A ​megfojtott viking mocsara (Leslie L. Lawrence 10.) 309 csillagozás

Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Feltartotta ​a fejét, felemelte a szemmel láthatóan rozsdás kést és anélkül, hogy levette volna rólam a tekintetét, lassan, nyugodt kézmozdulattal végighúzta a torkán. Vicsorgott, majd fekete, iszaptól ragacsos ujjával a nyakamra mutatott.
Nem kellett sok ész hozzá, hogy megértsem: a következő alkalommal elvágja a gigám.
-Kicsoda maga? – kérdeztem halk, rekedt hangon, miközben vadul forgott a szemem, hogy megtaláljam végre elveszített stukkeromat.
Ekkor váratlan dolog történt. A fickó térdre roskadt, és könyörögve felém nyújtotta a karját.
– Harald… död…
Aztán olyan gyorsan pattant talpra, hogy ijedtemben a lámpát is kiejtettem a kezemből. Megragadta a nyakára kötött kötelet, és szemrehányó pillantással felém mutatta.
– Harald… död…
– Kicsoda… maga?
Angolul kérdeztem, bár tudtam, hogy kár a gőzért, úgysem érti.
A férfi szomorúan lecsüggesztette a fejét, és övébe dugta a kését. Aztán hátat fordított és anélkül, hogy meggyőződött… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Gesta, Budapest, 2009
280 oldal · ISBN: 9789639591462
>!
Gesta, Budapest, 2000
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638229497

2 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Leslie L. Lawrence · skandináv · John Frankfather

Helyszínek népszerűség szerint

Norvégia · földvár


Kedvencelte 17

Most olvassa 11

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Garbai_Ildikó P>!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Hozta a szokásos és elvárt színvonalat. Leslie valahova megy ott bonyodalmakba keveredik persze meg akarják ölni sokszor.. aztán nekigyürkőzik felgöngyölíti a szálakat és minden happy.Közben akad pár hulla van humor és nem maradhat el egy csábítás sem.Nem azt mondom,hogy hu de szuper volt de egy olvasásnak tökéletesen megfelelt és kikapcsolt.

3 hozzászólás
kitti_th P>!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Rájöttem, hogy alighanem sikerült bedolgozni magam egy jó mélyre ásott csapdába. Már megint olyan ügybe keveredtem, amihez semmi közöm… Uramisten, miért mindig ott történik valami, ahol én járok?

Sajnos nem éppen a legjobb könyve LLL-nak. A sorozat előző része például ezerszer sokkal izgalmasabb volt. Ez nagyon lassan és nehézkesen haladt előre, ráadásul a gyilkos kiszámítható volt, hiszen ha szinte mindenki a barátod, akkor kb. nem sok gyanúsított marad.
A vikingre nagyon kevés időt szántak, inkább a múltról való mesedélután tölti ki szinte az egész könyvet. Kár, mert lehetett volna izgalmas is. Csak az a baj, ha valaki pont ezzel az LLL könyvvel kezdi, könnyen azt hiheti, az írónak csak hasonló kaliberű, unalmas könyvei vannak, pedig nem. Csak ez pont nem a legjobb.

Barbiianyuja>!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Az író most Norvégiába visz el bennünket, s néha érezzük a nyirkos ködöt, vagy a mocsár poshadt szagát. Picit csalódtam, hogy rájöttem kit rejt a viking jelmez. Ez az első könyve Leslie L. Lawrence-nek, amelyben sikerült kitalálnom a gonosz figurák kilétét. Gulbrandsen egyszer egy bizonytalanított, s őt is besoroltam közéjük, de csak kb. egy oldal elejéig.
A történelmi háttér magával ragadott, s mindig rácsodálkozom, mennyi háttér tudás kell egy ilyen témájú, sztorijú könyv megírásához. Jó kikapcsolódás, pont megfelelő mennyiségű izgalom, kaland. Ennyi kell egy kikapcsolódós, nemgondolkodós hétvégéhez. Na, jó! Egy kis jégkrém azért még feldobta a napomat :D

Paulina_Sándorné P>!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Ennyi békát egy rakáson. :-) Sokat mosolyogtam olvasás közben. Leslie hozta a formáját, amiért nagyon imádom. Annyira könnyen, annyi módszerrel tud bejutni egy nő ágyába. :-) A mocsárban én valószínűleg frászt kaptam volna a vikingtől. Tetszett, ahogy haladt a nyomozás, érdekes dolgokat tudtam meg a vikingekkel kapcsolatban. Tetszettek a szereplők, érdekes személyiségek voltak. Donna, Linda, csak, hogy nőket említsek.

berg>!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Nem ismerem az életművet, az alacsony molyos értékéből gondolom, hogy ennél jobb is akad, de nekem most megfelelt. Szuperhős, unatkozás, bolondság; 1/3-1/3 arányban, ebben a sorrendben. Pirxesen lassú, főleg a végén a szájbarágás. De azért van benne spiritusz, hangulat spoiler, ötlet spoiler, kedves a humora (ide számítom a spoiler-t is).

porcellan>!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Ez már nem az a kategória, ami számomra megfelelő.
Most gigabeképzelt, önbizalomtól túltengő LLL belekeveredik valami gigaragacsba, amiből nagyon ügyesen kivágja magát, és természetesen még egy épp megdönthető csajt is sikerül összeszednie. Kb. Kicsit kisebb, nem világmegmentő, de majdhogynem magyar James Bond.

