A ​Suttogó árnyak öble (Leslie L. Lawrence 8.) 185 csillagozás

Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Leslie L. Lawrence számára rosszul indul a nap. Sammy Davis jr. (a kutya) hullát talál egy faoduban, Atahualpa (a seriff) megitatja saját készítésű pálinkájával, az óriás cincéreknek bottal ütheti a nyomát, ráadásul a rettegett suttogó árnyak is feltűnnek. Más talán szedné a cókmókját és továbbállna, nem így Leslie L. Lawrence. Hősünk foga közé szorítja pipáját, kezébe veszi 38-as Smith and Wessonját, és elindul, hogy fényt derítsen a rejtélyes árnyak titkára.

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Gesta, Budapest, 2008
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639591417
>!
Gesta, Budapest, 1998
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638229322
>!
Népszava, Budapest, 1989
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633228662

Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

gyuszi64 >!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Az eleje nekem nagyon nehezen kezdődött. A humor rendben volt, de nem tudtam beleélni magam a történetbe. (És igazából a végéig sem sikerült maradéktalanul…) A századik oldal körül indult be a cselekmény, innentől viszont a könyv kifejezetten érdekes lett.

LLL korai krimijei egészen kiválók voltak (a Sindzse szeme vagy A Karvaly árnyékában), de sajnos a sorozatból később olvasott 2-3 regény már nem nyerte el a tetszésemet. Valami hiányzott, talán az eredeti atmoszféra; de az is lehet, hogy a szerző hosszabb ideig dolgozott a korai regényein…

A regény „őszinte”: egy szórakoztató kalandregényt kapunk (de többet nem). A borító pedig kritikán aluli: totális mellékcselekményt hibásan ábrázolva abszolút hamis benyomásokat kelt. Hogy engedhetett meg a szerző egy ilyen borítót?

XX73>!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Nehéz ezt a könyvet értékelnem az előzmények ismerete nélkül. Képzeljetek el egy szakközépiskolát, ahol a növendékek jelentős része kollégista volt. És a koliban mindenféle nagyon izgalmas dolgok történtek. Ha másként nem, hát körbejárt egy jó könyv.

Az egyik kolis kollegina közeli ismerőse voltam, (szülinapi ajándékaként) én is kölcsön kaptam* a friss kiadású könyvet 12 órára.

(*Erősen emlékszem a körülményekre: gyakszi volt, én pedig fölhágtam a száradó szénával fedett pajta legfelső szintjére – és ahelyett, hogy dolgoztam volna, végigolvastam a könyvet. Nagyon intenzív élmény volt. Számomra kb. az ifjúság.)

Nem szeretném idősebb fejjel felülbírálni akkori élményemet. Marad ezért az 5 csillag.

Justabookworm7>!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Ez pontosan az volt, amit egy Leslie L. Lawrence könyvtől vártam. A holttestek vándorlásától kezdve a rengeteg gyanúsítottig… Egy kellemes, pár órás kikapcsolódás, a semmi közepén, „vademberekkel”, tudósokkal és mindenféle más „lényekkel” körbevéve. Mulattató, nem kell gondolkozni rajta, csak sodortatni kell magunkat az árral, ami nem nehéz, könnyen olvasható darab, a megszokott misztikus dolgokkal, amikről persze kiderül, hogy misztériumokhoz köze nem sok, de persze ezek ki is derülnek folyamatosan, azonban a gyilkosra ne voksoljunk, nem hiszem, hogy valaki is ki tudná találni mi is folyik ott.
Egyszóval ajánlani tudom ha máshogy nem is, egy olvasásnak mindenképp jó, nem a legjobb műve, de élvezhető, nagyon is.

kuliga P>!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Kellemes olvasmány Leslie-s stílusban. Néha mosolygok, van hogy felvihogok (nem tömegközlekedésre való) a történet olvasása közben. Szeretem a hasonlatokat, amiket Laci bácsi használ. Próbálom megjegyezni, de persze mindig elfelejtem őket. Kedvenc részem a hűtőgép előtti meditálás „Ki lakik a házacskámban” hasonlattal. A történet nem olyan érdekes, mint egyik másik regénye, de így is meg volt az izgalom faktor számomra. A regény utolsó harmadában, nagyából tisztában voltam, hogy mi a megoldás, bár azért a „suttogó árnyakra” nem volt megfejtésem, csak azt sejtettem kik lehetnek, de hogy miért azt nem tudtam.

Molnár_Nikolett>!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Nem egy kiemelkedő alkotása az írónak, de mégis élvezetes. Egyszer megéri elolvasni, de nem az újraolvasós kategória.

Nokimaki>!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Nem volt olyan rossz, de nem is volt olyan jó. Amolyan egyszer elmegy mesécske a „máig harcoló német alakulatokról”.
Nem lesz újraolvasós.

Lea_Petrenkó>!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Szerettem ezt a történtetet is. Olyan Laci bácsis, már kezdtem elfelejteni milyen, amikor azonnal hullába botlunk 5 oldal után.

