egy lámakolostorban játszódó történet, és azok a legjobbak szerintem. Ezen kívül amire még emlékeztem, hogy sok humor volt benne, és anno ebben találkoztam először a kedvenc mellékszereplőmmel, Bob McKinley-vel- akihez a humor nagy része is köthető amúgy.
Szóval vártam ezt az olvasást és szerencsére jó élmény volt. A humor tényleg nagyon elvitte, rengeteg jó benyögés volt. Csomó cetli volt a könyvben, alig tudtam szelektálni, melyik idézeteket írjam ki. Viszont meglepő módon nem Bob volt a fő humorforrás, hanem Brigyud, a főláma. Aki mindig elégedetlenkedett, utálta a turistákat és osztotta főhősünket. És még poénkodott is, hogy hullanak az emberek. :)
Ezúttal a viharos szelek és a járhatatlan gleccser miatt verődik össze egy díszes társaság a kolostorban, akik látszólag ártatlan turisták vagy kutatók,de persze majd’ mindenkinek van valami (jak)vaj a füle mögött. Szépen el is kezdenek hullani, ráadásul elég különleges módon: minden látható nyom nélkül nyílik meg a koponyájuk. Ez adja a misztikus vonalat, hiszen a halálkiáltó szerzetesekre terelődik a gyanú.
Igazából ezért jobbak szerintem a kolostoros sztorijai, mert egyrészt tanít a tibeti, bhutáni, nepáli dolgokról, a lámaizmusról, a buddhista istenekről és hagyományokról, hiedelmekről. Tök jó hangulatteremtő, ahogy ír ezekről, meg leírja melyik isten hogy néz ki, hogy ábrázolják, stb. Ez nem az a téma, amiről lépten-nyomon hall / olvas az ember.
Anno felkerült a bakancslisámra, hogy eljussak egy lámakolostorba és igyak jakvajas teát. Hát, a kolostorba még csak elmennék, de már nem akkora lelkesedéssel, viszont a jakvajas tea már csak max néhány kör palinka után csúszna le, van egy olyan érzésem. :D
A krimi szál megoldása nem igazán kitalálható, vagy csak részben. spoiler Ez tipikusan az a krimi, ahol a főhős olyan infókat kap, amiket mi olvasók nem és a végén rank hajítja a bombát. Most már nem szeretem az ilyet. De ennél tetszett, hogy sok mindent azért a thankáról következtetett ki, amit nekünk is leírt előtte, hogy mi van rajta. Csak hát ő olyan ugrásokat tett, ami a mezei halandó képességeit azért meghaladgatja. Mondjuk fura, hogy a nagy végjátékot sosem tudja úgy rendezni, hogy kevés áldozat legyen, holott elvileg ő pontosan tudja kik a hunyók. Egyébként itt pont emlékeztem a gyilkos(ok) kilétére, de még így is élvezhető volt.
Ami bajom volt ezzel a könyvvel, hogy túl hosszú és túl sok a szereplő. Én nagyon szoktam szeretni a sok szereplős történeteket, szóval amikor már oda jutunk, hogy engem is zavar a számuk és el kell gondolkozzak 1-2 névnél, hogy ez ki is volt, akkor asszem már tényleg túlzásba esett az író.
Kicsit olyan érzésem van, hogy aki nem nosztalgiából olvassa, az már ezt gagyinak találja, de a hangulat meg a humor miatt tudom még ezeket a régebbi kolostoros sztorikat ajánlani. Párat fel is tettem várólistára, meglátjuk, azok is hasonlóan jó élmények lesznek-e.
Ebből lehet még sajátot is beszerzek későbbre, de szigorúan a régi borítóval.

A szerző egyik jobban sikerült könyve, szerettem olvasni. Már régen nem vettem a kezembe az írótól regényt, így örültem, hogy ezt megszerezhettem. Ráadásul Bhutánba játszódik, ahová a lépegetős kihívásom kapcsán figyeltem fel rá, mert az országról kevés a magyar nyelvű irodalom. Sokat megtudtam az országról, a szokásokról és a hiedelmekről. Mivel tudom, hogy az író csak olyan országról ír, ahol már ő is járt, ezért ezeket a kalandregénybe oltott ismereteket mindig örömmel veszem.
A krimiszál egy részét sikerült megfejtenem, de azért akadt fordulat bővel. A meleg szobából jó volt olvasni a hideg, távoli Himalájáról. A borító is nagyon találó.