Régen imádtam ezeket a könyveket egy egész könyves polcnyival rendelkeztem belőle. Viszont azt hiszem kinőttem belőle…..

mmária>!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Kalandregény. Szórakoztató, néhol döcögős. Én elfogult vagyok a szerzővel, tehát alapból tetszenek a könyvei. Pont olyanok, mint amilyennek szánja őket. Kikapcsol, eltereli a gondolatokat és pihentet. Élvezzük az olvasás nyújtotta békét és nyugalmat vagy izgalmat. Tökéletes. Gyilkossággal, mítoszokkal kevert történetek. :)

NyZita >!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Eleve olyan családban nőttem fel, ahol egy teljes könyvespolcot (aztán kettőt) foglaltak el a Leslie L. Lawrence regények. Igazából bármelyiket bármikor szívesen elolvasom. De a legnagyobb kedvenceim a mai napig is a régi, nosztalgikus, 80-as – 90-es években megjelent történetek a maguk pörgős, egyetlen kötetbe beleférő sztorijával.

A megfojtott viking mocsara is ilyen. Muzeális értékű késsel hadonászó viking kísértet egy norvég mocsárban. Vagy valami egészen más? A szerző műveit ismerve azért sejthetjük, hogy se nem ilyen egyszerű, se nem ilyen természetfeletti nem lehet a magyarázat, sokkal inkább a jó öreg emberi aljasság lesz itt is a megoldás. De míg mindenre fény nem derül, addig előkeveredik néhány elvágott torkú holttest, egy csapatnyi régész és biológus, pár laza erkölcsű nőszemély, egy porszívócső és rengeteg béka.

Tökéletes kikapcsolódást nyújtó kis krimi, az író megszokott stílusával és jól ismert fordulataival.

szdius84>!
Leslie L. Lawrence: A megfojtott viking mocsara

Az ilyen könyvei tetszenek leginkább az írónak: rövid, tömör, nincs sok felesleges kör. Rögtön az elején belecsap a közepébe, aztán kicsit később ismerhetjük meg az előzményeket. Szerencsére most a kifejtés nem nagyon hosszú, hiszen az indokokat leírja a történet folyamán apránként.
Ami nagyon tetszik benne, hogy mindig megismerhetünk az adott ország mitológiájából egy részletet. A viking mitológia amúgy is híresebb szerintem, mint a távol-keletiek, bár ha valaki az iránt érdeklődik, valószínűleg azt ismeri jobban.
Humorban sincs hiány, nem is annyira a jelenetek, hanem a beszélgetések viccesek.


Népszerű idézetek

KingucK P>!

– Lawrence. Leslie L. Lawrence.
– Mr. Lawrence, hogy tényleg nem tudja, ki volt Szőrösnadrágú Harald?
– Őszintén szólva…
– Egy viking király. Egy nagy viking király. Maga amerikai?
– Nem. Angliából jöttem.
– Érdekes. Pedig az amerikaiakról mondják, hogy roppant műveletlenek.

6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anglia · Leslie L. Lawrence · viking
Maya>!

Rám nézett, mélán, ahogy az alacsonyan repülő boszorkányt nézi az ember. Enyhén üveges tekintetéből arra következtettem, hogy nagyjából annyi humorérzéke lehet, mint egy lapulevelet rágó tehénnek.

57. oldal (20. fejezet)

KingucK P>!

– Lehet tudni, kik voltak?
– Minden bizonnyal ős skandinávok. A ma itt élő népek ősei. Titokzatosak, mint a kelták. Az írást nem ismerték, sziklarajzaik azonban gyönyörűek. Egyszerűen csodálatosak! Mintha Dänikennek lenne igaza, és nem is e világi emberek csinálták volna őket. Ha ilyet látok, gondolatban meghajlok a művészet óriási ereje előtt.
Egészen elérzékenyült, s feltörő könnyeit egy hatalmas adag whiskyvel szorította vissza.

27. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Erich von Däniken · skandináv · sziklarajz · whisky
Paulina_Sándorné P>!

Aztán már nem nagyon bánkódott, hogy megfogtam a békát.
Végül is tudta, hogy ez a békavadász kötelessége.

119. oldal, Gesta Kiadó, 2000.

Paulina_Sándorné P>!

Rám nézett, mélán, ahogy az alacsonyan repülő boszorkányt nézi az ember. Enyhén üveges tekintetéből arra következtettem, hogy nagyjából annyi humorérzéke lehet, ming egy lapulevelet rágó tehénnek.

67. oldal, Gesta Kiadó, 2000.