Leoni I>!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Klasszikus Lawrence-sztori, kellemesen borzongatós-strandonolvasós.

Morn>!
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble

Ha nincs a Hullaszámlálás (http://moly.hu/esemenyek/lorincz-i-hullaszamlalas-2010), nem tudom, mikor került volna le úgy a polcról, hogy el is olvasom. Már az elején az tetszett, hogy a kutyát Sammy Davis juniornak hívják. Ez jó ötlet volt, gratula érte Lawrence-bácsinak! Úgyhogy jó ponttal indított. Meg a későbbi Rómeó és Júlia dobberman-páros. Aztán jött a többi…
Legelső Lawrence-m tizennégy éves koromban volt, akkor sem igen figyeltem a részletekre, csak próbáltam közelebbről megismerni nagybátyám ízlésvilágát könyveket illetőleg. Itt viszont, főleg, hogy több Mollyal is szóba került a dolog… feltűnt írónk beképzeltsége. Hihetetlen… oké, persze, ő így éli ki magát és teszi jobbá maga számára személyét és még pénzt is keres vele, kinek ne kéne ez? De hogy mindig ő a legjobb, a legokosabb, a leg-leg-leg… váá. Meg persze minden nő az övé, höh.
A hullák vándorlása meg inkább röhejes volt mint félelmetes. Ha ott lettem volna, nem biztos, hogy így gondolom, pláne, ha engem is megpróbáltak volna bedugni egy fagyasztott marhafej mellé.
Végezetül.. határozottan nem volt rossz. Szívesen olvastam, kikapcsoltam az agyam, nem gondolkodtam azon, hogy na vajon mi állhat a dolgok hátterében, ki lehet a gyilkos, hogy vándorolnak a holttestek meg minden egyéb, csak hagytam, hogy Lawrence mindent kiderítsen. Ki is derítette. Nem is akárhogy. Volt egy pillanat, mikor még én is elhittem, hogy igaz az, ami nem is.

16 hozzászólás

Népszerű idézetek

mandarina>!

Tessék! Erőszakoljon meg, aztán vágja el a torkom! Ha már a gilisztámat elengedte. Aki képes elengedni egy ritka perui trágyagilisztát, az minderre képes!

DoraAnn>!

-Találtunk még egy hullát- avatkozott közbe Templeton, hogy vidám alaphangot adjon a társalgásnak.

DoraAnn>!

-Nem hisz nekem, igaz?
-Már miért nem hinnék?- csodálkoztam. -Hiszen mindennapos dolog, legalábbis jobb családoknál, hogyha valaki nem tud aludni, és kisétál a folyosóra, hát egy hullával teli zsákot talál. Ezt aztán a hátára veszi, és leviszi az élelmiszerraktárban álló hűtőszekrényekhez. Kinyitja az egyik ajtaját, és csak akkor lepődik meg némiképpen, amikor nem tudja betenni a csomagot, mert ott már vidáman forog egy másik hulla. Mi ez, ha nem normális? És főleg, miért lennék meglepődve?

DoraAnn>!

-Az micsoda? Valami trópusi betegség?
-Egy indiai mesegyűjtemény. A hulladémon huszonöt elbeszélése.
-Csoda vidám olvasmány lehet! Ilyesmikkel szórakozik lefekvés előtt?

DoraAnn>!

Ritkán fordul elő, hogy a seriff bezárta az ajtaját; most mégis megtette. Minden bizonnyal a vándorló hullák ingatták meg annyira a lelki szilárdságát, hogy felhagyott régi szokásaival.

DoraAnn>!

Kényes vagyok a jól sikerült füstkarikáimra. Azt pedig különösképpen nem állhatom, ha valaki szántszándékkal tönkreteszi őket. Ilyenkor megsértődőm, és megszakítom az illetővel a diplomáciai kapcsolatot.

Justabookworm7>!

Aztán, ahogy jobban megfigyeltem, már esküdni mertem volna rá, hogy nem hord semmit. Még húst és bőrt sem. Mintha semmi nem lett volna a fején, csak barna, pergamenszerű hártya.
Pergamenbőrén szinte átsütöttek a holdsugarak. Karjai csont-vékonyak voltak, mintha a természet megfeledkezett volna róla, hogy húst rakjon rájuk.

117. oldal

Justabookworm7>!

Tanulság – mondta Templeton komor képpel –, ha kóbor múmiát látsz az erdőben, térj ki az útjából, és ne hívd meg vacsorára.

259. oldallal

Justabookworm7>!

Nekünk tilos megnézni a hullát. Meglátnunk nem tilos. Érted?

16. oldal

Justabookworm7>!

Az ördögöt az én hulláim! Én csak menedéket adtam nekik.

114. oldal


A sorozat következő kötete

Leslie L. Lawrence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Réti László: Kaméleon
Kondor Vilmos: Budapest noir
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: A halálsoron