Szeretem az író azon könyveit, mely a Himálájában játszódik, láma kolostorban és annak a környékén. Számomra érdekes ez a világ, és jó így könyvön keresztül látni a természet ezen csodáit. Az író most is hozta a formáját, imádtam Leslie humorát, viszontagságait. :-) Jondon jó fej, tetszik a stílusa. Érdekes a halálkiáltók története. Jó volt, hogy ebben a történetben is megvoltak a megszokott csavarok, hogy csak a végén essen le az állam a meglepetéstől. :-)

Amikor olvasóvá váltam, Leslie L. Lawrence könyvei az elsők közöttvoltak a listán, hiszen a szüleim is ezeket olvasták. Most több évtizedes kihagyás után vettem újra elő, és felelevenedett bennem, hogy miért szerettem, és az is, hogy miért hagytam abba a regényeit. A keleti világ, a buddhizmus nagyon érdekes, és sokat tanulhatunk ezekből a regényekből. Viszont a történetek eléggé sablonosak. Az első harminc oldalon minimum két hulla (számuk a továbbiakban is hyarapszik rendesen), gyorsan előkerül a 38-as Smith and Wesson, és minden nő kedven keletkutatónkkal akar ágyba bújni. Ami ebben a könyvben Janneene és Leslie között történik, mai szemmel több mint gáz. A vége pedig nagyon elnyújtottra sikeredett.

Az elején nagyon tetszett, de aztán amikor kezdtek kiderülni a dolgok és még vissza volt 150 oldal az ember sejti hogy lesz még fordulat, de valamikor már nem kéne. És bizony a végére nekem túl sok lett a fordulat. Túl sok mindent tudott a főszereplő amit nem derült ki honnan tud. Ami viszont tetszett az maga a hely ahol játszódott a regény. Izgalmas bepillantást nyerhetünk a lámák világába. Számomra lehetett volna benne több háttér anyag a helyszínről, a lámákról, buddhizmusról stb..

Kifejezetten tetszett. A hangulata is nagyon jó, ezúttal tényleg jól ábrázolja az izoláltságot és a kétségbeesett helyzetet. Magára a történetre sem lehet panasz, LLL jól építi fel a vallási mítoszokra alapuló bűnügyet, és a legvégére is rengeteg fordulat és meglepetés marad. Azaz pont olyan, mint amilyennek egy bonyolult kriminek lennie kell.

Mit gondol, meg lehet valakit ölni egy kiáltással?
– Hogy a fenébe lehetne…? Illetve… azt hiszem, mégiscsak…
– Például?
– Hát, ha mondjuk az illető szívbajos, és elbújok az ajtó mögé és azt kiáltom: hukk! Erre a szívéhez kap, összeesik, és meghal.

A karma – mondta lassan, megfontoltan – Előző életünkben elkövetett tetteink ereje határozza meg a sorsunkat. Ezt követelte tőlünk a karma. Nem tehettünk ellene semmit.
Meg kellett volna nyugodnom a sors rendelésében, el kellett volna fogadnom, hogy azért történt minden úgy, ahogy történt, mert gyarló emberi akarat nem építhet gátat a végzet rohanó áradatának útjába.

Muzzy ezalatt kilesett Pulteney zakószárnyai közül és szarvakat utánzó két ujjával McKinley felé bökött.
– Távozz tőlem, kísértő! Kezed-lábad törjön, bokád ficamodjék, tököd csavarodjék a szarvad köré!
McKinley elképedt arccal bámult rám. – Mi a francot akar ez tőlem?
– Hát jót nem, az tuti – morogta Pulteney. – Főleg az utolsó kívánsága volt meglehetősen bizarr.

– Nyugodtan beszélhetsz, Melong rinpócse.
– Nem szeretnék… pánikot kelteni.
Ekkor már mindenki bennünket figyelt. Zimbalist papa felemelte csészéjét és csúfondárosan ránk köszöntötte.
– Pánikot? Én már attól sem rettennék meg, ha kiderülne, hogy halottat találtak az ágyamban.
– Mert a magáéban még nem találtak – replikázott Lady Hayes. – Az enyémben már igen. Azóta a földön alszom hálózsákban.
259. oldal (Gesta Bt., 1993)
![]() | Leslie L. Lawrence sorozat · Összehasonlítás |