Perszephoné>!

– Többen is keresték, uram – mondta, és elgondolkozva vizsgálta a csövet a hónom alatt –, Gulbrandsen felügyelő éppen az imént csengetett ide.
– Üzenetet hagyott?
– Hogy amint megérkezik, hívja vissza.
Kihúztam a zsebemből tíz dollárt, és a markába nyomtam.
– Maga nem látott engem, Pikke.
Eltette, és komolyan nézett szembe velem.
– Nem én, uram.
– Vegye úgy, hogy meghaltam.
– És Afrikában van eltemetve, uram.
Mosoly nélkül összekacsintottunk.
Úriemberek kevés szóból is értik egymást.

235. oldal, 70. fejezet (Kentaur Könyvek, 1989)

KingucK P>!

– Na ja! Beleesett a mocsárba. Mit számít egy öltöny és pár nyamvadt cipő, ha a varangyok násztáncáról van szó!
Átszellemült volt az arca, mint a Botticelli–madonnáké.
– Sajnos nemcsak varangyokat láttam a tóban – mondtam sietve, mielőtt még a békák és az el-jövendő nagy kaland ígérete eksztázisba kergették volna.

8. fejezet

Maya>!

Milyen értéke lehet egy sok száz éves romvárosnak, miközben karnyújtásnyira tőlünk az egész emberi civilizáció összeomlani készül?

177. oldal (73. fejezet)

Maya>!

A kisfiú méltányolta erőfeszítésemet, és elmosolyodott.
– Helló! Hogy vagy?
– Kösz – mondtam, megvagyok. Te ki vagy?
– Gunnar Gulbrandsen. Én vigyázok rád.
– Igazán? És miért kell rám vigyázni?
– Hogy le ne szarjanak a sirályok. Aarne bácsi is elaludt, amikor megitta a sok pálinkát, és a sirályok leszarták. Gudrun néni meg hisztizett, hogy Aarne bácsi egy nagy disznó, és most mit csináljon, mert a sirályszar nem jön ki a ruhából.
Szépen, tisztán beszélt angolul, csak a jelzőkkel volt némi baja.
– És te jól vigyáztál rám? – kérdeztem, és végignéztem magamon. Elegáns tréningruhában voltam, bár mintha egy számmal kisebb lett volna a kelleténél.
– Minden oké. Egy fekete fejű jött csak erre, de amikor meglátott, nem mert leszállni. Kérsz whiskyt?
– Hogy? Mit? – hápogtam, és arra gondoltam, tán eddig láthatatlan őrangyalom elevenedett meg előttem.
– Apa azt mondta, hogy az angolok állandóan whiskyt isznak. Ha egy angol felébred, azonnal whisky után nyúl. Ha egy angolt nem érdekel a whisky, akkor az az angol már halott. Te nagyon úgy nézel ki, mintha még nem haltál volna meg.
– Hol az a whisky? – könyököltem fel.
Vigyorgott és egy magasra nőtt tujaféle alól kihúzott egy üveget.
– Jeget isd kérsz bele?
Kissé álomszerűnek tűnt az egész, de bólintottam.
Csörgött egy kicsit a jegesvödörrel, aztán olyan dupla adagot varázsolt a kezembe, hogy bármelyik szakképzett mixer is megirigyelhette volna.
A whisky új életre keltett. Éreztem, hogy megindul ereimben az elmúlt órák megrázkódtatásaitól megalvadt vér. Ismét szép lett minden, majdnem olyan szép, mint amikor leszálltam az Oslóból érkező repülőgépről.
Őrangyalom elégedett, fülig érő vigyorral figyelte ruganyos mozdulataimat. Csengő kacagásban tört ki, amikor felé nyújtottam az üres poharamat.
-Adnál még egyet?
Felugrott, és örömében letépett egy levelet a legközelebbi nyírfáról.
– Apa ezt is megmondta!
– Mit? – kérdeztem gyanakodva.
– Hogy fogsz kérni még egyet. Apa szerint az az angol, aki az első adag whiskyje után nem kér még egyet…
– Tudom. Az halott.
– Apa nem ezt mondta.
– Hát mit?
– Nem haragszol, ha megmondom?
– Egyáltalán nem. Egy őrangyalra nem lehet haragudni.
– Hát jó… Apa azt mondta, hogy az az angol, aki az első whiskyje után nem kér még egyet, az bolond. Az olyan angoltól az sem lenne meglepő, ha négykézlábra állna és ugatna, mint a kutyák. Tényleg nem haragszol?

115-117. oldal (48. fejezet)

_ada>!

[…] mindenkinek jogában áll hülyének lenni.

233. oldal, 69. fejezet (Szépirodalmi, 1989)


A sorozat következő kötete

Leslie L. Lawrence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Cathrin Smith: Eredet
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Frei Tamás: Bábel
Adam Brown: A kód
Zima Szabolcs: A makedón összeesküvés
Estelle Brightmore: 13. napon
Szélesi Sándor: Az ellopott troll